Dichter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dichter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dichter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dichter wordt.

 

Wat is een Dichter?

Een dichter is iemand die gedichten schrijft.

De dichter schrijft gedichten over verschillende onderwerpen waarvan zijn gevoelens, zijn eigen leven, de maatschappij en de liefde de onderwerpen zijn die in gedichten het meest worden gebruikt. De dichter probeert met of zonder rijm zijn gevoelens en gedachten op papier te zetten om zo aan de lezer te laten zien hoe hij over bepaalde onderwerpen denkt. Als de dichter genoeg gedichten geschreven heeft kan hij een manuscript naar een uitgeverij sturen om te kijken of deze zijn dichtbundel willen uitgeven of de gedichten uitbrengen in eigen beheer. Ook kan de dichter gedichten schrijven voor theaterprogramma's, cabaretvoorstellingen, kranten, tijdschriften en programma''s op de radio of televisie.

Alhoewel veel dichters zich alleen op het schrijven van de gedichten richten is er de laatste tijd ook een opmars van dichters die naast het schrijven van gedichten hun gedichten ook voordragen. Er worden in Nederland veel voordraagavonden en literaire avonden georganiseerd waar dichters uit eigen werk kunnen voordragen. Ook zijn er veel dichters die, met komische gedichten, tijdens cabaretvoorstellingen of open podia met hun gedichten de mensen aan het lachen willen brengen. 

Daarnaast bestaat er ook het fenomeen ''Poetry Slam''. Dit is een wedstrijd waarin meerdere dichters het tegen elkaar opnemen om Poetry Slam winnaar te worden. Tijdens deze wedstrijden wordt de dichter die zijn gedichten op de mooiste of bijzonderste manier voordraagt  door een jury en het publiek uitgeroepen tot winnaar. Ook is er vaak een onderdeel waarin de dichter ter plekke op een onderwerp een nieuw gedicht moet verzinnen. Het mooie aan deze wedstrijden is de diversiteit van de dichters; elke dichter draagt op een andere toon en tempo en met een andere uitdrukking of lichaamstaal voor.

Het hoogst haalbare voor de Nederlandse dichter is (naast het worden van stadsdichter) het worden van Dichter Des Vaderlands. Deze dichter draagt tijdens belangrijke gebeurtenissen, evenementen en op televisie speciaal voor die gelegenheid geschreven gedichten voor. Op het moment van schrijven zijn er vier Dichters Des Vaderlands geweest en is Ramsey Nasr op dit moment Dichter Des Vaderlands.

Wil je werken als Dichter?

Werk je al als Dichter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dichter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dichter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dichter in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Dichters
  • Optredens

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dichter

Wat verdient een Dichter?

Het salaris van een dichter verschilt per persoon en het werk dat hij aflevert. Een dichter kan geld verdienen met de verkoop van zijn boeken, met gedichten die hij geschreven heeft voor kranten, tijdschriften, theater, cabaret of televisieprogramma's en met optredens waarin hij voordraagt uit eigen werk. Wat een dichter voor deze optredens vraagt is ook per persoon verschillend; een bekendere dichter heeft een hogere marge dan een dichter die nog maar net begint.

Daarnaast kan de dichter extra bijverdienen door gedichten te gaan schrijven voor televisiereclames of reclamespotjes op de radio.

Salarisschaal Dichter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Dichter

Op zoek naar een nieuwe baan als Dichter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dichter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Dichter vacatures

Scrum master/projectleider ‘Zorg dichterbij’
Tergooi
De medewerkers van Tergooi spelen een belangrijke rol in het realiseren van persoonlijke zorg. Ieder van hen laat zien waarvoor wij staan, elke dag weer. We hebben oprechte interesse in …
Operator Afdichters, Arkel
Intro Hardinxveld
Lijmen, kitten en afdichters. Voor jou als Procesoperator zijn het geen onbekende producten. Aan de productielijn ben je dagelijks bezig met het produceren van deze verfproducten. Op de productielocatie produceer …
Operator Afdichters
Intro Personeel
Lijmen, kitten en afdichters. Voor jou als Procesoperator zijn het geen onbekende producten. Aan de productielijn ben je dagelijks bezig met het produceren van deze verfproducten.Op de productielocatie produceer je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dichter

Wat is de toekomst van Dichter?

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen af van de dichter in kwestie. Waar sommige dichters zich echt alleen willen concentreren op het schrijven van gedichten voor dichtbundels treden andere dichters op. 

Naast het schrijven van dichtbundels en het voordragen uit eigen werk tijdens voorstellingen kan de dichter ook gedichten schrijven voor televisieprogramma's,kranten, tijdschriften, radioprogramma's, theater en cabaretvoorstellingen en voor reclamespots op televisie of radio.

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Dichter worden: Opleidingen tot Dichter

Wil je dichter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Dichter? 

Er zijn verschillende opleidingen tot dichter, alhoewel het poëziegenre meestal in allround schrijversopleidingen worden gegeven. De bekendste hiervan zijn Writing for Performance in Utrecht en Schrijversvakschool in Groningen. Daarnaast zijn er door heel Nederland cursussen met betrekking tot het schrijven van poëzie.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Dichter

VerkoopTraining - basisvaardigheden
Een getrainde verkoper telt voor twee Op de winkelvloer (werkvloer) gebeurt het. Dáár komen je klanten. Dáár liggen de kansen. Maar hoe pak je die?In de verkooptraining van VerkoopKracht leer …
Persoonlijke kracht en uitstraling
Training: Persoonlijke kracht en uitstraling: kom over zoals jij wilt! In deze training leer je wat nodig is om de gespreksresultaten te bereiken die je wilt, mensen te motiveren, opdrachtgevers …
Impact in Gesprekken
Vergroot je invloed op de realisatie van je doelen In de workshop Impact in Gesprekken leer je hoe u uw impact in gesprekken vergroot zodat de realisatie van je gespreksdoel een stuk …
ITIL® Lifecycle Module
De training ITIL® Lifecycle Module is onderdeel van het ITIL® Intermediate niveau en is net als de Capability trainingen het vervolg op ITIL® Foundation. De Lifecycle Module bevat een 5 …
Serieuze teambuilding voor leidinggevenden
De groep gaat gelijk aan de slag volgens een praktische aanpak. De deelnemers komen dichter bij elkaar te staan door teamopdrachten die eenvoudig lijken, totdat men er aan begint. Deze …
Meer opleidingen Dichter

Weet je nog niet of je Dichter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Dichter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Dichter

Met wie werkt een Dichter samen? 

Alhoewel de meeste dichters zelfstandig en onafhankelijk werken hebben zij wel te maken met uitgeverijen (naar wie zijn de gedichten opsturen om te kijken of deze de gedichten willen publiceren) en redacteuren (die de gedichten op spelfouten nakijken).

Daarnaast hebben de dichters die eigen werk voordragen ook te maken met collega's en publiek en hebben de dichters die voor voorstellingen of televisieprogramma's schrijven ook te maken met de mensen die daar werken of de mensen die hun gedichten in de voorstellingen moeten gaan voordragen.


  • Dichters
  • Optredens
Dichter


Organisaties waar een Dichter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dichter meestal werkt.

Waar werkt een Dichter?

Het type organisatie waarin de dichter werkt is per dichter verschillend. Sommigen werken onafhankelijk en alleen, anderen werken voor tijdschriften, kranten, uitgeverijen, theater of cabaretvoorstellingen of televisie of radioprogramma's.


Best beoordeelde werkgevers Dichter

Waar kun je het beste werken als Dichter? Hieronder vind je de best door de Dichter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dichter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dichter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dichter.

Welke competenties heeft een Dichter nodig?

Een Dichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dichter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dichter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dichter nodig? 

Omdat het schrijven van gedichten een zeer precies en nauwkeurig beroep is en de dichter zeer accuraat en analytisch te werk moet gaan zijn de meeste dichters echte perfectionisten. Daarnaast schrijven de meeste dichters gedichten over zichzelf of de wereld om hen heen en moeten ze hiervoor goed kunnen waarnemen. (de perfectionist en de waarnemer).

De meeste mensen hebben bij het beeld van een dichter ook vaak het beeld van de romanticus, dit omdat de meeste dichters gedichten schrijven over de liefde.

Bekijk de persoonstypen voor Dichter


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dichter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dichter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dichter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dichter iets voor je?

Zou je graag Dichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dichter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dichter

liza v.d bergen

ik wil ook dichter worden ik ben nu 16 kan je daar ook voor studeren of hebben jullie opties? alfast bedankt

Moniek

Beste Liza,voor dichter of dichteres kan je niet studeren.Goed je best doen op school speciaal Ned.taal.Als er iets in je opkomt,schrijf het op.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar