U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gemeentegriffier

Gemeentegriffier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gemeentegriffier? Lees de functieomschrijving.

Een ander woord voor griffier is secretaris. De Gemeentegriffier is dus eigenlijk een secretaris en werkt bij een gemeente. Bij een gemeente staat de griffier aan het hoofd van de griffie. Dit is de ondersteunende afdeling van de gemeenteraad. De Gemeentegriffier ondersteunt de gemeenteraad bij hun controlerende en kaderstellende taken.

Taken
De Gemeentegriffier geeft advies aan de gemeenteraad, de gemeenteraadsfracties en de gemeenteraadsleden. De griffier ondersteunt de gemeenteraad waar nodig bij zijn taken. Ook heeft de Gemeentegriffier een verbindende rol en fungeert als bewaker van de kwaliteit van het politieke besluitvormingsproces. De Gemeentegriffier geeft ook advies over het functioneren van de gemeenteraad en de ontwikkeling van procedures. Ook heeft de griffier een belangrijke rol bij moties, amendementen, voorstellen en vragen van de gemeenteraad. De Gemeentegriffier heeft dus een zeer uiteenlopend en gevarieerd takenpakket.

Verantwoording
De Gemeentegriffier  wordt aangesteld door de gemeenteraad en draagt ook verantwoording af aan de gemeenteraad. De Gemeentegriffier heeft een zelfstandige functie en moet beschikken over voldoende kennis van de processen binnen een gemeente en een gemeenteraad. De Gemeentegriffier moet aan kunnen voelen wat mensen nodig hebben en hier in kunnen voorzien. Maar de Gemeentegriffier moet ook eigen initiatief tonen en advies kunnen uitbrengen.

Mensen vonden ons op: Job Gemeentegriffier, Baan Gemeentegriffier, Gemeentegriffier Worden, Functie-eisen Gemeentegriffier, Verantwoordelijkheden Gemeentegriffier, Functieprofiel Gemeentegriffier, Wat doet een Gemeentegriffier, Werken als Gemeentegriffier.

Gemeentegriffier worden: Opleiding tot gemeentegriffier

De Gemeentegriffier kan verschillende opleiding gevolgd hebben. Vaak heeft de griffier bijvoorbeeld Bestuurskunde of Politicologie gestudeerd. Ook kan de Gemeentegriffier een aparte opleiding of cursus volgen die alle aspecten van het werk van de griffier omvat.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gemeentegriffier, Gemeentegriffier Worden, Opleidingsniveau Gemeentegriffier, Scholing Gemeentegriffier, Studie Gemeentegriffier, Bijscholing Gemeentegriffier, Omscholing Gemeentegriffier.

Organisaties waar een gemeentegriffier doorgaans werkzaam is

De Gemeentegriffier werkt altijd bij een gemeente. Dit houdt in dat de Gemeentegriffier werkzaam is in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gemeentegriffier, Gemeentegriffier Worden, Opleidingsniveau Gemeentegriffier, Scholing Gemeentegriffier, Studie Gemeentegriffier, Bijscholing Gemeentegriffier, Omscholing Gemeentegriffier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gemeentegriffier

De Gemeentegriffier verdient gemiddeld tussen de €3500,- en €8500,- per maand. Dit is afhankelijk van de exacte werkzaamheden, verantwoordelijkheid en de gemeente waar de griffier werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Gemeentegriffier, Loon Gemeentegriffier, Wat verdien je als Gemeentegriffier, Salarisschaal Gemeentegriffier, Salarisindicatie Gemeentegriffier, Bonus Gemeentegriffier, CAO Gemeentegriffier, Brutoloon Gemeentegriffier, Nettoloon Gemeentegriffier, Vakantiedagen Gemeentegriffier, Pensioen Gemeentegriffier.

Competenties, skills & vaardigheden gemeentegriffier

 • Integriteit
 • Flexibiliteit
 • Initiatief ontplooien
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gemeentegriffier, Vaardigheden Gemeentegriffier, Attitude Gemeentegriffier, Kwalificaties Gemeentegriffier, Competentieprofiel Gemeentegriffier.

Boeken voor het beroep gemeentegriffier

Wil je meer weten over het beroep gemeentegriffier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gemeentegriffier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gemeentegriffier te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Gemeentegriffier, Gemeentegriffier ebooks, boek Gemeentegriffier.

Persoonstypen gemeentegriffier

De Gemeentegriffier is gevoelig voor de behoefte  van de gemeenteraadsleden en adviseert en ondersteunt heen waar nodig (Gever). Daarnaast kan de Gemeentegriffier ook goed zelfstandig en onafhankelijk werken en de processen controleren (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gemeentegriffier, Karakter Gemeentegriffier.

Netwerk gemeentegriffier

De Gemeentegriffier heeft veel contact met de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden. Daarnaast heeft de griffier ook contact met de andere medewerkers van de gemeentelijke organisatie en het college van burgemeester en wethouders.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gemeentegriffier, Medewerkers Gemeentegriffier.

Is het beroep gemeentegriffier iets voor jou?

Zou je graag gemeentegriffier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gemeentegriffier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gemeentegriffier, beroepskeuzetest Gemeentegriffier, beroep Gemeentegriffier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gemeentegriffier

Elke gemeente heeft een griffie en dus een Gemeentegriffier in dienst. Er is daarom voldoende vraag naar Gemeentegriffiers. Een Griffier kan op de eigen griffie niet meer doorgroeien maar doorgroei naar een grotere gemeente is wel mogelijk. Binnen de gemeentelijke organisatie kan een Griffier doorgroeien naar Gemeentesecretaris of Manager.

Arbeidsmarktperspectief score gemeentegriffier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gemeentegriffier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gemeentegriffier, Promotie mogelijkheden Gemeentegriffier, Carriere Gemeentegriffier.

Solliciteren op de functie gemeentegriffier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gemeentegriffier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gemeentegriffier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gemeentegriffier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gemeentegriffier, CV Gemeentegriffier, sollicitatie Gemeentegriffier.

Interviews met gemeentegriffier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gemeentegriffier

Vacatures gemeentegriffier

Op zoek naar een nieuwe baan als Gemeentegriffier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gemeentegriffier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een ander woord voor griffier is secretaris. De Gemeentegriffier is dus eigenlijk een secretaris en werkt bij een gemeente. Bij een gemeente staat de griffier aan het hoofd van de griffie.

Beoordeling Gemeentegriffier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gemeentegriffier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gemeentegriffier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het stukje over het salaris klopt niet, een gemeente griffier kan namelijk veel meer verdienen. Gr. De politici

Door: Politici

Afgezien dat het salaris laag is weergegeven (varieert tussen 10 en 17, afhankelijk vd gemeentegrootte) is het doorgroeiperspectief niet goed weergegeven. Een griffier kan op de eig griffie niet meer doorgroeien. Wel naar een grotere gemeente. Binnen de gemeentelijke organisatie kan bv als gemeentesecretaris of manager. De inhoud is inmiddels ook verbreed. Je ziet de trend dat griffiers steeds meer als strategische functie wordt weggezet.

Door: Griffier

Reageer op dit beroep