U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kraanmonteur

Kraanmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kraanmonteur? Lees de functieomschrijving.

Een Kraanmonteur inspecteert, repareert en onderhoudt (hijs)kranen en administreert de bevindingen. Dit doet de Kraanmonteur zelfstandig volgens de onderhoudsinstructies of in overleg met een directe leidinggevende. De Kraanmonteur signaleert en rapporteert verbeter- en reparatiepunten. Dit gebeurt vaak via zogenaamde werkbonnen. Dit zijn - tegenwoordig meestal digitale - rapporten voor het administreren van gebreken en advies door de Kraanmonteur.

Daarnaast lost de Kraanmonteur storingen op. Bovendien onderhoudt de Kraanmonteur in sommige gevallen de klantcontacten.

Een Kraanmonteur werkt op een vaste werkplaats of op lokatie. In het eerste geval werkt de Kraanmonteur meestal in dienst van een reparatiebedrijf, samen met collega Kraanmonteurs, waarbij de Kraanmonteur minder zelfstandig werkt en minder verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat. Kraanmonteurs op lokatie werken zelfstandig en dragen meer eindverantwoordelijkheid. Contacten met klanten komen vaker voor bij Kraanmonteurs op lokatie. 

Sommige Kraanmonteurs werken volledig zelfstandig en laten zich inhuren door bedrijven.

Een Kraanmonteur is een technisch beroep waarbij verstand van gereedschappen, diverse (hijs)kranen, heftrucs, hydrauliek, pneumatiek, dieseltechniek, elektronica en dergelijke is vereist.
 

 

Mensen vonden ons op: Job Kraanmonteur, Baan Kraanmonteur, Kraanmonteur Worden, Functie-eisen Kraanmonteur, Verantwoordelijkheden Kraanmonteur, Functieprofiel Kraanmonteur, Wat doet een Kraanmonteur, Werken als Kraanmonteur.

Kraanmonteur worden: Opleiding tot kraanmonteur

Een Kraanmonteur heeft minimaal een technisch MBO-diploma. Meestal in de richting van MTS Elektrotechniek / Werktuigbouwkunde. Soms aangevuld met elektrotechnische opleidingen.

Daarnaast wordt vaak gevraagd naar een rijbewijs B voor Kraanmonteurs die op lokatie moeten werken.

Bovendien is voor de Kraanmonteur op lokatie minimaal een certificaat of diploma VCA-basis (De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) vereist. Dat is een certificaat voor de veiligheid op bouwplaatsen. Met deze controlelijst tonen aannemers aan dat zij onder andere aan de wet- en regelgeving zoals de ARBO-wet voldoen. Ook bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kraanmonteur, Kraanmonteur Worden, Opleidingsniveau Kraanmonteur, Scholing Kraanmonteur, Studie Kraanmonteur, Bijscholing Kraanmonteur, Omscholing Kraanmonteur.

Organisaties waar een kraanmonteur doorgaans werkzaam is

De organisatie waar de Kraanmonteur werkt is meestal een organisatie gericht op het maken van winst (profit organisatie). Wel werken deze organisaties veel voor overheden, zoals gemeentes en het rijk, die niet gericht zijn op winst (nonprofit).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kraanmonteur, Kraanmonteur Worden, Opleidingsniveau Kraanmonteur, Scholing Kraanmonteur, Studie Kraanmonteur, Bijscholing Kraanmonteur, Omscholing Kraanmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kraanmonteur

Het inkomen van een Kraanmonteur ligt tussen de € 1.600 en € 2.700, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de opdracht, ervaring en opleiding. Als de Kraanmonteur in de bouw werkzaam is, wat meestal het geval zal zijn, zijn de arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de Bouw CAO.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Kraanmonteur, Loon Kraanmonteur, Wat verdien je als Kraanmonteur, Salarisschaal Kraanmonteur, Salarisindicatie Kraanmonteur, Bonus Kraanmonteur, CAO Kraanmonteur, Brutoloon Kraanmonteur, Nettoloon Kraanmonteur, Vakantiedagen Kraanmonteur, Pensioen Kraanmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden kraanmonteur

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Kraanmonteur, Vaardigheden Kraanmonteur, Attitude Kraanmonteur, Kwalificaties Kraanmonteur, Competentieprofiel Kraanmonteur.

Boeken voor het beroep kraanmonteur

Wil je meer weten over het beroep kraanmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kraanmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kraanmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kraanmonteur, Kraanmonteur ebooks, boek Kraanmonteur.

Persoonstypen kraanmonteur

Een Kraanmonteur moet een perfectionist zijn, gedreven om zijn werk zo goed mogelijk te doen. Alles, tot de kleinste details, moet kloppen want de Kraanmonteur wordt afgerekend op het eindresultaat waarbij de veiligheid van mensen in het geding is.

Daarnaast moet een Kraanmonteur dus ook prestatiegericht zijn. De Kraanmonteur moet een sterke behoefte hebben om productief te zijn, successen te behalen en mislukkingen te vermijden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kraanmonteur, Karakter Kraanmonteur.

Netwerk kraanmonteur

Een Kraanmonteur heeft intern, binnen het bedrijf waar de Kraanmonteur werkt, te maken met een direct leidinggevende, eventuele collega monteurs en de administratie aan wie de Kraanmonteur rapporteert. De direct leidinggevende of manager geeft leiding aan een groep (Kraan)monteurs. Als de Kraanmonteur zelfstandig voor eigen rekening werkt, dan kan de Kraanmonteur een dubbele rol hebben als monteur en leidinggevende.

Hoe dan ook, de Kraanmonteur zal op een bouwplaats (extern), waar de kraan of heftruck (e.d.) die gemaakt of gecontroleerd moet worden, te maken hebben met de bouwvakkers en opzichter(s) ter plaatse. De Kraanmonteur zal bijvoorbeeld overleg plegen met de opzichter of kraanmachinist over het onderhoud of de reparatie.

De Kraanmonteur in een vaste werkplaats mist dit contact.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kraanmonteur, Medewerkers Kraanmonteur.

Is het beroep kraanmonteur iets voor jou?

Zou je graag kraanmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kraanmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kraanmonteur, beroepskeuzetest Kraanmonteur, beroep Kraanmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kraanmonteur

Momenteel (2012) zijn de arbeidsperspectieven in de bouw somber, er is weinig werk voor de Kraanmonteurs. Daar tegenover staat het tekort aan technisch opgeleide mensen. Dus Kraanmonteurs kunnen met een technische opleiding meestal wel werk vinden in een andere sector.

De doorgroeimogelijkheden voor een Kraanmonteur zijn gemiddeld. Kraanmonteurs met een MBO diploma kunnen diverse technische beroepen uitoefenen maar doorgroeien naar bijvoorbeeld een leidinggevende functie hangt af van persoonlijkheid, persoonlijke ontwikkeling en eventueel doorleren. Met een middenstand diploma op zak, kan een eigen bedrijf gestart worden.

Arbeidsmarktperspectief score kraanmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kraanmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kraanmonteur, Promotie mogelijkheden Kraanmonteur, Carriere Kraanmonteur.

Solliciteren op de functie kraanmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kraanmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kraanmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kraanmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kraanmonteur, CV Kraanmonteur, sollicitatie Kraanmonteur.

Interviews met kraanmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kraanmonteur

Vacatures kraanmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kraanmonteur inspecteert, repareert en onderhoudt (hijs)kranen en administreert de bevindingen. Dit doet de Kraanmonteur zelfstandig volgens de onderhoudsinstructies of in overleg met een directe leidinggevende. De Kraanmonteur signaleert en rapporteert verbeter- en reparatiepunten.

Beoordeling Kraanmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kraanmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kraanmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep