Patholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Patholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep patholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je patholoog wordt.

Wat is een Patholoog?

Een Patholoog is een medisch specialist die diagnoses stelt op basis van en onderzoek doet naar ziekten en afwijkingen door middel van het analyseren van lichaamsweefsel en – cellen.

De pathologie kent verschillende richtingen. Zo krijgt een Klinisch Patholoog een stukje weefsel van de behandeld arts van een patiënt en onderzoekt deze met behulp van een microscoop op afwijkingen. De Klinisch Patholoog stelt vast van wat voor gezwel, tumor of ontsteking er sprake is. Een Forensisch Patholoog houdt zich bezig met het onderzoek naar doodsoorzaken en de identiteit van een dode. Dit gebeurt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Er kan ook sprake zijn van het controleren van de doodsoorzaak of ziektes.

Een Dierpatholoog doet het hetzelfde als een Klinisch Patholoog, maar dan bij dieren. Verder kan een Patholoog zich specifiek richten op kinderen.

Als de Patholoog een diagnose heeft gesteld of de doodsoorzaak van een dode heeft gevonden, schrijft hij dit op in een verslag. In het geval van een diagnose overhandigt de Patholoog het verslag vervolgens aan de behandelend arts, zodat hij een behandelplan op kan stellen. 

Wil je werken als Patholoog?

Werk je al als Patholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Patholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Patholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Patholoog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Onderzoekers
  • Laboratoriummedewerkers
  • Behandelend Arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2900 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Patholoog

Wat verdient een Patholoog?

Een Patholoog kan rekenen op zo’n €2900,- tot €5000,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt af van zijn ervaring, leeftijd en werkgever.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de werkgever en het CAO. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden die kunnen gelden voor een Patholoog zijn een leaseauto, vakantietoeslag en een eindejaarsbonus.

Salarisschaal Patholoog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Patholoog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Patholoog

Wat is de toekomst van Patholoog?

Als je een opleidingsplaats hebt kunnen krijgen, kun je er meestal wel van uit gaan dat je na het behalen van je diploma snel een baan kunt vinden. Er worden namelijk ongeveer evenveel Patholoog opgeleid als nodig zijn.

Het is niet altijd makkelijk om als Patholoog door te groeien, omdat je al een hoge functie hebt. Je kunt je specialiseren, bijvoorbeeld in forensische pathologie of kinderpathologie. Ook kun je leiding gaan geven en stagiaires gaan begeleiden. 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Patholoog worden: Opleidingen tot Patholoog

Wil je patholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Patholoog? 

Om Patholoog te worden, moet je eerst de zesjarige WO-opleiding Geneeskunde doen. Hiervoor geldt een numerus fixus. Je moet op het VWO in elk geval het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek hebben gedaan. Na de opleiding Geneeskunde moet je je nog zo’n vijf jaar specialiseren tot Patholoog. De opleiding is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten erkend. Er zijn echter maar weinig opleidingsplaatsen. 

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Patholoog

Pathologie
Materiaal dat bij pathologielaboratoria wordt aangeboden valt op hoofdlijnen in te delen naar ontstekingen, circulatiestoornissen en maligniteiten. In deze cursus worden het ontstaan en beloop hiervan gekoppeld aan de bijbehorende …
Markers en panels in de diagnostiek van tumoren
In het kortBij het uitvoeren van immuunkleuringen is het waardevol om te weten waarom de verschillende kleuringen worden aangevraagd door de patholoog. Tijdens deze cursus krijg je zicht op …
Macroscopie van de huid
In het kortHuidbiopten en huidexcisies worden volgens protocollen van het laboratorium verwerkt. Voor wie wil weten wat er achter deze protocollen zit en inzicht wil krijgen in waarom er op …
Meer opleidingen Patholoog

Weet je nog niet of je Patholoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Patholoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Patholoog

Met wie werkt een Patholoog samen? 

Een Patholoog komt niet in aanraking met patiënten. Wel heeft hij contact met de Behandeld Arts, van wie hij weefsel krijgt om te onderzoeken. Ook komt de Patholoog in aanraking met collega’s, zoals Onderzoekers en Laboratoriummedewerkers. 


  • Onderzoekers
  • Laboratoriummedewerkers
  • Behandelend Arts
Patholoog


Organisaties waar een Patholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Patholoog meestal werkt.

Waar werkt een Patholoog?

Een Patholoog kan bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een ziekenhuis, een universiteit (onderzoek), een pathologisch laboratorium of het Nederlands Forensisch Instituut (NTI, in het geval van Forensisch Pathologen). De Patholoog is dus meestal werkzaam in de non-profitsector. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Patholoog

Waar kun je het beste werken als Patholoog? Hieronder vind je de best door de Patholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Patholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Patholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Patholoog.

Welke competenties heeft een Patholoog nodig?

Een Patholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Patholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Patholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Patholoog nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Patholoog zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Patholoog moet heel nauwkeurig gaan. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat hij verkeerde diagnoses of doodsoorzaken vaststelt (Perfectionist).

Tevens is een Patholoog intellectueel, onderzoekend, analytisch en inzichtelijk (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Patholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Patholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Patholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Patholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Patholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Patholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Patholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Patholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Patholoog iets voor je?

Zou je graag Patholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Patholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Patholoog

A

Het salaris klopt niet. Salaris is conform cao medisch specialisten en bedraagt 3000 tot 5500 euro netto per maand

Ron

Vroeger als analist met Pathologen gewerkt, heel interessant beroep. Maar in verhouding met wat je allemaal moet leren (en blijven leren) is dit salaris veel te laag. Ik ben overgestapt naar ict 18 jaar geleden en ik verdien bijna zoveel als het max van de patholoog.

E.

Ik ben in opleiding tot patholoog, hartstikke leuk!

anoniem

Ik zou het ook graag willen worden!

Rene

Welkom,maar eerst studeren,studeren en nog eens studeren.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar