Literatuuronderzoeker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Literatuuronderzoeker? Lees de functieomschrijving.

‘Literatuuronderzoek’ is een breed begrip dat wordt gebruikt voor het onderzoek naar literatuur, meestal in een wetenschappelijke context. Sommige middelbare-schoolopdrachten kunnen ook ‘literatuuronderzoek’ genoemd worden, maar dit is een laagdrempelige variant. Iemand die literatuuronderzoeker van beroep is zal vrijwel uitsluitend met wetenschappelijke literatuur of met andersoortige literatuur in een wetenschappelijke context bezig zijn. Met ‘literatuuronderzoeker’ zal hier bedoeld worden: iemand die onderzoek doet in de literatuurwetenschappen.

Literatuuronderzoeker is een beroep dat zelden tot nooit voorkomt buiten de universiteit. Onderzoek naar literatuur geeft vaak niet de resultaten die de moeite en het geld waard gevonden worden door bedrijven om eigen onderzoekers in dienst te nemen.

Wil je werken als Literatuuronderzoeker?

Werk je al als Literatuuronderzoeker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Literatuuronderzoeker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Literatuuronderzoeker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Literatuuronderzoeker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Onderzoeker
  • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Literatuuronderzoeker

Wat verdient een Literatuuronderzoeker?

De literatuuronderzoeker heeft met een gemiddeld startsalaris van ruim 2700 euro per maand een prima salaris, maar kan doorgroeien naar ver in de 3000 euro per maand. Naast werkervaring hangt het salaris ook af van de kwaliteit van het onderzoek en in sommige gevallen ook van de naamsbekendheid van de onderzoeker (bijvoorbeeld in de gevallen dat deze zelf ook auteur is). Literatuuronderzoekers kunnen daarom ook best boven de 4000 euro per maand verdienen.

Salarisschaal Literatuuronderzoeker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Literatuuronderzoeker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Literatuuronderzoeker

Hoe goed is de toekomst voor de Literatuuronderzoeker? 

Om als (literatuur)onderzoeker aan de slag te kunnen moet men zich bewijzen, en zich steeds weer blijven bewijzen. Als men dit volhoudt, dan zal er altijd werk te vinden zijn. Goed onderzoek wordt beloond, en zal ook voor doorgroeimogelijkheden zorgen, zoals een hoogleraarschap op de universiteit, of een leidinggevende positie daarbuiten.

Baankans Literatuuronderzoeker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Literatuuronderzoeker worden: Opleidingen tot Literatuuronderzoeker

Hoe word je een Literatuuronderzoeker? 

Omdat de literatuuronderzoeker op een universitair niveau moet kunnen werken, is een wo-diploma (Literatuurwetenschap als meest voor de hand liggende richting) een belangrijke vereiste. Verder zijn de onderzoeksplekken bij universiteiten felbegeerd, en zal hij of zij die onderzoeker wil worden, al tijdens de studie bovengemiddelde motivatie en resultaten moeten laten zien.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Literatuuronderzoeker

Meer opleidingen Literatuuronderzoeker

Weet je nog niet of je Literatuuronderzoeker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Literatuuronderzoeker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Literatuuronderzoeker

Met wie werkt een Literatuuronderzoeker samen? 

Het netwerk van de literatuuronderzoeker zal zich vooral binnen de universiteit (en andere universiteiten) bevinden. De literatuuronderzoeker zal vooral contact hebben met onderzoekers (welke vaak ook hoogleraar zullen zijn) en met ander personeel op de universiteit. Literatuuronderzoeker is hoe dan ook geen beroep waar veel contact bij te pas komt. Toch hebben veel onderzoekers een wereldwijd netwerk, doordat ze communiceren met collega’s door middel van wetenschappelijke tijdschriften en dergelijke.


  • Onderzoeker
  • Hoogleraar
Literatuuronderzoeker


Organisaties waar een Literatuuronderzoeker werkzaam is

Waar werkt een Literatuuronderzoeker meestal? 

Een onderzoeker kan zowel voor de overheid als voor particulieren aan het werk gaan. Literatuuronderzoek vindt echter vooral plaats binnen de universiteit (non-profit dus).

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Literatuuronderzoeker

Waar kun je het beste werken als Literatuuronderzoeker? Hieronder vindt je de best door de Literatuuronderzoeker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Literatuuronderzoeker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Literatuuronderzoeker:

Welke competenties heeft een een Literatuuronderzoeker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Literatuuronderzoeker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Literatuuronderzoeker nodig? 

De literatuuronderzoeker moet zelfstandig te werk gaan, en daarbij dus hoge doelen stellen en zichzelf blijven motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen (Perfectionist). Om goed onderzoek te kunnen doen is het daarnaast natuurlijk belangrijk dat een onderzoeker op details let, overzichtelijk werkt en de eigen kwaliteitsnorm handhaaft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Literatuuronderzoeker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Literatuuronderzoeker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Literatuuronderzoeker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Literatuuronderzoeker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Literatuuronderzoeker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Literatuuronderzoeker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Literatuuronderzoeker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Literatuuronderzoeker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Literatuuronderzoeker iets voor je?

Zou je graag Literatuuronderzoeker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Literatuuronderzoeker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Literatuuronderzoeker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar