Sommelier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sommelier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sommelier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sommelier wordt.

 

Wat is een Sommelier?

Een Sommelier, ook wel Wijnkelner of Wijnmeester genoemd, is iemand die werkzaam is in een restaurant en zich heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties. Een Sommelier voorziet de gasten van het restaurant van een passend wijnadvies. Hij geeft aan welke wijn er geschikt is om te drinken bij een gerecht of menugang. Zo adviseert een Sommelier de gasten over bijvoorbeeld de jaargang, druifsoort en smaakprofielen van een wijn. 

Naast het adviseren van de gasten is de Sommelier ook verantwoordelijk voor de inkoop en de opslag van de wijn in het restaurant. De Sommelier stelt de wijnkaart van het restaurant samen en bepaalt welke wijnen er voor het restaurant besteld worden. Hij kent zowel de wijnen op de wijnkaart als gerechten op het menu. Hierdoor kan hij de juiste wijnen bij de juiste gerechten adviseren en de gasten informeren over de smaak(combinaties).

De Sommelier serveert de wijnen zelf, ontkurkt de fles aan tafel en schenkt de glazen van de gasten in. Volgens de officiële wijnetiquette is het tevens de taak van de Sommelier om de wijn voor de proeven. In Nederland bestaat er een speciaal Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) waarbij de meeste Sommeliers zijn aangesloten.

Dit beroep vind je vooral in luxe restaurants.

Wil je werken als Sommelier?

Werk je al als Sommelier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sommelier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sommelier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sommelier in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Gastheer/-vrouw
  • Bedrijfsleider
  • Chefkok

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sommelier

Wat verdient een Sommelier?

Het salaris van een Sommelier is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een Sommelieris de hoeveelheid werkervaring in de sector en de eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft. Het ligt ergens tussen de €1700 en €2300.

Salarisschaal Sommelier

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sommelier

Er zijn geen vacatures Sommelier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Sommelier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Sommelier in werkt

Bekijk werken in Horeca

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sommelier

Wat is de toekomst van Sommelier?

Wanneer men werkt als Sommelier zijn er binnen het restaurant op het gebied van wijnkennis weinig doorgroeimogelijkheden. Een Sommelier staat reeds aan de top op het gebied van wijnkennis. Wel gebeurt het dat een Sommelier zijn taken uitbreidt binnen het restaurant en zo doorgroeit naar een functie van bedrijfsleider.
Naast het werken als Sommelier in een restaurant kan een Sommelier ook aan de slag bij een culinaire delicatessenwinkel, vinotheek of slijterij. Ook is het mogelijk om te gaan werken bij een wijnproducent, importeur of als wijnadviseur in een (horeca)groothandel.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sommelier worden: Opleidingen tot Sommelier

Wil je sommelier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Sommelier? 

Voor een beroep als Sommelier bestaat nog geen specifieke opleiding. De wijnkennis die nodig is kan opgedaan worden in verschillende cursussen. Zo kan men bijvoorbeeld een wijncertificaat of wijnbrevet behalen.

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Aankomend Gastronoom. Dit is een gastheeropleiding op MBO niveau-3. Na afronding van deze opleiding bezit je drie diploma’s. Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (niveau-3), het wijnbrevet en de branche kwalificatie Aankomend Gastronoom. Na deze opleiding kan men zich specialiseren door middel van de opleiding Gastronoom/Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Deze opleiding duurt een jaar en besteedt naast alle belangrijke wijngebieden van de wereld ook aandacht aan communicatie en managementaspecten. 

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sommelier

Sommelier
Droom je ervan om je eigen wijnbar te openen? De sterren van de hemel te schenken in een restaurant? Of je vrienden te verbazen met een exclusieve fles? Word dan …
Wijnbrevet (SDEN 3)
Houd je van wijn en wil je graag meer leren over de verschillende soorten, smaken en variaties? Wil je naast een liefhebber ook een echte kenner worden die bij elk …
Beroepsopleiding: Sommelier Gastronoom
Met een sommelier opleiding op MBO of HBO niveau word je zelfstandig ondernemer, zoals wijnadviseur of gastronoom. Bij Linnartz Opleidingengroep kun je kiezen voor een vol- of deeltijdopleiding. Wil jij …
Meer opleidingen Sommelier

Weet je nog niet of je Sommelier wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sommelier of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sommelier

Met wie werkt een Sommelier samen? 

Een Sommelier werkt vaak nauw samen met het overige personeel dat in het restaurant werkzaam is. Zo staat de Sommelier in contact met de chefkok, omdat het belangrijk is dat hij de gerechten op de menukaart van het restaurant goed kent. Aan de hand hiervan kan de Sommelier de wijnkaart van het restaurant opstellen en de gasten adviseren over passende wijnen bij bepaalde gerechten. Het opstellen van de wijnkaart en inkopen van de wijnen gebeurt in overleg met een leidinggevende, zoals de bedrijfsleider van het restaurant. In het bedienen van de gasten werkt een Sommelier samen met de gastheer/-vrouw.


  • Gastheer/-vrouw
  • Bedrijfsleider
  • Chefkok
Sommelier


Organisaties waar een Sommelier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sommelier meestal werkt.

Waar werkt een Sommelier?

Een Sommelier is meestal werkzaam in een restaurant. Vaak hebben alleen de luxere restaurants een Sommelier in dienst. Deze restaurants hebben vaak een aparte uitgebreide wijnkaart, waarbij een Sommelier nodig is om de gasten te adviseren over de wijnen.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Sommelier

Waar kun je het beste werken als Sommelier? Hieronder vind je de best door de Sommelier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sommelier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sommelier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sommelier.

Welke competenties heeft een Sommelier nodig?

Een Sommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sommelier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sommelier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sommelier nodig? 

De Sommelier is analytisch en een echte kennisverzamelaar, omdat er voor de uitvoering van zijn beroep een grote kennis op het gebied van wijn nodig is. De Sommelier bezit een goed smaak- en reukvermogen om verschillende wijnen aan de hand hiervan te kunnen karakteriseren.  De Sommelier heeft kennis van verschillende druifsoorten en wijnen en is ook goed op de hoogte van de gerechten op de menukaart van het restaurant om de gasten zo voor te lichten over de beste wijn-spijscombinaties. Hij maakt dus goed gebruik van zijn kennis (Waarnemer).

Omdat een Sommelier de gasten van een restaurant voorlicht over de verschillende wijnen op de wijnkaart, is het belangrijk dat de Sommelier communicatief vaardig is en een zelfverzekerde en positieve houding heeft ten opzichte van de gast. Hij is ook gedreven en doelgericht. Deze eigenschappen komen van pas omdat de Sommelier door het samenstellen van de wijnkaart en het adviseren van de gasten bij draagt aan een belangrijk stukje succes van het restaurant waar hij werkzaam is (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sommelier


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sommelier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sommelier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sommelier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sommelier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sommelier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sommelier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sommelier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sommelier iets voor je?

Zou je graag Sommelier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sommelier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sommelier

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar