Patholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Patholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep patholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je patholoog wordt.

 

Wat is een Patholoog?

Een Patholoog is een medisch specialist die diagnoses stelt op basis van en onderzoek doet naar ziekten en afwijkingen door middel van het analyseren van lichaamsweefsel en – cellen.

Verschillende typen Pathologen

De pathologie kent verschillende richtingen, de veelvorkomedne specialisaties zijn:

 • Klinisch Patholoog
 • Forensich Patholoog
 • Dierpatholoog

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Patholoog?

Een Klinisch Patholoog ontvangt weefsel van de behandeld arts van een patiënt en onderzoekt deze met behulp van een microscoop op afwijkingen. De Klinisch Patholoog stelt vast van wat voor gezwel, tumor of ontsteking er sprake is.

Een Forensisch Patholoog houdt zich bezig met het onderzoek naar doodsoorzaken en de identiteit van een dode. Dit gebeurt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Er kan ook sprake zijn van het controleren van de doodsoorzaak of ziektes.

Een Dierpatholoog doet het hetzelfde als een Klinisch Patholoog, maar dan bij dieren. Verder kan een Patholoog zich specifiek richten op kinderen.

Als de Patholoog een diagnose heeft gesteld of de doodsoorzaak van een dode heeft gevonden, schrijft hij dit op in een verslag. In het geval van een diagnose overhandigt de Patholoog het verslag vervolgens aan de behandelend arts, zodat hij een behandelplan op kan stellen. 

Voorbeeldtaken en werkzaamheden van een Patholoog:

 • Het verzamelen van gegevens en biologische materialen
 • Microscopische preparaten maken en bewerken
 • De bevindingen van artsen en klinisch specialisten onderzoeken en toesten op de eingen onderzoeksresultaten
 • Autopsie verrichten en/of vastgestelde doodsoorzaak toetsen 
 • Rapportages maken voor artsen en/of het openbaar ministerie

 

Wil je werken als Patholoog?

Werk je al als Patholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Patholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Patholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Patholoog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoekers
 • Laboratoriummedewerkers
 • Behandelend Arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2900 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Patholoog

Wat verdient een Patholoog?

Een Patholoog kan rekenen op zo’n €2900,- tot €5000,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt af van zijn ervaring, leeftijd en werkgever.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de werkgever en het CAO. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden die kunnen gelden voor een Patholoog zijn een leaseauto, vakantietoeslag en een eindejaarsbonus.

Salarisschaal Patholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Patholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Patholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Patholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Patholoog vacatures

Vacature Analist pathologie
HMC
Wil jij jouw kennis inzetten voor ons Pathologielaboratorium dat werkt voor ons topklinisch ziekenhuis, huisartsen én klinieken in de regio? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar meerdere ervaren
Vacature Docent Anatomie & Pathologie
ROC Da Vinci College
ROC Da Vinci College zoekt een Docent Anatomie & Pathologie te Dordrecht HBO geplaatst op 10-06-2021 Voor de sector Gezondheidszorg & Welzijn zijn wij, met ingang van het nieuwe schooljaar, …
Vacature Docent Anatomie&Pathologie
Randstad
Voor de sector Gezondheidszorg&Welzijn binnen deze praktijkgerichte MBO-opleider in de regio van Dordrecht, zoeken wij een docent Anatomie&Pathologie. Het betreft een vacature voor 0,7 fte met uitzicht op een vaste …
Vacature Docent Anatomie&Pathologie
Randstad
Functieomschrijving Voor de sector Gezondheidszorg&Welzijn binnen deze praktijkgerichte MBO-opleider in de regio van Dordrecht, zoeken wij een docent Anatomie&Pathologie. Het betreft een vacature voor 0,7 fte met uitzicht op een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Patholoog

Wat zijn de baankansen voor een Patholoog?

Als je een opleidingsplaats hebt kunnen krijgen, kun je er meestal wel van uit gaan dat je na het behalen van je diploma snel een baan kunt vinden. Er worden namelijk ongeveer evenveel Patholoog opgeleid als nodig zijn.

Het is niet altijd makkelijk om als Patholoog door te groeien, omdat je al een hoge functie hebt. Je kunt je specialiseren, bijvoorbeeld in forensische pathologie of kinderpathologie. Ook kun je leiding gaan geven en stagiaires gaan begeleiden. 

De actuele kans op werk voor een Patholoog

Het beroep Patholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch en pathologisch onderzoekers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch en pathologisch onderzoekers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Patholoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Patholoog worden: Opleidingen tot Patholoog

Wil je Patholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Patholoog.

Hoe word je een Patholoog? 

Om Patholoog te worden, moet je eerst de zesjarige WO-opleiding Geneeskunde doen. Hiervoor geldt een numerus fixus. Je moet op het VWO in elk geval het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek hebben gedaan. Na de opleiding Geneeskunde moet je je nog zo’n vijf jaar specialiseren tot Patholoog. De opleiding is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten erkend. Er zijn echter maar weinig opleidingsplaatsen. 

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Patholoog

Pathologie
In het kort Basiskennis van de pathologie helpt bij het beoordelen van de kwaliteit van kleuringen. Met deze cursus leer je veel voorkomende afwijkingen te (her)kennen en krijg je inzicht …
Pathologie
Macroscopie van de huid
In het kort Huidbiopten en huidexcisies worden volgens protocollen van het laboratorium verwerkt. Voor wie wil weten wat er achter deze protocollen zit en inzicht wil krijgen in waarom er op …
Macroscopie van de huid

Omscholen tot Patholoog

Als je je wilt omscholen tot Patholoog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Patholoog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Patholoog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Patholoog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Patholoog

Als je Patholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Patholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Patholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Patholoog?

Competenties en Vaardigheden Patholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Patholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Patholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Patholoog

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Patholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Patholoog. Als Patholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Patholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Patholoog

Vakkennis voor een Patholoog

Het is voor een Patholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Patholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Patholoog


Werkervaring Patholoog

Het is voor een startend Patholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Patholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker Pathologische anatomie, Onderzoeker Orale Pathologie .

Iets anders leren?

Is Patholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Patholoog

Met wie werkt een Patholoog samen? 

Een Patholoog komt niet in aanraking met patiënten. Wel heeft hij contact met de Behandeld Arts, van wie hij weefsel krijgt om te onderzoeken. Ook komt de Patholoog in aanraking met collega’s, zoals Onderzoekers en Laboratoriummedewerkers. 


 • Onderzoekers
 • Laboratoriummedewerkers
 • Behandelend Arts
Patholoog


Organisaties waar een Patholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Patholoog meestal werkt.

Waar werkt een Patholoog?

Een Patholoog kan bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een ziekenhuis, een universiteit (onderzoek), een pathologisch laboratorium of het Nederlands Forensisch Instituut (NTI, in het geval van Forensisch Pathologen). De Patholoog is dus meestal werkzaam in de non-profitsector. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Patholoog

Waar kun je het beste werken als Patholoog? Hieronder vind je de best door de Patholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Patholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Patholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Patholoog.

Welke competenties heeft een Patholoog nodig?

Een Patholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Patholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Patholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Patholoog nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Patholoog zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Patholoog moet heel nauwkeurig gaan. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat hij verkeerde diagnoses of doodsoorzaken vaststelt (Perfectionist).

Tevens is een Patholoog intellectueel, onderzoekend, analytisch en inzichtelijk (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Patholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Patholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Patholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Patholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Patholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Patholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Patholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Patholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Patholoog iets voor je?

Zou je graag Patholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Patholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Patholoog

A

Het salaris klopt niet. Salaris is conform cao medisch specialisten en bedraagt 3000 tot 5500 euro netto per maand

Ron

Vroeger als analist met Pathologen gewerkt, heel interessant beroep. Maar in verhouding met wat je allemaal moet leren (en blijven leren) is dit salaris veel te laag. Ik ben overgestapt naar ict 18 jaar geleden en ik verdien bijna zoveel als het max van de patholoog.

E.

Ik ben in opleiding tot patholoog, hartstikke leuk!

anoniem

Ik zou het ook graag willen worden!

Rene

Welkom,maar eerst studeren,studeren en nog eens studeren.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar