U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Toneelschrijver

Toneelschrijver worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een toneelschrijver? Lees de functieomschrijving.

De toneelschrijver schrijft toneelstukken.

De toneelschrijver schrijft toneelstukken en theaterstukken voor theatergezelschappen, theatermakers, acteur of voor zichzelf. Hij kan in dienst zijn bij één theatergenootschap, werkzaam zijn voor meerdere opdrachtgevers en/of regisseurs of kan zowel werkzaam zijn als toneelschrijver als als acteur of theatermaker zodat hij zowel zijn eigen toneelstuk schrijft als het opvoert.

De toneelschrijver kan theaterstukken of toneelstukken schrijven in verschillende genres. Zo kan hij zich richten op dramatische toneelstukken, humoristische toneelstukken, tragedies, satirische toneelstukken, opera's, musicals, kindertheater of onemanshows. Daarnaast kan hij ook schrijven voor cabaretiers.

De meeste toneelschrijvers richten zich op één genre, specialiseren zich hierin en leveren om de zoveel tijd een toneelstuk of theaterstuk binnen dit genre af aan een theatergenootschap, toneelgroep of opdrachtgever maar het kan ook voorkomen dat de toneelschrijver zich op alle genres richt en in alle genres goede toneelstukken kan schrijven.

Naast een goede schrijfstijl moet de toneelschrijver ook verstand hebben van de verschillende dramaturgische aspecten van het theater. Hij moet weten wat wel en niet mogelijk is (en dit eventueel met een regisseur bespreken), moet verstand hebben van de mogelijkheden met betrekking tot decors en moet weten in welke setting de voorstellingen zich af gaan spelen (zo kan hij bijvoorbeeld een toneelstuk schrijven wat alleen in een café kan worden opgevoerd). De toneelschrijver weet hoe hij zowel een goed als een uitvoerbaar verhaal kan neerzetten. Daarnaast kan de toneelschrijver ook bestaande stukken (bijvoorbeeld Hamlet) herschrijven en in een modern jasje plaatsen.

Mensen vonden ons op: Job Toneelschrijver, Baan Toneelschrijver, Toneelschrijver Worden, Functie-eisen Toneelschrijver, Verantwoordelijkheden Toneelschrijver, Functieprofiel Toneelschrijver, Wat doet een Toneelschrijver, Werken als Toneelschrijver.

Toneelschrijver worden: Opleiding tot toneelschrijver

De toneelschrijver kan een HBO opleiding hebben gevolgd (bijvoorbeeld een opleiding Writing For Performance aan de HKU) maar dit is niet noodzakelijk. Er zijn toneelschrijvers die het fijn vinden om een basis te leren van docenten maar er zijn ook toneelschrijvers die voornamelijk hun eigen gang gaan door freelance te werken; zij willen niet teveel regeltjes en maniertjes van een opleiding en docenten hebben geleerd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Toneelschrijver, Toneelschrijver Worden, Opleidingsniveau Toneelschrijver, Scholing Toneelschrijver, Studie Toneelschrijver, Bijscholing Toneelschrijver, Omscholing Toneelschrijver.

Organisaties waar een toneelschrijver doorgaans werkzaam is

De toneelschrijver werkt freelance of in vaste dienst voor een theatergroep.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Toneelschrijver, Toneelschrijver Worden, Opleidingsniveau Toneelschrijver, Scholing Toneelschrijver, Studie Toneelschrijver, Bijscholing Toneelschrijver, Omscholing Toneelschrijver.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden toneelschrijver

Voor het salaris van toneelschrijver valt geen specifieke indicatie te geven. Dit hangt af van de toneelschrijver in kwestie, de werkervaring, of hij naam heeft gemaakt en eventueel of hij ook zijn eigen stukken opvoert.

Mensen vonden ons op: Salaris Toneelschrijver, Loon Toneelschrijver, Wat verdien je als Toneelschrijver, Salarisschaal Toneelschrijver, Salarisindicatie Toneelschrijver, Bonus Toneelschrijver, CAO Toneelschrijver, Brutoloon Toneelschrijver, Nettoloon Toneelschrijver, Vakantiedagen Toneelschrijver, Pensioen Toneelschrijver.

Competenties, skills & vaardigheden toneelschrijver

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
 • Goede schrijfstijl
 • Verstand van theater
Mensen vonden ons op: Kennis Toneelschrijver, Vaardigheden Toneelschrijver, Attitude Toneelschrijver, Kwalificaties Toneelschrijver, Competentieprofiel Toneelschrijver.

Boeken voor het beroep toneelschrijver

Wil je meer weten over het beroep toneelschrijver? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je toneelschrijver bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken toneelschrijver te komen.

De schrijfbibliotheek - Schrijven voor theater - 13 methodes | Willy Hilverda

gesprekken met toneelschrijvers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045704265 | 128 pagina's

De schrijfbibliotheek - Schrijven voor theater - 13 methodes 1e druk is een boek van Willy Hilverda uitgegeven bij Uitgeverij Augustus. ISBN 9789045704265 Toneelschrijven is een kunst die zich lastig laat vangen. Als je moet schrijven voor een improvisere...

De schrijfbibliotheek - Schrijven voor theater - 13 methodes | Willy Hilverda

gesprekken met toneelschrijvers - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789045704753 | 128 pagina's

Toneelschrijven is een kunst die zich lastig laat vangen. Als je moet schrijven voor een improviserend gezelschap dat locatietheater maakt, heb je een heel andere benadering en methode nodig dan wanneer je een opdracht krijgt voor een schoolvoorstelling. ...

De toneelschrijver als theatermaker | D. Moosmann

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789064037047 | 176 pagina's

Theaterauteurs schrijven hun stukken steeds vaker niet meer louter achter de computer of in de afzondering van hun zolderkamer. Ze halen overal en nergens hun ideeën, inspiratie en teksten vandaan en ontwikkelen hele nieuwe vormen om toneelstukken in dire...

Mensen vonden ons op: boeken voor Toneelschrijver, Toneelschrijver ebooks, boek Toneelschrijver.

Persoonstypen toneelschrijver

De toneelschrijver is een perfectionist. Hij kan uren, dagen en weken zwoegen over één acte en wil ervoor zorgen dat hij het best mogelijke toneelstuk of theaterstuk neergeschreven heeft. Daarnaast is de toneelschrijver een waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om zich heen, kijkt wat er op dat moment speelt en hoe hij iets kan toevoegen (of juist totaal iets anders kan doen). Ook let hij op de mogelijkheden wat betreft het theater.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Toneelschrijver, Karakter Toneelschrijver.

Netwerk toneelschrijver

Het netwerk van de toneelschrijver bestaat uit de regisseurs, de theatergenootschappen en groepen (of cabaretiers) en de verschillende theaters.

Mensen vonden ons op: Collega’s Toneelschrijver, Medewerkers Toneelschrijver.

Is het beroep toneelschrijver iets voor jou?

Zou je graag toneelschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als toneelschrijver bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Toneelschrijver, beroepskeuzetest Toneelschrijver, beroep Toneelschrijver kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden toneelschrijver

Het arbeidsmarktperspectief voor de toneelschrijver is gemiddeld. Het hangt volledig van de toneelschrijver in kwestie af of hij van zijn werk kan gaan leven. De toneelschrijver moet beschikken over een grote dosis doorzettingsvermogen en moet op een goede manier promotie voor zichzelf weten te maken.

Arbeidsmarktperspectief score toneelschrijver

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep toneelschrijver. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Toneelschrijver, Promotie mogelijkheden Toneelschrijver, Carriere Toneelschrijver.

Solliciteren op de functie toneelschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als toneelschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor toneelschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als toneelschrijver. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Toneelschrijver, CV Toneelschrijver, sollicitatie Toneelschrijver.

Interviews met toneelschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen toneelschrijver

Vacatures toneelschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Toneelschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Toneelschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De toneelschrijver schrijft toneelstukken. De toneelschrijver schrijft toneelstukken en theaterstukken voor theatergezelschappen, theatermakers, acteur of voor zichzelf. Hij kan in dienst zijn bij één theatergenootschap, werkzaam zijn voor meerdere opdrachtgevers en/of regisseurs of kan zowel werkzaam zijn als toneelschrijver als als acteur of theatermaker zodat hij zowel zijn eigen toneelstuk schrijft als het opvoert.

Beoordeling Toneelschrijver

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Toneelschrijver' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Toneelschrijver

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

weet iemand een schrijver voor mij want mijn vrienden moeten een toneel stuk schrijven en ik wil ze helpen antwoordt terug plaese

Door: anoniem

Ga naar de plaatselijke krant,daar is vast wel een medewerker,die je wilt helpen.

Door: schrijver

Reageer op dit beroep