Letterkundige Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Letterkundige worden: Opleidingen tot Letterkundige

Wil je Letterkundige worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Letterkundige, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Letterkundige.

Hoe word je een Letterkundige? 

Hoewel zoals hierboven gezegd conventies ontbreken, ligt voor zowel schrijver als voor onderzoeker voor de hand minimaal een hbo-opleiding te hebben voltooid op enig aan de Nederlandse taal verwant vakgebied. Voorbeelden hiervan zijn de wo-studies taalwetenschap, literatuurwetenschap, Nederlandse taal & cultuur, enzovoorts.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Letterkundige

Er zijn geen opleidingen Letterkundige aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Letterkundige in werkt

Bekijk meer opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Is het verstandig om Letterkundige te worden?

Voordat je aan een opleiding Letterkundige begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Letterkundige worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Letterkundige?

Natuurlijk kan iedereen in principe op zolder letterkunde gaan onderzoeken, maar qua beroep is er niet zo veel van te maken. Nergens zul je ooit een vacature letterkundige zien: in de universitaire wereld is doorgaans al meer aanbod dan vraag, en het bedrijfsleven heeft niet zo veel op met letterkundig onderzoek. Het arbeidsmarktperspectief mag dan ook best als slecht worden bestempeld.

De actuele kans op werk voor een Letterkundige

Het beroep Letterkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Linguïsten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Linguïsten is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Letterkundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Letterkundige

Als je je wilt omscholen tot Letterkundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Letterkundige door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Letterkundige zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Letterkundige

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Letterkundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Letterkundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Letterkundige

Als je Letterkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Letterkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Letterkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Letterkundige?

Competenties en Vaardigheden Letterkundige

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Letterkundige nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Letterkundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Letterkundige

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Letterkundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Letterkundige. Als Letterkundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Letterkundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Letterkundige

Vakkennis voor een Letterkundige

Het is voor een Letterkundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Letterkundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Letterkundige


Werkervaring Letterkundige

Het is voor een startend Letterkundige die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Letterkundige is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Letterkundige, maar iets anders?

Is een opleiding Letterkundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Letterkundige

Als je Letterkundige wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Letterkundige


Weten hoe het is om als Letterkundige te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Letterkundige te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Letterkundige te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Letterkundige te worden?

Zou je graag Letterkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Letterkundige voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar