Ober worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ober? Lees de functieomschrijving.

Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert.

De ober is verantwoordelijk voor het afnemen van bestellingen bij klanten, het afgeven van deze bestelling bij de koks in het restaurant of aan de bar en het vervolgens brengen van de gerechten of drankjes naar de desbetreffende klant aan de desbetreffende tafel. Daarnaast kan de ober (afhankelijk van het type restaurant of bedrijf waarin hij werkzaam is) ook andere werkzaamheden uitvoeren (waaronder het voorbereiden van kleinere maaltijden of de garnituur in een restaurant of het klaarleggen en netjes maken van de tafels) en kan hij ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de tafels en stoelen als het bedrijf waarin hij werkt gaat sluiten.

De ober is representatief, is sociaal en geduldig naar de klanten toe en is handig en ervaren in het dragen van meerdere borden of glazen. De ober is een onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkt; een klant zal vaker terugkomen of positief zijn als hij door de ober netjes en geduldig is behandeld. Een ober moet stressbestendig en flexibel kunnen werken om zowel op drukke middagen of avonden als rustige middagen of avonden zijn werkzaamheden goed te kunnen verrichten.

 

Wil je werken als Ober?

Werk je al als Ober en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ober worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Ober, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ober in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Bedrijfsleider
 • Gasten
 • Koks
 • Barmedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €1083

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

121


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ober

Wat verdient een Ober?

Het inkomen van een ober bestaat uit zijn vaste, netto maandsalaris en de fooien die hij kan krijgen van de gasten als zij vinden dat hij hun goed geholpen en bediend heeft.

Het gemiddeld netto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1000,- en 1083,- per maand.

Salarisschaal Ober

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ober

Op zoek naar een nieuwe baan als Ober? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ober. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ober vacatures

Eerste medewerker bediening
Badhotel Callantsoog
Heb jij het in je om een team aan te sturen? Beleef je plezier in het verlenen van een gastgerichte service? Ben jij dé persoon als het gaat om gastvrijheid? …
Medewerker bediening
Fletcher Hotel Amsterdam
Beleef je plezier in het verlenen van een gastgerichte service? Ben jij dé persoon als het gaat om gastvrijheid? Wanneer je plezier beleeft in de functie van gastheer/gastvrouw, lees dan …
Eerste medewerker bediening
Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord
Beleef je plezier in het verlenen van een gastgerichte service? Ben jij dé persoon als het gaat om gastvrijheid? Wanneer je plezier beleeft in de functie van gastheer/gastvrouw, lees dan …
Bartender/ Medewerker Bediening
Fletcher Hotel-Restaurant De Klepperman
Binnen Hotel De Klepperman neemt de bar een belangrijke plaats in. Centraal gelegen in het hotel is het bij uitstek de plaats waar gasten terecht kunnen voor een drankje, een …
Enthousiaste 1e Medewerker Bediening
Fletcher Hotel-Restaurant De Klepperman
Wil jij het gezicht van 't Backhuys worden en beleef je plezier in het verlenen van een gastgerichte service? Ben jij dé persoon als het gaat om gastvrijheid? Wanneer je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ober

Hoe goed is de toekomst voor de Ober? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een ober is groot. Er is veel werkgelegenheid omdat veel restaurants, café's en andere eetgelegenheden geregeld op zoek zijn naar nieuwe obers.

Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor een carrière binnen de horecabranche; zo kan de ober kan meer verantwoordelijkheden krijgen, de leiding krijgen over nieuwe obers of aan het team binnen het bedrijf of bijgeschoold worden naar een ander beroep binnen de horecabranche en het bedrijf waarin hij werkzaam is.

Huidige aantal vacatures

121


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ober worden: Opleidingen tot Ober

Hoe word je een Ober? 

Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO.

Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ober

LinkedIn bedrijfsprofiel cursus
Cursus LinkedIn bedrijfspagina LinkedIn is het social media platform voor online marketing om vakgenoten te informeren over relevante updates en releases. Werf nieuwe medewerkers en gebruik uw bedrijfsprofiel als digitaal …
Meer opleidingen Ober

Weet je nog niet of je Ober wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ober of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ober

Met wie werkt een Ober samen? 

Het netwerk van de ober bestaat uit de gasten (wiens bestellingen hij opneemt en naar wie hij de bestellingen brengt en wiens vragen hij beantwoordt), de chefkok, koks en barmedewerkers aan wie hij de bestellingen doorgeeft. Daarnaast is er vaak ook een bedrijfsleider op de vloer wie hij vragen kan stellen of die naar hem toe komt wanneer hij ziet dat er dingen anders kunnen of hem tips en opmerkingen geeft.


 • Bedrijfsleider
 • Gasten
 • Koks
 • Barmedewerker
Ober


Organisaties waar een Ober werkzaam is

Waar werkt een Ober meestal? 

De ober is werkzaam in een restaurant, croissanterie, café, hotel of andere eetgelegenheid.


Best beoordeelde werkgevers Ober

Waar kun je het beste werken als Ober? Hieronder vindt je de best door de Ober beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ober.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ober:

Welke competenties heeft een een Ober nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Ober

Wat voor persoonlijkheid heb je als Ober nodig? 

Een ober is iemand die stressbestendig en flexibel moet kunnen werken. Hij moet op zowel drukke als rustige momenten zijn werkzaamheden op zo'n manier uitvoeren dat de klanten snel maar ook vriendelijk en geduldig geholpen worden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het afgeven van de juiste bestellingen bij de koks en barmedewerkers en moet hij daarom goed naar de klanten luisteren.

De ober moet goed kunnen kijken naar welke mensen hij nog niet geholpen heeft en moet bestellingen goed kunnen onthouden (waarnemer).

De ober is mede onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Een gast zal eerder in dat bedrijf terugkeren als hij door de ober vriendelijk, snel en geduldig geholpen is. (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Ober


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ober

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ober

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ober

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ober

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ober dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ober belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ober. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ober iets voor je?

Zou je graag Ober willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ober bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ober

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar