Koffiesommelier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Koffiesommelier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep koffiesommelier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je koffiesommelier wordt.

 

Wat is een Koffiesommelier?

Een koffiesommelier is iemand die in een restaurant, eetgelegenheid of café verantwoordelijk is voor alle werkzaamheden die met koffie te maken hebben.

De koffiesommelier koopt en slaat de koffie in, zet de verschillende koffiesoorten op de kaart en serveert de koffie aan de gasten in het restaurant. Daarnaast geeft hij de klanten een passend koffieadvies.Met zijn expertise van de koffie en de gerechten die het restaurant, eetgelegenheid of café serveert geeft hij de klanten een professioneel advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht of broodje kunnen bestellen. Zo adviseert de koffiesommelier over bijvoorbeeld de smaakprofielen en de sterkte van de koffie. De sommelier weet exact welke smaak de bestelling van de klant nog beter kan maken en welke smaken elkaar kunnen versterken.

Daarnaast is de koffiesommelier ook verantwoordelijk voor de kleinere klusjes als het inschenken van de koffie en zullen sommige koffiesommeliers de koffie zelfs voorproeven. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Koffiesommelier?

Werk je al als Koffiesommelier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Koffiesommelier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Koffiesommelier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Koffiesommelier in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Bedrijf waarin de sommelier werkzaam is
  • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Koffiesommelier

Wat verdient een Koffiesommelier?

Het salaris van de koffiesommelier is afhankelijk van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Belangrijke factoren hierin is de hoeveelheid werkervaring en het afronden van eventuele cursussen met betrekking tot dit beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer de koffiesommelier meer verantwoordelijkheden krijgt.

Salarisschaal Koffiesommelier

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Koffiesommelier

Er zijn geen vacatures Koffiesommelier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Koffiesommelier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Koffiesommelier in werkt

Bekijk werken in Horeca

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Koffiesommelier

Wat zijn de baankansen voor een Koffiesommelier?

Omdat het beroep van koffiesommelier een behoorlijk exact beroep is zijn er binnen de gelegenheid waar de koffiesommelier werkt weinig doorgroeimogelijkheden; de koffiesommelier is degene die binnen de gelegenheid al het meeste van de koffie weet. Wel kan het zijn dat de koffiesommelier meerdere taken binnen de gelegenheid op zich neemt en hierdoor meerdere verantwoordelijkheden kan krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat hij een baan kan krijgen bij een andere instelling in de koffiebranche. 

De actuele kans op werk voor een Koffiesommelier

De kans op werk voor het beroep Koffiesommelier is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Koffiesommelier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Koffiesommelier worden: Opleidingen tot Koffiesommelier

Wil je Koffiesommelier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Koffiesommelier.

Hoe word je een Koffiesommelier? 

Voor het beroep van koffiesommelier bestaat geen specifieke opleiding. Wel zijn er cursussen te volgen waarin les wordt gegeven over het beroep en zijn er vele boeken te koop waarin ervaren koffiesommeliers hun expertise delen aan de lezer.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Koffiesommelier

Er zijn geen opleidingen Koffiesommelier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Koffiesommelier in werkt

Bekijk alle opleidingen Horeca

Omscholen tot Koffiesommelier

Als je je wilt omscholen tot Koffiesommelier is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Koffiesommelier zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Koffiesommelier dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Koffiesommelier

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Koffiesommelier

Als je Koffiesommelier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Koffiesommelier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Koffiesommelier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Koffiesommelier?

Competenties en Vaardigheden Koffiesommelier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Koffiesommelier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Koffiesommelier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Koffiesommelier

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Koffiesommelier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Koffiesommelier. Als Koffiesommelier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Koffiesommelier:


zie volledige beschrijving persoonstype Koffiesommelier

Vakkennis voor een Koffiesommelier

Het is voor een Koffiesommelier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Koffiesommelier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Koffiesommelier


Werkervaring Koffiesommelier

Het is voor een startend Koffiesommelier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Koffiesommelier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Koffiesommelier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Koffiesommelier

Met wie werkt een Koffiesommelier samen? 

De koffiesommelier werkt nauw samen met het andere persoon van het bedrijf. Zo heeft hij veel contact met de chefkok, die hem vertelt welke gerechten worden geserveerd zodat hij weet welke koffie bij deze gerechten geserveerd kan worden.

Daarnaast werkt de koffiesommelier met de klanten. Hij geeft de klanten passend advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht kunnen bestellen en beantwoordt de vragen die de klanten over de koffie hebben.


  • Bedrijf waarin de sommelier werkzaam is
  • Klanten
Koffiesommelier


Organisaties waar een Koffiesommelier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Koffiesommelier meestal werkt.

Waar werkt een Koffiesommelier?

De koffiesommelier is doorgaans werkzaam in een restaurant, café, croissanterie, broodjeshuis of een andere eetgelegenheid.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Koffiesommelier

Waar kun je het beste werken als Koffiesommelier? Hieronder vind je de best door de Koffiesommelier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Koffiesommelier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Koffiesommelier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Koffiesommelier.

Welke competenties heeft een Koffiesommelier nodig?

Een Koffiesommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Koffiesommelier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Koffiesommelier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Koffiesommelier nodig? 

De koffiesommelier weet precies welke koffie bij welk gerecht past. Hij heeft een hoop verstand van de verschillende soorten koffie en de combinaties die er met gerechten en broodjes mogelijk zijn. Hij is analystisch en kan associatief denken.

De sommelier moet van alle markten thuis zijn, communicatief vaardig zijn, hard kunnen werken en de klanten passend advies kunnen geven. Daarom is het belangrijk dat de koffiesommeler een succesvolle werker is. Hij moet snel kunnen denken, is gedreven en doelgericht en moet zichzelf goed kunnen presenteren aan de klant.

De koffiesommelier is een belangrijk persoon in het restaurant, café of eetgelegenheid waar hij werkt en is onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is.

Bekijk de persoonstypen voor Koffiesommelier


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Koffiesommelier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Koffiesommelier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Koffiesommelier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Koffiesommelier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Koffiesommelier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Koffiesommelier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Koffiesommelier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Koffiesommelier iets voor je?

Zou je graag Koffiesommelier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Koffiesommelier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Koffiesommelier

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar