U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderhoudsinspecteur

Onderhoudsinspecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderhoudsinspecteur? Lees de functieomschrijving.

Voor het onderhoud van een pand is vaak een onderhoudsplan voor enkele jaren opgesteld. Bij het opzetten van dit meerjarige onderhoudsplan is uitgegaan van een cyclus, maar feitelijk kan de staat van (onderdelen) van een pand zich anders ontwikkelen dan volgens deze aangenomen manier. Een Onderhoudsinspecteur stelt vast of er sprake is van afwijkingen van de cyclus en past het onderhoudsplan hier eventueel op aan.

Een Onderhoudsinspecteur kan de opdracht krijgen om algemeen naar het onderhoudsplan van een gebouw te kijken, maar vaak is een Onderhoudsinspecteur in een bepaald deelgebied werkzaam. Een voorbeeld van deze gespecialiseerde Onderhoudsinspecteur is een inspecteur die zich vooral bezig houdt met de technische of de elektrotechnische kant van een gebouw. Hierbij bestaan zijn werkzaamheden bijvoorbeeld uit het inspecteren van installaties. De kwaliteit van een installatie wordt dan vastgesteld en er wordt gekeken of er fouten, zoals constructiefouten, te vinden zijn.

Een Onderhoudsinspecteur kan in dienst zijn van een organisatie die één of meer panden bezit via dat dienstverband die panden eens in de zoveel tijd inspecteren, maar vaker komt voor dat een Onderhoudsinspecteur door een organisatie ingehuurd wordt om eenmalig het onderhoudsplan te controleren. Nadat een Onderhoudsinspecteur een (deel van) een onderhoudsplan geïnspecteerd heeft, kan het zijn dat hij zijn bevindingen in het onderhoudsplan verwerkt, maar het kan ook dat hij louter een advies geeft waarna degene die het onderhoudsplan in eerste instantie opgesteld heeft deze naar de bevindingen van de Onderhoudsinspecteur moet aanpassen. Naast de algemene controle, controleert de Onderhoudsinspecteur ook de gedane begroting in het plan. Als hij afwijkingen geconstateerd heeft, zal hij de begroting ook aanpassen of hier een advies over uitbrengen.

Mensen vonden ons op: Job Onderhoudsinspecteur, Baan Onderhoudsinspecteur, Onderhoudsinspecteur Worden, Functie-eisen Onderhoudsinspecteur, Verantwoordelijkheden Onderhoudsinspecteur, Functieprofiel Onderhoudsinspecteur, Wat doet een Onderhoudsinspecteur, Werken als Onderhoudsinspecteur.

Onderhoudsinspecteur worden: Opleiding tot onderhoudsinspecteur

Onderhoudsinspecteur is een functie waar altijd een opleiding voor vereist is. Vaak wordt er een hbo-diploma bouwkunde, klimaattechniek of elektrotechniek gevraagd. In sommige vacatures wordt een een Onderhoudsinspecteur gevraagd die een mbo-diploma in één van deze richtingen heeft, maar vaker wordt iemand dan geen Onderhoudsinspecteur, maar een onderhoudsmedewerker genoemd. De werkzaamheden van deze mbo-opgeleide Onderhoudsinspecteurs worden dan ook niet zelfstandig, maar onder leiding van een hbo-gediplomeerde Onderhoudsinspecteur uitgevoerd.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsinspecteur, Onderhoudsinspecteur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsinspecteur, Scholing Onderhoudsinspecteur, Studie Onderhoudsinspecteur, Bijscholing Onderhoudsinspecteur, Omscholing Onderhoudsinspecteur.

Organisaties waar een onderhoudsinspecteur doorgaans werkzaam is

Een Onderhoudsinspecteur is werkzaam voor een profit-organisatie. Hierbij is er geen verschil of een Onderhoudsinspecteur in dienst is van een bureau wat door een bedrijf ingehuurd wordt om een inspectie uit te voeren of dat een Onderhoudsinspecteur in dienst is van het bedrijf die het pand waar de inspectie moet plaatsvinden in beheer heeft.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsinspecteur, Onderhoudsinspecteur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsinspecteur, Scholing Onderhoudsinspecteur, Studie Onderhoudsinspecteur, Bijscholing Onderhoudsinspecteur, Omscholing Onderhoudsinspecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderhoudsinspecteur

Bij het vaststellen van het brutoloon per maand wordt uitgegaan van een 38-urige werkweek. Echter, dit is een beroep waarbij op een projectmatige manier gewerkt wordt, omdat een Onderhoudsinspecteur vaak voor een bepaald pand eenmalig ingehuurd wordt. Omdat dit onregelmatig kan zijn, hoeft het niet te betekenen dat een Onderhoudsinspecteur in de praktijk elke week deze 38-urige werkweek draait.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderhoudsinspecteur, Loon Onderhoudsinspecteur, Wat verdien je als Onderhoudsinspecteur, Salarisschaal Onderhoudsinspecteur, Salarisindicatie Onderhoudsinspecteur, Bonus Onderhoudsinspecteur, CAO Onderhoudsinspecteur, Brutoloon Onderhoudsinspecteur, Nettoloon Onderhoudsinspecteur, Vakantiedagen Onderhoudsinspecteur, Pensioen Onderhoudsinspecteur.

Competenties, skills & vaardigheden onderhoudsinspecteur

 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Onderhoudsinspecteur, Vaardigheden Onderhoudsinspecteur, Attitude Onderhoudsinspecteur, Kwalificaties Onderhoudsinspecteur, Competentieprofiel Onderhoudsinspecteur.

Boeken voor het beroep onderhoudsinspecteur

Wil je meer weten over het beroep onderhoudsinspecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderhoudsinspecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderhoudsinspecteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderhoudsinspecteur, Onderhoudsinspecteur ebooks, boek Onderhoudsinspecteur.

Persoonstypen onderhoudsinspecteur

Een Onderhoudsinspecteur dient een succesvolle werker te zijn. Hij wordt ingehuurd om (een deel van) een onderhoudsplan te inspecteren en dit moet hij zo secuur mogelijk doen, omdat hij speciaal ingehuurd wordt om veranderde omstandigheden in het bestaande onderhoudsplan te signaleren. Hij probeert zo goed mogelijk zijn opdrachtgever van dienst te zijn.
Naast een succesvolle werknemer is een Onderhoudsinspecteur ook een perfectionist. Dit omdat hij zelfs de kleinste veranderingen in de situatie waarvan het onderhoudsplan is uitgegaan moet signaleren. Zijn werkzaamheden zal hij niet naar verwachtingen kunnen verrichten als hij geen perfectionistische eigenschappen zal bezitten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderhoudsinspecteur, Karakter Onderhoudsinspecteur.

Netwerk onderhoudsinspecteur

Een Onderhoudsinspecteur wordt ingehuurd door een opdrachtgever. Dit is iemand die zeggenschap heeft over het pand waar het onderhoudsplan voor opgesteld is. Met deze opdrachtgever heeft een Onderhoudsinspecteur minstens tweemaal contact mee, namelijk aan het begin van de opdracht, als de opdracht aan de Onderhoudsinspecteur gegeven wordt, en aan het einde, waarbij het advies van de Onderhoudsinspecteur aan de opdrachtgever overhandigd wordt.

Naast het contact met de opdrachtgever heeft een Onderhoudsinspecteur eventueel tijdens de werkzaamheden contact met werknemers binnen het pand wat gecontroleerd moet worden, met medewerkers van het bureau waarbij hij in dienst is en met onderhoudsmedewerkers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderhoudsinspecteur, Medewerkers Onderhoudsinspecteur.

Is het beroep onderhoudsinspecteur iets voor jou?

Zou je graag onderhoudsinspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderhoudsinspecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderhoudsinspecteur, beroepskeuzetest Onderhoudsinspecteur, beroep Onderhoudsinspecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderhoudsinspecteur

Een Onderhoudsinspecteur heeft een redelijke arbeidsmarkt, maar deze is door de crisis wel ietwat afgenomen. Bedrijven zijn in slechte economische tijden eerder geneigd het onderhoudsplan zoals voor een periode is vastgesteld zonder tussentijdse controle voor lief te nemen dan dat zij dat in betere economische tijden doen. Echter, het gros van de bedrijven hecht ook in slechte tijden nog waarde aan de tussentijdse inspectie.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voor een Onderhoudsinspecteur niet, omdat het een functie is die zelfstandig uitgevoegd wordt en er dus geen directe leidinggevende functies boven een Onderhoudsinspecteur staan waartoe eventueel doorgegroeid kan worden.

Arbeidsmarktperspectief score onderhoudsinspecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderhoudsinspecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderhoudsinspecteur, Promotie mogelijkheden Onderhoudsinspecteur, Carriere Onderhoudsinspecteur.

Solliciteren op de functie onderhoudsinspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderhoudsinspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderhoudsinspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderhoudsinspecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderhoudsinspecteur, CV Onderhoudsinspecteur, sollicitatie Onderhoudsinspecteur.

Interviews met onderhoudsinspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderhoudsinspecteur

Vacatures onderhoudsinspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsinspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsinspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Voor het onderhoud van een pand is vaak een onderhoudsplan voor enkele jaren opgesteld. Bij het opzetten van dit meerjarige onderhoudsplan is uitgegaan van een cyclus, maar feitelijk kan de staat van (onderdelen) van een pand zich anders ontwikkelen dan volgens deze aangenomen manier. Een Onderhoudsinspecteur stelt vast of er sprake is van afwijkingen van de cyclus en past het onderhoudsplan hier eventueel op aan.

Beoordeling Onderhoudsinspecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsinspecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsinspecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep