U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderhoudsadviseur

Onderhoudsadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderhoudsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Een onderhoudsadviseur adviseert, zoals de functie al aangeeft, in het onderhoud. Hierbij moet gedacht worden aan het onderhoud van panden of infrastructuur. In de meeste gevallen gaat het over een bestaand gebouw of infrastructuur, maar een onderhoudsadviseur kan ook ingeschakeld worden voor een gebouw of infrastructuur dat nog gebouwd moet worden.

Een onderhoudsadviseur gaat in de meeste gevallen als volgt te werk: begonnen wordt met een gesprek met de opdrachtgever om vast te stellen wat de precieze wensen van de opdrachtgever zijn. Vervolgens gaat een onderhoudsadviseur het veld in: het verricht metingen en inspecties van het te onderzoeken gebouw. Hierbij wordt vaak de inspectiemethode NEN 2767 gehandhaafd. Na deze metingen analyseert de onderhoudsadviseur de gegevens en stelt hij een (meerjarig) onderhoudsplan op en berekent hij de kosten hiervan. Deze presenteert hij aan de opdrachtgever. Het kan zijn dat de werkzaamheden van een onderhoudsadviseur hier ophouden, maar het kan ook zijn dat de opdrachtgever hem een actieve rol bij het vervolgproces wil geven. Hij houdt dan supervisie bij de uitvoeringsfase.

Bij gebouwen of infrastructuur die nog gebouwd moet worden zijn de werkzaamheden van een onderhoudsadviseur anders, omdat hij daar geen metingen aan het gebouw zelf kan verrichten. In dit geval wordt een onderhoudsadviseur meer bij het geheel betrokken, want zowel bij de ontwerp-, uitvoerings- en beheerfase geeft hij advies. Hierbij dient het advies wel nog steeds uit een langdurig onderhoudsplan en de daarbij behorende begroting te bestaan.

Mensen vonden ons op: Job Onderhoudsadviseur, Baan Onderhoudsadviseur, Onderhoudsadviseur Worden, Functie-eisen Onderhoudsadviseur, Verantwoordelijkheden Onderhoudsadviseur, Functieprofiel Onderhoudsadviseur, Wat doet een Onderhoudsadviseur, Werken als Onderhoudsadviseur.

Onderhoudsadviseur worden: Opleiding tot onderhoudsadviseur

Er is geen specifieke opleiding die tot het beroep onderhoudsadviseur opleidt. Bedrijven vereisen bij hun vacatures tot onderhoudsadviseur echter wel altijd een HBO of WO opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde of civiele techniek.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsadviseur, Onderhoudsadviseur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsadviseur, Scholing Onderhoudsadviseur, Studie Onderhoudsadviseur, Bijscholing Onderhoudsadviseur, Omscholing Onderhoudsadviseur.

Organisaties waar een onderhoudsadviseur doorgaans werkzaam is

Een onderhoudsadviseur is werkzaam voor een profit organisatie. Vaak is hij in dienst van een ingenieurs- of adviesbureau. Veel tijd zal hij hier echter niet doorbrengen, omdat een onderhoudsadviseur bezig is met verschillende projecten en vaak bij locatie te vinden is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsadviseur, Onderhoudsadviseur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsadviseur, Scholing Onderhoudsadviseur, Studie Onderhoudsadviseur, Bijscholing Onderhoudsadviseur, Omscholing Onderhoudsadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderhoudsadviseur

Er is een relatief groot verschil tussen het bruto salaris per maand. Dit heeft te maken met de verschillende bedrijven waar onderhoudsadviseurs werkzaam voor zijn en met de wensen van de opdrachtgever. Hoe meer verantwoordelijkheden een onderhoudsadviseur heeft en hoe langer hij werkzaam binnen een project is, hoe hoger zijn bruto maandsalaris is. Daarnaast speelt ervaring ook een grote rol in het bepalen van het bruto salaris.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderhoudsadviseur, Loon Onderhoudsadviseur, Wat verdien je als Onderhoudsadviseur, Salarisschaal Onderhoudsadviseur, Salarisindicatie Onderhoudsadviseur, Bonus Onderhoudsadviseur, CAO Onderhoudsadviseur, Brutoloon Onderhoudsadviseur, Nettoloon Onderhoudsadviseur, Vakantiedagen Onderhoudsadviseur, Pensioen Onderhoudsadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden onderhoudsadviseur

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Onderhoudsadviseur, Vaardigheden Onderhoudsadviseur, Attitude Onderhoudsadviseur, Kwalificaties Onderhoudsadviseur, Competentieprofiel Onderhoudsadviseur.

Boeken voor het beroep onderhoudsadviseur

Wil je meer weten over het beroep onderhoudsadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderhoudsadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderhoudsadviseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderhoudsadviseur, Onderhoudsadviseur ebooks, boek Onderhoudsadviseur.

Persoonstypen onderhoudsadviseur

Een onderhoudsadviseur is een echte waarnemer. Hij verricht niet alleen, indien nodig, metingen en onderzoeken bij panden, maar hij neemt ook exact de wensen van een opdrachtgever waar, ook als deze zelf misschien niet goed in staat is om deze goed weer te geven, bijvoorbeeld door te weinig vakkennis. Naast waarnemer is een onderhoudsadviseur ook een perfectionist. Veel hangt af van zijn onderhoudsplannen, vooral omdat deze voor vele jaren zijn. Een gebouw met een slecht onderhoudsplan kan snel in verval raken. Het werk van een onderhoudsadviseur mag daarom niet onderschat worden. Zonder perfectionistische eigenschappen kan een onderhoudsadviseur nooit goed werk leveren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderhoudsadviseur, Karakter Onderhoudsadviseur.

Netwerk onderhoudsadviseur

Het ligt eraan waar een onderhoudsadviseur werkzaam voor is om te bepalen waaruit zijn netwerk bestaat. Vast staat dat een onderhoudsadviseur met de opdrachtgever intensief contact heeft. Hij is in dienst van de opdrachtgever en zijn rapport is gebaseerd op de wensen van de opdrachtgever.

Als een onderhoudsadviseur betrokken is bij meer dan alleen het onderhoud aan een bestaand gebouw, bijvoorbeeld als hij ook toezicht houdt en advies geeft bij de voorbereidings- en uitvoeringsfase van een nieuw gebouw, staat hij in meer contact dan louter met de opdrachtgever. Zijn netwerk zal in dat geval ook bestaan uit velen uitvoerders en daarbij achterliggende bedrijven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderhoudsadviseur, Medewerkers Onderhoudsadviseur.

Is het beroep onderhoudsadviseur iets voor jou?

Zou je graag onderhoudsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderhoudsadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderhoudsadviseur, beroepskeuzetest Onderhoudsadviseur, beroep Onderhoudsadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderhoudsadviseur

De arbeidsmarkt van een onderhoudsadviseur is redelijk. Omdat onderhoud aan gebouwen vaak vale malen goedkoper is dan een nieuw gebouw bouwen, kiezen bedrijven vaak voor een onderhoudsadviseur om een meerjarig onderhoudsplan op te stellen. Echter, omdat er geen specifieke opleiding tot onderhoudsadviseur is maar een diploma van een technische HBO of WO opleiding voldoende is om als onderhoudsadviseur aangenomen te worden, is er van veel kanten concurrentie.

Een relatief gemakkelijke doorgroeimogelijkheid is die naar specialist onderhoudsadviseur. Een specialist onderhoudsadviseur wordt ingehuurd om voor een specifiek gebouw, bijvoorbeeld een monumentaal pand, een onderhoudsplan op te stellen.
 

Arbeidsmarktperspectief score onderhoudsadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderhoudsadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderhoudsadviseur, Promotie mogelijkheden Onderhoudsadviseur, Carriere Onderhoudsadviseur.

Solliciteren op de functie onderhoudsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderhoudsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderhoudsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderhoudsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderhoudsadviseur, CV Onderhoudsadviseur, sollicitatie Onderhoudsadviseur.

Interviews met onderhoudsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderhoudsadviseur

Vacatures onderhoudsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een onderhoudsadviseur adviseert, zoals de functie al aangeeft, in het onderhoud. Hierbij moet gedacht worden aan het onderhoud van panden of infrastructuur. In de meeste gevallen gaat het over een bestaand gebouw of infrastructuur, maar een onderhoudsadviseur kan ook ingeschakeld worden voor een gebouw of infrastructuur dat nog gebouwd moet worden.

Beoordeling Onderhoudsadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep