U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Koffiesommelier

Koffiesommelier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een koffiesommelier? Lees de functieomschrijving.

Een koffiesommelier is iemand die in een restaurant, eetgelegenheid of café verantwoordelijk is voor alle werkzaamheden die met koffie te maken hebben.

De koffiesommelier koopt en slaat de koffie in, zet de verschillende koffiesoorten op de kaart en serveert de koffie aan de gasten in het restaurant. Daarnaast geeft hij de klanten een passend koffieadvies.Met zijn expertise van de koffie en de gerechten die het restaurant, eetgelegenheid of café serveert geeft hij de klanten een professioneel advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht of broodje kunnen bestellen. Zo adviseert de koffiesommelier over bijvoorbeeld de smaakprofielen en de sterkte van de koffie. De sommelier weet exact welke smaak de bestelling van de klant nog beter kan maken en welke smaken elkaar kunnen versterken.

Daarnaast is de koffiesommelier ook verantwoordelijk voor de kleinere klusjes als het inschenken van de koffie en zullen sommige koffiesommeliers de koffie zelfs voorproeven. 

Mensen vonden ons op: Job Koffiesommelier, Baan Koffiesommelier, Koffiesommelier Worden, Functie-eisen Koffiesommelier, Verantwoordelijkheden Koffiesommelier, Functieprofiel Koffiesommelier, Wat doet een Koffiesommelier, Werken als Koffiesommelier.

Koffiesommelier worden: Opleiding tot koffiesommelier

Voor het beroep van koffiesommelier bestaat geen specifieke opleiding. Wel zijn er cursussen te volgen waarin les wordt gegeven over het beroep en zijn er vele boeken te koop waarin ervaren koffiesommeliers hun expertise delen aan de lezer.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Koffiesommelier, Koffiesommelier Worden, Opleidingsniveau Koffiesommelier, Scholing Koffiesommelier, Studie Koffiesommelier, Bijscholing Koffiesommelier, Omscholing Koffiesommelier.

Organisaties waar een koffiesommelier doorgaans werkzaam is

De koffiesommelier is doorgaans werkzaam in een restaurant, café, croissanterie, broodjeshuis of een andere eetgelegenheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Koffiesommelier, Koffiesommelier Worden, Opleidingsniveau Koffiesommelier, Scholing Koffiesommelier, Studie Koffiesommelier, Bijscholing Koffiesommelier, Omscholing Koffiesommelier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden koffiesommelier

Het salaris van de koffiesommelier is afhankelijk van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Belangrijke factoren hierin is de hoeveelheid werkervaring en het afronden van eventuele cursussen met betrekking tot dit beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer de koffiesommelier meer verantwoordelijkheden krijgt.

Mensen vonden ons op: Salaris Koffiesommelier, Loon Koffiesommelier, Wat verdien je als Koffiesommelier, Salarisschaal Koffiesommelier, Salarisindicatie Koffiesommelier, Bonus Koffiesommelier, CAO Koffiesommelier, Brutoloon Koffiesommelier, Nettoloon Koffiesommelier, Vakantiedagen Koffiesommelier, Pensioen Koffiesommelier.

Competenties, skills & vaardigheden koffiesommelier

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Goed smaak en geurvermogen.
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Koffiesommelier, Vaardigheden Koffiesommelier, Attitude Koffiesommelier, Kwalificaties Koffiesommelier, Competentieprofiel Koffiesommelier.

Boeken voor het beroep koffiesommelier

Wil je meer weten over het beroep koffiesommelier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je koffiesommelier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken koffiesommelier te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Koffiesommelier, Koffiesommelier ebooks, boek Koffiesommelier.

Persoonstypen koffiesommelier

De koffiesommelier weet precies welke koffie bij welk gerecht past. Hij heeft een hoop verstand van de verschillende soorten koffie en de combinaties die er met gerechten en broodjes mogelijk zijn. Hij is analystisch en kan associatief denken.

De sommelier moet van alle markten thuis zijn, communicatief vaardig zijn, hard kunnen werken en de klanten passend advies kunnen geven. Daarom is het belangrijk dat de koffiesommeler een succesvolle werker is. Hij moet snel kunnen denken, is gedreven en doelgericht en moet zichzelf goed kunnen presenteren aan de klant.

De koffiesommelier is een belangrijk persoon in het restaurant, café of eetgelegenheid waar hij werkt en is onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Koffiesommelier, Karakter Koffiesommelier.

Netwerk koffiesommelier

De koffiesommelier werkt nauw samen met het andere persoon van het bedrijf. Zo heeft hij veel contact met de chefkok, die hem vertelt welke gerechten worden geserveerd zodat hij weet welke koffie bij deze gerechten geserveerd kan worden.

Daarnaast werkt de koffiesommelier met de klanten. Hij geeft de klanten passend advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht kunnen bestellen en beantwoordt de vragen die de klanten over de koffie hebben.

Mensen vonden ons op: Collega’s Koffiesommelier, Medewerkers Koffiesommelier.

Is het beroep koffiesommelier iets voor jou?

Zou je graag koffiesommelier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als koffiesommelier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Koffiesommelier, beroepskeuzetest Koffiesommelier, beroep Koffiesommelier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden koffiesommelier

Omdat het beroep van koffiesommelier een behoorlijk exact beroep is zijn er binnen de gelegenheid waar de koffiesommelier werkt weinig doorgroeimogelijkheden; de koffiesommelier is degene die binnen de gelegenheid al het meeste van de koffie weet. Wel kan het zijn dat de koffiesommelier meerdere taken binnen de gelegenheid op zich neemt en hierdoor meerdere verantwoordelijkheden kan krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat hij een baan kan krijgen bij een andere instelling in de koffiebranche. 

Arbeidsmarktperspectief score koffiesommelier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep koffiesommelier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Koffiesommelier, Promotie mogelijkheden Koffiesommelier, Carriere Koffiesommelier.

Solliciteren op de functie koffiesommelier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als koffiesommelier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor koffiesommelier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als koffiesommelier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Koffiesommelier, CV Koffiesommelier, sollicitatie Koffiesommelier.

Interviews met koffiesommelier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen koffiesommelier

 • Wijnsommelier

Vacatures koffiesommelier

Op zoek naar een nieuwe baan als Koffiesommelier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Koffiesommelier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een koffiesommelier is iemand die in een restaurant, eetgelegenheid of café verantwoordelijk is voor alle werkzaamheden die met koffie te maken hebben. De koffiesommelier koopt en slaat de koffie in, zet de verschillende koffiesoorten op de kaart en serveert de koffie aan de gasten in het restaurant. Daarnaast geeft hij de klanten een passend koffieadvies.

Beoordeling Koffiesommelier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Koffiesommelier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Koffiesommelier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep