Dichter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dichter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dichter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dichter wordt.

 

Wat is een Dichter?

Een dichter is iemand die gedichten schrijft.

De dichter schrijft gedichten over verschillende onderwerpen waarvan zijn gevoelens, zijn eigen leven, de maatschappij en de liefde de onderwerpen zijn die in gedichten het meest worden gebruikt. De dichter probeert met of zonder rijm zijn gevoelens en gedachten op papier te zetten om zo aan de lezer te laten zien hoe hij over bepaalde onderwerpen denkt. Als de dichter genoeg gedichten geschreven heeft kan hij een manuscript naar een uitgeverij sturen om te kijken of deze zijn dichtbundel willen uitgeven of de gedichten uitbrengen in eigen beheer. Ook kan de dichter gedichten schrijven voor theaterprogramma's, cabaretvoorstellingen, kranten, tijdschriften en programma''s op de radio of televisie.

Alhoewel veel dichters zich alleen op het schrijven van de gedichten richten is er de laatste tijd ook een opmars van dichters die naast het schrijven van gedichten hun gedichten ook voordragen. Er worden in Nederland veel voordraagavonden en literaire avonden georganiseerd waar dichters uit eigen werk kunnen voordragen. Ook zijn er veel dichters die, met komische gedichten, tijdens cabaretvoorstellingen of open podia met hun gedichten de mensen aan het lachen willen brengen. 

Daarnaast bestaat er ook het fenomeen ''Poetry Slam''. Dit is een wedstrijd waarin meerdere dichters het tegen elkaar opnemen om Poetry Slam winnaar te worden. Tijdens deze wedstrijden wordt de dichter die zijn gedichten op de mooiste of bijzonderste manier voordraagt  door een jury en het publiek uitgeroepen tot winnaar. Ook is er vaak een onderdeel waarin de dichter ter plekke op een onderwerp een nieuw gedicht moet verzinnen. Het mooie aan deze wedstrijden is de diversiteit van de dichters; elke dichter draagt op een andere toon en tempo en met een andere uitdrukking of lichaamstaal voor.

Het hoogst haalbare voor de Nederlandse dichter is (naast het worden van stadsdichter) het worden van Dichter Des Vaderlands. Deze dichter draagt tijdens belangrijke gebeurtenissen, evenementen en op televisie speciaal voor die gelegenheid geschreven gedichten voor. Op het moment van schrijven zijn er vier Dichters Des Vaderlands geweest en is Ramsey Nasr op dit moment Dichter Des Vaderlands.Wil je werken als Dichter?

Werk je al als Dichter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dichter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dichter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dichter in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Dichters
  • Optredens

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dichter

Wat verdient een Dichter?

Het salaris van een dichter verschilt per persoon en het werk dat hij aflevert. Een dichter kan geld verdienen met de verkoop van zijn boeken, met gedichten die hij geschreven heeft voor kranten, tijdschriften, theater, cabaret of televisieprogramma's en met optredens waarin hij voordraagt uit eigen werk. Wat een dichter voor deze optredens vraagt is ook per persoon verschillend; een bekendere dichter heeft een hogere marge dan een dichter die nog maar net begint.

Daarnaast kan de dichter extra bijverdienen door gedichten te gaan schrijven voor televisiereclames of reclamespotjes op de radio.

Salarisschaal Dichter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Dichter

Er zijn geen vacatures aanwezig.


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dichter

Wat is de toekomst van Dichter?

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen af van de dichter in kwestie. Waar sommige dichters zich echt alleen willen concentreren op het schrijven van gedichten voor dichtbundels treden andere dichters op. 

Naast het schrijven van dichtbundels en het voordragen uit eigen werk tijdens voorstellingen kan de dichter ook gedichten schrijven voor televisieprogramma's,kranten, tijdschriften, radioprogramma's, theater en cabaretvoorstellingen en voor reclamespots op televisie of radio.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Dichter worden: Opleidingen tot Dichter

Wil je Dichter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Dichter.

Hoe word je een Dichter? 

Er zijn verschillende opleidingen tot dichter, alhoewel het poëziegenre meestal in allround schrijversopleidingen worden gegeven. De bekendste hiervan zijn Writing for Performance in Utrecht en Schrijversvakschool in Groningen. Daarnaast zijn er door heel Nederland cursussen met betrekking tot het schrijven van poëzie.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Dichter

VerkoopTraining - basisvaardigheden
Een getrainde verkoper telt voor twee Op de winkelvloer (werkvloer) gebeurt het. Dáár komen je klanten. Dáár liggen de kansen. Maar hoe pak je die? In de verkooptraining van VerkoopKracht …
VerkoopTraining - basisvaardigheden
Impact in Gesprekken
Vergroot je invloed op de realisatie van je doelen In de workshop Impact in Gesprekken leer je hoe u uw impact in gesprekken vergroot zodat de realisatie van je gespreksdoel een stuk …
Impact in Gesprekken
60 SECONDEN PER DAG - LOOPBAANCOACHING
Wil je graag een nieuwe baan of een nieuwe richting in jouw carrière, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vind je een persoonlijk loopbaancoachingstraject te duur? Of vind je …
60 SECONDEN PER DAG - LOOPBAANCOACHING
Masterclass Business Intelligence voor de overheid
Masterclass Business Intelligence voor de overheid De wereld is in beweging. Onder andere gevoed door technologische innovaties, demografische veranderingen en politieke verschuivingen groeien overheid, inwoners en bedrijfsleven steeds dichter naar …
Masterclass Business Intelligence voor de overheid
Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)
Uitgebreid Er is een maatschappelijke ontwikkeling gaande waarin mensen, dichter bij huis, gebruik kunnen maken van deskundige hulpverlening bij psychische klachten. De POH-GGZ werkt in de huisartspraktijk en heeft in …
Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

Omscholen of doorgroeien tot Dichter

Als je Dichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dichter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dichter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Dichter?

Competenties en Vaardigheden Dichter

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Dichter nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Dichter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Dichter

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Dichter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Dichter. Als Dichter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Dichter:


zie volledige beschrijving persoonstype Dichter

Vakkennis voor een Dichter

Het is voor een Dichter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Dichter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Dichter

60 SECONDEN PER DAG - LOOPBAANCOACHING
Wil je graag een nieuwe baan of een nieuwe richting in jouw carrière, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vind je een persoonlijk loopbaancoachingstraject te duur? Of vind je …
60 SECONDEN PER DAG - LOOPBAANCOACHING
Webinar Zorgstelsel
Webinar zorgstelsel Elk jaar wijzigt de zorg in Nederland. Als sociaal financiële hulpverlener is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze wijzigingen. Op deze manier kan …
Webinar Zorgstelsel
Google SEO
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Wat kan ik doen om beter vindbaar te zijn in Google? Hoe kan ik in Google …
Google SEO
E-learning In Balans
INHOUD Tijd om jezelf wat beter te leren kennen, in balans te komen en te blijven. Je legt een stevige fundering, dit helpt je om in balans te komen of …
E-learning In Balans
Mijn passie?
Ik ga als een speer, maar waarheen? Passie klinkt soms zo groots, misschien vind je het zelfs overdreven. Maar toch is het handig om te weten. Want wist je dat …
Mijn passie?

Werkervaring Dichter

Het is voor een startend Dichter die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Dichter is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Auteur, Redacteur, Columnist .

Iets anders leren?

Is Dichter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Dichter

Met wie werkt een Dichter samen? 

Alhoewel de meeste dichters zelfstandig en onafhankelijk werken hebben zij wel te maken met uitgeverijen (naar wie zijn de gedichten opsturen om te kijken of deze de gedichten willen publiceren) en redacteuren (die de gedichten op spelfouten nakijken).

Daarnaast hebben de dichters die eigen werk voordragen ook te maken met collega's en publiek en hebben de dichters die voor voorstellingen of televisieprogramma's schrijven ook te maken met de mensen die daar werken of de mensen die hun gedichten in de voorstellingen moeten gaan voordragen.


  • Dichters
  • Optredens
Dichter


Organisaties waar een Dichter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dichter meestal werkt.

Waar werkt een Dichter?

Het type organisatie waarin de dichter werkt is per dichter verschillend. Sommigen werken onafhankelijk en alleen, anderen werken voor tijdschriften, kranten, uitgeverijen, theater of cabaretvoorstellingen of televisie of radioprogramma's.


Best beoordeelde werkgevers Dichter

Waar kun je het beste werken als Dichter? Hieronder vind je de best door de Dichter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dichter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dichter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dichter.

Welke competenties heeft een Dichter nodig?

Een Dichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dichter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dichter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dichter nodig? 

Omdat het schrijven van gedichten een zeer precies en nauwkeurig beroep is en de dichter zeer accuraat en analytisch te werk moet gaan zijn de meeste dichters echte perfectionisten. Daarnaast schrijven de meeste dichters gedichten over zichzelf of de wereld om hen heen en moeten ze hiervoor goed kunnen waarnemen. (de perfectionist en de waarnemer).

De meeste mensen hebben bij het beeld van een dichter ook vaak het beeld van de romanticus, dit omdat de meeste dichters gedichten schrijven over de liefde.

Bekijk de persoonstypen voor Dichter


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dichter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dichter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dichter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dichter iets voor je?

Zou je graag Dichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dichter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dichter

liza v.d bergen

ik wil ook dichter worden ik ben nu 16 kan je daar ook voor studeren of hebben jullie opties? alfast bedankt

Moniek

Beste Liza,voor dichter of dichteres kan je niet studeren.Goed je best doen op school speciaal Ned.taal.Als er iets in je opkomt,schrijf het op.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar