Tekstschrijver Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tekstschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tekstschrijver. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tekstschrijver wordt.

 

Wat is een Tekstschrijver?

De tekstschrijver is verantwoordelijk voor het produceren van alles wat met tekstuele zaken te maken heeft. De tekstschrijver kan zowel gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp als meer in algemene zin opgeleid om teksten van velerlei aard te kunnen schrijven, ongeacht de opdrachtgever. De tekstschrijver is meestal werkzaam in de media-, marketing-, reclame- of communicatiebranche. In deze branches schrijft de tekstschrijver commerciële teksten teiende het desbetreffende product te promoten door middel van een zo volledig en overtuigend mogelijke tekst.

Of hij nu voor een marketing- of reclamebureau of juist voor een non-profit organisatie in dienst is, zijn teksten dienen altijd foutloos en aansprekend geschreven te zijn. Het doel van de teksten, afhankelijk van het publiek, is vaak overtuigen of informeren. De tekstchrijver dient de boodschap van het bedrijf of organisatie niet alleen op een voordelige wijze aan het  publiek over te brengen, maar dient tegelijkertijd te informeren. Inzicht in het publiek (de klant) en marketingstrategiën zijn belangrijke aspecten, omdat de tekstschrijver niet alleen de boodschap middels taal overbrengt, maar ook verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van tekst en ideeën.

Een tekstschrijver kan bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn: of dit nu om een marketingbureau gaat of juist een IT-bedrijf; alle bedrijven hebben te maken met communicatie en onderhouden meestal wel een website. Een tekstschrijver kan dus zowel voor het web als voor print (alle gedrukte teksten) schrijven. In het laatste geval valt te denken aan flyers, brochures, posters, handleidingen, advertenties en het redigeren van het werk van collega's. Voor het web kan gedacht worden aan het onderhouden van de website, het redigeren van e-mails en online marketingactiviteiten. Hoe eenvoudig de activiteit ook moge lijken, er gaat hier wel vaak een hoop denkwerk aan vooraf - een pakkende slagzin vraagt om een weldoordachte strategie hier achter.

Een activiteit in de non-profitsector kan bijvoorbeeld het schrijven van speeches voor ministers of andere politici zijn. Ook hierbij is een goede kennis van het publiek belangrijk. Bij speeches moet een bepaald standpunt verdedigd worden of is het de bedoeling het publiek op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen te brengen (overtuigen en informeren), maar dan wel op een zo begrijpelijk mogelijke wijze. Jargon dient in deze vertaald te worden naar ´begrijpelijk´ Nederlands.Wil je werken als Tekstschrijver?

Werk je al als Tekstschrijver en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tekstschrijver worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tekstschrijver, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tekstschrijver in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tekstschrijver

Wat verdient een Tekstschrijver?

Los van het salaris dat op freelancebasis erg kan variëren, ligt het startsalaris van een tekstschrijver op contractuele basis rond de 2000-2200 euro bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Dit salaris kan naar gelang ervaring en afhankelijk van het soort bedrijf snel oplopen.

Salarisschaal Tekstschrijver

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Tekstschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Tekstschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tekstschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tekstschrijver vacatures

Commercieel Tekstschrijver (aanbestedingen)
Independent Recruiters Groep
Commercieel Tekstschrijver (aanbestedingen) gezocht voor een facilitaire schoonmaak dienstverlener in Amsterdam! Commercieel iedere dag beter worden is wat je doet in deze functie. Door aandachtig te luisteren naar de vraag, …
Tekstschrijver
Staffchain
Een wervende en meeslepende tekst schrijven, het is een vak op zich. Daarom zoeken wij iemand die hier zijn of haar werk van heeft gemaakt of wil maken! Ben jij
Copywriter Effektief
365Werk
Wat ga je doen?Voor Effektief zijn wij op zoek naar een ervaren copywriter die Europese aanbestedingen binnen weet te halen door een pakkende schrijfstijl. Effektief is een top speler in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tekstschrijver

Wat is de toekomst van Tekstschrijver?

Een tekstschrijver heeft verscheidene doorgroeimogelijkheden binnen de communicatiebranche: zo kan hij aan de slag gaan als (web)redacteur, eindredacteur, marketingmedewerker, communicatieadviseur of, afhankelijk van zijn of haar achtergrond, in de vertaalbranche. Een gespecialiseerde tekstschrijver kan ook functies buiten zijn eigenlijke beroepsgroep gaan vervullen. Een tekstschrijver zal echter, indien hij uit de taal- en communicatiebranche wil stappen, meer inspanning moeten leveren. 

Wat betreft arbeidsmarktperspectief, heeft de tekstschrijver ook hier gemiddeld tot goede kansen. Zeker met het toenemende gebruik van internet als medium, zijn er zeer veel tekstschrijvers nodig. Anderzijds is er een dermate groot aanbod (momenteel zijn er reeds duizenden tekstschrijvers in Nederland), dat er veel concurrentie is op dit gebied.

Baankans Tekstschrijver

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tekstschrijver worden: Opleidingen tot Tekstschrijver

Wil je tekstschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Tekstschrijver? 

Een specifieke opleiding om tekstschrijver te kunnen worden is er niet. Dit wil niet zeggen dat minimaal HBO werk- en denkniveau in de meeste gevallen geen vereiste is. Vaak wordt in het bijzonder een studie in de richting van taal, communicatie of journalistiek gevraagd, in combinatie met aantoonbare interesse in schrijven. Er bestaan ook cursussen met betrekking tot het tekstschrijven, alhoewel deze in de praktijk bijna nooit als voorwaarde worden gesteld. Enige werkervaring op het gebied van bijvoorbeeld (web)redactie strekt wel tot de aanbeveling.

De tekstschrijver dient een onberispelijke kennis van het Nederlands te hebben, dus een opleiding Nederlands (op WO- niveau) strekt vaak tot de aanbeveling. Afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waar hij voor werkzaam is, kan de tekstschrijver zich uiteindelijk meer in de betreffende materie specialiseren. Vantevoren kan gevraagd worden (aantoonbare) affiniteit met de sector te hebben.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Tekstschrijver

Opleiding Schrijven & copywriting
Als tekstschrijver heb je gevoel voor taal en communicatie, maar daarmee ben je er nog niet. Want wat maakt het verschil tussen aardige en geweldige content? Hoe scoor je met …
Copywriter Thuisstudie
Aan de slag als (freelance) tekstschrijver? Volg de cursus CopywriterSchrijven is schrappen, kill your darlings. In de cursus Copywriter leer je krachtig en helder schrijven. Ook leer je hoe je …
Copywriter E-Learning
Aan de slag als (freelance) tekstschrijver? Volg de cursus CopywriterSchrijven is schrappen, kill your darlings. In de cursus Copywriter leer je krachtig en helder schrijven. Ook leer je hoe je …
Creatief schrijven
Training Creatief schrijven Als tekstschrijver of redacteur wordt er veel van je verwacht. Je schrijft teksten voor verschillende doelgroepen. De teksten moeten kort en krachtig zijn, geschikt voor het web, …
Schrijven voor communicatieprofessionals
Communiceren is uw vak. U weet er alles van. En om de één of andere reden denken collega’s dat u dus ook tekstschrijver bent. Zoveel verschillende tekstsoorten en u mag …
Meer opleidingen Tekstschrijver

Weet je nog niet of je Tekstschrijver wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Tekstschrijver of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Tekstschrijver

Met wie werkt een Tekstschrijver samen? 

De tekstschrijver is in het geval van (grotere) bedrijven meestal werkzaam op de communicatie-afdeling. Dit is de afdeling waar ook andere creatieve beroepen, zoals grafisch vormgevers en vertalers, werkzaam zijn. Omdat op deze afdeling vaak het ´eindproduct´ wordt geleverd (denk aan flyers, folders, reclamemateriaal of teksten voor websites), werkt de tekstschrijver hier veel mee samen. 

Daarnaast heeft de tekstschrijver veel contact met zijn (directe of indirecte) opdrachtgever en stemt hier zaken voorafgaand aan, maar ook tijdens de opdracht, mee af. Met de grafici en opdrachtgever wordt bijvoorbeeld bepaald hoe groot de tekst is (hoeveel ruimte is er beschikbaar op de folder), wat het onderwerp moet zijn en voor welk publiek het geschreven moet worden. De tekstschrijver kan ook contact hebben met het verantwoordelijke afdelingshoofd of de teamleider, wanneer het om een bepaald project gaat waar meer personen bij betrokken zijn.

Over het algemeen is het een vrij zelfstandig beroep, waarbij de tekstschrijver veel vrijheid heeft en er wordt verwacht dat de schrijver het beste weet hoe hij voor welk publiek moet schrijven. Het werk van een tekstschrijver moet echter in vrijwel alle gevallen ook geredigeerd worden door bijvoorbeeld een mede-tekstschrijver of wederom het afdelingshoofd of de opdracthgever. Een tekst is zelden in één keer foutloos.


Tekstschrijver


Organisaties waar een Tekstschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tekstschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Tekstschrijver?

De tekstschrijver kan zowel in de profit- als non-profitsector werken. Hij kan hierbij in opdracht als freelancer of ZZP'er werkzaam zijn, of juist in loondienst bij een bedrijf of organisatie. Een tekstschrijver kan dus evengoed voor een ontwikkelingsorganisatie teksten schrijven, als voor een commercieel bedrijf. In de meeste gevallen wordt de tekstschrijver echter door een bedrijf gevraagd.

Een tekstschrijver kan dus kort gezegd teksten schrijven voor politici, uitgevers, bedrijven van velerlei aard of speciale reclame- en communicatiebureaus. Hij kan in de media- en tv-wereld actief zijn, maar ook in gespecialiseerde bedrijven.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Tekstschrijver

Waar kun je het beste werken als Tekstschrijver? Hieronder vind je de best door de Tekstschrijver beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tekstschrijver.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tekstschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tekstschrijver.

Welke competenties heeft een Tekstschrijver nodig?

Een Tekstschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tekstschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tekstschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tekstschrijver nodig? 

De tekstschrijver dient een perfecte beheersing van de taal te hebben en hier creatief mee om te kunnen gaan. Vaak is tekstuele communicatie, in combinatie met de grafische kant, het visitekaartje van het bedrijf. Taalfouten of een weinig aansprekende tekst kunnen nadelig voor het bedrijf werken. Een tekstschrijver dient daarom een echte perfectionist te zijn (perfectionist).

Hand in hand met deze eigenschap gaat het feit dat de tekstschrijver te allen tijde succesvolle producties dient te leveren. Een juiste inschatting van het publiek, een pakkende tekst, de goede manier van formuleren - alles hoort bij het succesvol produceren van een tekst (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Tekstschrijver


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Tekstschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tekstschrijver

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tekstschrijver

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tekstschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tekstschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tekstschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tekstschrijver. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tekstschrijver iets voor je?

Zou je graag Tekstschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tekstschrijver bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tekstschrijver

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar