Barista: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Barista: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Barista? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Barista wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Barista, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Barista


Vacatures Barista

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Barista?

Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden.

Het beroep Barista is de afgelopen jaren erg populair geworden. Je ziet steeds meer gespecialiseerde koffiezaken waar een Barista werkzaam is. Of een "gewoon restuarant", brasserie of lunchroom heeft een Barista in dienst die zich 100% toewijdt aan de bereiding van de beste koffie. 

Je vindt tegenwoordig ook bij bedrijven met een luxe personeelrestaurant een Barista. Soms wordt een Barista ook "Koffie Artiest" of Koffiespecialist genoemd, ook is de naam Koffiesommelier wel eens gebruikt.


Past het beroep Barista bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Barista?

Als barista houd je je bezig met verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van espresso en filterkoffie. Je hebt kennis over verschillende koffiebonen, zetmethoden en je bent in staat om onder druk de kwaliteit van de koffie consistent te houden. Een extra pluspunt heb je wanneer je interactie kunt aangaan met de klant en het koffieverhaal met passie weet overbrengen. 

Vaak slaat de Barista zelf koffie in, zet deze op de kaart en bereidt vervolgens de koffie voor de gasten van bijvoorbeeld een restaurant. Hij kan de klanten professioneel koffieadvies geven, bijvoorbeeld over welke koffie het best bij hun gerecht past. De Barista houdt hierbij rekening met de sterkte en de smaak van de koffie.

Andere werkzaamheden van de Barista zijn het schoonhouden van het espresso-apparaat en de rest van zijn werkplek en het beheren van de kassa. Als een Barista voor zichzelf werkt en een eigen koffiebar heeft, dan kan hij tevens workshops geven op diverse locaties of gasten van een bedrijfsevenement van heerlijke koffie voorzien. 

We kunnen twee soorten barista’s onderscheiden (zonder iemand tekort te willen doen), namelijk de student die het leuk vind om barista als bijbaantje te hebben of iemand die zichzelf volledig heeft toegewijd aan het barista zijn en elke dag op staat met de wil om beter te worden. Deze barista’s zullen meerdere trainingen volgen, koffiebeurzen bezoeken, deelnemen aan de kampioenschappen en het doel hebben om uiteindelijk een eigen koffiebar te starten. Iedereen begint onder aan de ladder, dus kan een parttime barista eveneens uitgroeien tot een ware vakman! Het belangrijkste voor een barista is de kwaliteit van de koffie, de presentatie van de dranken staat op de tweede plek.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Barista per stad

Vacatures Barista Alkmaar

Vacatures Barista Almelo

Vacatures Barista Almere

Vacatures Barista Alphen aan den Rijn

Vacatures Barista Amersfoort

Vacatures Barista Amstelveen

Vacatures Barista Amsterdam

Vacatures Barista Apeldoorn

Vacatures Barista Arnhem

Vacatures Barista Assen

Vacatures Barista Bergen op Zoom

Vacatures Barista Breda

Vacatures Barista Capelle aan den IJssel

Vacatures Barista Delft

Vacatures Barista Den Bosch

Vacatures Barista Den Haag

Vacatures Barista Den Helder

Vacatures Barista Deventer

Vacatures Barista Doetinchem

Vacatures Barista Dordrecht

Vacatures Barista Ede

Vacatures Barista Eindhoven

Vacatures Barista Emmen

Vacatures Barista Enschede

Vacatures Barista Gouda

Vacatures Barista Groningen

Vacatures Barista Haarlem

Vacatures Barista Haarlemmermeer

Vacatures Barista Heerlen

Vacatures Barista Helmond

Vacatures Barista Hengelo

Vacatures Barista Hilversum

Vacatures Barista Hoogeveen

Vacatures Barista Hoorn

Vacatures Barista Katwijk

Vacatures Barista Leeuwarden

Vacatures Barista Leiden

Vacatures Barista Lelystad

Vacatures Barista Maastricht

Vacatures Barista Middelburg

Vacatures Barista Nieuwegein

Vacatures Barista Nijmegen

Vacatures Barista Oss

Vacatures Barista Purmerend

Vacatures Barista Roermond

Vacatures Barista Roosendaal

Vacatures Barista Rotterdam

Vacatures Barista Schiedam

Vacatures Barista Spijkenisse

Vacatures Barista Terneuzen

Vacatures Barista Tilburg

Vacatures Barista Utrecht

Vacatures Barista Veenendaal

Vacatures Barista Venlo

Vacatures Barista Vlaardingen

Vacatures Barista Westland

Vacatures Barista Zaanstad

Vacatures Barista Zeist

Vacatures Barista Zoetermeer

Vacatures Barista Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Barista

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Barista?

Een Barista kan rekenen op zo’n €1860,- tot €2750,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring. Zo verdient een Topbarista die ook koffieselectie doet en collega's instrueert zo tussen de €2500 en de € 2750,- bruto per maand.  

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Barista staan in de Horeca cao. Hier staat onder andere in dat een Barista recht heeft op zo’n 20 tot 25 vrije dagen per jaar en bij werken op feestdagen recht heeft op een compensatie in vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, een feestdagentoeslag.  

Je zult het vooral van tips moeten hebben. Gelukkig zijn er genoeg koffieliefhebbers (klanten) die een smaakvolle koffie maar wat graag waarderen met een goede tip. Het is geen vetpot. Wanneer je als barista geld wilt verdienen, zal je zelf een koffiebar moeten starten. En ook daar word je niet gauw rijk van. Je wordt barista omdat koffie je passie is, niet voor het geld.

Meer weten over het salaris Barista

Salaris aankomend Barista Salaris junior Barista Wat is het salaris van een medior Barista? Welk salaris krijgt een senior Barista?


Hoe word je een Barista? 

De meeste werkgevers vereisen werkervaring of een SCA diploma. Eigenlijk draait het vooral om oefenen en zal je vooral zelf moeten uitzoeken hoe het zit. Tijdens een tweedaagse SCA cursus of training maak je alleen kennis met de basisbeginselen. Vervolgens zal je zelf aan de slag moeten gaan, dat betekent veel informatie opzoeken, video’s bekijken en elke dag nieuwe dingen leren.

Opleidingen Barista

Barista
Ontdek je passie voor koffie en word barista! Ben jij een echte koffieleut? Lijkt het je geweldig om te werken als Barista? Zet je koffiezetapparaat dan maar aan de kant …
Barista
Koffie, basiskennis Barista.
Ontdek de cursus ‘Koffie, basiskennis Barista.' van Studdy! Studdy is dé leukste en grootste online leeromgeving van Nederland. Met de aanschaf van deze cursus krijg jij 1 jaar lang toegang …
Koffie, basiskennis Barista.
SCA Barista Skills Foundation plus
SCA BARISTA TRAINING VOOR DE PROFESSIONELE (BEGINNENDE) BARISTA In de SCA Barista Skills Foundation training worden de basishandelingen en -kennis van het baristavak aangeleerd zoals vastgesteld door de SCA. We werken op de …
SCA Barista Skills Foundation plus
Barista opleiding (level 1) SVH/ SCA
Barista opleiding Level 1 SVH/SCA WANNEER BEN JE EEN BARISTA? Het baristavak kent verschillende niveau’s. Een Foundation barista is een startende barista die niet alleen weet hoe je een goede espresso of …
Barista opleiding (level 1) SVH/ SCA
Master Barista Program (koffie, MBP) & Theesommelier Opleiding (TSO)
Het Master Barista Program is ons premium opleidingstraject tot Master Barista. Tijdens het opleidingstraject van een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van koffie en het vak van …
Master Barista Program (koffie, MBP) & Theesommelier Opleiding (TSO)



Omscholen tot Barista

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Barista. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Barista

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Barista

Als je Barista wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Barista zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Barista

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Barista?

Ga naar de omschoolwijzer


Interview met een Barista

Frank Raveling is barista.

Ben je benieuwd wat een barista allemaal doet op een dag? Frank Raveling is barista en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Barista

Competenties Barista

Een Barista heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Barista

 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Creatief denken
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Analyseren
 • Evalueren
 • Redeneren
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ontspannenheid
 • Improvisatievermogen
 • Helder communiceren
 • Inlevingsvermogen
 • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Barista nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

 

Eigenschappen Barista

 • Optimisme
 • Energiek
 • Vindingrijkheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Barista?

 

Barista is in Nederland een opkomend beroep. Er worden steeds meer Barista’s gevraagd, dus het arbeidsmarktperspectief is vrij goed. Er zijn ook nog maar weinig mensen die de functie in kunnen vullen, dus een Barista met alle nodige kennis en ervaring kan over het algemeen goed aan een baan komen.

Bij goed functioneren kan een Barista meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld leiding gaan geven. Ook kan hij een eigen bedrijf oprichten of zijn al bestaande bedrijf uitbreiden en personeel aannemen.

De actuele kans op werk voor een Barista

Het beroep Barista is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

14

Baankans Barista

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Barista

Het beroep Barista is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.


Waar werkt een Barista?

De meeste barista’s zullen voor een espresso koffiebar werken, maar daarnaast werken er steeds meer barista’s bij restaurants, hotels en in kantines in kantoren.
Toch zal je een barista met een vergaande interesse voor koffie eerder vinden in bij een (speciality) espresso bar.

Ook kan een Barista als zelfstandige werken en met een mobiele bar naar verschillende locaties gaan om workshops te geven en demonstraties te verzorgen. Steeds is het doel om winst te maken, en dus is de Barista werkzaam in de profitsector.


Met wie werkt een Barista samen? 

Een Barista in loondienst bij bijvoorbeeld een restaurant, heeft contact met de andere medewerkers van het bedrijf. Hij zal voornamelijk met de kok bespreken welke koffies goed passen bij welke gerechten. Ook komt de Barista in aanraking met klanten. Hij geeft hen advies, beantwoordt vragen en geeft hen koffie. Als een Barista workshops verzorgt, heeft hij nog intensiever contact met klanten. Bovendien zal een Barista te maken hebben met de leveranciers van koffiebonen enzovoort.

De koffiewereld is klein; wanneer je koffiebeurzen bezoekt, met andere barista’s in gesprek raakt, branderijen bezoekt en aan trainingen deelneemt, zal jouw netwerk vanzelf groter worden.

 


 • Medewerkers horecagelegenheid
 • Klanten
 • Leveranciers
Barista

Verwante beroepen Barista:

Koffiesommelier
Salaris: € tot €
Opleiding:
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Barista in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Medewerkers horecagelegenheid
 • Klanten
 • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1860 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

14



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar