Auteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Auteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep auteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je auteur wordt.

 

Wat is een Auteur?

Wie Auteur wil worden, moet vooral een grote fantasie en veel geduld hebben. Als het gaat om het feitelijk schrijven van een boek, fictie of non-fictie, gaat er doorgaans heel wat tijd overheen voordat het boek uiteindelijk geschreven is. Eerst moet men met een concept komen, dit uitwerken en uiteindelijk een leesbaar manuscript af te leveren dat bovendien genoeg woorden telt. Dan moet het boek nog geredigeerd worden, zodat grammatica en stijl op orde zijn, en eventuele feiten gecheckt en het zo voldoet aan de eisen van bepaalde uitgevers. Daarna moeten deze uitgevers of literaire agenten aangeschreven worden. Soms hebben Auteurs echter al voordat het manuscript af is een contract bij een uitgeverij.

Als men uiteindelijk het geluk heeft dat een bepaalde uitgever interesse toont in het boek, moeten er eerst nog meerdere aanpassingen gemaakt worden voordat het boek uiteindelijk naar de drukker kan. Zelfs dan is het werk van een Auteur nog niet afgelopen, omdat het boek na publicatie ook verkocht moet worden. Hiervoor moet de Auteur publiek aan kunnen spreken en vooral veel onderweg zijn om het boek te promoten. Als het boek uiteindelijk populair genoeg is, kan de Auteur weer aan de slag voor het volgende boek. Voor non-fictie komt hier nog bij dat de meeste boeken op de educatie gericht zijn en daarom extra strenge criteria hebben voor de nauwkeurigheid van de informatie. Deze Auteurs moeten dan ook meer onderzoek doen dan Auteurs van fictieve werken.

In het digitale tijdperk is er een auteursbeweging aan het ontstaan die boeken zelf uitbrengt, zonder uitgever en vaak ook zonder een drukker. Deze boeken zijn te vinden via Internet en worden uitsluitend digitaal aangeboden. Hierdoor is een Auteur zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk en de marketing ervan, maar ontvangt deze dus ook 100% van de opbrengsten van het boek.Wil je werken als Auteur?

Werk je al als Auteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Auteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Auteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Auteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Uitgevers
  • Lezers
  • Literair Agenten

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

39


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Auteur

Wat verdient een Auteur?

Auteurs kunnen hun hele leven maar enkele boeken verkopen (aan familie en vrienden bijvoorbeeld), of milioenen (zoals J.K. Rowling, die daarmee €11.790.686 per maand verdient). Doorgaans krijgt de Auteur een salaris van 10% van de verkoopopbrengsten (per boek).

Het is mogelijk voor een ervaren Auteur om van de uitgever een voorschot te krijgen op het volgende boek, maar dit wordt daarna van de winst afgeschreven. Auteurs die zelf publiceren, vooral in het geval van digitale publicaties, verdienen wel 100% van elk verkocht exemplaar, maar verkopen hun boek dan ook voor een hoop minder geld dan hun tegenhangers op papier.

Al met al wordt het aangeraden om als Auteur naast het schrijven een vaste baan aan te houden, zelfs na eenmalig success. Het kost meestal meerdere boeken om een uitgebreid lezerspubliek te krijgen, en pas dan is het mogelijk om van enkel schrijven te kunnen overleven.

Auteurs van non-fictie zijn dan ook vaak in dienst van een universiteit. Auteurs of scriptschrijvers voor bijvoorbeeld TV series zijn vaak ook in dienst van een procutiemaatschappij. Voor hen is het salaris afhankelijk van de populariteit van de serie. Het loon is dus lastig in te schatten, maar zal voor auteurs in loondienst tussen de €2000,- en €10.000,- liggen.

Salarisschaal Auteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Auteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Auteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Auteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Auteur vacatures

Vacature Constructief Bestekschrijver - Regio Amsterdam
Progressive Recruitment
Constructief Bestekschrijver - Regio Amsterdam Introductie Voor de afdeling Constructies en Waterbouw van het Ingenieursbureau Amsterdam ben ik op zoek naar een Constructief Bestekschrijver. Wil jij aan uitdagende projecten werken …
Vacature Bestekschrijver Civiele Techniek (overheid)
Eminent Groep
Ter uitbreiding van het team is deze overheidsinstantie op zoek naar een civieltechnische bestekschrijver. Als bestekschrijver ga jij je bezig houden met het opstellen van bestekken voor diverse civieltechnische projecten. …
Vacature EMVI Coördinator Integrale Projecten
Eminent Groep
Ben jij die enthousiaste ondernemende EMVI-coördinator die wil helpen om de EMVI-dienstverlening verder uit te bouwen. Kun jij jouw technische kennis verwerken in een goed commercieel plan? Dan zoeken wij …
Vacature E-mail marketeer / tekstschrijver / u (m/ v)
Fouragehandel Bus BV
Heb jij een passie voor schrijven, en zoek je een bijbaan met (als je goed bent) uitzicht op een vaste baan? Wij zijn voor onze veilingsite en webshop bezig met …
Vacature Ontwerper/ werkvoorbereider
Eminent Groep
Als echte allrounder ga jij je bezighouden met diverse taken binnen het ingenieursbureau. Je pakt een deel van het ontwerpen van de projecten op, hierbij vervul je ook een aantal …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Auteur

Wat is de toekomst van Auteur?

Op elke 1000 manuscripten die een uitgever onder ogen krijgt is er kans dat misschien twee of drie van de Auteurs uitgekozen worden om verder mee te werken. En zelfs voor die drie is er kans dat het manuscript toch uiteindelijk niet gepubliceerd wordt. Iedereen kan een boek schrijven, maar niet iedereen kan dat boek uitgebracht krijgen. En er zijn er maar heel weinig die na één succes nog meer succesvolle werken produceren.

Natuurlijk ligt het bij non-fictie anders, aangezien er daar meer kans is dat mensen meerdere boeken van dezelfde persoon willen lezen. Dat is een kwestie van betrouwbaarheid. Het is dan nogwel de vraag of de Auteur überhaupt meerdere boeken in zich heeft.

Huidige aantal vacatures

39


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Auteur worden: Opleidingen tot Auteur

Wil je Auteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Auteur.

Hoe word je een Auteur? 

Auteurs teren op opgedane ervaring, oefenen veel met schrijven en leren van hun fouten. In principe is daarom elke soort opleiding een geschikte start. Voor de Auteurs van wetenschappelijke publicaties in non-fictie is een opleiding op Post-Doc niveau aan te raden in het specialisme waarover geschreven wordt. Over het algemeen geeft een opleiding in taal of literatuur geen speciale geschiktheid voor het schrijven van een boek. Workshops daarentegen kunnen wel helpen, door de mogelijkheid om te oefenen en feedback te ontvangen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Auteur

Begeleiding richting succesvol zelfstandig ondernemerschap (ZZP VoF BV)
Zoek jij die businesscoach voor de start van jouw onderneming? Of zoek je hulp voor die extra impuls in je bestaande onderneming? Pedro van Helden, businesscoach en auteur van de …
Begeleiding richting succesvol zelfstandig ondernemerschap (ZZP VoF BV)
Online cursus Photoshop 2020
Na onze videoserie Photoshop CC ken je Photoshop van binnen en van buiten. Van het bewerken van foto's tot het vormgeven van tekst tot het werken met de krachtige 3D …
Online cursus Photoshop 2020
Verlies en rouw bij kinderen
Tijdens de training Verlies en rouw bij kinderen gaan we dieper in op wat de gevolgen van verlies voor kinderen kunnen zijn in verschillende leeftijdscategorieën en staan we stil bij …
Verlies en rouw bij kinderen
LinkedIn Recruitment (Werving via LinkedIn)
Recruitment via LinkedIn biedt ongekende mogelijkheden. Maar dan moet je die mogelijkheden wel kennen. En benutten! Wij zorgen ervoor dat je alle kennis en tools hebt om LinkedIn succesvol voor
LinkedIn Recruitment (Werving via LinkedIn)
Verlies en rouw bij volwassenen
Om volwassenen in rouw de juiste ondersteuning te kunnen bieden is het van groot belang de grenzen van mogelijkheden te bewaken. Wanneer is rouw zó complex dat er andere specialisten …
Verlies en rouw bij volwassenen

Omscholen of doorgroeien tot Auteur

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Auteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Auteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Auteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Auteur?

Competenties en Vaardigheden Auteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Auteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Auteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Auteur

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Auteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Auteur. Als Auteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Auteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Auteur

Vakkennis voor een Auteur

Het is voor een Auteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Auteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Auteur

Online cursus Photoshop 2020
Na onze videoserie Photoshop CC ken je Photoshop van binnen en van buiten. Van het bewerken van foto's tot het vormgeven van tekst tot het werken met de krachtige 3D …
Online cursus Photoshop 2020
Slaapmeditatie in 20 minuten (audioboek)
Volg nu Slaapmeditatie in 20 minuten (audioboek) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Een heerlijke …
Slaapmeditatie in 20 minuten (audioboek)
Meditatie voor het omgaan met moeilijke emoties (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet In deze geleide meditatie leren we hoe we verstorende emoties als boosheid, trots en hechting kunnen herkennen. …
Meditatie voor het omgaan met moeilijke emoties (audioboek)
De basis van zakelijk succes (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Dit audioprogramma is een live-registratie van het Zakelijk Succes Seminar. Het programma is bedoeld voor ondernemers …
De basis van zakelijk succes (audioboek)
Meditatie voor het omgaan met moeilijke emoties (audioboek)
Volg nu Meditatie voor het omgaan met moeilijke emoties (audioboek) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk …
Meditatie voor het omgaan met moeilijke emoties (audioboek)

Werkervaring Auteur

Het is voor een startend Auteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Auteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Journalist, Uitgever .

Iets anders leren?

Is Auteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Auteur

Met wie werkt een Auteur samen? 

De uitgever is een belangrijke spil in het netwerk van de Auteur, omdat die garant staat voor het drukken en verkopen van het boek. Daarnaast is interactie met de lezer erg belangrijk al moet die geen invloed krijgen op het schrijfprocess. Literair agenten vormen vooral voor publicatie in grotere landen een belangrijke bondgenoot, aangezien die over het algemeen een beter inzicht hebben in de markt en de uitgevers kennen die bereid zijn het boek uit te geven. Ook hebben ze de juridische taak om te zorgen dat een zo positief mogelijk contract met de uitgever wordt aangegaan.


  • Uitgevers
  • Lezers
  • Literair Agenten
Auteur


Organisaties waar een Auteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Auteur meestal werkt.

Waar werkt een Auteur?

Uitgeverijen kunnen gigantisch of juist heel klein zijn. Voor allen geldt dat winst maken het belangrijkste doel is. Onderscheid kan gemaakt worden tussen uitgeverijen met verschillende specialisaties, zoals christelijke uitgevers, of uitgeverijenvan schoolboeken. Daarnaast is er  verschil in organisaties die zelf door Schrijvers gerund worden, die enkel het drukken regelen en niet naar de kwaliteit van het werk kijken en diegenen die exclusief digitaal werk uitgeven.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Auteur

Waar kun je het beste werken als Auteur? Hieronder vind je de best door de Auteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Auteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Auteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Auteur.

Welke competenties heeft een Auteur nodig?

Een Auteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Auteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Auteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Auteur nodig? 

Voor het schrijven van een boek is veel inlevingsvermogen nodig. Het is daarom belangrijk dat een Auteur de wereld om zich heen goed waarneemt, en van daaruit een realistische beschrijving kan maken in het boek. Als een Auteur niet dit inzicht in de mens heeft, dan zal het boek voor de lezer niet overtuigend zijn (Waarnemer).Daarnaast is natuurlijk een grote mate van fantasie nodig. Een auteur moet een hele wereld kunnen scheppen in de eigen geest en precies kunnen anticiperen welke volgende stappen de personages nemen, en hoe het boek uiteindelijk in elkaar moet gaan steken. Ook non-fictie moet kunnen overtuigen (Romanticus)..

Bekijk de persoonstypen voor Auteur


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Auteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Auteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Auteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Auteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Auteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Auteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Auteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Auteur iets voor je?

Zou je graag Auteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Auteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Auteur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Auteur

Vacature Bestekschrijver / Contractschrijver
Continu
Binnen het team van onze opdrachtgever werk je als bestek- en contractschrijver zowel zelfstandig als in teamverband aan diverse regionale en binnenstedelijke civiele en/of cultuurtechnische projecten. Je weet projecten integraal …
Vacature D tekenaar / bestekschrijver Civiele Techniek
Eminent Groep
In deze functie werk je als tekenaar / bestekschrijver, veelal in teamverband, aan concrete opdrachten op het brede vakgebied van de openbare ruimte. Onder begeleiding van een projectleider maak je …
Vacature QARA Technical Writer (Medical Devices)
MacroMedics
Company ProfileMacroMedics, a Dutch company founded in , is an international leader in innovation for patient positioning products for radiation oncology. We develop and sell Medical Devices through a …
Vacature Creatieve Online Content Marketeer / SEO Tekstschrijver / Blogger ( - uur)
Gewoon Merel
Ben jij creatief, commercieel en communicatief sterk met een extreem vlotte pen en SEO-skills? En heb je een afgeronde HBO/WO-opleiding richting marketing/communicatie en/of content writing? Schrijf dan snel jouw motivatie …
Vacature Tekenaar/ bestekschrijver ingenieursbureau
ANSINGER BV
Functieomschrijving Aan mooie uitdagende projecten werken met uistekende arbeidsvoorwaarden én een gezellige werksfeer. Geen dag is hetzelfde als: tekenaar/bestekschrijverVoor dit landelijk opererend ingenieursbureau zijn wij per direct op zoek …

Actuele blogposts


reacties op Auteur

Lisanne

Waarom is er zo weinig info over je opleiding?

Lisanne

Waarom is er zo weinig info over je opleiding?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar