Essayist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Essayist? Lees de functieomschrijving.

 

Een Essayist schrijft beroepsmatig essays. De Essayist geeft op een wetenschappelijk verantwoorde wijze zijn persoonlijke visie op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Een essay is langer dan een column en gaat dieper op de materie in. Soms wordt het werk van de Essayist gepubliceerd in dag- of weekbladen, maar lang niet altijd. Essays zijn niet gericht op de actualiteit van de dag.

De Essayist verzamelt informatie, legt dwarsverbanden en schrijft vervolgens een kritisch, goed lopend en perfect onderbouwd stuk. De Essayist weet welke technieken hij moet gebruiken om een goed lopend stuk te schrijven en hij weet hoe hij de lezer bij zijn verhaal kan betrekken.

Een goede Essayist is scherp en heeft zich goed verdiept in het onderwerp van zijn essay. Hij is in staat publieke debatten uit te lokken.

Vaak is een Essayist naast Essayist ook schrijver of journalist. Soms verzorgt een Essayist tevens cursussen.

Wil je werken als Essayist?

Werk je al als Essayist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Essayist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Essayist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Essayist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Redactieleden/Journalisten
 • Pers
 • Onderzoekers
 • Publiek
 • Cursisten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Essayist

Wat verdient een Essayist?

 

Een Essayist kan rekenen op zo’n €1700,- tot €3000,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Essayist, zijn leeftijd, zijn (eventuele) opdrachtgever en het aantal essays dat hij schrijft en de lengte daarvan.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn normaal gesproken geregeld via de cao van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. 

Salarisschaal Essayist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Essayist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Essayist

Hoe goed is de toekomst voor de Essayist? 

 

Het arbeidsperspectief van een Essayist is redelijk. Als een Essayist gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp, heeft hij meer kans op werk dan als hij zich niet heeft gespecialiseerd. Bij goed functioneren kan de Essayist steeds grotere opdrachten krijgen en ook andere stukken schrijven, zoals columns.

Met name als een Essayist voor zichzelf werkt, kan hij naast essays schrijven ook cursussen gaan geven. 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Essayist worden: Opleidingen tot Essayist

Hoe word je een Essayist? 

 

De Essayist heeft een schrijfopleiding gevolgd. Hij heeft bijvoorbeeld gestudeerd op een schrijversvakschool of op een journalistieke school. Het zijn HBO-opleidingen die drie of vier jaar duren. Wellicht heeft hij tevens cursussen gevolgd en heeft hij zich gespecialiseerd in een bepaald onderwerp.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Essayist

Meer opleidingen Essayist

Weet je nog niet of je Essayist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Essayist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Essayist

Met wie werkt een Essayist samen? 

 

Een Essayist die in loondienst werkt, heeft vanzelfsprekend contact met de redactieleden en andere journalisten. Tevens heeft een Essayist contact met zijn opdrachtgever. Samen overleggen ze waar het essay over moet gaan, hoe lang het moet worden et cetera. Ook komt de Essayist in aanraking met informatiebronnen, zoals de pers en onderzoekers. Bovendien kan het zijn dat de Essayist kritiek of opmerkingen krijgt van het publiek. Als een Essayist cursussen aanbiedt, komt hij in contact met cursisten.


 • Opdrachtgever
 • Redactieleden/Journalisten
 • Pers
 • Onderzoekers
 • Publiek
 • Cursisten
Essayist


Organisaties waar een Essayist werkzaam is

Waar werkt een Essayist meestal? 

 

 

Een Essayist kan in loondienst werken van een mediabedrijf. Hij kan dan naast essays ook andere stukken, zoals columns, schrijven. Mediabedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Een Essayist kan ook als freelancer werken of op eigen initiatief essays schrijven, die hij later aanbiedt aan bijvoorbeeld een krant. Naast het schrijven van essays kan een Essayist ook boeken schrijven en/of cursussen geven.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Essayist

Waar kun je het beste werken als Essayist? Hieronder vindt je de best door de Essayist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Essayist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Essayist:

Welke competenties heeft een een Essayist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Essayist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Essayist nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Essayist zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Een Essayist moet betrouwbare informatie geven en moet dus eerst goed onderzoek doen. Hij is intelligent, kritisch en analytisch (Waarnemer).

Tevens dient een Essayist zich te houden aan deadlines. Hij moet efficiënt te werk gaan, is gedreven en doelgericht (Succesvolle Werker). 

Bekijk de persoonstypen voor Essayist


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Essayist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Essayist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Essayist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Essayist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Essayist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Essayist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Essayist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Essayist iets voor je?

Zou je graag Essayist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Essayist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Essayist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar