Tekstschrijver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Tekstschrijver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Tekstschrijver? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Tekstschrijver wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Tekstschrijver, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Tekstschrijver


Vacatures Tekstschrijver

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Tekstschrijver?

De tekstschrijver is verantwoordelijk voor het produceren van alles wat met tekstuele zaken te maken heeft. De tekstschrijver kan zowel gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp als meer in algemene zin opgeleid om teksten van velerlei aard te kunnen schrijven, ongeacht de opdrachtgever. De tekstschrijver is meestal werkzaam in de media-, marketing-, reclame- of communicatiebranche. In deze branches schrijft de tekstschrijver commerciële teksten teiende het desbetreffende product te promoten door middel van een zo volledig en overtuigend mogelijke tekst.

Of hij nu voor een marketing- of reclamebureau of juist voor een non-profit organisatie in dienst is, zijn teksten dienen altijd foutloos en aansprekend geschreven te zijn. Het doel van de teksten, afhankelijk van het publiek, is vaak overtuigen of informeren. De tekstchrijver dient de boodschap van het bedrijf of organisatie niet alleen op een voordelige wijze aan het  publiek over te brengen, maar dient tegelijkertijd te informeren. Inzicht in het publiek (de klant) en marketingstrategiën zijn belangrijke aspecten, omdat de tekstschrijver niet alleen de boodschap middels taal overbrengt, maar ook verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van tekst en ideeën.

Een tekstschrijver kan bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn: of dit nu om een marketingbureau gaat of juist een IT-bedrijf; alle bedrijven hebben te maken met communicatie en onderhouden meestal wel een website. Een tekstschrijver kan dus zowel voor het web als voor print (alle gedrukte teksten) schrijven. In het laatste geval valt te denken aan flyers, brochures, posters, handleidingen, advertenties en het redigeren van het werk van collega's. Voor het web kan gedacht worden aan het onderhouden van de website, het redigeren van e-mails en online marketingactiviteiten. Hoe eenvoudig de activiteit ook moge lijken, er gaat hier wel vaak een hoop denkwerk aan vooraf - een pakkende slagzin vraagt om een weldoordachte strategie hier achter.

Een activiteit in de non-profitsector kan bijvoorbeeld het schrijven van speeches voor ministers of andere politici zijn. Ook hierbij is een goede kennis van het publiek belangrijk. Bij speeches moet een bepaald standpunt verdedigd worden of is het de bedoeling het publiek op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen te brengen (overtuigen en informeren), maar dan wel op een zo begrijpelijk mogelijke wijze. Jargon dient in deze vertaald te worden naar ´begrijpelijk´ Nederlands.


Past het beroep Tekstschrijver bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Tekstschrijver per stad

Vacatures Tekstschrijver Alkmaar

Vacatures Tekstschrijver Almelo

Vacatures Tekstschrijver Almere

Vacatures Tekstschrijver Alphen aan den Rijn

Vacatures Tekstschrijver Amersfoort

Vacatures Tekstschrijver Amstelveen

Vacatures Tekstschrijver Amsterdam

Vacatures Tekstschrijver Apeldoorn

Vacatures Tekstschrijver Arnhem

Vacatures Tekstschrijver Assen

Vacatures Tekstschrijver Bergen op Zoom

Vacatures Tekstschrijver Breda

Vacatures Tekstschrijver Capelle aan den IJssel

Vacatures Tekstschrijver Delft

Vacatures Tekstschrijver Den Bosch

Vacatures Tekstschrijver Den Haag

Vacatures Tekstschrijver Den Helder

Vacatures Tekstschrijver Deventer

Vacatures Tekstschrijver Doetinchem

Vacatures Tekstschrijver Dordrecht

Vacatures Tekstschrijver Ede

Vacatures Tekstschrijver Eindhoven

Vacatures Tekstschrijver Emmen

Vacatures Tekstschrijver Enschede

Vacatures Tekstschrijver Gouda

Vacatures Tekstschrijver Groningen

Vacatures Tekstschrijver Haarlem

Vacatures Tekstschrijver Haarlemmermeer

Vacatures Tekstschrijver Heerlen

Vacatures Tekstschrijver Helmond

Vacatures Tekstschrijver Hengelo

Vacatures Tekstschrijver Hilversum

Vacatures Tekstschrijver Hoogeveen

Vacatures Tekstschrijver Hoorn

Vacatures Tekstschrijver Katwijk

Vacatures Tekstschrijver Leeuwarden

Vacatures Tekstschrijver Leiden

Vacatures Tekstschrijver Lelystad

Vacatures Tekstschrijver Maastricht

Vacatures Tekstschrijver Middelburg

Vacatures Tekstschrijver Nieuwegein

Vacatures Tekstschrijver Nijmegen

Vacatures Tekstschrijver Oss

Vacatures Tekstschrijver Purmerend

Vacatures Tekstschrijver Roermond

Vacatures Tekstschrijver Roosendaal

Vacatures Tekstschrijver Rotterdam

Vacatures Tekstschrijver Schiedam

Vacatures Tekstschrijver Spijkenisse

Vacatures Tekstschrijver Terneuzen

Vacatures Tekstschrijver Tilburg

Vacatures Tekstschrijver Utrecht

Vacatures Tekstschrijver Veenendaal

Vacatures Tekstschrijver Venlo

Vacatures Tekstschrijver Vlaardingen

Vacatures Tekstschrijver Westland

Vacatures Tekstschrijver Zaanstad

Vacatures Tekstschrijver Zeist

Vacatures Tekstschrijver Zoetermeer

Vacatures Tekstschrijver Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Tekstschrijver

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Tekstschrijver?

Los van het salaris dat op freelancebasis erg kan variëren, ligt het startsalaris van een tekstschrijver op contractuele basis rond de 2000-2200 euro bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Dit salaris kan naar gelang ervaring en afhankelijk van het soort bedrijf snel oplopen.


Meer weten over het salaris Tekstschrijver

Salaris aankomend Tekstschrijver Salaris junior Tekstschrijver Wat is het salaris van een medior Tekstschrijver? Welk salaris krijgt een senior Tekstschrijver?


Hoe word je een Tekstschrijver? 

Een specifieke opleiding om tekstschrijver te kunnen worden is er niet. Dit wil niet zeggen dat minimaal HBO werk- en denkniveau in de meeste gevallen geen vereiste is. Vaak wordt in het bijzonder een studie in de richting van taal, communicatie of journalistiek gevraagd, in combinatie met aantoonbare interesse in schrijven. Er bestaan ook cursussen met betrekking tot het tekstschrijven, alhoewel deze in de praktijk bijna nooit als voorwaarde worden gesteld. Enige werkervaring op het gebied van bijvoorbeeld (web)redactie strekt wel tot de aanbeveling.

De tekstschrijver dient een onberispelijke kennis van het Nederlands te hebben, dus een opleiding Nederlands (op WO- niveau) strekt vaak tot de aanbeveling. Afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waar hij voor werkzaam is, kan de tekstschrijver zich uiteindelijk meer in de betreffende materie specialiseren. Vantevoren kan gevraagd worden (aantoonbare) affiniteit met de sector te hebben.

Opleidingen Tekstschrijver

Leergang van tekstschrijver naar tenderschrijver
Wil je leren hoe je succesvol inschrijft op aanbestedingen? Een gedegen en unieke opleiding die tekstschrijvers, communicatie-adviseurs, accountmanagers etc. opleidt tot tenderschrijver (ook wel bidwriter of emvi-schrijver genoemd).  Na afronding …
Leergang van tekstschrijver naar tenderschrijver
SEO/AI webschrijven / copywriting
Gedegen, complete en professionele training in SEO webschrijven / SEO copywriting, inclusief de inzet van generative-AI (ChatGPT). De trainingen van SEOguru zijn de meest en best gewaardeerde SEO trainingen in
SEO/AI webschrijven / copywriting
Creatief schrijven
Training Creatief schrijven In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je …
Creatief schrijven
Voor Assistants - Creatief Zakelijk Schrijven
Webteksten, social media, mails, persberichten, rapporten of blogs: een heldere en originele zakelijke tekst schrijven is een uitdaging. Hoe gebruik je creativiteit om het nét even anders te doen? Hoe …
Voor Assistants - Creatief Zakelijk Schrijven
SEO Training - tekstschrijven
Word jij als tekstschrijvers steeds vaker benaderd door bedrijven of online marketing bureaus met de vraag om SEO-teksten te schrijven? Of zit je midden in de ontwikkeling van een nieuwe …
SEO Training - tekstschrijvenOmscholen tot Tekstschrijver

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Tekstschrijver. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tekstschrijver

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tekstschrijver

Als je Tekstschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tekstschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tekstschrijver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Tekstschrijver?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Tekstschrijver

Een Tekstschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Tekstschrijver

 • Analyseren
 • Durf
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Evalueren
 • Redeneren
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Creatief denken
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Zorgvuldigheid
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Voorstellingsvermogen
 • Toekomstgerichtheid
 • Probleemoplossend
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tekstschrijver nodig? 

De tekstschrijver dient een perfecte beheersing van de taal te hebben en hier creatief mee om te kunnen gaan. Vaak is tekstuele communicatie, in combinatie met de grafische kant, het visitekaartje van het bedrijf. Taalfouten of een weinig aansprekende tekst kunnen nadelig voor het bedrijf werken. Een tekstschrijver dient daarom een echte perfectionist te zijn (perfectionist).

Hand in hand met deze eigenschap gaat het feit dat de tekstschrijver te allen tijde succesvolle producties dient te leveren. Een juiste inschatting van het publiek, een pakkende tekst, de goede manier van formuleren - alles hoort bij het succesvol produceren van een tekst (succesvolle werker).


Eigenschappen Tekstschrijver

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Tekstschrijver?

Een tekstschrijver heeft verscheidene doorgroeimogelijkheden binnen de communicatiebranche: zo kan hij aan de slag gaan als (web)redacteur, eindredacteur, marketingmedewerker, communicatieadviseur of, afhankelijk van zijn of haar achtergrond, in de vertaalbranche. Een gespecialiseerde tekstschrijver kan ook functies buiten zijn eigenlijke beroepsgroep gaan vervullen. Een tekstschrijver zal echter, indien hij uit de taal- en communicatiebranche wil stappen, meer inspanning moeten leveren. 

Wat betreft arbeidsmarktperspectief, heeft de tekstschrijver ook hier gemiddeld tot goede kansen. Zeker met het toenemende gebruik van internet als medium, zijn er zeer veel tekstschrijvers nodig. Anderzijds is er een dermate groot aanbod (momenteel zijn er reeds duizenden tekstschrijvers in Nederland), dat er veel concurrentie is op dit gebied.


Doorgroei mogelijkheden Tekstschrijver

Het beroep Tekstschrijver is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers.


Waar werkt een Tekstschrijver?

De tekstschrijver kan zowel in de profit- als non-profitsector werken. Hij kan hierbij in opdracht als freelancer of ZZP'er werkzaam zijn, of juist in loondienst bij een bedrijf of organisatie. Een tekstschrijver kan dus evengoed voor een ontwikkelingsorganisatie teksten schrijven, als voor een commercieel bedrijf. In de meeste gevallen wordt de tekstschrijver echter door een bedrijf gevraagd.

Een tekstschrijver kan dus kort gezegd teksten schrijven voor politici, uitgevers, bedrijven van velerlei aard of speciale reclame- en communicatiebureaus. Hij kan in de media- en tv-wereld actief zijn, maar ook in gespecialiseerde bedrijven.


Met wie werkt een Tekstschrijver samen? 

De tekstschrijver is in het geval van (grotere) bedrijven meestal werkzaam op de communicatie-afdeling. Dit is de afdeling waar ook andere creatieve beroepen, zoals grafisch vormgevers en vertalers, werkzaam zijn. Omdat op deze afdeling vaak het ´eindproduct´ wordt geleverd (denk aan flyers, folders, reclamemateriaal of teksten voor websites), werkt de tekstschrijver hier veel mee samen. 

Daarnaast heeft de tekstschrijver veel contact met zijn (directe of indirecte) opdrachtgever en stemt hier zaken voorafgaand aan, maar ook tijdens de opdracht, mee af. Met de grafici en opdrachtgever wordt bijvoorbeeld bepaald hoe groot de tekst is (hoeveel ruimte is er beschikbaar op de folder), wat het onderwerp moet zijn en voor welk publiek het geschreven moet worden. De tekstschrijver kan ook contact hebben met het verantwoordelijke afdelingshoofd of de teamleider, wanneer het om een bepaald project gaat waar meer personen bij betrokken zijn.

Over het algemeen is het een vrij zelfstandig beroep, waarbij de tekstschrijver veel vrijheid heeft en er wordt verwacht dat de schrijver het beste weet hoe hij voor welk publiek moet schrijven. Het werk van een tekstschrijver moet echter in vrijwel alle gevallen ook geredigeerd worden door bijvoorbeeld een mede-tekstschrijver of wederom het afdelingshoofd of de opdracthgever. Een tekst is zelden in één keer foutloos.


Tekstschrijver

Verwante beroepen Tekstschrijver:

Web redacteur
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Vertaler
Salaris: €1700 tot €3000
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Journalist
Salaris: €1700 tot €6200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Tekstschrijver in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar