Columnist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Columnist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep columnist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je columnist wordt.

 

Wat is een Columnist?

Een columnist is iemand die columns schrijft over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die hem zelf op dat moment bezighouden.

De columnist schrijft voor een krant of tijdschrift. In meestal politiek of maatschappijgerichte columns geeft de columnist zijn ongezouten mening over het onderwerp wat hem op dat moment bezighoudt. Hiermee probeert hij ervoor te zorgen dat dit onderwerp in opspraak komt of dat mensen over dit onderwerp gaan nadenken. Ook zijn er columnisten die komische columns schrijven (om mensen te vermaken of aan het lachen te brengen) sportcolumns schrijven (om hun visie over bepaalde onderwerpen of gebeurtenissen in de sport weer te geven), of columns schrijven over gebeurtenissen en onderwerpen uit hun eigen leven (om mensen te vermaken of te informeren). 

De meeste columnisten staan erom bekend dat ze voor niets of niemand terugdeinsen en hun ongezouten (soms harde) mening en kijk op dingen in columns weten te omschrijven. Hierdoor ontstaan er vaak felle discussies over de columnist of het onderwerp waarover hij geschreven heeft. Dit kan één van de belangrijkste doelen van de columnist zijn omdat vele columnisten met hun column mensen aan het discusseren en praten wilenl krijgen. Het belangrijkste wat een columnist met een column bij de lezer kan bereiken is het oproepen van een emotie; of het nou de lach, kwaadheid of ineenstemming is, de column heeft dan in elk geval wat bij de lezer teweeggebracht en dat is de belangrijkste reden waarom de columnist zijn columns schrijft.

Past het beroep Columnist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Columnist?

Werk je al als Columnist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Columnist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Columnist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Columnist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Krant
 • Tijdschrift
 • Wereld om hem heen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Columnist

Wat verdient een Columnist?

Het salaris van een columnist ligt aan de bekendheid van de columnist, aan het aantal artikelen dat hij voor een tijdschrift of krant (of meerdere tijdschriften/kranten of televisie of radioprogramma's) schrijft en of zijn columns in één (of meerdere bundels) zijn uitgebracht. Hier valt dus geen precieze indicatie voor te geven.

Salarisschaal Columnist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Columnist

Er zijn geen vacatures Columnist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Columnist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Columnist in werkt

Bekijk werken in Media & Journalistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Columnist

Wat zijn de baankansen voor een Columnist?

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden liggen aan de werkzaamheden en de wensen van de columnist zelf. Zo kan een goede columnist door meerdere kranten of tijdschriften gevraagd worden om columns voor hen te schrijven en kan hij ook columns schrijven voor programma's op radio of televisie. De columnist moet zelf bepalen waar hij voor wil schrijven en welke media het beste bij hem past.

Daarnaast kan de columnist ook aan de slag als allround tekstschrijver of auteur.

De actuele kans op werk voor een Columnist

Het beroep Columnist is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Columnist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Columnist worden: Opleidingen tot Columnist

Wil je Columnist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Columnist.

Hoe word je een Columnist? 

Alhoewel er vrijwel geen specifiek gerichte opleidingen voor het worden van columnist zijn zijn er wel algemene schrijfopleidingen waar ook les in het vak ''columns schrijven'' wordt gegeven. Daarnaast zijn er wel vele cursussen waarin de kneepjes van het vak van columnist aan beginnende columnisten wordt bijgebracht.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Columnist

Relatiecursus Boost Your Love Life
De leukste relatie-inspiratie-cursus online waarin je de onmisbare basisprincipes leert van een goede relatie. Ook onmisbaar voor werkgevers die hiermee ziekteverzuim, personeelsverloop en productiviteitstverlies willen voorkomen! 6 videosessies van 15 …
Relatiecursus Boost Your Love Life
HBO Strategie en ICT (Blended Learning)
Of je nu input krijgt vanuit de organisatie of niet, het is volgens Infoworld-columnist Bob Lewis relatief eenvoudig om zelf een IT-strategie te bedenken waarmee je aan de behoeften van …
HBO Strategie en ICT (Blended Learning)
HBO Strategie en ICT (op afstand)
Of je nu input krijgt vanuit de organisatie of niet, het is volgens Infoworld-columnist Bob Lewis relatief eenvoudig om zelf een IT-strategie te bedenken waarmee je aan de behoeften van …
HBO Strategie en ICT (op afstand)
HBO Strategie en ICT (met coaching)
Of je nu input krijgt vanuit de organisatie of niet, het is volgens Infoworld-columnist Bob Lewis relatief eenvoudig om zelf een IT-strategie te bedenken waarmee je aan de behoeften van …
HBO Strategie en ICT (met coaching)
HBO Strategie en ICT (groep)
Of je nu input krijgt vanuit de organisatie of niet, het is volgens Infoworld-columnist Bob Lewis relatief eenvoudig om zelf een IT-strategie te bedenken waarmee je aan de behoeften van …
HBO Strategie en ICT (groep)

Omscholen tot Columnist

Als je je wilt omscholen tot Columnist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Columnist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Columnist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Columnist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Columnist

Als je Columnist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Columnist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Columnist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Columnist?

Competenties en Vaardigheden Columnist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Columnist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Columnist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Columnist

Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Columnist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Columnist. Als Columnist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Columnist:


zie volledige beschrijving persoonstype Columnist

Vakkennis voor een Columnist

Het is voor een Columnist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Columnist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Columnist

Relatiecursus Boost Your Love Life
De leukste relatie-inspiratie-cursus online waarin je de onmisbare basisprincipes leert van een goede relatie. Ook onmisbaar voor werkgevers die hiermee ziekteverzuim, personeelsverloop en productiviteitstverlies willen voorkomen! 6 videosessies van 15 …
Relatiecursus Boost Your Love Life
Blogs en columns schrijven
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Ook al een tijdje van plan om met een weblog of column te beginnen? Ben jij …
Blogs en columns schrijven
Blogs en columns schrijven
Volg nu Blogs en columns schrijven en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Ook al een …
Blogs en columns schrijven
Blogs en columns schrijven - Meer traffic en beter gevonden worden dankzij je goede teksten
Ook al een tijdje van plan om met een weblog of column te beginnen? Ben jij er ook zo eentje met een hele stapel onderwerpen waarover je het ultieme ei …
Blogs en columns schrijven - Meer traffic en beter gevonden worden dankzij je goede teksten

Werkervaring Columnist

Het is voor een startend Columnist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Columnist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals auteur, Dichter, Cabaretier .

Iets anders leren?

Is Columnist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Columnist

Je kunt als Columnist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Columnist is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Columnist

Doorgroei beroepen voor een Columnist


Hoofd beroepsgroep Columnist

Het beroep Columnist valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Columnist

Met wie werkt een Columnist samen? 

De columnist werkt vrijwel alleen. Hij kijkt naar de wereld om hem heen, vormt een mening en schrijft vervolgens een column over het door hem gekozen onderwerp.

De columnist krijgt wel te maken met redacties van de kranten, tijdschriften of televisie of radioprogramma's waarvoor hij werkt en met de meningen van mensen die de column gelezen hebben en die met hem in discussie willen gaan of de columnist om meer informatie vragen.


 • Krant
 • Tijdschrift
 • Wereld om hem heen
Columnist


Organisaties waar een Columnist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Columnist meestal werkt.

Waar werkt een Columnist?

Een columnist kan werken voor kranten, tijdschriften of voor radio of televisieprogramma's. 

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Columnist

Waar kun je het beste werken als Columnist? Hieronder vind je de best door de Columnist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Columnist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Columnist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Columnist.

Welke competenties heeft een Columnist nodig?

Een Columnist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Columnist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Columnist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Columnist nodig? 

De columnist is een echte waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om hem heen, observeert de dagelijkse gebeurtenissen (zowel in zijn eigen dagelijks leven als in het leven in het algemeen en de actuele gebeurtenissen in de maatschappij en de politiek) om een goed oordeel over verschillende onderwerpen te kunnen vormen. Vervolgens denkt hij na over wat hij van het onderwerp dat hij gekozen heeft vindt en verwoordt hij dit in een column. Pas als zijn mening volledig op een mooie manier in de column is omgeschreven is de columnist tevreden; kleine foutjes of ondoordachte dingen kunnen ervoor zorgen dat zijn hele mening in één klap op niets meer is gebaseerd. De columnist werkt hierdoor accuraat en resultaatgericht. Dit maakt de columnist tot een echte perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Columnist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Columnist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Columnist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Columnist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Columnist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Columnist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Columnist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Columnist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Columnist iets voor je?

Zou je graag Columnist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Columnist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Columnist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar