Uitgever Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Uitgever? Lees de functieomschrijving.

Een Uitgever brengt informatiedragers op de markt. Hij werkt bij een uitgeverij, die boeken of tijdschriften publiceert. Hierbij kan men denken aan een algemene, wetenschappelijke, of educatieve uitgeverij, maar ook aan een uitgeverij van specifiek tijdschriften. De Uitgever maakt informatie beschikbaar voor lezers of gebruikers en zorgt ervoor dat zijn producten bij de juiste doelgroep terecht komen. Hierbij onderhoudt een Uitgever nauw contact met auteurs en werkt samen met redacteuren, vormgevers en ICT-specialisten.

De Uitgever staat aan het hoofd van het uitgeefproces en stuurt de verschillende afdelingen van een uitgeverij aan. Hij is verantwoordelijk voor een ‘fonds’. Dit fonds bestaat uit een categorie producten binnen de uitgeverij, bijvoorbeeld het fonds van kookboeken.

Het uitgeefproces begint bij het maken van een uitgeefplan. Hiervoor wordt eerst onderzoek gedaan om na te gaan hoe de markt in elkaar zit en wat de wensen van de kopers zijn. Na goedkeuring van dit plan legt de Uitgever contact met auteurs. Hierbij worden manuscripten beoordeeld. Ook kan gedacht worden aan het aankopen van de uitgeefrechten van een bestaand werk. Vervolgens zorgt de Uitgever voor de productie van een werk of product en onderhoudt daarbij nauw contact met drukkers en vormgevers.

Een belangrijk onderdeel in het uitgeefproces is het op de markt brengen en promoten van een product. De Uitgever is verantwoordelijk voor de winsten of verliezen die per uitgave gemaakt worden.

Wil je werken als Uitgever?

Werk je al als Uitgever en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Uitgever worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Uitgever, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Uitgever in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Redacteur
 • Vormgever
 • Marketeer
 • ICT-specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Uitgever

Wat verdient een Uitgever?

Het salaris wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Uiteraard is dit afhankelijk van de gevolgde opleiding, werkervaring en de betreffende werkgever. Het ligt ongeveer tussen de €2600 en €3700 per maand.

Salarisschaal Uitgever

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Uitgever

Op zoek naar een nieuwe baan als Uitgever? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Uitgever. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Uitgever vacatures

Klantenservice medewerker voor een top uitgeverij
Timing
Sanoma heeft een zeer gevarieerd aanbod aan tijdschriften, waaronder: Donald Duck, Tina, Story, Zo Zit Dat, Libelle, Flow, Viva en nog veel meer. Deze tijdschriften mogen voormalige klanten natuurlijk niet …
Commercieel medewerker uitgeverij
Work-On
VacaturebeschrijvingBoeken. De een kan er geen genoeg van krijgen en de ander ziet ze sinds de studententijd liever niet meer. Ben je een boekenwurm? Heb je affiniteit met literatuur …
Commercieel medewerker uitgeverij, Utrecht
Werkzoeken.nl
Vacaturebeschrijving: Boeken. De een kan er geen genoeg van krijgen en de ander ziet ze sinds de studententijd liever niet meer. Ben je een boekenwurm? Heb je affiniteit met literatuur …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Uitgever

Hoe goed is de toekomst voor de Uitgever? 

Als Uitgever kun je doorgroeien naar senior Uitgever. Deze beheert een groter fonds en heeft meer redacteuren onder zich. Tevens zijn er doorgroeimogelijkheden naar een functie waarbij men leiding geeft over verschillende Uitgevers en ten slotte directeur van een uitgeverij.

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Uitgever worden: Opleidingen tot Uitgever

Hoe word je een Uitgever? 

Voor een baan als Uitgever bestaan er verschillende vooropleidingen. De HBO opleiding Media, Informatie en Communicatie biedt de specialisatie Media, Marketing en Publishing van het Instituut voor Media en Informatie Management (MIM, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam). Deze opleiding leidt specifiek op tot meer zakelijke en commerciële functies als Uitgever en marketingmanager. Maar ook HBO opleidingen als Commerciële Economie of Communicatie kunnen een baan als Uitgever mogelijk maken.

Ook zijn er veel Uitgevers met een Universitaire achtergrond. Hierbij kan gedacht worden aan een groot aantal uiteenlopende opleidingen, afhankelijk van het type uitgeverij en sector waar de Uitgever werkzaam is. Zo kan iemand met een opleiding rechten gaan werken bij een juridische uitgeverij. Door middel van cursussen of trainingen kunnen specifieke compententies van Uitgever bijgeleerd worden.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Uitgever

Microsoft Access 2010 Basis, Gevorderd & Expert
Elearning Cursus Access 2010 Basis, Gevorderd & Expert Online Bestel deze unieke Elearning cursus Access 2010, 365 dagen 24/ 7 toegang tot een virtuele Office (Cloud) omgeving met rijke interactieve …
PowerPoint: PowerPoint 2010 Beginner, Gevorderd en Expert
Elearning Cursus PowerPoint 2010 Basis, Gevorderd & Expert Online Bestel deze unieke Elearning cursus PowerPoint 2010, 365 dagen 24/ 7 toegang tot een virtuele Office (Cloud) omgeving met rijke interactieve …
Word: Microsoft Word 2016 Basis Online
Cursus Word 2016 Basis Online Bestel deze unieke Elearning cursus Word 2016, 365 dagen 24/ 7 toegang tot een virtuele Office (Cloud) omgeving met rijke interactieve video’s, spraak, ondertiteling, praktijkopdrachten …
Excel: Excel 2013 Basis
Excel 2013 Basis Elearning cursus, 365 dagen 24/ 7 toegang tot een virtuele Office (cloud) omgeving met rijke interactieve video’s, spraak, ondertiteling, praktijkopdrachten met real-time analyse van uw antwoorden, voortgangbewaking …
Microsoft Access 2010 Expert
Bestel deze unieke Elearning cursus Access 2010, 365 dagen 24/ 7 toegang tot een virtuele Office (Cloud) omgeving met rijke interactieve video’s, spraak, ondertiteling, praktijkopdrachten met real-time analyse van uw …
Meer opleidingen Uitgever

Weet je nog niet of je Uitgever wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Uitgever of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Uitgever

Met wie werkt een Uitgever samen? 

De Uitgever heeft een groot netwerk om zich heen waarmee hij nauw samenwerkt. Hij geeft leiding aan een team, meestal bestaande uit een redacteur, vormgever, martketeer en ICT-specialist. Deze zijn allemaal verantwoordelijk voor een gedeelte van het uitgeefproces. Tevens heeft de Uitgever veel contact met auteurs. Naar boven toe legt de Uitgever verantwoording af aan de directie. Deze dient het uitgeefplan goed te keuren.


 • Redacteur
 • Vormgever
 • Marketeer
 • ICT-specialist
Uitgever


Organisaties waar een Uitgever werkzaam is

Waar werkt een Uitgever meestal? 

Een Uitgever is werkzaam bij een uitgeverij. Deze zijn in te delen in vier verschillende sectoren: de algemene, educatieve of wetenschappelijke uitgeverij en de tijdschriftenuitgeverij. De grootte van uitgeverijen is erg uiteenlopend. Dit kunnen grote organisaties zijn met honderden mederwerkers, maar er bestaan ook kleine uitgeverijen met slechts 15 werknemers. Over het algemeen zijn dit profit-organisaties. Er bestaan enkele kleine non-profit uitgeverijen. Dit zijn echter uitzonderingen.

Meer weten over werken in de Marketing & Product?

Bekijk werken in Marketing & Product

Best beoordeelde werkgevers Uitgever

Waar kun je het beste werken als Uitgever? Hieronder vindt je de best door de Uitgever beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Uitgever.

Competenties, Skills en Vaardigheden Uitgever:

Welke competenties heeft een een Uitgever nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Uitgever

Wat voor persoonlijkheid heb je als Uitgever nodig? 

De Uitgever leidt het uitgeefproces en werkt samen met een groot aantal mensen. Het is dus belangrijk om over leidinggevende kwaliteiten te bezitten. Hij stuurt mensen aan en weet anderen te motiveren en te overtuigen. Een krachtige uitstraling is hierbij van belang (Baas).

Omdat een Uitgever verantwoordelijk is voor het succes van een uitgave en de eventuele behaalde winst, is het tevens belangrijk dat hij gedreven is en gericht op het behalen van successen. Hij gaat doelgericht te werk en heeft een sterke behoefte om successen te behalen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Uitgever


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Uitgever

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Uitgever

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Uitgever

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Uitgever

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Uitgever dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Uitgever belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Uitgever. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Uitgever iets voor je?

Zou je graag Uitgever willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Uitgever bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar