Onderhoudsinspecteur Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Onderhoudsinspecteur worden: Opleidingen tot Onderhoudsinspecteur

Wil je Onderhoudsinspecteur worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Onderhoudsinspecteur, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Onderhoudsinspecteur.

Hoe word je een Onderhoudsinspecteur? 

Onderhoudsinspecteur is een functie waar altijd een opleiding voor vereist is. Vaak wordt er een hbo-diploma bouwkunde, klimaattechniek of elektrotechniek gevraagd. In sommige vacatures wordt een een Onderhoudsinspecteur gevraagd die een mbo-diploma in één van deze richtingen heeft, maar vaker wordt iemand dan geen Onderhoudsinspecteur, maar een onderhoudsmedewerker genoemd. De werkzaamheden van deze mbo-opgeleide Onderhoudsinspecteurs worden dan ook niet zelfstandig, maar onder leiding van een hbo-gediplomeerde Onderhoudsinspecteur uitgevoerd.
 

De 1 best beoordeelde opleidingen Onderhoudsinspecteur

bijgewerkt op 07-01-2022

NEN 2767: Praktijktraining Onderhoudsinspecteur vastgoed (module 4)
Vind u het een uitdaging om zelfstandig een volledige inventarisatie en inspectie uit te voeren? Dan is deze training interessant voor u. In een gebouw neemt u de gebreken op …
NEN 2767: Praktijktraining Onderhoudsinspecteur vastgoed (module 4)

Is het verstandig om Onderhoudsinspecteur te worden?

Voordat je aan een opleiding Onderhoudsinspecteur begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Onderhoudsinspecteur worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Onderhoudsinspecteur?

Een Onderhoudsinspecteur heeft een redelijke arbeidsmarkt, maar deze is door de crisis wel ietwat afgenomen. Bedrijven zijn in slechte economische tijden eerder geneigd het onderhoudsplan zoals voor een periode is vastgesteld zonder tussentijdse controle voor lief te nemen dan dat zij dat in betere economische tijden doen. Echter, het gros van de bedrijven hecht ook in slechte tijden nog waarde aan de tussentijdse inspectie.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voor een Onderhoudsinspecteur niet, omdat het een functie is die zelfstandig uitgevoegd wordt en er dus geen directe leidinggevende functies boven een Onderhoudsinspecteur staan waartoe eventueel doorgegroeid kan worden.

De actuele kans op werk voor een Onderhoudsinspecteur

Het beroep Onderhoudsinspecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Onderhoudsinspecteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Onderhoudsinspecteur

Als je je wilt omscholen tot Onderhoudsinspecteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Onderhoudsinspecteur door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Onderhoudsinspecteur zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Onderhoudsinspecteur

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderhoudsinspecteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Onderhoudsinspecteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderhoudsinspecteur

Als je Onderhoudsinspecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderhoudsinspecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderhoudsinspecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderhoudsinspecteur?

Competenties en Vaardigheden Onderhoudsinspecteur

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Onderhoudsinspecteur nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Onderhoudsinspecteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderhoudsinspecteur

Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Onderhoudsinspecteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderhoudsinspecteur. Als Onderhoudsinspecteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderhoudsinspecteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderhoudsinspecteur

Vakkennis voor een Onderhoudsinspecteur

Het is voor een Onderhoudsinspecteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Onderhoudsinspecteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Onderhoudsinspecteur


Werkervaring Onderhoudsinspecteur

Het is voor een startend Onderhoudsinspecteur die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderhoudsinspecteur is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Onderhoudsinspecteur, maar iets anders?

Is een opleiding Onderhoudsinspecteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Onderhoudsinspecteur

Als je Onderhoudsinspecteur wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Onderhoudsinspecteur


Weten hoe het is om als Onderhoudsinspecteur te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Onderhoudsinspecteur te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Onderhoudsinspecteur te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Onderhoudsinspecteur te worden?

Zou je graag Onderhoudsinspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Onderhoudsinspecteur voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar