Journalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Journalist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep journalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je journalist wordt.

 

Wat is een Journalist?

Een Journalist onderzoekt (belangrijke of opvallende) gebeurtenissen, en creëert daarna vanuit de bovengebrachte feiten een verhaal dat een bepaald publiek aan zal spreken. Dit verhaal kan zowel schriftelijk als visueel gebracht worden. Het is belangrijk dat een Journalist goed onderzoek kan doen en de gebeurtenissen op zo’n manier analyseert dat er een concreet verhaal ontstaat, dat bovendien relevant is voor de doelgroep. Een Journalist moet zelf ook het nieuws volgen en een netwerk onderhouden, om over voldoende bronnen te beschikken om een zowel volledig als actueel item te kunnen maken.

Goede sociale vaardigheden zijn noodzakelijk om informatie te verzamelen. Soms gaan Journalisten aan sociale regels voorbij om verhalen boven tafel te krijgen, bijvoorbeeld in de roddeljournalistiek. Om goede journalistiek te bevorderen bestaat er in Nederland een Gedragscode waaraan Journalisten moeten voldoen. Zo mag een Journalist bijvoorbeeld niet zomaar verhalen (of bronnen) verzinnen of zijn positie misbruiken.

Er bestaan meerdere soorten journalistiek. Een Journalist kan bijvoorbeeld voor een bepaald medium of binnen een specialisme (economie, buitenland, etc.) werken. Een Journalist zal vaak freelance werken, maar kan ook in dienst zijn van een krant of programma. Een dag van een oorlogsjournalist in Afghanstan die voor een t.v.-journaal reportages maakt ziet er natuurlijk heel anders uit dan van de verslaggever van hetzelfde journaal die een item brengt over Koninginnedag. In het algemeen is journalistiek een vrij beroep, maar voor toegang tot bepaalde locaties heeft een Journalist wel een perskaart of bepaalde (andere) accreditaties nodig.

Past het beroep Journalist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Journalist?

Werk je al als Journalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Journalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Journalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Journalist in één oogopslag

Netwerk:

 • Journalist
 • Contactpersonen
 • Lezer
 • Kijker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €6200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Journalist

Wat verdient een Journalist?

Een journalist in vast dienstverband kan van €1700 na een aantal jaren doorgroeien tot een salaris van €5400 per maand. Voor een topjournalist kan dit salaris hoger uitkomen, tegen €6200 per maand of meer. Het loon van freelancers is eerder afhankelijk van het aantal opdrachten dat ze binnenhalen. Zij hanteren voor geschreven media meestal een tarief per woord (tussen ca. €0,25 en €0,50).

Arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen geregeld via de CAO van de Vereniging voor Journalistiek.

Salarisschaal Journalist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Journalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Journalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Journalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Journalist vacatures

Vacature Lunchmedewerker
Uitzendburo de Werkstudent
Vind jij het leuk om eten klaar te maken en ben jij tot eind september beschikbaar voor een leuke bijbaan? Wij zijn op zoek naar een representatieve lunchmedewerker van maandag …
Vacature Un(e) journaliste professionnel(le) free-lance
SudPresse
Un(e) journaliste professionnel(le) free-lance Sudpresse recrute un(e) journaliste professionnel(le) FREE-LANCE pour son édition de La Nouvelle Gazette de CHARLEROI La rédaction de Charleroi du groupe Sudpresse (La Meuse, La Nouvelle …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Journalist

Wat zijn de baankansen voor een Journalist?

De Journalist heeft een populair beroep, waarin heel veel mogelijkheden zijn. Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, maar er zijn ook veel mogelijkheden om werk te krijgen, vooral als de Journalist ergens in gespecialiseerd is. Journalisten kunnen zich eventueel richten op 'hogere' redactiefuncties of interessantere posities. Voor een landelijke krant vanuit Amerika verslag doen van Amerikaanse politiek is natuurlijk veel hoger aangeschreven dan voor een regionaal dagblad amateurvoetbal te verslaan.

De actuele kans op werk voor een Journalist

Het beroep Journalist is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Journalist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Journalist worden: Opleidingen tot Journalist

Wil je Journalist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Journalist.

Hoe word je een Journalist? 

Bijna elke Hogeschool in Nederland biedt een opleiding in de Journalistiek aan. Na succesvolle afsluiting hiervan mag men zichzelf Bachelor of Journalism noemen. Daarna kan ervoor gekozen worden om een Masteropleiding te volgen, waarmee een Journalist meer de wetenschappelijke kant van het vak leert.

Het volgen van alleen een cursus in Journalistiek is mogelijk, maar niet aan te raden.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Journalist

Creatieve Storytelling
Leer van een gerenomeerde online journalist en ervaren storyteller creatief schrijven voor online teksten. De classes van Storytellingstore zijn ontwikkeld om jou in heel korte tijd lekker te leren schrijven. …
Creatieve Storytelling
video professional / camjo
We zijn trots op de grote camjo TV-titels die we op eigen naam hebben geproduceerd. Door onze praktijk ervaring weten wij precies wat een camjo (camera journalist) in het veld tegenkomt, en …
video professional / camjo
Begrijpelijk schrijven - in gewonemensentaal
Korte, praktijkgerichte training in vlot leesbaar formuleren in bijvoorbeeld brieven en beleidsnota's, bestemd voor doorsneelezers. Veelgevraagde training voor de medewerkers van overheden, dienstverleners en bedrijven.  We leren je 'gewonemensentaal' schrijven …
Begrijpelijk schrijven - in gewonemensentaal
Mediatraining door ervaren TV-journalist
Worstel je met vragen als:  - Hoe ga ik om met de media? - Hoe werken journalisten? Hoe kan ik daar op inspelen?  - Hoe verwoord ik mijn complexe content …
Mediatraining door ervaren TV-journalist
Bootcamp Freelancen: De ondernemende journalist
Wil jij een succesvolle freelance-journalist worden? Of je dat avontuur nou vanuit je hart of noodgedwongen aangaat, de Bootcamp Freelancen: De ondernemende journalist is sowieso iets voor jou. In deze …
Bootcamp Freelancen: De ondernemende journalist

Omscholen tot Journalist

Als je je wilt omscholen tot Journalist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Journalist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Journalist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Journalist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Journalist

Als je Journalist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Journalist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Journalist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Journalist?

Competenties en Vaardigheden Journalist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Journalist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Journalist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Journalist

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Assertiviteit
Assertiviteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Journalist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Journalist. Als Journalist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Journalist:


zie volledige beschrijving persoonstype Journalist

Vakkennis voor een Journalist

Het is voor een Journalist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Journalist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Journalist

Denken als Mark Zuckerberg
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mark Zuckerberg heeft vrienden en vijanden, die het er allemaal over eens zijn dat niemand anders …
Denken als Mark Zuckerberg
Denken als Mark Zuckerberg (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mark Zuckerberg heeft vrienden en vijanden, die het er allemaal over eens zijn dat niemand anders …
Denken als Mark Zuckerberg (audioboek)
Denken als Marcel Boekhoorn
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Marcel Boekhoorn is de ondernemendste investeerder van Nederland. Sinds de verkoop van Bakker Bart rijgt hij …
Denken als Marcel Boekhoorn
Denken als Marcel Boekhoorn (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Marcel Boekhoorn is de ondernemendste investeerder van Nederland. Sinds de verkoop van Bakker Bart rijgt hij …
Denken als Marcel Boekhoorn (audioboek)
Denken als Marcel Boekhoorn
Volg nu Denken als Marcel Boekhoorn en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Marcel Boekhoorn is …
Denken als Marcel Boekhoorn

Werkervaring Journalist

Het is voor een startend Journalist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Journalist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Redacteur, Presentator .

Iets anders leren?

Is Journalist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Journalist

Met wie werkt een Journalist samen? 

Naast een intensieve werkrelatie met de pers, zowel met werkgevers als concurrenten, zijn de verschillende contactpersonen van de Journalist een belangrijke bron van informatie, en moet daar dus veel aandacht aan besteed worden. Communicatie met het publiek vindt plaats bij presentaties en komt binnen aan de hand van commentaar of kritiek.


 • Journalist
 • Contactpersonen
 • Lezer
 • Kijker
Journalist


Organisaties waar een Journalist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Journalist meestal werkt.

Waar werkt een Journalist?

Journalisten werken buiten de overheid om de onafhankelijkheid van het beroep te garanderen. Als journalist kan men werken voor kranten, dagbladen, digitale media of televisie. Freelance werk biedt de mogelijkheid om met elke klus bij een ander soort bedrijf terecht te komen, al ziet een freelancer nauwelijks iets van de binnenkant van zulke bedrijven. In dienstverband is dit een ander verhaal. Op de kleinere redacties heeft een Journalist vaak ook andere taken naast berichtgeving.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Journalist

Waar kun je het beste werken als Journalist? Hieronder vind je de best door de Journalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Journalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Journalist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Journalist.

Welke competenties heeft een Journalist nodig?

Een Journalist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Journalist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Journalist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Journalist nodig? 

De basis van goede berichtgeving is de feiten. Om de feiten te kunnen waarnemen moet een Journalist niet alleen oog voor detail hebben, maar ook uit grote hoeveelheden informatie de belangrijke feiten kunnen filteren (Waarnemer). Verder geldt in de media dat snelle berichtgeving essentieel is. Een Journalist moet zo snel en zo efficiënt mogelijk werken om goed voor de dag te kunnen komen en de concurrentie voor te blijven (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Journalist


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Journalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Journalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Journalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Journalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Journalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Journalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Journalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Journalist iets voor je?

Zou je graag Journalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Journalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Journalist

florsi

wat zijn de voor- en nadlen van het beroep sportjournalist? alvast bedankt

Dirk

Hallo Florsi,lees het bovenstaande goed en je vragen zijn beantwoord.Gr.

anoniem

als ik geen architect word wil ik journalist worden

journalist

Goed voornemen,begin met de schoolkrant.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar