cnc-Draaier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een cnc-Draaier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep cnc-draaier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je cnc-draaier wordt.

 

Wat is een cnc-Draaier?

 

 
De CNC-Draaier maakt zelfstandig producten of productonderdelen van metalen. De Draaier werkt  op een draaibank of draaicentrum waar hij met verspanende bewegingen een metaalproduct vervaardigt. CNC staat voor computer numerical control en slaat op de computergestuurde regeling van werktuigmachines. De CNC-Draaier werkt dus voornamelijk met computergestuurde draaibanken. Steeds meer draaiwerk wordt door een computer aan gestuurd. 
De CNC-Draaier is verantwoordelijk voor het bedienen van de CNC-draaibanken en draaicentra. Hij activeert bestaande CNC-programma's, wijzigt ze en schrijft nieuwe CNC-programma's voor het draaiproces. De CNC-Draaier werkt niet alleen met computergestuurde draaibanken. Voor een voorbewerking of een proefwerkstuk werkt soms met handmatige draaibanken. 
De CNC-Draaier start zijn werk met de aanlevering van een opdracht en werktekening. Het komt ook voor dat CNC-programma's kant en klaar worden afgeleverd. Na het draaiproces vindt het de eerste productcontrole plaats. Na goedkeuring wordt het werkstuk afgeleverd ofwel direct aan de klant of voor een nabewerking. 
Ander werk dat de CNC-Draaier kan doen is bijvoorbeeld het bepalen van de verspaningscondities, het controleren van de werkstukken en het invullen van meetrapporten en statussen. De Draaier zorgt ook voor het onderhoud van de CNC-draaibanken en doet de nabewerking van een product. In veel gevallen denkt de CNC-Draaier ook mee in de ontwerpfase van het product. 
 
 
 
 

 Wil je werken als cnc-Draaier?

Werk je al als cnc-Draaier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je cnc-Draaier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor cnc-Draaier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep cnc-Draaier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Conventioneel Draaier
 • CNC-Frezer
 • Werkvoorbereider
 • Leidinggevende
 • Stempelmaker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1720 tot €2316

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

111


Salaris en Arbeidsvoorwaarden cnc-Draaier

Wat verdient een cnc-Draaier?

De CNC-draaier valt onder het CAO van het metaalverwerkingsbedrijf. Een CNC-draaier valt onder de functiefamilie van CNC-verspanen. Daarbinnen kan hij in meerder functiegroepen worden ingedeeld. Afhankelijk van zijn functiegroep, zijn takenpakket, wordt zijn salaris bepaald. Het minimale startsalaris van een CNC-Draaier is €1720. Dat kan oplopen tot een minimaal loon van 2316 euro door het opbouwen van werkjaren en het uitbreiden van zijn takenpakket. 

Salarisschaal cnc-Draaier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures cnc-Draaier

Op zoek naar een nieuwe baan als cnc-Draaier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor cnc-Draaier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 cnc-Draaier vacatures

Vacature CNC frezer
Luba
Functieomschrijving We zoeken iemand met ruime ervaring in CNC frezen in combinatie met extern programmeren. Het betreft een combinatiefunctie van frezen en programmeren, waarbij het zwaartepunt ligt op frezen. Je …
Vacature CNC Frezer
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving Voor een metaalbewerkingsbedrijf in omgeving Eindhoven zijn wij op zoek naar CNC Frezer. Binnen deze organisatie werk je met diverse 5-assige CNC-Freesmachines tegelijk. De draai- en freesafdeling waar je …
Vacature CNC Frezer
APS Personeelservices
Functieomschrijving Een groot en vernieuwd machinepark zorgt er voor dat elk kunststof product geproduceerd kan worden, maar wel met jou aan het roer. Als CNC Frezer en Draaier werk je …
Vacature CNC Draaier Frezer Verspaning | MBO
WR.nl
Over de werkgever: Wij leveren industriële hogedrukpompen en accessoires voor iedere denkbare reinigingstaak. Wij zijn een organisatie met enthousiaste collega’s en een informele werksfeer. Daarnaast bieden wij genoeg doorgroeimogelijkheden. Wat …
Vacature Sr CNC Draaier Frezer | Draaibanken
WR
Voor wie je gaat werken: • Wij zijn een productiebedrijf gespecialiseerd in metaalproducten. • Ben jij een Ervaren CNC Draaier? • Heb je ervaring met draaibanken? Vaste baan: Sr CNC …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden cnc-Draaier

Wat is de toekomst van cnc-Draaier?

 

 

 

Bedrijven maken zich zorgen over de verslechterende arbeidsmarkt: het zal in de toekomst waarschijnlijk nog moeilijker
worden om aan CNC-Draaiers te komen, zowel aankomend als vakervaren. Bedrijven constateren een sterk verminderde
instroom van leerlingen en aankomend vaklieden (jongeren).
•Ten gevolge van de verdergaande integratie van verspanende bewerkingen (met name draaien en frezen) zal de CNC-Draaier
steeds meer worden vervangen door een allround verspaner, bijvoorbeeld de CNC-Draaier/frezer), die
bijvoorbeeld aan een bewerkingscentrum werkt. De beroepengroep CNC-Draaiers zal dus in omvang gaan afnemen.
 
De CNC-Draaier kan in principe doorstromen naar CNC-Draaier/Frezer.
Tevens is doorstroom mogelijk naar bijvoorbeeld een functie als Tekenaar-Werkvoorbereider, die
grafisch (dus met CAD-CAM) programmeert. De opgebouwde materie-deskundigheid in het CNCdraaien
vormt daarbij een cruciale basis. Aanvullend wordt gericht bijgeschoold op CAD-CAM.
De CNC-Draaier kan in principe ook doorstromen naar een meewerkend leidinggevende functie.
 

Baankans cnc-Draaier

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

111


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

cnc-Draaier worden: Opleidingen tot cnc-Draaier

Wil je cnc-Draaier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de cnc-Draaier.

Hoe word je een cnc-Draaier? 

De CNC-Draaier heeft minstens een VMBO+ Techniek opleiding afgerond, specifiek met CNC. Ervaring in de conventionele verspaning is een vereiste voor de startende CNC-Draaier. In sommige vacatures is Werktuigbouwkunde (MBO) een instroomeis, aangevuld met de opleiding CNC-Draaier. 

Het werk van een CNC-Draaier staat of valt met ervaring. Een volwaardig Draaier heeft minstens vijf jaar werkervaring. Daarnaast heeft hij al ervaring opgedaan in het handmatig draaiwerk. De CNC-Draaier kan zich blijven ontwikkelen door het volgen van cursussen en trainingen die vanuit zijn professie worden gegeven. Hij kan ook bijvoorbeeld zich specifiek gaan richten op verspraning of het CNC-programmeren.

 

 

 

 
 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot cnc-Draaier

502.07 CNC Draaien (programmeren)
Doel Deze cursus CNC programmeren is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt waardoor wordt deze cursus alleen in-company wordt gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld en …
502.07 CNC Draaien (programmeren)
502.08 CNC Frezen (basis)
Doel Deze basiscursus is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt, hierdoor wordt deze cursus alleen in-company gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld en in samenspraak de …
502.08 CNC Frezen (basis)
502.09 CNC Frezen (programmeren)
Doel Deze cursus CNC frezen programmeren is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt waardoor wordt deze cursus alleen in-company wordt gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld …
502.09 CNC Frezen (programmeren)
Cursus CNC programmeren, frezen en draaien
Tijdens de cursus CNC Programmeren, frezen en draaien leert u onder andere meer over de programmacycli, het bewerken van werkstukcontouren en hoe u met behulp van de programmeertechnieken een eigen …
Cursus CNC programmeren, frezen en draaien
502.10 Operator CNC-bewerkingscentrum
Doel Het doel van deze cursus is dat de deelnemer zelfstandig kan programmeren. Het kunnen opspannen en omspannen van diverse werkstukken behoort tot de eigen gemaakte vaardigheden. De cursist kan …
502.10 Operator CNC-bewerkingscentrum

Omscholen of doorgroeien tot cnc-Draaier

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je cnc-Draaier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar cnc-Draaier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie cnc-Draaier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een cnc-Draaier?

Competenties en Vaardigheden cnc-Draaier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een cnc-Draaier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een cnc-Draaier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de cnc-Draaier

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een cnc-Draaier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep cnc-Draaier. Als cnc-Draaier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen cnc-Draaier:


zie volledige beschrijving persoonstype cnc-Draaier

Vakkennis voor een cnc-Draaier

Het is voor een cnc-Draaier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot cnc-Draaier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen cnc-Draaier


Werkervaring cnc-Draaier

Het is voor een startend cnc-Draaier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot cnc-Draaier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is cnc-Draaier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk cnc-Draaier

Met wie werkt een cnc-Draaier samen? 

De CNC- Draaier is binnen het bedrijf waar hij werkzaam is te vinden op de afdeling draaien of machinaal verspanen. Hij komt voor zijn werk natuurlijk in aanraking met andere CNC-Draaiers. Collega's van hem zijn bijvoorbeeld een conventioneel Draaier of Conventioneel Frezer. Er bestaan ook functies waar het draaien en frezen wordt gecombineerd. Dat geldt voor zowel CNC als conventioneel. 

De CNC-Draaier moet verantwoording afleggen aan zijn leidinggevende op de betreffende afdeling. Verder kan een CNC-Draaier een Stempelmaker en een Werkvoorbereider tegenkomen op zijn werkvloer.  

 

 • Conventioneel Draaier
 • CNC-Frezer
 • Werkvoorbereider
 • Leidinggevende
 • Stempelmaker
cnc-Draaier


Organisaties waar een cnc-Draaier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een cnc-Draaier meestal werkt.

Waar werkt een cnc-Draaier?

De CNC-Draaier is vooral werkzaam bij toeleverende bedrijven. Bedrijven die bijvoorbeeld leveren aan de machine-industrie en de metaalproductenindustrie. Bij dat laatste moet je denken aan bankwerkerijen, gereedschapmakerijen en matrijzenmakerijen. Ook levert het bedrijf waar de CNC-draaier werkt producten waar auto's, vrachtwagens en vliegtuigen mee gemaakt worden. De elektrotechnische industrie evenals de medische en optische industrie werken ook met producten die vervaardigt zijn door een CNC-Draaier.  

De CNC-Draaier werkt voor bedrijven die naar winst streven. In zijn werkzaamheden moet hij daar ook rekening mee houden. Omdat het vooral om toeleverende bedrijven gaat worden opdrachten voor een CNC-Draaier vaak door een externe opdrachtgever aageleverd. Deze toeleverende bedrijven beschikken daarom bijna niet over een eigen ontwerp- of ontwikkelafdeling. 

 
 

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers cnc-Draaier

Waar kun je het beste werken als cnc-Draaier? Hieronder vind je de best door de cnc-Draaier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep cnc-Draaier.

Competenties, Skills en Vaardigheden cnc-Draaier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een cnc-Draaier.

Welke competenties heeft een cnc-Draaier nodig?

Een cnc-Draaier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen cnc-Draaier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij cnc-Draaier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een cnc-Draaier nodig? 

Een CNC-Draaier moet goed zijn in het herkennen van fouten en het opzetten en controleren van processen(Loyalist). Intuïtie en punctualiteit zijn eigenschappen van een Loyalist die een Draaier helpen in zijn werk. Een CNC-Draaier moet zelfstandig complexe werkzaamheden. Veel werkzaamheden hebben een procedurematig karakter. Dat vereist nauwgezetheid en concentratie van de CNC-Draaier.

De CNC-draaier doet nauwkeurig en onafhankelijk zijn werk. Hij heeft veel specifieke kennis over zijn vakgebied en een hoog arbeidsethos (Waarnemer). Voor een Waarnemer is het daarnaast moeilijk om zonder script te werken. In het beroep van CNC-Draaier komt dat goed uit, de werkzaamheden worden volgens een vast stramien uitgevoerd. 

Bekijk de persoonstypen voor cnc-Draaier


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een cnc-Draaier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep cnc-Draaier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep cnc-Draaier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie cnc-Draaier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cnc-Draaier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cnc-Draaier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cnc-Draaier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep cnc-Draaier iets voor je?

Zou je graag cnc-Draaier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cnc-Draaier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als cnc-Draaier?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures cnc-Draaier

Vacature Conventioneel Of CNC Draaier MBO4 | Metaal - Krimpen aan den IJssel
WR.nl Solliciteren, Krimpen aan den IJssel
Draaier - Wie wordt jouw werkgever?: Wij produceren lange stalen assen. Wil jij CNC machines bedienen en programmeren? Heb jij ervaring met lange assen? Vaste baan: Conventioneel Of CNC Draaier …
Vacature CNC Frezer Machinefabriek | DMG - Zwijndrecht
WR.nl Solliciteren, Zwijndrecht
CNC Frezer - Bij welk bedrijf je gaat werken: Wij zijn een machinefabriek. Werk je nauwkeurig? Houd je van afwisseling? Vaste baan: CNC Frezer Machinefabriek | Verspaning | 2.400 - …
Vacature CNC Draaier Precisietechniek Fijnmechanisch MBO | Programmeren - Amsterdam
WR.nl Solliciteren, Amsterdam
Draaier - Wie wordt jouw werkgever?: Wij zijn een fijnmechanische instrumentmakerij. Wil jij mechanische componenten vervaardigen? Heb jij ervaring in de verspaning? Vaste baan: CNC Draaier Precisietechniek Fijnmechanisch | MBO …
Vacature CNC Draaier Walsenproducent | Verspaning Siemens - Cuijk
WR.nl Solliciteren, Cuijk
Draaier - Over de werkgever: Wij zijn gespecialiseerd assen- en walsenproducent. Ben jij een CNC Draaier? Heb jij ook ervaring in de metaalindustrie? Vaste baan: CNC Draaier Draaier | CNC …
Vacature CNC frezer | Metaal | Bunschoten - Bunschoten-Spakenburg
Veritec Techniek, Bunschoten Spakenburg
CNC Frezer - Ben jij een zelfstandige CNC frezer met enige ervaring achter de draaibank (2-assig tot 5-assig)? Kun jij naast het instellen van de machines ook de freesbank ook …

Actuele blogposts


reacties op cnc-Draaier

Eddy

Wel, dit is een onderbetaalde job namelijk er wordt veel van je gevraagd je moet alles kunnen en je mag niets verdienen. Instroom is er niet de opleidingen komen veel te kort dat zie in aan de stagairs die bij me komen. Doorgroeien vergeet het maar want een goede vakman veplaats je niet dus je blijft op je plaats. Conventioneel en cnc draaier frezer 45 jaar ervaring in gereedschapsmakerij. Eddy.

Harrie

Ik ben het volledig met eddy eens.Je krijgt veel op je bord,vaak van mensen die niet het flauwste benul hebben hoe het werkt.Het is dat ik het werk met veel plezier doet anders had ik het bijltje er al lang bij neergelegd.Gr.Harriee

Steven

Beste Harrie,geloof mij,het is overal wat en je doe je werk met plezier .Houden zo.Gr.

een sluziger

Wordt nooit een cnc draaier want doorgroeien is niet meer mogelijk. Het tekort aan cnc draaiers wordt alleen maar groter dus eenmaal een ervaren cnc draaier blijft altijd op zijn plaats omdat er geen vervanger voor handen is. Kan het weten draai inmiddels al 30 jaar mee.

Hein

En je word volgens mij erg gewaardeerd.Gr.

cnc-draaier

Ik wel en niet alleen met woorden.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar