Diplomatiek vertegenwoordiger worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Diplomatiek vertegenwoordiger? Lees de functieomschrijving.

Als diplomatiek vertegenwoordiger behartig je de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden en Nederlanders in het buitenland. Je doet dit op het gebied van onder andere politiek, economie en handel, ontwikkelingssamenwerking, consulaire zaken, perszaken en culturele zaken. Het zwaartepunt van de werkzaamheden verschilt per land waarin je als diplomatiek vertegenwoordiger werkzaam bent. Voorbeelden van werkzaamheden van een diplomatiek vertegenwoordiger zijn: voorbereiden van beleid, informeren, adviseren, Nederlanders in het buitenland de hulp bieden die ze nodig hebben, contact onderhouden met lokale bestuurders en Nederland vertegenwoordigen in het buiten.

 

 

Wil je werken als Diplomatiek vertegenwoordiger?

Werk je al als Diplomatiek vertegenwoordiger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Diplomatiek vertegenwoordiger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Diplomatiek vertegenwoordiger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Staatssecretaris
  • Lokale bestuurders
  • Consulaire staf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €6000 tot €17000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Diplomatiek vertegenwoordiger

Wat verdient een Diplomatiek vertegenwoordiger?

Het salaris van een diplomatiek vertegenwoordiger is afhankelijk van het land waarin hij of zij komt te werken en de levensstandaard die daar aanwezig is. Zo kan het zijn dat men in een wat armer land met een minimum loon van 6000 euro, bruto, al kan leven als een koning, en met datzelfde bedrag in een ander land wat zuiniger moet doen. Naast het salaris zijn er een aantal bonussen, zoals een huis en transportatie, ziektekostenverzekering voor het land waarin men werkt, en alternatieve extra's afhankelijk van de situatie.

 

Salarisschaal Diplomatiek vertegenwoordiger

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Diplomatiek vertegenwoordiger

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Diplomatiek vertegenwoordiger

Hoe goed is de toekomst voor de Diplomatiek vertegenwoordiger? 

Niet iedereen kan diplomatiek vertegenwoordiger worden. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je een zekere mate van bekendheid hebben verworven binnen het Nederlandse openbaar bestuur. Er gaan dus vele jaren van netwerken en promotie vooraf wil je een goede kans maken om door de Nederlandse overheid geselecteerd te worden voor een functie als diplomatiek vertegenwoordiger. Diplomatiek vertegenwoodiger is een hoge functie (vaak de hoogste functie binnen een ambassade) en er zijn dus beperkte doorgroeimogelijkheden.

 

 

Baankans Diplomatiek vertegenwoordiger

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Diplomatiek vertegenwoordiger worden: Opleidingen tot Diplomatiek vertegenwoordiger

Hoe word je een Diplomatiek vertegenwoordiger? 

Om diplomatiek vertegenwoordiger te worden moet je een cursus te ambassadeur/diplomatiek vertegenwoordiger volgen, die enkel gegeven wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Alleen als men deze cursus met succes weet te doorstaan kan men als diplomatiek vertegenwoordiger ingezet worden.

Het moeilijkste gedeelte van dit selectie-proces is om in de cursus terecht te komen, waar men een stevige achtergrond voor nodig heeft met culturele kennis, een uitgebreid netwerk en een enigzins relevante opleiding zoals de opleiding Bestuurskunde of opleiding Economie op WO-niveau.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Diplomatiek vertegenwoordiger

Meer opleidingen Diplomatiek vertegenwoordiger

Weet je nog niet of je Diplomatiek vertegenwoordiger wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Diplomatiek vertegenwoordiger of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Diplomatiek vertegenwoordiger

Met wie werkt een Diplomatiek vertegenwoordiger samen? 

Als diplomatiek vertegenwoordiger rapporteer je aan de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als diplomatiek vertegenwoordiger geef je leiding aan het personeel (consulaire staf) van de organisatie en werk je veel samen met andere ambassadeurs en lokale bestuurders. Contacten met de overheid moeten zelf onderhouden worden; exclusieve sociale evenementen vormen een ideale locatie voor het uitbreiden van dit netwerk.


  • Staatssecretaris
  • Lokale bestuurders
  • Consulaire staf
Diplomatiek vertegenwoordiger


Organisaties waar een Diplomatiek vertegenwoordiger werkzaam is

Waar werkt een Diplomatiek vertegenwoordiger meestal? 

Een diplomatiek vertegenwoordiger werkt vaak voor de Nederlandse overheid, maar kan ook voor een internationale organisatie zoals NAVO werken. In het buitenland werkt men op de Nederlandse ambassade, die vaak in dezelfde stad ligt als de regering van het land om alles in de gaten te kunnen houden.

 


Best beoordeelde werkgevers Diplomatiek vertegenwoordiger

Waar kun je het beste werken als Diplomatiek vertegenwoordiger? Hieronder vindt je de best door de Diplomatiek vertegenwoordiger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Diplomatiek vertegenwoordiger:

Welke competenties heeft een een Diplomatiek vertegenwoordiger nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Diplomatiek vertegenwoordiger

Wat voor persoonlijkheid heb je als Diplomatiek vertegenwoordiger nodig? 

Als diplomatiek vertegenwoordiger vertegenwoordig je Nederland tegenover andere landen en organisaties en moet je je loyaal opstellen. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je dus goed voor de dag komen onder welke omstandigheden dan ook. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je ervoor zorgen dat jij en de andere medewerkers van bijvoorbeeld de ambassade loyaal blijven aan het ministerie in Nederland.

Verder geniet je als diplomatiek vertegenwoordiger veel aandacht en dien je constant alert te zijn. Alles wat je doet, moet perfect zijn aangezien je Nederland vertegenwoordigt. Het perfectionistische persoonlijkheidstype past daarom goed bij een diplomatiek vertegenwoordiger. Je moet uiterst nauwkeurig te werk gaan en moet altijd gereed staan voor Nederland. 

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Diplomatiek vertegenwoordiger


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Diplomatiek vertegenwoordiger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Diplomatiek vertegenwoordiger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Diplomatiek vertegenwoordiger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Diplomatiek vertegenwoordiger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Diplomatiek vertegenwoordiger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger iets voor je?

Zou je graag Diplomatiek vertegenwoordiger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Diplomatiek vertegenwoordiger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Diplomatiek vertegenwoordiger

jhr. M.B.A. van der Does de Bye

Als accountmanager voor de Gemeente Rotterdam (Gemeente Belastingen) onderhoud ik de contacten met in dit geval vooral de woningcorporaties. Ik heb vanaf mijn jeugd veel landen gezien en later (jaren tachtig) als vrijgezel gereisd en gewerkt. De vereiste WO opleiding waarnaar verwezen wordt die als basis geldt voor een functie als deze heb ik dan ook niet. De levenservaringen des te meer. Mijn sterke kanten zijn vooral het ontdekken van contacten die nodig zijn om mijn werk goed te doen alsmede de politieke gevoeligheid in het oog houden. Privé als zakelijk heb ik een voorbeeldfunctie en doe dat met veel plezier. De reden dat ik u dit schrijf is de behoefte om door te groeien in een omgeving waar ik nog meer voor Nederland kan betekenen. Had graag de gelegenheid gehad om tijdens en kennismakingsgesprek mezelf te mogen profileren als wellicht uw nieuwe aanwinst Nederland nog aantrekkelijker te maken. Zie uw uitnodiging met belangstelling tegemoet,  Met vriende

jhr. M.B.A. van der Does de Bye

Als accountmanager voor de Gemeente Rotterdam (Gemeente Belastingen) onderhoud ik de contacten met in dit geval vooral de woningcorporaties. Ik heb vanaf mijn jeugd veel landen gezien en later (jaren tachtig) als vrijgezel gereisd en gewerkt. De vereiste WO opleiding waarnaar verwezen wordt die als basis geldt voor een functie als deze heb ik dan ook niet. De levenservaringen des te meer. Mijn sterke kanten zijn vooral het ontdekken van contacten die nodig zijn om mijn werk goed te doen alsmede de politieke gevoeligheid in het oog houden. Privé als zakelijk heb ik een voorbeeldfunctie en doe dat met veel plezier. De reden dat ik u dit schrijf is de behoefte om door te groeien in een omgeving waar ik nog meer voor Nederland kan betekenen. Had graag de gelegenheid gehad om tijdens en kennismakingsgesprek mezelf te mogen profileren als wellicht uw nieuwe aanwinst Nederland nog aantrekkelijker te maken. Zie uw uitnodiging met belangstelling tegemoet,  Met vriende

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar