Ober Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ober? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ober. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ober wordt.

 

Wat is een Ober?

Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert.

De ober is verantwoordelijk voor het afnemen van bestellingen bij klanten, het afgeven van deze bestelling bij de koks in het restaurant of aan de bar en het vervolgens brengen van de gerechten of drankjes naar de desbetreffende klant aan de desbetreffende tafel. Daarnaast kan de ober (afhankelijk van het type restaurant of bedrijf waarin hij werkzaam is) ook andere werkzaamheden uitvoeren (waaronder het voorbereiden van kleinere maaltijden of de garnituur in een restaurant of het klaarleggen en netjes maken van de tafels) en kan hij ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de tafels en stoelen als het bedrijf waarin hij werkt gaat sluiten.

De ober is representatief, is sociaal en geduldig naar de klanten toe en is handig en ervaren in het dragen van meerdere borden of glazen. De ober is een onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkt; een klant zal vaker terugkomen of positief zijn als hij door de ober netjes en geduldig is behandeld. Een ober moet stressbestendig en flexibel kunnen werken om zowel op drukke middagen of avonden als rustige middagen of avonden zijn werkzaamheden goed te kunnen verrichten.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Ober?

Werk je al als Ober en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ober worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ober, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ober in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Bedrijfsleider
 • Gasten
 • Koks
 • Barmedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €1083

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

298


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ober

Wat verdient een Ober?

Het inkomen van een ober bestaat uit zijn vaste, netto maandsalaris en de fooien die hij kan krijgen van de gasten als zij vinden dat hij hun goed geholpen en bediend heeft.

Het gemiddeld netto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1000,- en 1083,- per maand.

Salarisschaal Ober

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Ober

Op zoek naar een nieuwe baan als Ober? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ober. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ober vacatures

Vacature Medewerker bediening horeca
Randstad
Functieomschrijving Lijkt het jou fantastisch om vakantiegangers te verwelkomen en dagelijks bij te dragen aan een optimale vakantiebeleving van de gasten? Voor het leukste vakantiepark van Brabant zijn wij op …
Vacature Medewerker bediening Apeldoorn
Tempo-Team
Functieomschrijving Werken als horeca medewerker via JMW = afwisseling! Stel je voor je werkt niet op één locatie, maar op meerder locaties op de dagen dat jij beschikbaar bent. Wow. …
Vacature Medewerker bediening horeca (vakantiewerk)
Randstad
Functieomschrijving Lijkt het jou fantastisch om vakantiegangers te verwelkomen en dagelijks bij te dragen aan een optimale vakantiebeleving van de gasten? Lees dan snel verder! Voor het leukste vakantiepark van …
Vacature Medewerker bediening horeca Parttime/ Fulltime
Randstad
Functieomschrijving Heb jij de horeca ook zo gemist. Dan heb ik goed nieuws voor je, we mogen eindelijk weer! Wil jij weer lekker knallen in een enthousiast team in verschillende …
Vacature Medewerker bediening Beachclub
Tempo-Team
Functieomschrijving Deze zomer werken op het strand en lekker betaald krijgen. Klinkt top toch? Via JMW ga je aan de slag in de exclusieve Beachclub van Roompot Beach Resort in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ober

Wat zijn de baankansen voor een Ober?

Het arbeidsmarktperspectief voor een ober is groot. Er is veel werkgelegenheid omdat veel restaurants, café's en andere eetgelegenheden geregeld op zoek zijn naar nieuwe obers.

Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor een carrière binnen de horecabranche; zo kan de ober kan meer verantwoordelijkheden krijgen, de leiding krijgen over nieuwe obers of aan het team binnen het bedrijf of bijgeschoold worden naar een ander beroep binnen de horecabranche en het bedrijf waarin hij werkzaam is.

De actuele kans op werk voor een Ober

De kans op werk voor het beroep Ober is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

298

Baankans Ober

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Ober worden: Opleidingen tot Ober

Wil je Ober worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ober.

Hoe word je een Ober? 

Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO.

Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Ober

Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done
Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done

Omscholen tot Ober

Als je je wilt omscholen tot Ober is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ober zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ober dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Traineeship vacatures Ober

Vacature Technisch Traineeship (start oktober 2021) - IJmuiden
Tata Steel, IJmuiden
- Ben jij onze future leader, wil jij het maximale uit jezelf halen en direct impact maken? Wat ga je doen? In verschillende fabrieken ga jij als Improvement Consultant bekijken …
Vacature Technisch Traineeship (start oktober 2021)
Tata Steel
Ben jij onze future leader, wil jij het maximale uit jezelf halen en direct impact maken? Wat ga je doen?In verschillende fabrieken ga jij als Improvement Consultant bekijken waar technische …
Vacature Technisch Traineeship (start oktober 2021)
Tata Steel
Ben jij onze future leader, wil jij het maximale uit jezelf halen en direct impact maken? ***** Wat ga je doen? ***** In verschillende fabrieken ga jij als Improvement Consultant …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ober

Als je Ober wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ober zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ober

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ober?

Competenties en Vaardigheden Ober

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ober nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ober nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ober

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Ober

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ober. Als Ober wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ober:


zie volledige beschrijving persoonstype Ober

Vakkennis voor een Ober

Het is voor een Ober ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ober zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ober

Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done
Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done

Werkervaring Ober

Het is voor een startend Ober die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ober is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Cateringmedewerker, Horeca-assistent .

Iets anders leren?

Is Ober het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Ober

Met wie werkt een Ober samen? 

Het netwerk van de ober bestaat uit de gasten (wiens bestellingen hij opneemt en naar wie hij de bestellingen brengt en wiens vragen hij beantwoordt), de chefkok, koks en barmedewerkers aan wie hij de bestellingen doorgeeft. Daarnaast is er vaak ook een bedrijfsleider op de vloer wie hij vragen kan stellen of die naar hem toe komt wanneer hij ziet dat er dingen anders kunnen of hem tips en opmerkingen geeft.


 • Bedrijfsleider
 • Gasten
 • Koks
 • Barmedewerker
Ober


Organisaties waar een Ober werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ober meestal werkt.

Waar werkt een Ober?

De ober is werkzaam in een restaurant, croissanterie, café, hotel of andere eetgelegenheid.


Best beoordeelde werkgevers Ober

Waar kun je het beste werken als Ober? Hieronder vind je de best door de Ober beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ober.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ober:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ober.

Welke competenties heeft een Ober nodig?

Een Ober heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ober

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ober passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ober nodig? 

Een ober is iemand die stressbestendig en flexibel moet kunnen werken. Hij moet op zowel drukke als rustige momenten zijn werkzaamheden op zo'n manier uitvoeren dat de klanten snel maar ook vriendelijk en geduldig geholpen worden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het afgeven van de juiste bestellingen bij de koks en barmedewerkers en moet hij daarom goed naar de klanten luisteren.

De ober moet goed kunnen kijken naar welke mensen hij nog niet geholpen heeft en moet bestellingen goed kunnen onthouden (waarnemer).

De ober is mede onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Een gast zal eerder in dat bedrijf terugkeren als hij door de ober vriendelijk, snel en geduldig geholpen is. (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Ober


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ober

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ober

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ober

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ober

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ober dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ober belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ober. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ober iets voor je?

Zou je graag Ober willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ober bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Ober?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Ober

Vacature Medewerker bediening Hoge Veluwe
Tempo-Team
Functieomschrijving Als je op de Veluwe woont, is de kans groot dat je al eens een dag doorgebracht hebt in het prachtige Stichting Nationale Park de Hoge Veluwe! In het …
Vacature Medewerker bediening horeca
Randstad
Functieomschrijving Wij zijn opzoek naar medewerkers in de bediening voor verschillende locaties in het centrul van Amsterdam! Zoek jij een baan of bijbaan als medewerker in de bediening? Bekijk dan …
Vacature Medewerker bediening
Randstad
Functieomschrijving Ben jij energiek, sociaal en steek je graag je handen uit je mouwen? Vind jij het leuk om in de horeca te werken en jouw gasten een fijne beleving …
Vacature Allround medewerker bediening 4* Hotel
Tempo-Team
Functieomschrijving Stel je voor: bedienen in een 4 sterren hotel vlak bij Amsterdam Airport. Wow! Hier kun jij jouw horeca-skills pas echt inzetten. Super afwisselend werk op een toplocatie. Hoe …
Vacature Medewerker bediening theater
Randstad
Functieomschrijving Ben je dol op het theater en ben je een ster in de bediening? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor Theater Zuidplein zijn wij op zoek naar …

Actuele blogposts


reacties op Ober

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar