U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kunststofverwerker

Kunststofverwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kunststofverwerker? Lees de functieomschrijving.

Een Kunststofverwerker (-bewerker) bewerkt verschillende soorten kunststoffen met gereedschap of met een (computer gestuurde) machine. De Kunststofverwerker is verantwoordelijk voor het zelfstandig verrichten van verspanende (bewerkingstechnieken) productiewerkzaamheden zoals lijmen, lassen en buigen. Dit gebeurt aan de hand van eigen inzicht, instructies en / of tekeningen.

Daarnaast controleert de Kunststofverwerker of de materialen beschadigd zijn. Eventuele afwijkingen in materiaalsoort, hoeveelheid of de specificatie moeten gemeld worden. Bovendien wordt van de Kunststofverwerker gevraagd om zo nodig zelf de afwijkingen te herstellen of alternatieven voor herstel aan te dragen.

Een Kunststofverwerker is een productiemedewerker die efficiënt en resultaatgericht moet werken. De Kunststofverwerker werkt met uiteenlopend gereedschap, zoals boren, zagen, of ingewikkelde computergestuurde machines, aan uiteenlopende kunststofproducten, zoals meubels, onderdelen van auto's, treinen, machines (isolatiekappen) of huizen (gevel-elementen). Kunststoffen hebben namelijk een breed toepassingsgebied. Het zit in kleding, verpakkingen en bouwmateriaal. Kunststoffen worden veelal toegepast als vloerafwerking. Een kunststof zoals het goedkoop en eenvoudig te bewerken pvc wordt onder meer in kozijnen toegepast.

Een wat hoger geschoolde Kunststofverwerker kan volledig zelfstandig en naar eigen inzicht diverse producten maken van kunstof, zoals een mal (holle gietvorm) van polyester. Dit is minder productiegericht werk (Kunstofverwerkers zijn veel langer met één product bezig) en vereist meer creativiteit en specialisme. Deze Kunststofverwerkers worden ook wel modelbouwers genoemd.

Mensen vonden ons op: Job Kunststofverwerker, Baan Kunststofverwerker, Kunststofverwerker Worden, Functie-eisen Kunststofverwerker, Verantwoordelijkheden Kunststofverwerker, Functieprofiel Kunststofverwerker, Wat doet een Kunststofverwerker, Werken als Kunststofverwerker.

Kunststofverwerker worden: Opleiding tot kunststofverwerker

Een Kunststofverwerker heeft meestal een VMBO+/ MTS werk- en denkniveau. Vakkennis van kunststoftechniek staat daarbij centraal. Daarnaast natuurlijk kennis van materialen, gevoel voor techniek en het lezen van complexe instructies of bouwtekeningen om die te kunnen vertalen naar concrete werkzaamheden.

Een Kunststofverwerker werkt op verschillende niveau's. Voor productiemedewerkers in de bouw is soms slechts LTS werk- en denkniveau vereist en technisch inzicht. Maar een Kunststofverwerker die als specialistisch modelbouwer werkzaam is, heeft een opleiding op HBO-niveau gehad in de richting van werktuigbouw of bijvoorbeeld autotechniek.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunststofverwerker, Kunststofverwerker Worden, Opleidingsniveau Kunststofverwerker, Scholing Kunststofverwerker, Studie Kunststofverwerker, Bijscholing Kunststofverwerker, Omscholing Kunststofverwerker.

Organisaties waar een kunststofverwerker doorgaans werkzaam is

Een Kunststofverwerker is werkzaam bij een profitorganisatie, zoals een productiebedrijf of een kunststofbedrijf. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunststofverwerker, Kunststofverwerker Worden, Opleidingsniveau Kunststofverwerker, Scholing Kunststofverwerker, Studie Kunststofverwerker, Bijscholing Kunststofverwerker, Omscholing Kunststofverwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kunststofverwerker

De arbeidsvoorwaarden van een Kunststofverwerker zijn erg afhankelijk van de werkzaamheden en werkgever, naast ervaring en opleidingsniveau. Kunststofverwerkers met weinig ervaring en een LTS-opleiding zullen uiteraard lager instromen dan Kunststofverwerkers met veel ervaring en een HBO-opleiding.

Ook de bedrijfstak is bepalend voor het loon en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkt de Kunststofverwerker in de bouw dan gelden de afspraken van de CAO Bouw. Als de Kunststofverwerker in de metaalindustrie werkt, dan zijn de afspraken met de werkgever conform de CAO Metaal, etc.

Mensen vonden ons op: Salaris Kunststofverwerker, Loon Kunststofverwerker, Wat verdien je als Kunststofverwerker, Salarisschaal Kunststofverwerker, Salarisindicatie Kunststofverwerker, Bonus Kunststofverwerker, CAO Kunststofverwerker, Brutoloon Kunststofverwerker, Nettoloon Kunststofverwerker, Vakantiedagen Kunststofverwerker, Pensioen Kunststofverwerker.

Competenties, skills & vaardigheden kunststofverwerker

 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Kunststofverwerker, Vaardigheden Kunststofverwerker, Attitude Kunststofverwerker, Kwalificaties Kunststofverwerker, Competentieprofiel Kunststofverwerker.

Boeken voor het beroep kunststofverwerker

Wil je meer weten over het beroep kunststofverwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kunststofverwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kunststofverwerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kunststofverwerker, Kunststofverwerker ebooks, boek Kunststofverwerker.

Persoonstypen kunststofverwerker

Een Kunststofverwerker moet een perfectionist zijn. Het optimaal inzetten van productie- en hulpmiddelen tot het best mogelijke eindresultaat staat voorop.

Daarnaast moet een Kunsstofverwerker prestatiegericht zijn, een succesvolle medewerker. De Kunsstofverwerker moet een sterke behoefte hebben om productief te zijn, gedreven en energiek. Want het "massa" productiewerk als Kunstofverwerker kan soms best geestdodend zijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kunststofverwerker, Karakter Kunststofverwerker.

Netwerk kunststofverwerker

Een Kunststofverwerker is vooral een technicus die goed met materialen en apparaten kan omgaan. De Kunststofverwerker heeft binnen het bedrijf te maken met een directe leidinggevende of manager, collega Kunststofverwerkers, onderhoudsmonteurs en software ontwikkelaars (i.v.m. de computer gestuurde machine waarmee de Kunststofverwerker moet werken). De hoger opgeleide Kunststofverwerkers zullen zelfstandiger werken en wellicht leiding geven aan andere Kunststofverwerkers of medewerkers.

Extern, buiten het bedrijf om heeft de Kunststofverwerker weinig contacten. Wel kan een klant bij de Kunststofverwerker bijvoorbeeld aangeven wat er verwacht wordt van het eindresultaat.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kunststofverwerker, Medewerkers Kunststofverwerker.

Is het beroep kunststofverwerker iets voor jou?

Zou je graag kunststofverwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kunststofverwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kunststofverwerker, beroepskeuzetest Kunststofverwerker, beroep Kunststofverwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kunststofverwerker

Het arbeidsmarktperspectief van een Kunststofverwerker is gemiddeld. Er is eigenlijk altijd wel vraag naar mensen met deze kennis en vaardigheden, ook in economisch slechtere tijden. 

Bij goed functioneren kan een Kunststofverwerker meer taken krijgen, zoals leidinggevende taken.

Arbeidsmarktperspectief score kunststofverwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kunststofverwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kunststofverwerker, Promotie mogelijkheden Kunststofverwerker, Carriere Kunststofverwerker.

Solliciteren op de functie kunststofverwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kunststofverwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kunststofverwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kunststofverwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kunststofverwerker, CV Kunststofverwerker, sollicitatie Kunststofverwerker.

Interviews met kunststofverwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kunststofverwerker

 • Metaalbewerker (-verwerker)
 • Houtbewerker (-verwerker)
 • Operator

Vacatures kunststofverwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Kunststofverwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kunststofverwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kunststofverwerker (-bewerker) bewerkt verschillende soorten kunststoffen met gereedschap of met een (computer gestuurde) machine. De Kunststofverwerker is verantwoordelijk voor het zelfstandig verrichten van verspanende (bewerkingstechnieken) productiewerkzaamheden zoals lijmen, lassen en buigen. Dit gebeurt aan de hand van eigen inzicht, instructies en / of tekeningen.

Beoordeling Kunststofverwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kunststofverwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kunststofverwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep