Barista Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Barista? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep barista. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je barista wordt.

 

Wat is een Barista?

Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden. Als barista houd je je bezig met verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van espresso en filterkoffie. Je hebt kennis over verschillende koffiebonen, zetmethoden en je bent in staat om onder druk de kwaliteit van de koffie consistent te houden. Een extra pluspunt heb je wanneer je interactie kunt aangaan met de klant en het koffieverhaal met passie weet overbrengen. 

Vaak slaat de Barista zelf koffie in, zet deze op de kaart en bereidt vervolgens de koffie voor de gasten van bijvoorbeeld een restaurant. Hij kan de klanten professioneel koffieadvies geven, bijvoorbeeld over welke koffie het best bij hun gerecht past. De Barista houdt hierbij rekening met de sterkte en de smaak van de koffie.

Andere werkzaamheden van de Barista zijn het schoonhouden van het espresso-apparaat en de rest van zijn werkplek en het beheren van de kassa. Als een Barista voor zichzelf werkt en een eigen koffiebar heeft, dan kan hij tevens workshops geven op diverse locaties of gasten van een bedrijfsevenement van heerlijke koffie voorzien. 

We kunnen twee soorten barista’s onderscheiden (zonder iemand tekort te willen doen), namelijk de student die het leuk vind om barista als bijbaantje te hebben of iemand die zichzelf volledig heeft toegewijd aan het barista zijn en elke dag op staat met de wil om beter te worden. Deze barista’s zullen meerdere trainingen volgen, koffiebeurzen bezoeken, deelnemen aan de kampioenschappen en het doel hebben om uiteindelijk een eigen koffiebar te starten. Iedereen begint onder aan de ladder, dus kan een parttime barista eveneens uitgroeien tot een ware vakman! Het belangrijkste voor een barista is de kwaliteit van de koffie, de presentatie van de dranken staat op de tweede plek.

Wil je werken als Barista?

Werk je al als Barista en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Barista worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Barista, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Barista in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Medewerkers horecagelegenheid
  • Klanten
  • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Barista

Wat verdient een Barista?

Een Barista kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Barista staan in de Horeca cao. Hier staat onder andere in dat een Barista recht heeft op zo’n 20 tot 25 vrije dagen per jaar en bij werken op feestdagen recht heeft op een compensatie in vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, een feestdagentoeslag.  

Je zult het vooral van tips moeten hebben. Gelukkig zijn er genoeg koffieliefhebbers (klanten) die een smaakvolle koffie maar wat graag waarderen met een goede tip. Het is geen vetpot. Wanneer je als barista geld wilt verdienen, zal je zelf een koffiebar moeten starten. En ook daar word je niet gauw rijk van. Je wordt barista omdat koffie je passie is, niet voor het geld.

Salarisschaal Barista

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Barista

Op zoek naar een nieuwe baan als Barista? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Barista. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Barista vacatures

Barista voor Starbucks op Tankstation
Uitzendbureau.nl
Kom werken als Barista op een tankstation en laat Tankpersoneel je introduceren in de wereld van Starbucks Starbucks is plek van samenkomen en genieten. Het is een bedrijf dat niet …
Ben jij die energieke barista die wij zoeken?
Uitzendbureau.nl
• Operationeel: Lekkere koffie maken is je passie of je hebt de ambitie om dit tot in de puntjes te leren. Daarnaast zijn wij op zoek naar iemand die goed …
Barista medewerker
Uitzendbureau.nl
Voor één van de bekendste koffiemerken ter wereld is een barista in het tankstation geopend. Voor deze barista zoeken wij een nieuwe collega die zich wilt inzetten voor 16, 24 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Barista

Wat is de toekomst van Barista?

 

Barista is in Nederland een opkomend beroep. Er worden steeds meer Barista’s gevraagd, dus het arbeidsmarktperspectief is vrij goed. Er zijn ook nog maar weinig mensen die de functie in kunnen vullen, dus een Barista met alle nodige kennis en ervaring kan over het algemeen goed aan een baan komen.

Bij goed functioneren kan een Barista meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld leiding gaan geven. Ook kan hij een eigen bedrijf oprichten of zijn al bestaande bedrijf uitbreiden en personeel aannemen.

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Barista worden: Opleidingen tot Barista

Wil je barista worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Barista? 

De meeste werkgevers vereisen werkervaring of een SCA diploma. Eigenlijk draait het vooral om oefenen en zal je vooral zelf moeten uitzoeken hoe het zit. Tijdens een tweedaagse SCA cursus of training maak je alleen kennis met de basisbeginselen. Vervolgens zal je zelf aan de slag moeten gaan, dat betekent veel informatie opzoeken, video’s bekijken en elke dag nieuwe dingen leren.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Barista

De Koffieopleiding (Barista)
Ben je nieuw in de wereld van de horeca, wil je barista worden, een eigen koffiezaak beginnen of iets met koffie doen maar weet je nog niet wat, dan is …
Master Barista Program leerjaar 2 (koffie) + Theesommelier Opleiding leerjaar 2 (thee)
Master Barista Program leerjaar 2Dacht je al veel van koffie te weten en goed bezig te zijn als Barista? Dan doen wij er nog een schepje bovenop. Want na …
Koffie, basiskennis Barista.
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Koffiedrinken is zo veel meer dan een standaard bakje koffie …
Master Barista Program (koffie, MBP) & Theesommelier Opleiding (TSO)
Het Master Barista Program is ons premium opleidingstraject tot Master Barista. Tijdens het opleidingstraject van een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van koffie en het vak van …
Meer opleidingen Barista

Weet je nog niet of je Barista wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Barista of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Barista

Met wie werkt een Barista samen? 

Een Barista in loondienst bij bijvoorbeeld een restaurant, heeft contact met de andere medewerkers van het bedrijf. Hij zal voornamelijk met de kok bespreken welke koffies goed passen bij welke gerechten. Ook komt de Barista in aanraking met klanten. Hij geeft hen advies, beantwoordt vragen en geeft hen koffie. Als een Barista workshops verzorgt, heeft hij nog intensiever contact met klanten. Bovendien zal een Barista te maken hebben met de leveranciers van koffiebonen enzovoort.

De koffiewereld is klein; wanneer je koffiebeurzen bezoekt, met andere barista’s in gesprek raakt, branderijen bezoekt en aan trainingen deelneemt, zal jouw netwerk vanzelf groter worden.

 


  • Medewerkers horecagelegenheid
  • Klanten
  • Leveranciers
Barista


Organisaties waar een Barista werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Barista meestal werkt.

Waar werkt een Barista?

De meeste barista’s zullen voor een espresso koffiebar werken, maar daarnaast werken er steeds meer barista’s bij restaurants, hotels en in kantines in kantoren.
Toch zal je een barista met een vergaande interesse voor koffie eerder vinden in bij een (speciality) espresso bar.

Ook kan een Barista als zelfstandige werken en met een mobiele bar naar verschillende locaties gaan om workshops te geven en demonstraties te verzorgen. Steeds is het doel om winst te maken, en dus is de Barista werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Barista

Waar kun je het beste werken als Barista? Hieronder vind je de best door de Barista beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Barista.

Competenties, Skills en Vaardigheden Barista:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Barista.

Welke competenties heeft een Barista nodig?

Een Barista heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Barista

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Barista passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Barista nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

 

Bekijk de persoonstypen voor Barista


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Barista

Frank Raveling is barista.

Ben je benieuwd wat een barista allemaal doet op een dag? Frank Raveling is barista en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Barista

Beoordeling van het beroep Barista

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Barista

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Barista

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Barista dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Barista belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Barista. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Barista iets voor je?

Zou je graag Barista willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Barista bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Barista

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar