Pijpfitter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Pijpfitter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Pijpfitter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Pijpfitter wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Pijpfitter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Pijpfitter


Vacatures Pijpfitter

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Pijpfitter?

Een pijpfitter installeert en onderhoudt diverse soorten pijpen en pijpsystemen. Deze verschillende soorten pijpen kunnen o.a. bestaan uit pneumatische en hydraulische uitrustingen die gebruikt kunnen worden voor verwarming, verkoeling, stoom, besproeiing en vele andere soorten industriële processen.

Er zijn verschillende typen pijpfitters die op verschillende plekken actief zijn. Er zijn pijpfitters actief in de offshore, maar ook in verschillende type fabrieken, werkplaatsen of op bouwlocaties.

Sommige Pijpitters zijn gespecialiseerd in een branche of techiek, zoals bijvoorbeeld de Pijpfitter GWW (Grond, Weg Waterwerken).

 


Past het beroep Pijpfitter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Pijpfitter?

Een pijpfitter krijgt een opdracht binnen voor de fabricage van bepaalde pijpen of een bepaald pijpsysteem. De pijpfitter verzameld of maakt vervolgens de benodigde materialen door de pijpen op de juiste maat te snijden.

Vervolgens installeert de pijpfitter het materiaal door de pijpen aan elkaar vast te lassen of solderen. Naast het installeren van de pijpen kan de pijpfitter vaak ook nog verantwoordelijk zijn voor het maken van een draagconstructie die de pijpen vasthoudt. Dan bestaan de werkzaamheden van de pijpfitter vaak ook nog uit boren, verzekeren en schroeven etc. Naast het installeren van de pijpen kan een pijpfitter ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de pijpsystemen. Dan is het de taak van de pijpfitter om de systemen te controleren op mankementen en bij schade (bijvoorbeeld lekkage) de pijpen te repareren. Een pijpfitter is doorgaands in dienst van een metaalconstructie- of assembleerbedrijf. 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Pijpfitter per stad

Vacatures Pijpfitter Alkmaar

Vacatures Pijpfitter Almelo

Vacatures Pijpfitter Almere

Vacatures Pijpfitter Alphen aan den Rijn

Vacatures Pijpfitter Amersfoort

Vacatures Pijpfitter Amstelveen

Vacatures Pijpfitter Amsterdam

Vacatures Pijpfitter Apeldoorn

Vacatures Pijpfitter Arnhem

Vacatures Pijpfitter Assen

Vacatures Pijpfitter Bergen op Zoom

Vacatures Pijpfitter Breda

Vacatures Pijpfitter Capelle aan den IJssel

Vacatures Pijpfitter Delft

Vacatures Pijpfitter Den Bosch

Vacatures Pijpfitter Den Haag

Vacatures Pijpfitter Den Helder

Vacatures Pijpfitter Deventer

Vacatures Pijpfitter Doetinchem

Vacatures Pijpfitter Dordrecht

Vacatures Pijpfitter Ede

Vacatures Pijpfitter Eindhoven

Vacatures Pijpfitter Emmen

Vacatures Pijpfitter Enschede

Vacatures Pijpfitter Gouda

Vacatures Pijpfitter Groningen

Vacatures Pijpfitter Haarlem

Vacatures Pijpfitter Haarlemmermeer

Vacatures Pijpfitter Heerlen

Vacatures Pijpfitter Helmond

Vacatures Pijpfitter Hengelo

Vacatures Pijpfitter Hilversum

Vacatures Pijpfitter Hoogeveen

Vacatures Pijpfitter Hoorn

Vacatures Pijpfitter Katwijk

Vacatures Pijpfitter Leeuwarden

Vacatures Pijpfitter Leiden

Vacatures Pijpfitter Lelystad

Vacatures Pijpfitter Maastricht

Vacatures Pijpfitter Middelburg

Vacatures Pijpfitter Nieuwegein

Vacatures Pijpfitter Nijmegen

Vacatures Pijpfitter Oss

Vacatures Pijpfitter Purmerend

Vacatures Pijpfitter Roermond

Vacatures Pijpfitter Roosendaal

Vacatures Pijpfitter Rotterdam

Vacatures Pijpfitter Schiedam

Vacatures Pijpfitter Spijkenisse

Vacatures Pijpfitter Terneuzen

Vacatures Pijpfitter Tilburg

Vacatures Pijpfitter Utrecht

Vacatures Pijpfitter Veenendaal

Vacatures Pijpfitter Venlo

Vacatures Pijpfitter Vlaardingen

Vacatures Pijpfitter Westland

Vacatures Pijpfitter Zaanstad

Vacatures Pijpfitter Zeist

Vacatures Pijpfitter Zoetermeer

Vacatures Pijpfitter Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Pijpfitter

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Pijpfitter?

Het salaris van een pijpfitter ligt uiteen. Hij of zij zal doorgaans tussen de €2.000 en €3.500 euro per maand verdienen. Dit salaris is afhankelijk van de ervaring en het type werkzaamheden van de pijpfitter.

Wanneer een pijpfitter zich veel bezighoudt met het ontwerp van de pijpsystemen dan verdient deze in de meeste gevallen een hoger salaris. Ook in de rol van eerste pijpfitter komt het salaris in de buurt van de €3.500 bruto per maand.

 

 

 
 

Meer weten over het salaris Pijpfitter

Salaris aankomend Pijpfitter Salaris junior Pijpfitter Wat is het salaris van een medior Pijpfitter? Welk salaris krijgt een senior Pijpfitter?


Hoe word je een Pijpfitter? 

Een pijpfitter is doorgaands op MBO niveau opgeleidt met een (metaal)technische studie. Een opleiding zoals bijvoorbeeld MBO Metaal & Werktuigbouw is een geschikte vooropleiding voor een pijpfitter. Er zijn ook specifieke opleidingen die opleiden tot pijfitter zoals VMBO Pijpfitter. Een veelgevraagd certificaat voor een pijpfitter is het certificaat flensmonteur. Een kandidaat pijpfitter heeft meer kans op een baan als pijpfitter als dit certificaat behaald is. Sommige firma’s leiden intern mensen op tot pijpfitter in deze gevallen is vaak geen specifieke opleiding vereist. 

 

 
 

Opleidingen Pijpfitter

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …Omscholen tot Pijpfitter

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Pijpfitter. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Pijpfitter

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pijpfitter

Als je Pijpfitter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pijpfitter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pijpfitter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Pijpfitter?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Pijpfitter

Een Pijpfitter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Vaardigheden Pijpfitter

 • Zorgvuldigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Consequent handelen
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doelgericht werken
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Durf
 • Technische processen doorzien
 • Logisch redeneren
 • Ruimtelijk inzicht
 • Oplossingsgericht
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pijpfitter nodig? 

Een pijpfitter moet nauwkeurig en exact te werk gaan. Een tiende mm kan al het verschil zijn tussen het succes of de mislukking van een klus. Precisie is dus van  groot belang. Daarom past het persoonstype de perfectionist bij het beroep. Verder moet een pijpfitter beschikken over enige analytische kwaliteiten. Dit betekend dat een pijpfitter een goed (technisch) inzicht moet hebben om zo de pijpsystemen aan te kunnen leggen. De waarnemer is dan ook een persoonstype wat past bij de pijpfitter.

 

 
 

Eigenschappen Pijpfitter

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Pijpfitter?

Het arbeidsperspectief is goed te noemen voor een pijpfitter. Er zijn veel vacatures te vinden en het werk zal niet snel verdwijnen. Pijpen en pijpsystemen komen in elke industrie immers voor. Directe doorgroeimogelijkheden zijn er doorgaands echter niet voor een pijpfitter.

 

 
 

De actuele kans op werk voor een Pijpfitter

Het beroep Pijpfitter is onderdeel van de beroepsfamilie Pijpfitters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Pijpfitters is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

8

Baankans Pijpfitter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Waar werkt een Pijpfitter?

Een pijpfitter kan als zelfstandige werken of in dienst zijn van een metaalconstructie-, of assembleerbedrijf. Al deze voorbeelden zijn profit organisaties. 

 

 
 

Met wie werkt een Pijpfitter samen? 

Een pijpfitter werkt doorgaands alleen of samen met collega pijpfitters. Een pijpfitter krijgt zijn opdrachten doorgaands (via zijn leidinggevende) van een aannemer of ploegbaas. Een pijpfitter heeft doorgaands veel extern contact omdat er veel op locatie gewerkt wordt.

 

 
 

Pijpfitter

Verwante beroepen Pijpfitter:

Lasser
Salaris: €2300 tot €4000
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou jij van werk waar de vonken van afvliegen? Ben je graag lekker actief bezig? Heb je een ijzeren grip en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Lasser waarschijnlijk wel iets voor jou.  Een Lasser vindt het mooi om iets …
Bankwerker
Salaris: €1900 tot €3300
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Constructiebankwerker
Salaris: €1900 tot €3300
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Pijpfitter in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar