Mesoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mesoloog? Lees de functieomschrijving.

Een mesoloog is een medicus die verschillende alternatieve geneeswijzen combineert met 'reguliere' geneeskunde. De mesoloog combineert wetenschap met complementaire geneeswijzen. De naam mesologie is afgeleid van het mesoderm: het basisbioregulatiesysteem (het middelste kiemblad van een embryo, waar onder meer het skelet en de spieren uit groeien).  Het woord 'meso' is echter ook Grieks voor 'midden', wat betrekking heeft op het feit dat de mesoloog min of meer tussen twee uitersten staat: tussen reguliere en alternieve geneeskunde. Voor deze laatste vorm, toegepast door de mesoloog, is geen wetenschappelijk bewijs van (positieve of negatieve) effectiviteit bij de behandeling van ziektes.

De reden waarom de mesoloog zich deels op de alternatieve geneeskunde richt, is omdat hij verder wil kijken dan reguliere geneeskunde en ervaart dat hij hierin tegen grenzen aanloopt. Hij wil nieuwe, alternatieve kennis integreren en verbinden met de traditionele, gevestigde geneeskunde. Hierbij wil hij bijvoorbeeld ook de psychologische kant en de mogelijkheid van het lichaam zichzelf te genezen meenemen. De mesoloog streeft een betere 'samenwerking' tussen reguliere en alternatieve geneeskunde na en ziet zich hierin als een bemiddelaar. Ook dit is uit de naam Mesoloog te herleiden: 'mesties' betekent bemiddelaar. Met een speciale opleiding (alhoewel niet officieel erkend) probeert de mesologie binnen het 'geaccepteerde' terrein van de geneeskunde te komen.

Wat betreft de inhoud van het beroep, richt mesologie zich vooral op de behandeling van patienten met chronische aandoeningen. Te denken valt aan hart- en vaatziekten, artrose, reuma, pyschiatrie en ME. Hierbij is de traditionele geneeskundige visie het uitgangspunt, waarna er met een alternatieve 'bril' naar wordt gekeken teneinde een speciale therapie toe te kunnen passen. De mesoloog integreert vaak Oosterse (Chinese) geneeswijzen en psychologische aspecten bij de behandeling, maar ook beginselen uit de fysiotherapie en homeopathie. 

Wil je werken als Mesoloog?

Werk je al als Mesoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mesoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Mesoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Mesoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mesoloog

Wat verdient een Mesoloog?

Een mesoloog, eenmaal afgestudeerd, kan zich zelfstandig vestigen in een eigen praktijk. Patienten kunnen de mesoloog zonder verwijzing van de dokter benaderen en de consults worden door enkele verzekeraars vergoed. Het salaris van een mesoloog verschilt erg, afhankelijk van opleiding, bij- en nascholing, ervaring, etc. De mesoloog rekent meestal een vast uurtarief. Een gemiddeld uurtarief kan rond de 80 euro liggen.

Salarisschaal Mesoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Mesoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mesoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Mesoloog? 

De doorgroeimogelijkheden voor de mesoloog zijn gemiddeld. De mesoloog kan na het afronden van zijn opleiding al snel voor zichzelf beginnen, waardoor hij zijn eigen baas wordt en er in die zin hierna vrij weinig doorgroeimogelijkheden zijn.  Ook de overstap naar de traditionele geneeskunde teneinde hier in door te groeien, is niet zonder het volgen van de volledige universitaire opleiding Geneeskunde te maken. Wel is het mogelijk te specialiseren in bijvoorbeeld de accupunctuur, fysiotherapie of een andere discipline die wordt geintegreerd in de (opleiding) mesologie.

Wat betreft het arbeidsmarktperspectief zijn de vooruitzichten beter; de acceptatie van alternatieve geneeskunde blijft groeien en vraag naar zorg blijft er altijd. Ook met de verlengde levensduur van mensen blijft de vraag naar nieuwe behandelingswijzen, wanneer de traditionele lijken uitgeput of wanneer mensen zeggen te zijn 'uitgedokterd', groeien.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Mesoloog worden: Opleidingen tot Mesoloog

Hoe word je een Mesoloog? 

Om mesoloog te kunnen worden, moet de opleiding 'mesologie' gevolgd worden. Dit is in Nederland mogelijk in Amsterdam aan de Academie voor Mesologie. Toelatingseisen voor deze opleiding zijn een propedeuse op medisch gebied (Medische Basisopleiding Amsterdam) of een 'gelijkwaardige' opleiding HBO gezondheidszorg. Voor de deeltijdopleiding in Amsterdam staat 5 jaar, waarvan het laatste jaar in zijn geheel gewijd is aan de toepassing van behandelingswijzen in de praktijk; de co-therapie. De opleiding bestaat onder meer uit de vakken anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie, maar ook de 'alternatievere' vakken als osteopathie, homeopathie en acupunctuur.

Alhoewel hier een universitaire propedeuse of een HBO-opleiding voor vereist is, levert een diploma aan deze Academie geen graad of erkenning op op overheids- of universitair niveau.  Dit omdat deze opleiding niet wordt erkend door de wet-BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Volgens de academie staan de studiepunten die te behalen zijn met deze opleiding gelijk aan de ECTS te behalen met een HBO-opleiding. Volgens de Academie van Mesologie dienen de organisaties binnen dit beroepsveld zelf zorg te dragen voor erkenning en registratie middels reeds vastgestelde eigen normen, regels en bepalingen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Mesoloog

Meer opleidingen Mesoloog

Weet je nog niet of je Mesoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Mesoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Mesoloog

Met wie werkt een Mesoloog samen? 

De mesoloog kan ofwel zelfstandig in een praktijk werkzaam zijn, ofwel met andere mesologen. Naast zijn patienten kan hij verder ook contact hebben met artsen, specialisten of andere medici, gezien het feit de mesoloog hier dikwijls naar doorverwijst. Ook stelt de mesoloog het op prijs dat de (huis)arts wordt ingelicht over een bezoek aan de mesoloog, aangezien mesologen vaak samen willen werken met artsen.


Mesoloog


Organisaties waar een Mesoloog werkzaam is

Waar werkt een Mesoloog meestal? 

De mesoloog is in principe werkzaam in de non-profitsector. Het beroep mesoloog kan gerekend worden tot een beroep in de medische sector. Hij is net als reguliere artsen werkzaam in de gezondheidszorg, wat onder non-profit valt. Hij is altijd werkzaam via een speciale praktijk voor mesologen en de patient kan zowel individueel betalen voor consults of dit declareren bij de verzekering (niet alle verzekeringen vergoeden dit echter). 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Mesoloog

Waar kun je het beste werken als Mesoloog? Hieronder vindt je de best door de Mesoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mesoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mesoloog:

Welke competenties heeft een een Mesoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Mesoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Mesoloog nodig? 

De mesoloog dient inlevingsvermogen te hebben; hij dient goed met mensen te kunnen werken en inzicht in hun problematiek te hebben. Hij dient hierbij niet alleen kennis van gevestigde geneeskunde te hebben, maar moet ook de durf hebben het minder gevestigde, het niet bewezen gedeelte van dit beroep toe te kunnen passen. Hij dient te geloven in de werking van alternatieve theorieen, zonder dat hier definitief bewijs voor bestaat, en dient dus enigszins een idealistische, romantische visie te hebben (romanticus).

Omdat een mesoloog goed met mensen moet om kunnen gaan en elk 'geval' individueel moet beoordelen, dient hij zich in te zetten voor de beste oplossing voor de patient. Zijn beroep is er op gericht mensen beter te maken en mensen een beter vooruitzicht te kunnen geven (gever).

Bekijk de persoonstypen voor Mesoloog


Gever


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Mesoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mesoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mesoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mesoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mesoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mesoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mesoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mesoloog iets voor je?

Zou je graag Mesoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mesoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mesoloog

Arianne van Kleef, mesoloog D.M.

Een mooi vak, weet ik uit ervaring. Een uitgebreid beroepsprofiel in de nationaleberoepengids waar ik me grotendeels in kan vinden. Zelf zie ik de mesoloog meer als filosoof dan romanticus.  Een verwant beroep is de osteopaat, met betrekking tot functioneel denken.  De mesoloog kan in bedrijven en organisaties meewerken aan de terugdringing van het ziekteverzuim veroorzaakt door chronische-, vage- en steeds terugkerende klachten, ook door preventief onderzoek en advies. Door de complete benadering van lichamelijk, emotioneel en mentaal functioneren kan de mesoloog all-round begeleiding en behandeling aanbieden.  Voor meer informatie, neem contact op via info@keerpuntvitaal.nl of 06-51834198. Groet, Arianne

Bettine

Dank je wel Arianne,voor de tip.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar