Directeur Internationale Zaken Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Directeur Internationale Zaken? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep directeur internationale zaken. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je directeur internationale zaken wordt.

 

Wat is een Directeur Internationale Zaken?

De Directeur Internationale Zaken heeft, met het oog op het huidige klimaat van globalisering en internationalisering, een belangrijke functie als bruggenbouwer binnen deze ontwikkelingen. Door het belang van de functie dient de (toekomstige) Directeur zich altijd, zowel tijdens als buiten werktijd, representatief gedragen: er mag geen schijn van enige partijdigheid gewekt worden.

De Directeur Internationale Zaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van internationale afspraken binnen het departement en voor de invoering van een gemeenschappelijke visie binnen het ministerie waar de Directeur voor werkt.

De taken van de Directeur beslaan het aansturen van zijn overheidsonderdeel met de bedoeling te adviseren over internationale samenwerking en eventuele problemen hierbij, het bewerkstelligen van één visie over IZ binnen het ministerie, het stroomlijnen van de internationale optredens van het departement en het aansturen van ambassademedewerkers die belast zijn met IZ en Internationale Samenwerking. In de praktijk resulteert dit in de aansturing van een groep medewerkers die aan de hand van actuele zaken een adequate oplossing bieden voor opkomende problemen, het voeren van gesprekken met leidinggevende ambtenaren over het gewenste beleid (deze ambtenaren verspreiden de gekregen informatie vervolgens onder hun ondergeschikten) en het organiseren van activiteiten voor en het begeleiden van, internationale gasten in Nederland of Nederlanders in het buitenland. Deze gasten kunnen zowel overheidsfunctionarissen zijn als medewerkers van (internationale) bedrijven en NGO's (Non-gouvermentele Organisaties).

De Directeur Internationale Zaken werkt doorgaans van achter zijn bureau, maar maakt regelmatig werkbezoeken aan onderdelen van het ministerie, ambassades van Nederland in het buitenland en aan internationale organisaties.Wil je werken als Directeur Internationale Zaken?

Werk je al als Directeur Internationale Zaken en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Directeur Internationale Zaken worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Directeur Internationale Zaken, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Directeur Internationale Zaken in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Hogere Ambtenaren
 • Ondergeschikte Ambtenaren
 • Politici
 • Doelorganisaties
 • (Potentiële) Internationale Werknemers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4200 tot €6138

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Directeur Internationale Zaken

Wat verdient een Directeur Internationale Zaken?

De Directeur Internationale Zaken valt binnen salarisschaal 14: hij verdient tussen de 4200 en 6138 per maand. De hoogte van het loon wordt bepaald aan de hand van het aantal gewerkte jaren (of het voorgaande salaris) en het specifieke onderdeel van de overheid.

Zoals bij veel overheidsfuncties geldt ook voor de Directeur Internationale Zaken dat er een uitgebreid pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden aanwezig is. Zo bestaat er een collectieve ziektekostenverzekering, ouderschapsverlof, 8% vakantiegeld, reiskostenvergoeding een geregeld pensioen e.d.

Salarisschaal Directeur Internationale Zaken

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Directeur Internationale Zaken

Er zijn geen vacatures Directeur Internationale Zaken aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Directeur Internationale Zaken in werkt.

Meer weten over de sector waar een Directeur Internationale Zaken in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Directeur Internationale Zaken

Wat is de toekomst van Directeur Internationale Zaken?

Als Directeur Internationale Zaken blijf je slechts enkele jaren in functie. Na afronding van de dienstperiode bij het betreffende overheidsonderdeel is het doorgaans het geval dat de voormalig-Directeur Internationale Zaken een hogere ambtenarenfunctie gaat bekleden. Tevens is het mogelijk om werkzaam te worden binnen de particuliere sector, waar vaak hogere lonen worden toegekend aan hoge leidinggevenden.

De komende jaren zullen er Directeuren Internationale Zaken nodig blijven bij de verschillende ministeries, binnen het kader van de Europese samenwerking en Ontwikkelingssamenwerking.

Baankans Directeur Internationale Zaken

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Directeur Internationale Zaken worden: Opleidingen tot Directeur Internationale Zaken

Wil je Directeur Internationale Zaken worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Directeur Internationale Zaken.

Hoe word je een Directeur Internationale Zaken? 

Om Directeur Internationale Zaken te worden dient men te beschikken over een HBO/WO achtergrond. Het is niet zo dat een afgestudeerde student direct na afronding van zijn opleiding in aanmerking kan komen voor een functie als Directeur Internationale Zaken. Zo dient de gegadigde niet alleen over relevante kennis, afhankelijk van de organisatie, of afdeling van de organisatie, te beschikken, maar ook over een redelijk aantal jaren werkervaring.

Het is geheel afhankelijk van de kwaliteiten van de betreffende (mogelijke) Directeur, wanneer hij een functie Als Directeur IZ zou kunnen gaan bekleden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Directeur Internationale Zaken

Er zijn geen opleidingen Directeur Internationale Zaken aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Directeur Internationale Zaken in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen

Omscholen of doorgroeien tot Directeur Internationale Zaken

Als je Directeur Internationale Zaken wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Directeur Internationale Zaken zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Directeur Internationale Zaken

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Directeur Internationale Zaken?

Competenties en Vaardigheden Directeur Internationale Zaken

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Directeur Internationale Zaken nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Directeur Internationale Zaken nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Directeur Internationale Zaken

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Directeur Internationale Zaken

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Directeur Internationale Zaken. Als Directeur Internationale Zaken wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Directeur Internationale Zaken:


zie volledige beschrijving persoonstype Directeur Internationale Zaken

Vakkennis voor een Directeur Internationale Zaken

Het is voor een Directeur Internationale Zaken ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Directeur Internationale Zaken zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Directeur Internationale Zaken


Werkervaring Directeur Internationale Zaken

Het is voor een startend Directeur Internationale Zaken die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Directeur Internationale Zaken is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Directeur Internationale Zaken het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Directeur Internationale Zaken

Met wie werkt een Directeur Internationale Zaken samen? 

De Directeur Internationale Zaken komt in zijn/haar dagelijkse werk in aanraking met diverse professionals. Zo onderhoudt hij contacten met hogere ambtenaren ter afstemming van het uit te voeren beleid, worden er opdrachten gegeven aan ondergeschikte ambtenaren, is er overleg met politici over de wensen van de politiek en samenleving, wordt er gesproken met doelorganisaties over de wensen van de overheid en wordt er, tot slot, met toekomstige en huidige Internationale werknemers gesproken over toekomstige plaatsingen en relevante onderwerpen voor de internationale samenwerking.


 • Hogere Ambtenaren
 • Ondergeschikte Ambtenaren
 • Politici
 • Doelorganisaties
 • (Potentiële) Internationale Werknemers
Directeur Internationale Zaken


Organisaties waar een Directeur Internationale Zaken werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Directeur Internationale Zaken meestal werkt.

Waar werkt een Directeur Internationale Zaken?

De Directeur Internationale Zaken geeft leiding aan een onderdeel van een overheidsministerie. Afhankelijk van de achtergrond van de gegadigde, bijvoorbeeld Buitenlandse Zaken, Landbouw, Ontwikkelingshulp, wordt de Directeur werkzaam bij een departement. Binnen dit departement draagt de Directeur zorg voor een betere internationale samenwerking en voor voldoende instroom van Nederlanders binnen Internationale Organisaties.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Directeur Internationale Zaken

Waar kun je het beste werken als Directeur Internationale Zaken? Hieronder vind je de best door de Directeur Internationale Zaken beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Directeur Internationale Zaken.

Competenties, Skills en Vaardigheden Directeur Internationale Zaken:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Directeur Internationale Zaken.

Welke competenties heeft een Directeur Internationale Zaken nodig?

Een Directeur Internationale Zaken heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Directeur Internationale Zaken

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Directeur Internationale Zaken passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Directeur Internationale Zaken nodig? 

De Directeur Internationale Zaken heeft een ordelijke, idealistische, productieve, gedisciplineerde, betrouwbare, eerlijke, maar soms ook inflexibele, dominante, kritische en oordelende persoonlijkheid (Perfectionist). Tevens wordt de Directeur Internationale Zaken gekenmerkt door zijn zelfverzekerdheid, ijver, praktische en energieke instelling en gedrevenheid. Toch kan hij op momenten oppervlakkig, prestatiegericht, pretentieus en narcistisch overkomen (Succesvolle werker).

Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Directeur Internationale Zaken de negatieve aspecten, zoals prestatiegerichtheid en de kritische houding, te combineren met ordelijkheid, discipline en ijver.

Bekijk de persoonstypen voor Directeur Internationale Zaken


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Directeur Internationale Zaken

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Directeur Internationale Zaken

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Directeur Internationale Zaken

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Directeur Internationale Zaken

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Directeur Internationale Zaken dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Directeur Internationale Zaken belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Directeur Internationale Zaken. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Directeur Internationale Zaken iets voor je?

Zou je graag Directeur Internationale Zaken willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Directeur Internationale Zaken bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Directeur Internationale Zaken

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar