Literatuuronderzoeker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Literatuuronderzoeker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Literatuuronderzoeker, zoals: "Wat doet een Literatuuronderzoeker?", of "Wat verdient een Literatuuronderzoeker? of "Hoe word je een Literatuuronderzoeker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Literatuuronderzoeker nodig heeft.Wat is een Literatuuronderzoeker?

‘Literatuuronderzoek’ is een breed begrip dat wordt gebruikt voor het onderzoek naar literatuur, meestal in een wetenschappelijke context. Sommige middelbare-schoolopdrachten kunnen ook ‘literatuuronderzoek’ genoemd worden, maar dit is een laagdrempelige variant. Iemand die literatuuronderzoeker van beroep is zal vrijwel uitsluitend met wetenschappelijke literatuur of met andersoortige literatuur in een wetenschappelijke context bezig zijn. Met ‘literatuuronderzoeker’ zal hier bedoeld worden: iemand die onderzoek doet in de literatuurwetenschappen.

Literatuuronderzoeker is een beroep dat zelden tot nooit voorkomt buiten de universiteit. Onderzoek naar literatuur geeft vaak niet de resultaten die de moeite en het geld waard gevonden worden door bedrijven om eigen onderzoekers in dienst te nemen.

Past het beroep Literatuuronderzoeker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Literatuuronderzoeker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Onderzoeker literatuurwetenschappen


Vacatures Literatuuronderzoeker

Er zijn geen vacatures Literatuuronderzoeker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Literatuuronderzoeker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Literatuuronderzoeker in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Literatuuronderzoeker

Wat verdient een Literatuuronderzoeker?

De literatuuronderzoeker heeft met een gemiddeld startsalaris van ruim 2700 euro per maand een prima salaris, maar kan doorgroeien naar ver in de 3000 euro per maand. Naast werkervaring hangt het salaris ook af van de kwaliteit van het onderzoek en in sommige gevallen ook van de naamsbekendheid van de onderzoeker (bijvoorbeeld in de gevallen dat deze zelf ook auteur is). Literatuuronderzoekers kunnen daarom ook best boven de 4000 euro per maand verdienen.

Salarisschaal Literatuuronderzoeker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Literatuuronderzoeker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Literatuuronderzoeker


Literatuuronderzoeker worden: Opleidingen tot Literatuuronderzoeker

Wil je Literatuuronderzoeker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Literatuuronderzoeker.

Hoe word je een Literatuuronderzoeker? 

Omdat de literatuuronderzoeker op een universitair niveau moet kunnen werken, is een wo-diploma (Literatuurwetenschap als meest voor de hand liggende richting) een belangrijke vereiste. Verder zijn de onderzoeksplekken bij universiteiten felbegeerd, en zal hij of zij die onderzoeker wil worden, al tijdens de studie bovengemiddelde motivatie en resultaten moeten laten zien.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Literatuuronderzoeker

Er zijn geen opleidingen Literatuuronderzoeker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Literatuuronderzoeker in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek


Literatuuronderzoeker worden: Omscholen tot Literatuuronderzoeker

Als je je wilt omscholen tot Literatuuronderzoeker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Literatuuronderzoeker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Literatuuronderzoeker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Literatuuronderzoeker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Literatuuronderzoeker

Als je Literatuuronderzoeker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Literatuuronderzoeker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Literatuuronderzoeker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Literatuuronderzoeker?


Competenties en Vaardigheden Literatuuronderzoeker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Literatuuronderzoeker.

Welke competenties heeft een Literatuuronderzoeker nodig?

Een Literatuuronderzoeker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Vaardigheden Literatuuronderzoeker

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Analytisch vermogen
 • Beoordelen
 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid en Eigenschappen Literatuuronderzoeker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Literatuuronderzoeker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Literatuuronderzoeker nodig? 

De literatuuronderzoeker moet zelfstandig te werk gaan, en daarbij dus hoge doelen stellen en zichzelf blijven motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen (Perfectionist). Om goed onderzoek te kunnen doen is het daarnaast natuurlijk belangrijk dat een onderzoeker op details let, overzichtelijk werkt en de eigen kwaliteitsnorm handhaaft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Literatuuronderzoeker


Eigenschappen Literatuuronderzoeker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Literatuuronderzoeker

Wat zijn de baankansen voor een Literatuuronderzoeker?

Om als (literatuur)onderzoeker aan de slag te kunnen moet men zich bewijzen, en zich steeds weer blijven bewijzen. Als men dit volhoudt, dan zal er altijd werk te vinden zijn. Goed onderzoek wordt beloond, en zal ook voor doorgroeimogelijkheden zorgen, zoals een hoogleraarschap op de universiteit, of een leidinggevende positie daarbuiten.

De actuele kans op werk voor een Literatuuronderzoeker

Het beroep Literatuuronderzoeker is onderdeel van de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Literatuuronderzoeker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Literatuuronderzoeker

Je kunt als Literatuuronderzoeker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Literatuuronderzoeker is onderdeel van de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Literatuuronderzoeker

Verwante beroepen Literatuuronderzoeker


Organisaties waar een Literatuuronderzoeker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Literatuuronderzoeker meestal werkt.

Waar werkt een Literatuuronderzoeker?

Een onderzoeker kan zowel voor de overheid als voor particulieren aan het werk gaan. Literatuuronderzoek vindt echter vooral plaats binnen de universiteit (non-profit dus).

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Literatuuronderzoeker

Met wie werkt een Literatuuronderzoeker samen? 

Het netwerk van de literatuuronderzoeker zal zich vooral binnen de universiteit (en andere universiteiten) bevinden. De literatuuronderzoeker zal vooral contact hebben met onderzoekers (welke vaak ook hoogleraar zullen zijn) en met ander personeel op de universiteit. Literatuuronderzoeker is hoe dan ook geen beroep waar veel contact bij te pas komt. Toch hebben veel onderzoekers een wereldwijd netwerk, doordat ze communiceren met collega’s door middel van wetenschappelijke tijdschriften en dergelijke.


 • Onderzoeker
 • Hoogleraar
Literatuuronderzoeker

Interview met een Literatuuronderzoeker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Literatuuronderzoeker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Literatuuronderzoeker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Literatuuronderzoeker?

De beroepen die verwant zijn aan Literatuuronderzoeker zijn:
Onderzoeker
Salaris: €2495 tot €4295
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Hoogleraar Literatuurwetenschap
Salaris: €6009 tot €10272
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Literatuuronderzoeker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoeker
 • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar