Toneelschrijver Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Toneelschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep toneelschrijver. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je toneelschrijver wordt.

 

Wat is een Toneelschrijver?

De toneelschrijver schrijft toneelstukken.

De toneelschrijver schrijft toneelstukken en theaterstukken voor theatergezelschappen, theatermakers, acteur of voor zichzelf. Hij kan in dienst zijn bij één theatergenootschap, werkzaam zijn voor meerdere opdrachtgevers en/of regisseurs of kan zowel werkzaam zijn als toneelschrijver als als acteur of theatermaker zodat hij zowel zijn eigen toneelstuk schrijft als het opvoert.

De toneelschrijver kan theaterstukken of toneelstukken schrijven in verschillende genres. Zo kan hij zich richten op dramatische toneelstukken, humoristische toneelstukken, tragedies, satirische toneelstukken, opera's, musicals, kindertheater of onemanshows. Daarnaast kan hij ook schrijven voor cabaretiers.

De meeste toneelschrijvers richten zich op één genre, specialiseren zich hierin en leveren om de zoveel tijd een toneelstuk of theaterstuk binnen dit genre af aan een theatergenootschap, toneelgroep of opdrachtgever maar het kan ook voorkomen dat de toneelschrijver zich op alle genres richt en in alle genres goede toneelstukken kan schrijven.

Naast een goede schrijfstijl moet de toneelschrijver ook verstand hebben van de verschillende dramaturgische aspecten van het theater. Hij moet weten wat wel en niet mogelijk is (en dit eventueel met een regisseur bespreken), moet verstand hebben van de mogelijkheden met betrekking tot decors en moet weten in welke setting de voorstellingen zich af gaan spelen (zo kan hij bijvoorbeeld een toneelstuk schrijven wat alleen in een café kan worden opgevoerd). De toneelschrijver weet hoe hij zowel een goed als een uitvoerbaar verhaal kan neerzetten. Daarnaast kan de toneelschrijver ook bestaande stukken (bijvoorbeeld Hamlet) herschrijven en in een modern jasje plaatsen.Wil je werken als Toneelschrijver?

Werk je al als Toneelschrijver en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Toneelschrijver worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Toneelschrijver, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Toneelschrijver in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Regisseurs
 • Theatergenootschappen en theatergroepen
 • Cabaretiers
 • Verschillende theaters

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Toneelschrijver

Wat verdient een Toneelschrijver?

Voor het salaris van toneelschrijver valt geen specifieke indicatie te geven. Dit hangt af van de toneelschrijver in kwestie, de werkervaring, of hij naam heeft gemaakt en eventueel of hij ook zijn eigen stukken opvoert.

Salarisschaal Toneelschrijver

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Toneelschrijver

Er zijn geen vacatures Toneelschrijver aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Toneelschrijver in werkt.

Meer weten over de sector waar een Toneelschrijver in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Toneelschrijver

Wat is de toekomst van Toneelschrijver?

Het arbeidsmarktperspectief voor de toneelschrijver is gemiddeld. Het hangt volledig van de toneelschrijver in kwestie af of hij van zijn werk kan gaan leven. De toneelschrijver moet beschikken over een grote dosis doorzettingsvermogen en moet op een goede manier promotie voor zichzelf weten te maken.

Baankans Toneelschrijver

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Toneelschrijver worden: Opleidingen tot Toneelschrijver

Wil je Toneelschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Toneelschrijver.

Hoe word je een Toneelschrijver? 

De toneelschrijver kan een HBO opleiding hebben gevolgd (bijvoorbeeld een opleiding Writing For Performance aan de HKU) maar dit is niet noodzakelijk. Er zijn toneelschrijvers die het fijn vinden om een basis te leren van docenten maar er zijn ook toneelschrijvers die voornamelijk hun eigen gang gaan door freelance te werken; zij willen niet teveel regeltjes en maniertjes van een opleiding en docenten hebben geleerd.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Toneelschrijver

Er zijn geen opleidingen Toneelschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Toneelschrijver in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Toneelschrijver

Als je Toneelschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Toneelschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Toneelschrijver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Toneelschrijver?

Competenties en Vaardigheden Toneelschrijver

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Toneelschrijver nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Toneelschrijver nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Toneelschrijver

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Toneelschrijver

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Toneelschrijver. Als Toneelschrijver wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Toneelschrijver:


zie volledige beschrijving persoonstype Toneelschrijver

Vakkennis voor een Toneelschrijver

Het is voor een Toneelschrijver ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Toneelschrijver zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Toneelschrijver


Werkervaring Toneelschrijver

Het is voor een startend Toneelschrijver die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Toneelschrijver is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Dramaturg, Kleinkunstenaar .

Iets anders leren?

Is Toneelschrijver het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Toneelschrijver

Met wie werkt een Toneelschrijver samen? 

Het netwerk van de toneelschrijver bestaat uit de regisseurs, de theatergenootschappen en groepen (of cabaretiers) en de verschillende theaters.


 • Regisseurs
 • Theatergenootschappen en theatergroepen
 • Cabaretiers
 • Verschillende theaters
Toneelschrijver


Organisaties waar een Toneelschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Toneelschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Toneelschrijver?

De toneelschrijver werkt freelance of in vaste dienst voor een theatergroep.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Toneelschrijver

Waar kun je het beste werken als Toneelschrijver? Hieronder vind je de best door de Toneelschrijver beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Toneelschrijver.

Competenties, Skills en Vaardigheden Toneelschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Toneelschrijver.

Welke competenties heeft een Toneelschrijver nodig?

Een Toneelschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Toneelschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Toneelschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Toneelschrijver nodig? 

De toneelschrijver is een perfectionist. Hij kan uren, dagen en weken zwoegen over één acte en wil ervoor zorgen dat hij het best mogelijke toneelstuk of theaterstuk neergeschreven heeft. Daarnaast is de toneelschrijver een waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om zich heen, kijkt wat er op dat moment speelt en hoe hij iets kan toevoegen (of juist totaal iets anders kan doen). Ook let hij op de mogelijkheden wat betreft het theater.

Bekijk de persoonstypen voor Toneelschrijver


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Toneelschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Toneelschrijver

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Toneelschrijver

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Toneelschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Toneelschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Toneelschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Toneelschrijver. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Toneelschrijver iets voor je?

Zou je graag Toneelschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Toneelschrijver bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Toneelschrijver

anoniem

weet iemand een schrijver voor mij want mijn vrienden moeten een toneel stuk schrijven en ik wil ze helpen antwoordt terug plaese

schrijver

Ga naar de plaatselijke krant,daar is vast wel een medewerker,die je wilt helpen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar