Onderhoudsadviseur worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Onderhoudsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Onderhoudsadviseur, zoals: "Wat doet een Onderhoudsadviseur?", of "Wat verdient een Onderhoudsadviseur? of "Hoe word je een Onderhoudsadviseur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Onderhoudsadviseur nodig heeft.Wat is een Onderhoudsadviseur?

Een onderhoudsadviseur adviseert, zoals de functie al aangeeft, in het onderhoud. Hierbij moet gedacht worden aan het onderhoud van panden of infrastructuur. In de meeste gevallen gaat het over een bestaand gebouw of infrastructuur, maar een onderhoudsadviseur kan ook ingeschakeld worden voor een gebouw of infrastructuur dat nog gebouwd moet worden.

Een onderhoudsadviseur gaat in de meeste gevallen als volgt te werk: begonnen wordt met een gesprek met de opdrachtgever om vast te stellen wat de precieze wensen van de opdrachtgever zijn. Vervolgens gaat een onderhoudsadviseur het veld in: het verricht metingen en inspecties van het te onderzoeken gebouw. Hierbij wordt vaak de inspectiemethode NEN 2767 gehandhaafd. Na deze metingen analyseert de onderhoudsadviseur de gegevens en stelt hij een (meerjarig) onderhoudsplan op en berekent hij de kosten hiervan. Deze presenteert hij aan de opdrachtgever. Het kan zijn dat de werkzaamheden van een onderhoudsadviseur hier ophouden, maar het kan ook zijn dat de opdrachtgever hem een actieve rol bij het vervolgproces wil geven. Hij houdt dan supervisie bij de uitvoeringsfase.

Bij gebouwen of infrastructuur die nog gebouwd moet worden zijn de werkzaamheden van een onderhoudsadviseur anders, omdat hij daar geen metingen aan het gebouw zelf kan verrichten. In dit geval wordt een onderhoudsadviseur meer bij het geheel betrokken, want zowel bij de ontwerp-, uitvoerings- en beheerfase geeft hij advies. Hierbij dient het advies wel nog steeds uit een langdurig onderhoudsplan en de daarbij behorende begroting te bestaan.

Past het beroep Onderhoudsadviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Onderhoudsadviseur

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Onderhoudskundige


Vacatures Onderhoudsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderhoudsadviseur vacatures

Vacature Inspecteur / Onderhoudskundige Vastgoed en Onderhoud
Edison Projectmanagement B.V
Bedrijfsomschrijving Voor lifetime development.Edison heeft oog voor jouw belang. We zoeken verbinding en creëren vervolgens de beste oplossingen voor jou als persoon. Dit doen we in jouw carrièrepad, maar ook …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderhoudsadviseur

Wat verdient een Onderhoudsadviseur?

Er is een relatief groot verschil tussen het bruto salaris per maand. Dit heeft te maken met de verschillende bedrijven waar onderhoudsadviseurs werkzaam voor zijn en met de wensen van de opdrachtgever. Hoe meer verantwoordelijkheden een onderhoudsadviseur heeft en hoe langer hij werkzaam binnen een project is, hoe hoger zijn bruto maandsalaris is. Daarnaast speelt ervaring ook een grote rol in het bepalen van het bruto salaris.

Salarisschaal Onderhoudsadviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Onderhoudsadviseur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Onderhoudsadviseur


Onderhoudsadviseur worden: Opleidingen tot Onderhoudsadviseur

Wil je Onderhoudsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderhoudsadviseur.

Hoe word je een Onderhoudsadviseur? 

Er is geen specifieke opleiding die tot het beroep onderhoudsadviseur opleidt. Bedrijven vereisen bij hun vacatures tot onderhoudsadviseur echter wel altijd een HBO of WO opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde of civiele techniek.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Onderhoudsadviseur

Er zijn geen opleidingen Onderhoudsadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Onderhoudsadviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Techniek


Onderhoudsadviseur worden: Omscholen tot Onderhoudsadviseur

Als je je wilt omscholen tot Onderhoudsadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Onderhoudsadviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderhoudsadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Onderhoudsadviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderhoudsadviseur

Als je Onderhoudsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderhoudsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderhoudsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderhoudsadviseur?


Competenties en Vaardigheden Onderhoudsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderhoudsadviseur.

Welke competenties heeft een Onderhoudsadviseur nodig?

Een Onderhoudsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Onderhoudsadviseur

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Controleren
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Onderhoudsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderhoudsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderhoudsadviseur nodig? 

Een onderhoudsadviseur is een echte waarnemer. Hij verricht niet alleen, indien nodig, metingen en onderzoeken bij panden, maar hij neemt ook exact de wensen van een opdrachtgever waar, ook als deze zelf misschien niet goed in staat is om deze goed weer te geven, bijvoorbeeld door te weinig vakkennis. Naast waarnemer is een onderhoudsadviseur ook een perfectionist. Veel hangt af van zijn onderhoudsplannen, vooral omdat deze voor vele jaren zijn. Een gebouw met een slecht onderhoudsplan kan snel in verval raken. Het werk van een onderhoudsadviseur mag daarom niet onderschat worden. Zonder perfectionistische eigenschappen kan een onderhoudsadviseur nooit goed werk leveren.

Bekijk de persoonstypen voor Onderhoudsadviseur


Eigenschappen Onderhoudsadviseur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Onderhoudsadviseur

Wat zijn de baankansen voor een Onderhoudsadviseur?

De arbeidsmarkt van een onderhoudsadviseur is redelijk. Omdat onderhoud aan gebouwen vaak vale malen goedkoper is dan een nieuw gebouw bouwen, kiezen bedrijven vaak voor een onderhoudsadviseur om een meerjarig onderhoudsplan op te stellen. Echter, omdat er geen specifieke opleiding tot onderhoudsadviseur is maar een diploma van een technische HBO of WO opleiding voldoende is om als onderhoudsadviseur aangenomen te worden, is er van veel kanten concurrentie.

Een relatief gemakkelijke doorgroeimogelijkheid is die naar specialist onderhoudsadviseur. Een specialist onderhoudsadviseur wordt ingehuurd om voor een specifiek gebouw, bijvoorbeeld een monumentaal pand, een onderhoudsplan op te stellen.
 

De actuele kans op werk voor een Onderhoudsadviseur

Het beroep Onderhoudsadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Onderhoudsadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Onderhoudsadviseur

Je kunt als Onderhoudsadviseur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Onderhoudsadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Onderhoudsadviseur

Doorgroei beroepen voor een Onderhoudsadviseur

Coördinator pro-actie brandweer Coördinator handhaving brandweer Beveiligingsadviseur brandveiligheid / inbraakpreventie senior beveiligingsadviseur brandveiligheid senior beveiligingsadviseur inbraakpreventie adviseur brandveiligheid adviseur brandpreventie objectbeveiliger brandveiligheid adviseur inbraakpreventie anti-inbraakadviseur
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Onderhoudsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderhoudsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Onderhoudsadviseur?

Een onderhoudsadviseur is werkzaam voor een profit organisatie. Vaak is hij in dienst van een ingenieurs- of adviesbureau. Veel tijd zal hij hier echter niet doorbrengen, omdat een onderhoudsadviseur bezig is met verschillende projecten en vaak bij locatie te vinden is.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Netwerk Onderhoudsadviseur

Met wie werkt een Onderhoudsadviseur samen? 

Het ligt eraan waar een onderhoudsadviseur werkzaam voor is om te bepalen waaruit zijn netwerk bestaat. Vast staat dat een onderhoudsadviseur met de opdrachtgever intensief contact heeft. Hij is in dienst van de opdrachtgever en zijn rapport is gebaseerd op de wensen van de opdrachtgever.

Als een onderhoudsadviseur betrokken is bij meer dan alleen het onderhoud aan een bestaand gebouw, bijvoorbeeld als hij ook toezicht houdt en advies geeft bij de voorbereidings- en uitvoeringsfase van een nieuw gebouw, staat hij in meer contact dan louter met de opdrachtgever. Zijn netwerk zal in dat geval ook bestaan uit velen uitvoerders en daarbij achterliggende bedrijven.


Onderhoudsadviseur

Interview met een Onderhoudsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Onderhoudsadviseur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar