Barista Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Barista? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep barista. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je barista wordt.

 

Wat is een Barista?

Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden. Als barista houd je je bezig met verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van espresso en filterkoffie. Je hebt kennis over verschillende koffiebonen, zetmethoden en je bent in staat om onder druk de kwaliteit van de koffie consistent te houden. Een extra pluspunt heb je wanneer je interactie kunt aangaan met de klant en het koffieverhaal met passie weet overbrengen. 

Vaak slaat de Barista zelf koffie in, zet deze op de kaart en bereidt vervolgens de koffie voor de gasten van bijvoorbeeld een restaurant. Hij kan de klanten professioneel koffieadvies geven, bijvoorbeeld over welke koffie het best bij hun gerecht past. De Barista houdt hierbij rekening met de sterkte en de smaak van de koffie.

Andere werkzaamheden van de Barista zijn het schoonhouden van het espresso-apparaat en de rest van zijn werkplek en het beheren van de kassa. Als een Barista voor zichzelf werkt en een eigen koffiebar heeft, dan kan hij tevens workshops geven op diverse locaties of gasten van een bedrijfsevenement van heerlijke koffie voorzien. 

We kunnen twee soorten barista’s onderscheiden (zonder iemand tekort te willen doen), namelijk de student die het leuk vind om barista als bijbaantje te hebben of iemand die zichzelf volledig heeft toegewijd aan het barista zijn en elke dag op staat met de wil om beter te worden. Deze barista’s zullen meerdere trainingen volgen, koffiebeurzen bezoeken, deelnemen aan de kampioenschappen en het doel hebben om uiteindelijk een eigen koffiebar te starten. Iedereen begint onder aan de ladder, dus kan een parttime barista eveneens uitgroeien tot een ware vakman! Het belangrijkste voor een barista is de kwaliteit van de koffie, de presentatie van de dranken staat op de tweede plek.


Wil je werken als Barista?

Werk je al als Barista en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Barista worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Barista, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Barista in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Medewerkers horecagelegenheid
  • Klanten
  • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Barista

Wat verdient een Barista?

Een Barista kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Barista staan in de Horeca cao. Hier staat onder andere in dat een Barista recht heeft op zo’n 20 tot 25 vrije dagen per jaar en bij werken op feestdagen recht heeft op een compensatie in vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, een feestdagentoeslag.  

Je zult het vooral van tips moeten hebben. Gelukkig zijn er genoeg koffieliefhebbers (klanten) die een smaakvolle koffie maar wat graag waarderen met een goede tip. Het is geen vetpot. Wanneer je als barista geld wilt verdienen, zal je zelf een koffiebar moeten starten. En ook daar word je niet gauw rijk van. Je wordt barista omdat koffie je passie is, niet voor het geld.

Salarisschaal Barista

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Barista

Op zoek naar een nieuwe baan als Barista? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Barista. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Barista vacatures

Vacature Barista Medewerker
Van der Valk Hotel Amersfoort
Van der Valk Hotel - Amersfoort zoekt een Barista Medewerker te VMBO / MAVO geplaatst op 28-09-2020 Werken bij het grootste horeca familiebedrijf van Nederland, samen met je favoriete collega’s? …
Vacature Barista bij Starbucks
Tankpersoneel
Wordt jij koffiekunstenaar bij Starbucks?!Als Barista (Italiaans voor barkeeper) bij een tankstation serveer jij op professioneel niveau espresso en andere koffiedranken aan klanten van het tankstation. Je bereid en serveert …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Barista

Wat is de toekomst van Barista?

 

Barista is in Nederland een opkomend beroep. Er worden steeds meer Barista’s gevraagd, dus het arbeidsmarktperspectief is vrij goed. Er zijn ook nog maar weinig mensen die de functie in kunnen vullen, dus een Barista met alle nodige kennis en ervaring kan over het algemeen goed aan een baan komen.

Bij goed functioneren kan een Barista meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld leiding gaan geven. Ook kan hij een eigen bedrijf oprichten of zijn al bestaande bedrijf uitbreiden en personeel aannemen.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Barista worden: Opleidingen tot Barista

Wil je Barista worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Barista.

Hoe word je een Barista? 

De meeste werkgevers vereisen werkervaring of een SCA diploma. Eigenlijk draait het vooral om oefenen en zal je vooral zelf moeten uitzoeken hoe het zit. Tijdens een tweedaagse SCA cursus of training maak je alleen kennis met de basisbeginselen. Vervolgens zal je zelf aan de slag moeten gaan, dat betekent veel informatie opzoeken, video’s bekijken en elke dag nieuwe dingen leren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Barista

Barista opleiding
Barista opleiding WANNEER BEN JE EEN BARISTA? Het baristavak kent verschillende niveau’s. Een Foundation barista is een startende barista die niet alleen weet hoe je een goede espresso of cappuccino kan zetten, …
Barista opleiding
Koffie, basiskennis Barista.
Volg je deze training dan heb je automatisch 1 jaar toegang tot alle andere 700+ trainingen, audioboeken en testen op HOBP. Koffiedrinken is zo veel meer dan een standaard bakje …
Koffie, basiskennis Barista.
Koffie, basiskennis Barista.
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Koffiedrinken is zo veel meer dan een standaard bakje koffie nuttigen. Er zijn veel mogelijkheden om …
Koffie, basiskennis Barista.
Barista skills online training
Wie houdt er nou niet van koffie? Jij in elk geval wel! Een strakke espresso om de dag te beginnen, een perfecte cappuccino of latte macchiato bereiden voor jezelf en
Barista skills online training
SCA Barista Foundation Training - Koffieopleiding
Beschrijving Ben je benieuwd of je goed bezig bent of wil je net iets meer ondersteuning in je kennis zodat je beter snap wat je doet tijdens het bereiden van …
SCA Barista Foundation Training - Koffieopleiding

Omscholen of doorgroeien tot Barista

Als je Barista wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Barista zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Barista

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Barista?

Competenties en Vaardigheden Barista

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Barista nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Barista nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Barista

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Barista

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Barista. Als Barista wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Barista:


zie volledige beschrijving persoonstype Barista

Vakkennis voor een Barista

Het is voor een Barista ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Barista zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Barista

Koffie, basiskennis Barista.
Volg je deze training dan heb je automatisch 1 jaar toegang tot alle andere 700+ trainingen, audioboeken en testen op HOBP. Koffiedrinken is zo veel meer dan een standaard bakje …
Koffie, basiskennis Barista.
Koffie, basiskennis Barista.
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Koffiedrinken is zo veel meer dan een standaard bakje koffie nuttigen. Er zijn veel mogelijkheden om …
Koffie, basiskennis Barista.
Barista skills online training
Wie houdt er nou niet van koffie? Jij in elk geval wel! Een strakke espresso om de dag te beginnen, een perfecte cappuccino of latte macchiato bereiden voor jezelf en
Barista skills online training
Gastvrijheid - workshop
Geef jouw gasten die 'wow'-ervaring mee. Klassikale workshop van een halve dag met ervaren trainer. Ontvang bij inschrijving zes maanden gratis toegang tot alle online trainingen van New heroes. Wanneer …
Gastvrijheid - workshop

Werkervaring Barista

Het is voor een startend Barista die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Barista is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Koffiesommelier .

Iets anders leren?

Is Barista het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Barista

Met wie werkt een Barista samen? 

Een Barista in loondienst bij bijvoorbeeld een restaurant, heeft contact met de andere medewerkers van het bedrijf. Hij zal voornamelijk met de kok bespreken welke koffies goed passen bij welke gerechten. Ook komt de Barista in aanraking met klanten. Hij geeft hen advies, beantwoordt vragen en geeft hen koffie. Als een Barista workshops verzorgt, heeft hij nog intensiever contact met klanten. Bovendien zal een Barista te maken hebben met de leveranciers van koffiebonen enzovoort.

De koffiewereld is klein; wanneer je koffiebeurzen bezoekt, met andere barista’s in gesprek raakt, branderijen bezoekt en aan trainingen deelneemt, zal jouw netwerk vanzelf groter worden.

 


  • Medewerkers horecagelegenheid
  • Klanten
  • Leveranciers
Barista


Organisaties waar een Barista werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Barista meestal werkt.

Waar werkt een Barista?

De meeste barista’s zullen voor een espresso koffiebar werken, maar daarnaast werken er steeds meer barista’s bij restaurants, hotels en in kantines in kantoren.
Toch zal je een barista met een vergaande interesse voor koffie eerder vinden in bij een (speciality) espresso bar.

Ook kan een Barista als zelfstandige werken en met een mobiele bar naar verschillende locaties gaan om workshops te geven en demonstraties te verzorgen. Steeds is het doel om winst te maken, en dus is de Barista werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Barista

Waar kun je het beste werken als Barista? Hieronder vind je de best door de Barista beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Barista.

Competenties, Skills en Vaardigheden Barista:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Barista.

Welke competenties heeft een Barista nodig?

Een Barista heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Barista

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Barista passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Barista nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

 

Bekijk de persoonstypen voor Barista


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Barista

Frank Raveling is barista.

Ben je benieuwd wat een barista allemaal doet op een dag? Frank Raveling is barista en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Barista

Beoordeling van het beroep Barista

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Barista

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Barista

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Barista dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Barista belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Barista. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Barista iets voor je?

Zou je graag Barista willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Barista bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Barista

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar