CNC Draaier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

CNC Draaier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als CNC Draaier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je CNC Draaier wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als CNC Draaier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als CNC Draaier


Vacatures CNC Draaier

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een CNC Draaier?

 

 
De CNC-Draaier maakt zelfstandig producten of productonderdelen van metalen. De Draaier werkt  op een draaibank of draaicentrum waar hij met verspanende bewegingen een metaalproduct vervaardigt. CNC staat voor computer numerical control en slaat op de computergestuurde regeling van werktuigmachines. De CNC-Draaier werkt dus voornamelijk met computergestuurde draaibanken. Steeds meer draaiwerk wordt door een computer aan gestuurd. 
De CNC-Draaier is verantwoordelijk voor het bedienen van de CNC-draaibanken en draaicentra. Hij activeert bestaande CNC-programma's, wijzigt ze en schrijft nieuwe CNC-programma's voor het draaiproces. De CNC-Draaier werkt niet alleen met computergestuurde draaibanken. Voor een voorbewerking of een proefwerkstuk werkt soms met handmatige draaibanken. 
De CNC-Draaier start zijn werk met de aanlevering van een opdracht en werktekening. Het komt ook voor dat CNC-programma's kant en klaar worden afgeleverd. Na het draaiproces vindt het de eerste productcontrole plaats. Na goedkeuring wordt het werkstuk afgeleverd ofwel direct aan de klant of voor een nabewerking. 
Ander werk dat de CNC-Draaier kan doen is bijvoorbeeld het bepalen van de verspaningscondities, het controleren van de werkstukken en het invullen van meetrapporten en statussen. De Draaier zorgt ook voor het onderhoud van de CNC-draaibanken en doet de nabewerking van een product. In veel gevallen denkt de CNC-Draaier ook mee in de ontwerpfase van het product. 
 
 
 
 

 


Past het beroep CNC Draaier bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures CNC Draaier per stad

Vacatures CNC Draaier Alkmaar

Vacatures CNC Draaier Almelo

Vacatures CNC Draaier Almere

Vacatures CNC Draaier Alphen aan den Rijn

Vacatures CNC Draaier Amersfoort

Vacatures CNC Draaier Amstelveen

Vacatures CNC Draaier Amsterdam

Vacatures CNC Draaier Apeldoorn

Vacatures CNC Draaier Arnhem

Vacatures CNC Draaier Assen

Vacatures CNC Draaier Bergen op Zoom

Vacatures CNC Draaier Breda

Vacatures CNC Draaier Capelle aan den IJssel

Vacatures CNC Draaier Delft

Vacatures CNC Draaier Den Bosch

Vacatures CNC Draaier Den Haag

Vacatures CNC Draaier Den Helder

Vacatures CNC Draaier Deventer

Vacatures CNC Draaier Doetinchem

Vacatures CNC Draaier Dordrecht

Vacatures CNC Draaier Ede

Vacatures CNC Draaier Eindhoven

Vacatures CNC Draaier Emmen

Vacatures CNC Draaier Enschede

Vacatures CNC Draaier Gouda

Vacatures CNC Draaier Groningen

Vacatures CNC Draaier Haarlem

Vacatures CNC Draaier Haarlemmermeer

Vacatures CNC Draaier Heerlen

Vacatures CNC Draaier Helmond

Vacatures CNC Draaier Hengelo

Vacatures CNC Draaier Hilversum

Vacatures CNC Draaier Hoogeveen

Vacatures CNC Draaier Hoorn

Vacatures CNC Draaier Katwijk

Vacatures CNC Draaier Leeuwarden

Vacatures CNC Draaier Leiden

Vacatures CNC Draaier Lelystad

Vacatures CNC Draaier Maastricht

Vacatures CNC Draaier Middelburg

Vacatures CNC Draaier Nieuwegein

Vacatures CNC Draaier Nijmegen

Vacatures CNC Draaier Oss

Vacatures CNC Draaier Purmerend

Vacatures CNC Draaier Roermond

Vacatures CNC Draaier Roosendaal

Vacatures CNC Draaier Rotterdam

Vacatures CNC Draaier Schiedam

Vacatures CNC Draaier Spijkenisse

Vacatures CNC Draaier Terneuzen

Vacatures CNC Draaier Tilburg

Vacatures CNC Draaier Utrecht

Vacatures CNC Draaier Veenendaal

Vacatures CNC Draaier Venlo

Vacatures CNC Draaier Vlaardingen

Vacatures CNC Draaier Westland

Vacatures CNC Draaier Zaanstad

Vacatures CNC Draaier Zeist

Vacatures CNC Draaier Zoetermeer

Vacatures CNC Draaier Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal CNC Draaier

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een CNC Draaier?

De CNC-draaier valt onder het CAO van het metaalverwerkingsbedrijf. Een CNC-draaier valt onder de functiefamilie van CNC-verspanen. Daarbinnen kan hij in meerder functiegroepen worden ingedeeld. Afhankelijk van zijn functiegroep, zijn takenpakket, wordt zijn salaris bepaald. Het minimale startsalaris van een CNC-Draaier is €1720. Dat kan oplopen tot een minimaal loon van 2316 euro door het opbouwen van werkjaren en het uitbreiden van zijn takenpakket. 


Meer weten over het salaris CNC Draaier

Salaris aankomend CNC Draaier Salaris junior CNC Draaier Wat is het salaris van een medior CNC Draaier? Welk salaris krijgt een senior CNC Draaier?


Hoe word je een CNC Draaier? 

De CNC-Draaier heeft minstens een VMBO+ Techniek opleiding afgerond, specifiek met CNC. Ervaring in de conventionele verspaning is een vereiste voor de startende CNC-Draaier. In sommige vacatures is Werktuigbouwkunde (MBO) een instroomeis, aangevuld met de opleiding CNC-Draaier. 

Het werk van een CNC-Draaier staat of valt met ervaring. Een volwaardig Draaier heeft minstens vijf jaar werkervaring. Daarnaast heeft hij al ervaring opgedaan in het handmatig draaiwerk. De CNC-Draaier kan zich blijven ontwikkelen door het volgen van cursussen en trainingen die vanuit zijn professie worden gegeven. Hij kan ook bijvoorbeeld zich specifiek gaan richten op verspraning of het CNC-programmeren.

 

 

 

 
 

Opleidingen CNC Draaier

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …Omscholen tot CNC Draaier

Je kan op verschillende manieren omscholen tot CNC Draaier. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures CNC Draaier

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot CNC Draaier

Als je CNC Draaier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar CNC Draaier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie CNC Draaier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een CNC Draaier?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties CNC Draaier

Een CNC Draaier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden CNC Draaier

 • Zorgvuldigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doelgericht werken
 • Ambitie
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een CNC Draaier nodig? 

Een CNC-Draaier moet goed zijn in het herkennen van fouten en het opzetten en controleren van processen(Loyalist). Intuïtie en punctualiteit zijn eigenschappen van een Loyalist die een Draaier helpen in zijn werk. Een CNC-Draaier moet zelfstandig complexe werkzaamheden. Veel werkzaamheden hebben een procedurematig karakter. Dat vereist nauwgezetheid en concentratie van de CNC-Draaier.

De CNC-draaier doet nauwkeurig en onafhankelijk zijn werk. Hij heeft veel specifieke kennis over zijn vakgebied en een hoog arbeidsethos (Waarnemer). Voor een Waarnemer is het daarnaast moeilijk om zonder script te werken. In het beroep van CNC-Draaier komt dat goed uit, de werkzaamheden worden volgens een vast stramien uitgevoerd. 


Eigenschappen CNC Draaier

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een CNC Draaier?

 

 

 

Bedrijven maken zich zorgen over de verslechterende arbeidsmarkt: het zal in de toekomst waarschijnlijk nog moeilijker
worden om aan CNC-Draaiers te komen, zowel aankomend als vakervaren. Bedrijven constateren een sterk verminderde
instroom van leerlingen en aankomend vaklieden (jongeren).
•Ten gevolge van de verdergaande integratie van verspanende bewerkingen (met name draaien en frezen) zal de CNC-Draaier
steeds meer worden vervangen door een allround verspaner, bijvoorbeeld de CNC-Draaier/frezer), die
bijvoorbeeld aan een bewerkingscentrum werkt. De beroepengroep CNC-Draaiers zal dus in omvang gaan afnemen.
 
De CNC-Draaier kan in principe doorstromen naar CNC-Draaier/Frezer.
Tevens is doorstroom mogelijk naar bijvoorbeeld een functie als Tekenaar-Werkvoorbereider, die
grafisch (dus met CAD-CAM) programmeert. De opgebouwde materie-deskundigheid in het CNCdraaien
vormt daarbij een cruciale basis. Aanvullend wordt gericht bijgeschoold op CAD-CAM.
De CNC-Draaier kan in principe ook doorstromen naar een meewerkend leidinggevende functie.
 

De actuele kans op werk voor een CNC Draaier

Het beroep CNC Draaier is onderdeel van de beroepsfamilie CNC-verspaners (inclusief programmeren). De kans op werk voor de beroepsfamilie CNC-verspaners (inclusief programmeren) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

41

Baankans CNC Draaier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden CNC Draaier

Het beroep CNC Draaier is onderdeel van de beroepsfamilie CNC-verspaners (inclusief programmeren).

Mogelijke specialisaties voor een CNC Draaier

gereedschapslijper (cnc) (inclusief programmeren)

centerloosslijper metaal (cnc) (inclusief programmeren)

honer (cnc) (inclusief programmeren)

profielslijper metaal (cnc) (inclusief programmeren)

rondslijper (cnc) (inclusief programmeren)

slijper metaal (machinaal zagen of steken) (cnc) (inclusief programmeren)

vlakslijper (cnc) (inclusief programmeren)

cnc-precisiedraaier-frezer (inclusief programmeren)

cnc-routinedraaier-frezer (inclusief programmeren)

machinaal verspaner cnc, differentiatie rond/vlak (inclusief programmeren)

precisiedraaier-frezer metaal (cnc) (inclusief programmeren)

routinedraaier-frezer (cnc) (inclusief programmeren)

cnc-frezer/steller (inclusief programmeren)

machinaal verspaner cnc, differentiatie vlak (inclusief programmeren)

kotteraar metaal (cnc) (inclusief programmeren)

machinaal verspaner, differentiatie kotteren (cnc) (inclusief programmeren)

machinebediende kotterbank (cnc) (inclusief programmeren)

programmeur cnc-bewerkingseenheid

programmeur/bediener cnc-bewerkingseenheid

cnc-programmeur-boren metaal

cnc-programmeur-frezen metaal

cnc-programmeur-polijsten metaal

cnc-programmeur-slijpen metaal

programmeur/verspaner cnc

cnc-programmeur-kotteren metaal

lasrobotprogrammeur

capsulestanser automaat (metaal)

stempelzetter metaalbewerking

lasstavenperser automaat

capsulemaker automaat (metaal)

cnc-programmeur-draaien metaal

cnc-programmeur-schuurder metaal

cnc-programmeur-verspanen metaal

bankinsteller metaalbewerkingsmachines

revolverbankinsteller metaalbewerking

matrijzensteller metaalbewerking

stempelsteller metaalbewerking

carrouseldraaier metaal (cnc) (inclusief programmeren)

machinaal verspaner cnc, differentiatie rond (inclusief programmeren)

Doorgroei beroepen voor een CNC Draaier

Conventioneel draaier-frezer

conventioneel verspaner

precisiedraaier-frezer metaal (conventioneel)

routine draaier-frezer (conventioneel)

Conventioneel draaier

automatendraaier metaal (conventioneel)

krukpennendraaier metaal (conventioneel)

automatendraaier/insteller (conventioneel)

carrouseldraaier metaal (conventioneel)

kopieerdraaier metaal (conventioneel)

walsendraaier metaal (conventioneel)

achterdraaier metaal (conventioneel)

draaiautomatensteller metaalbewerking

centerdraaier metaal (conventioneel)

combinatiedraaier metaal (conventioneel)

fijnmetaaldraaier (conventioneel)

precisiedraaier metaal (conventioneel)

reparatiedraaier metaal (conventioneel)

routinedraaier metaal (conventioneel)

draaier metaalbewerking (machinefabriek) (conventioneel)

handdraaier metaal (conventioneel)

onderhoudsdraaier metaal (conventioneel)

productiedraaier metaal (conventioneel)

revolverdraaier metaal (conventioneel)

Draadbewerker metaal

verenmaker technische veren (hand of machinaal)

zeskantvlechter metaalgaas

bandeermachineman (kabel-, draadomwikkelen)

draadopwinder metaal

matrassenvlechter

omspinner koperdraad

rietmaker weefrieten (machinaal)

verenwikkelaar automaat (metaal)

zeefgaaswever metaal

aanpunter draadtrekkerij

armeerder afwerken

draadknipper automaat (metaal)

draadomvlechter

draadwever metaalgaas

hassenman (kabels maken)

kabelomspinner (kabels omwikkelen

loodvuller

draadhaspelaar draadtrekkerij (metaal)

trekverenmaker

tuderman kabels isoleren

vierkantvlechter metaal

vlechter (metaal)

wever fijndoek (metaalgaas)

draadspoeler draadtrekkerij (metaal)

draadverenmaker metaal

draadvlechter

draadwinder metaaldraadtrekkerij (fabricage)

harmonikagaasmaker metaal

hasser (kabels maken)

ijzerdraadvlechter

lampekappen-karkassenmaker

loodkabelreparateur

matrassenwever staaldraad

metaaldoekwever

puntdraadmaker

samenslaander kabels maken (machinaal ineendraaien)

snoerwinder draadtrekkerij

spiraalmaker metaal

spiraliseerder kabel

staaldraadtouwmaker

stavenmaker weefrieten profileren (machinaal)

opwikkelaar loodpers

stranderman kabels maken

verenmaker metaal

vlakker buiseinden (machinaal)

wikkelaar verwarmingsspiralen

spiraalvlechter

Conventioneel frezer

fijnfrezer metaal (conventioneel)

kopieerfrezer metaal

metaalfrezer (conventioneel)

precisiefrezer metaal (conventioneel)

tandwielfrezer metaal (conventioneel)

walsenfrezer metaal (conventioneel)

machinegraveur metaal

ritser metaal

draadfrezer metaal (conventioneel)

frezer kopieerbank metaal (conventioneel)

hulpfrezer metaal (conventioneel)

plaatfrezer metaal (conventioneel)

routinefrezer metaal (conventioneel)

universeelfrezer metaal (conventioneel)

riller metaal

naamplaatjesfrezer metaal

Kunststofbewerker

folielasser

gelcoater

glas-/harsspuiter

kunststoflasser

kunststofprofielzager- en profielfrezer

plasticbewerker

polyesterslijper

polyesterverwerker

Machinebankwerker

bankwerker-monteur turbines

pijpvijler-monteur

routinebankwerker-monteur

machinebankwerker-monteur dieselmotoren

braamvijler-monteur

framevijler-monteur

puntvijler-monteur

machinebankwerker-monteur apparaten

machinebankwerker-monteur metaalbewerkingsmachines

machinebankwerker-monteur turbines

machinebankwerker-reparateur gereedschapmachines

machinebankwerker-monteur machines

machinebankwerker-monteur motoren

machinebankwerker-reparateur machines

Conventioneel slijper

borenslijper

gereedschapslijper

krukasslijper

precisieslijper metaal

rondslijper

walsenslijper metaal

profielslijper metaal

scharenslijper

tappenslijper (gereedschap slijpen)

universeelslijper metaal

vlakslijper metaal

honer

instrumentslijper

krassenslijper gereedschap (textielindustrie)

messenslijper

moireerder

nokkenslijper metaal

draadslijper metaal

centerloosslijper metaal

fijnmetaalslijper

beitelslijper

hulpslijper metaal

kaardenslijper

slijper metaal (machinaal zagen of steken)

steenslijper

treksteenslijper

zinkslijper

Boorder metaal

nc-boorder (metaal)

constructieboorder (metaal)

cnc-boorder (metaal) (inclusief programmeren)

boorder meervoudige boormachine (metaal)

pneumatisch-boorder (metaal)

boorder coördinaatboormachine (metaal)

boorder langgatboormachine (metaal)

boorder precisie (metaal)

fijnmetaalboorder

hoofdlagerboorder metaal

lijnboorder (metaal)

metaalboorder

boorder kolomboormachine (metaal)

boorder radiaalboormachine (metaal)

coördinaatboorder (metaal)

lagerboorder (metaal)

luchtdrukboorder (metaal)

revolverboorder metaal

Conventioneel kotteraar

machinaal verspaner, differentiatie kotteren (conventioneel)

hulpkotteraar metaal (conventioneel)

kotteraar metaal (conventioneel)

ruimer metaal

machinebediende kotterbank (conventioneel)

CNC-machinebediener (exclusief programmeren)

cnc-metaalbuitger (zonder programmeren)

cnc-metaalsnijder (zonder programmeren)

cnc-plaatwerker (zonder programmeren)

machinebediener cnc-bewerkingseenheid (zonder programmeren)

steller/bediener cnc-bewerkingseenheid (zonder programmeren)

cnc-metaalfrezer (zonder programmeren)

automatensteller metaalbewerkingsmachines

cnc-bediener verspaning (zonder programmeren)

nube gereedschapmachinebediende (zonder programmeren)

cnc-frezer (zonder programmeren)

cnc-kanter (zonder programmeren)

cnc-verspaner (zonder programmeren)

cnc-slijper (zonder programmeren)

cnc-draaier (zonder programmeren)

cnc-polijster (zonder programmeren)

cnc-operator verspaning (zonder programmeren)

cnc-schuurder (zonder programmeren)

Meer steden Minder steden

Waar werkt een CNC Draaier?

De CNC-Draaier is vooral werkzaam bij toeleverende bedrijven. Bedrijven die bijvoorbeeld leveren aan de machine-industrie en de metaalproductenindustrie. Bij dat laatste moet je denken aan bankwerkerijen, gereedschapmakerijen en matrijzenmakerijen. Ook levert het bedrijf waar de CNC-draaier werkt producten waar auto's, vrachtwagens en vliegtuigen mee gemaakt worden. De elektrotechnische industrie evenals de medische en optische industrie werken ook met producten die vervaardigt zijn door een CNC-Draaier.  

De CNC-Draaier werkt voor bedrijven die naar winst streven. In zijn werkzaamheden moet hij daar ook rekening mee houden. Omdat het vooral om toeleverende bedrijven gaat worden opdrachten voor een CNC-Draaier vaak door een externe opdrachtgever aageleverd. Deze toeleverende bedrijven beschikken daarom bijna niet over een eigen ontwerp- of ontwikkelafdeling. 

 
 

Met wie werkt een CNC Draaier samen? 

De CNC- Draaier is binnen het bedrijf waar hij werkzaam is te vinden op de afdeling draaien of machinaal verspanen. Hij komt voor zijn werk natuurlijk in aanraking met andere CNC-Draaiers. Collega's van hem zijn bijvoorbeeld een conventioneel Draaier of Conventioneel Frezer. Er bestaan ook functies waar het draaien en frezen wordt gecombineerd. Dat geldt voor zowel CNC als conventioneel. 

De CNC-Draaier moet verantwoording afleggen aan zijn leidinggevende op de betreffende afdeling. Verder kan een CNC-Draaier een Stempelmaker en een Werkvoorbereider tegenkomen op zijn werkvloer.  

 

 • Conventioneel Draaier
 • CNC-Frezer
 • Werkvoorbereider
 • Leidinggevende
 • Stempelmaker
CNC Draaier

Alles over het beroep CNC Draaier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Conventioneel Draaier
 • CNC-Frezer
 • Werkvoorbereider
 • Leidinggevende
 • Stempelmaker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1720 tot €2316

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

41Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar