Acupuncturist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Acupuncturist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Acupuncturist. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Acupuncturist nodig heeft.Wat doet een Acupuncturist? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Acupuncturist?

De Acupuncturist onderzoekt en behandelt mensen met een behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van naalden. De term Acupunctuur is afgeleid uit het Latijn. Acus betekent naald en pungere betekent steken. De Acupuncturist brengt naalden in de huid aan en probeert hiermee de verstoorde energiebalans de verstellen. Deze verstoorde energiebalans is de oorzaak van de gezondheidsklachten van de klant en deze zullen daarmee opgelost worden.

Acupunctuur is in Nederland geen erkend beroep en valt hierdoor onder de alternatieve geneeskunde. Naast de traditionele acupunctuur met naalden bestaat er ook de elektro-acupunctuur en de laser acupunctuur. Bij elektro-acupunctuur loopt er zwakke elektrische stroom door de draden. Bij laser acupunctuur worden geen naalden gebruikt, maar wordt er een lage intensiteit laserlicht gebruikt die op de gebruikelijke plaatsen straalt.

De werkzaamheden van de Acupuncturist zijn divers. Zo moet de Acupuncturist eerst in een gesprek met de patiënt de exacte oorzaak van de problemen achterhalen, vervolgens onderzoekt de Acupuncturist de patiënt, stelt een diagnose en bepaalt de behandelmethode. Vervolgens voert de Acupuncturist de gekozen behandelmethode uit. In de acupunctuur is de oorzaak van de gezondheidsklachten veelal een verstoorde energiebalans. De levensenergie (chi) is dan uit evenwicht en kan door het op de juiste plaatsen aanbrengen van naalden weer in evenwicht worden gebracht.

Past het beroep Acupuncturist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Acupuncturist

Op zoek naar een nieuwe baan als Acupuncturist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Acupuncturist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Acupuncturist per ervaringsniveau

junior Acupuncturist vacatures startend Acupuncturist vacatures senior Acupuncturist vacatures beginnend Acupuncturist vacatures trainee Acupuncturist vacatures leidinggevend Acupuncturist vacatures medior Acupuncturist vacatures aankomend Acupuncturist vacatures ervaren Acupuncturist vacatures leerling Acupuncturist vacatures vacatures omscholen tot Acupuncturist vacatures opleiding tot Acupuncturist

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Acupuncturist

Wat verdient een Acupuncturist?

Over het salaris van de Acupuncturist ligt onder dat van Fysiotherapeuten en andere paramedische beroepen dit binnen de basispakket van ziektekostenvergoeding vallen. Acupunctuur valt binnen de alternatieve geneeswijzen dus wordt deels vergoed vanuit de extra verzekering. Hierdoor is acupunctuur voor minder mensen bereikbaar.

Dat betekent overigens niet dat dit Acupunctuur altijd goedkoper is dan Fysiotherapie. De kosten voor een acupunctuur behandeling kan oplopen tot € 100,- per uur. 

Het salaris van een Acupuncturist in loondienst begint bij €1900,- per maand en loopt op tot maximaal €3500,- per maand.

Veel Acupuncturisten hebben een eigen praktijk en zijn zelfstandig ondernemer, hun inkomsten zullen buiten de gestelde salarissen vallen.

Salarisschaal Acupuncturist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Acupuncturist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Acupuncturist


Bekijk het salaris Acupuncturist per ervaringsniveau

Salaris junior Acupuncturist Wat verdient een startend Acupuncturist? Wat is het loon senior Acupuncturist? beginnend Acupuncturist salaris Maximaal salaris trainee Acupuncturist Hoeveel verdient een leidinggevend Acupuncturist? Wat is het salaris van een medior Acupuncturist? Salaris aankomend Acupuncturist Wat verdient een ervaren Acupuncturist? Welk salaris krijgt een leerling Acupuncturist?


Acupuncturist worden: Opleidingen tot Acupuncturist

Wil je Acupuncturist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Acupuncturist.

Hoe word je een Acupuncturist? 

Om Acupuncturist te kunnen worden, kan de HBO opleiding Acupunctuur gevolgd worden. Dit is een tweejarige vakopleiding. Als ingangseis wordt gesteld dat basis vakopleiding Chinese geneeskunde succesvol gevolgd is. Naast deze HBO opleiding zijn er ook diverse korte opleidingen en cursussen die de Acupuncturist kan volgen.

Opleidingen Acupuncturist

Foundations of Chinese Medicine
The purpose of Foundations of Chinese medicine is to provide basic knowledge of Chinese Medicine, which is mandatory and sufficient for further study of Acupuncture, Herbal Medicine or Tuina. The …
Foundations of Chinese MedicineAcupuncturist worden: Omscholen tot Acupuncturist

Als je je wilt omscholen tot Acupuncturist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Acupuncturist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Acupuncturist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Acupuncturist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Acupuncturist

Als je Acupuncturist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Acupuncturist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Acupuncturist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Acupuncturist?


Competenties en Vaardigheden Acupuncturist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Acupuncturist.

Welke competenties heeft een Acupuncturist nodig?

Een Acupuncturist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Vaardigheden Acupuncturist

 • Methodisch werken
 • Geduld
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Luisteren
 • Vragen stellen
 • Inlevingsvermogen
 • Respectvol
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend

Persoonlijkheid en Eigenschappen Acupuncturist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Acupuncturist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Acupuncturist nodig? 

De Acupuncturist moet goed kunnen inschatten en analyseren wat de klachten van de patiënt zijn en wat de beste behandelmethode hiervoor is (waarnemer). Daarnaast moet de Acupuncturist de patiënt willen helpen en warm en betrokken zijn (gever).

Bekijk de persoonstypen voor Acupuncturist


Eigenschappen Acupuncturist

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Acupuncturist

Wat zijn de baankansen voor een Acupuncturist?

Er is vraag naar Acupuncturisten. Hoe groot deze vraag exacte is, is lastig te zeggen. Veel Acupuncturisten verdiepen zich ook in andere alternatieve geneeswijzen om zo hun kennis te verbreden.

De actuele kans op werk voor een Acupuncturist

Het beroep Acupuncturist is onderdeel van de beroepsfamilie Alternatief genezers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Alternatief genezers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Acupuncturist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Acupuncturist

Je kunt als Acupuncturist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Acupuncturist is onderdeel van de beroepsfamilie Alternatief genezers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Acupuncturist


Organisaties waar een Acupuncturist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Acupuncturist meestal werkt.

Waar werkt een Acupuncturist?

De Acupuncturist kan als zelfstandig ondernemer werken en een eigen praktijk bezitten of voor een baas werken. Dan werkt de Acupuncturist vaak in een praktijk met meerdere artsen en/of Acupuncturisten. De Acupuncturist is meest werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Acupuncturist

Met wie werkt een Acupuncturist samen? 

De Acupuncturist heeft veel contact met de patiënt. De Acupuncturist probeert te achterhalen wat de oorzaak van de gezondheidsklachten is en stelt hiervoor vervolgens een geschikte behandelmethode voor op. Daarnaast kan de Acupuncturist in een praktijk voor alternatieve geneeskunde werken waar ook andere alternatieve geneeswijzen worden aangeboden. Hier is ook vaak onderling contact.


Acupuncturist

Interview met een Acupuncturist

John Jaarsveld is acupuncturist.

Ben je benieuwd wat een acupuncturist allemaal doet op een dag? John Jaarsveld vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Acupuncturist

Alles over het beroep Acupuncturist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar