Ambassadeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ambassadeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ambassadeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ambassadeur wordt.

 

Wat is een Ambassadeur?

Als ambassadeur vertegenwoordigt men van oudsher de regering van een land in het buitenland, binnen een specifiek land of internationale organisatie. Tegenwoordig komt daar een alternatieve betekenis bij, namelijk als vertegenwoordiger van een organisatie of groep voor promotionele doeleinden. Zo zal een beroemdheid vaak de ambassadeur van een liefdadigheidsinstelling zijn, om zo meer publiciteit en geld binnen te kunnen halen voor het goede doel.

In de traditionele zin werkt een ambassadeur voor de staat, binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Ministerie beslist wie er naar welk land gestuurd wordt en wat de richtlijnen voor elke ambassadeur zijn. In sommige landen zal men voornamelijk aan het werk zijn om informatie in te winnen en een goede verstandshouding staande te houden. In landen waar mogelijk conflicten plaatsvinden kan een ambassadeur zich met een gijzelings-situatie of ramp bezig moeten houden, om te zorgen dat de Nederlanders die daar in moeilijkheden zijn weer veilig thuiskomen.

Een ambassadeur zal altijd alert moeten zijn, waar die zich ook bevindt, om goed de wil en het beoogde imago van Nederland over te kunnen brengen, en op elke situatie in te springen. Men mag dan wel van diplomatieke onschendbaarheid genieten, dat betekent niet dat men de grenzen van de wet in het buitenland op dient te zoeken. Of men bij de Europese Unie werkt, of ver weg van huis in de ambassade van een land dat niet Nederland-gezind is, altijd heeft men een uitstraling van authoriteit en standvastigheid nodig, en een flexibele geest die tegen alle stresvolle situaties opgewassen is.

Wil je werken als Ambassadeur?

Werk je al als Ambassadeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ambassadeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ambassadeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ambassadeur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Staatshoofd
 • Personeel
 • Ambassadeur
 • Diplomaat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €7000 tot €18000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ambassadeur

Wat verdient een Ambassadeur?

Het salaris van een ambassadeur is afhankelijk van het land waarin die komt te werken en de levensstandaard die daar aanwezig is. Zo kan het zijn dat men in een wat armer land met een minimum loon van 7000 euro, bruto, al kan leven als een koning, en met datzelfde bedrag in een ander land wat zuiniger moet doen.

Het hoogste bedrag dat men kan verwachten is 18000 euro, wat vaak alleen weggelegd is voor die ambassadeurs die een hoge positie hebben, onder andere bij vertegenwoordiging in een overkoepelende organisatie. Naast het salaris zijn er een aantal bonussen, zoals een huis en transportatie, ziektekostenverzekering voor het land waarin men werkt, en alternatieve extra's afhankelijk van de situatie.

Als ambassadeur in de alternatieve zin kan men gratis werken of voor veel geld diens naam aan een organisatie geven.

Salarisschaal Ambassadeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Ambassadeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambassadeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambassadeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ambassadeur vacatures

ASICS Merk ambassadeur winkel - bijbaan (€12,50)
CPM
Wij bieden een toffe baan voor een groot merk, €12,50 per uur () excl. bonussen, trainingen en werken op fijne tijden naast je studie (avonden en weekenden). Ben jij commercieel …
ASICS Brand Ambassadeur winkel - bijbaan (€12,50)
CPM
Wij bieden een toffe baan voor een groot merk, €12,50 per uur () excl. bonussen, trainingen en werken op fijne tijden naast je studie (avonden en weekenden). Ben jij commercieel …
ASICS Merk ambassadeur winkel - bijbaan (€12,50)
CPM
Wij bieden een toffe baan voor een groot merk, €12,50 per uur () excl. bonussen, trainingen en werken op fijne tijden naast je studie (avonden en weekenden). Ben jij commercieel …
ASICS Brand Ambassadeur winkel - bijbaan (€12,50)
CPM
Wij bieden een toffe baan voor een groot merk, €12,50 per uur () excl. bonussen, trainingen en werken op fijne tijden naast je studie (avonden en weekenden). Ben jij commercieel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ambassadeur

Wat is de toekomst van Ambassadeur?

Het lukt maar weinig mensen om een positie als ambassadeur te verkrijgen. Voor een goed doel dient men een zekere mate van bekendheid te verwerven, en voor de overheid dient men uitgeselecteerd te worden, waarbij vele jaren van netwerken en opwerken een goede kans kunnen geven om uitgekozen te worden, maar nog steeds geen garantie zijn.

Vanuit een positie van ambassadeur kan men moeilijk hoger klimmen, omdat men al de belangrijkste persoon in de ambassade is. Via contacten kan men natuurlijk op allerlei andere plekken terechtkomen, zowel in het buitenland als terug in Nederland, maar deze opties zijn voor elke ambassadeur weer anders.

Baankans Ambassadeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ambassadeur worden: Opleidingen tot Ambassadeur

Wil je ambassadeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Ambassadeur? 

Om ambassadeur te worden dient men een intensieve cursus tot Ambassadeur te volgen, die enkel gegeven wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Alleen als men deze cursus met succes weet te doorstaan kan men als ambassadeur ingezet worden.

Het moeilijkste gedeelte van dit selectie-proces is om in de cursus terecht te komen, waar men een stevige achtergrond voor nodig heeft met culturele kennis, een uitgebreid netwerk en een enigzins relevante opleiding (bijv. Bestuurskunde, Economie, Sociologie, of een moderne taal) op WO-niveau.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ambassadeur

Monteur/Chauffeur/Technicus als ambassadeur, Open training
Monteur/Chauffeur/Technicus als ambassadeur Re-Move is opgenomen in cursuscatalogi van diverse brancheverenigingen, A+0 metalelektro , OTIB en/of OOM fonds. Uw monteur/technicus/chauffeur is een belangrijk visitekaartje van uw bedrijf. Hij vertegenwoordigt de …
509.03 Monteur als ambassadeur
DoelHet doel van de cursus is uw monteur inzicht te geven in het effect dat zijn of haar gedrag heeft op de klantbeleving. Daarnaast wordt in de cursus gekeken …
Klachtenafhandeling: van klacht naar ambassadeur
Kunt u zich nog herinneren wanneer u voor het laatst goed geholpen bent na een klacht? Ongetwijfeld. Want dit zijn memorabale momentenKlachten bestaan eigenlijk niet. Problemen wel. Problemen …
De (operationeel) medewerker als Ambassadeur
✅Actief en praktijkgericht ✅Klantgerichtheid centraal ✅Veel korte oefeningen  Je komt als uitvoerend technicus op het gebied van maintenance, repair en overhaul dagelijks bij klanten. Voor de organisatie is jouw aanwezigheid
Monteur Chauffeur Technicus als ambassadeur
Onze prijzen zijn per persoon op basis van minimaal 5 deelnemers. Bij meerdere deelnemers wordt de prijs per deelnemer lager. Monteur/Chauffeur/Technicus als ambassadeur Re-Move is opgenomen in cursuscatalogi van diverse …
Meer opleidingen Ambassadeur

Weet je nog niet of je Ambassadeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ambassadeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Ambassadeur

Met wie werkt een Ambassadeur samen? 

Als ambassadeur rapporteert men aan de minister-president of de staatssecretaris van BuZa, afhankelijk van de ernst van een situatie. Natuurlijk geeft men leiding aan het personeel in de ambassade, en brengt men veel tijd door in overleg met de andere ambassadeurs in het gastland, om zo van alles op de hoogte te kunnen worden gehouden.

Wat betreft de overheid van het gastland zal men voornamelijk met diplomaten te maken hebben, en in mindere mate met het staatshoofd van dat land. Contacten in de overheid moeten zelf onderhouden worden; exclusieve sociale evenementen vormen een ideale locatie voor het uitbreiden van dit netwerk.


 • Staatshoofd
 • Personeel
 • Ambassadeur
 • Diplomaat
Ambassadeur


Organisaties waar een Ambassadeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ambassadeur meestal werkt.

Waar werkt een Ambassadeur?

Een ambassadeur werkt voor de overheid, een internationale organisatie zoals NAVO, of een goed doel. In het buitenland werkt men in de ambassade, die vaak in dezelfde stad ligt als de regering van het land om alles in de gaten te kunnen houden. De ambassadeur zelf brengt veel tijd buiten deze ambassade door, terwijl het personeel daarbinnen diens orders uitvoert.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Ambassadeur

Waar kun je het beste werken als Ambassadeur? Hieronder vind je de best door de Ambassadeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ambassadeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ambassadeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ambassadeur.

Welke competenties heeft een Ambassadeur nodig?

Een Ambassadeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ambassadeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ambassadeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ambassadeur nodig? 

Een ambassadeur is verantwoordelijk voor het uitstralen van de door de overheid beoogde houding tegenover een land, en zal dus zeer nauwkeurig diens opdrachten moeten vervullen en altijd een goede houding neerzetten, wat de omstandigheden ook zijn. Omdat men in een ander land gehuisvest is, kan het moeilijk zijn voor het ministerie om op te letten en specifieke instructies te blijven geven. De ambassadeur zal dus intrinsiek erop gericht moeten zijn om loyaal aan ministerie en staat te blijven (Loyalist).

Aangezien de ambassadeur veel publiciteit geniet en constant alert dient te zijn, is het belangrijk dat men uiterst nauwkeurig te werk gaat, en elk detail goed neer weet te zetten, niet alleen in diens plannen en beslissingen, maar ook in persoonlijke keuzes en uiterlijk. Altijd moet men gereed staan en op diens best  proberen te zijn (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Ambassadeur


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Ambassadeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ambassadeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ambassadeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ambassadeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ambassadeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ambassadeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ambassadeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ambassadeur iets voor je?

Zou je graag Ambassadeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ambassadeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ambassadeur

samii

ik heb een vraagje, hoeveel talen moet je minimaal kunnen spreken. alsvast erg bedankt  

xinxin

ik kan mijn antwoord niet vinden "hoe word je ambasadeur"het is voor mijn spreekbeurt  

Pierre

De mensen die benoemd worden tot ambassadeur hebben over het algemeen carriere gemaakt op het ministerie van buiten -of binnenlandsezaken of beschikken over een kruiwagen.M.vr.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar