U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gemeentesecretaris

Gemeentesecretaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gemeentesecretaris? Lees de functieomschrijving.

Gemeentesecretaris wordt beschouwd als de hoogste functie in de lokale ambtenarij. De gemeentesecretaris is als het ware de algemeen directeur van de gemeente. Volgens het algemeen functieprofiel van gemeentesecretaris.nl “leidt” de gemeentesecretaris de organisatie, en inspireert deze het management. Ook vertaalt de gemeentesecretaris ambtelijke ambities in plannen en brengt hij of zij deze in uitvoering. De gemeentesecretaris is strategisch adviseur van het college van burgemeester en wethouders, en ook is hij of zij verantwoordelijk voor een moderne en klantgerichte vorm van dienstverlening aan burgers door de gemeente.

De gemeentesecretaris is dus een veelzijdige manager. De gemeentesecretaris heeft visie, verantwoordelijkheid en is communicatief sterk. De gemeentesecretaris houdt zich niet enkel aan eigen afspraken, maar controleert, begeleidt en adviseert ook anderen. Het is dus van groot belang dat de gemeentesecretaris geordend en overzichtelijk kan werken, en zich ook goed kan verantwoorden naar anderen toe.

Mensen vonden ons op: Job Gemeentesecretaris, Baan Gemeentesecretaris, Gemeentesecretaris Worden, Functie-eisen Gemeentesecretaris, Verantwoordelijkheden Gemeentesecretaris, Functieprofiel Gemeentesecretaris, Wat doet een Gemeentesecretaris, Werken als Gemeentesecretaris.

Gemeentesecretaris worden: Opleiding tot gemeentesecretaris

Er is geen strikte, landelijk gehanteerde eis qua opleiding voor het beroep, maar vanwege de verantwoordelijkheid van het beroep zal minimaal om iemand gevraagd worden met een diploma in het hoger onderwijs (hbo of wo), en het liefst een flink aantal jaren ervaring in een soortgelijke werkomgeving of functie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gemeentesecretaris, Gemeentesecretaris Worden, Opleidingsniveau Gemeentesecretaris, Scholing Gemeentesecretaris, Studie Gemeentesecretaris, Bijscholing Gemeentesecretaris, Omscholing Gemeentesecretaris.

Organisaties waar een gemeentesecretaris doorgaans werkzaam is

De gemeentesecretaris werkt voor een gemeente.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gemeentesecretaris, Gemeentesecretaris Worden, Opleidingsniveau Gemeentesecretaris, Scholing Gemeentesecretaris, Studie Gemeentesecretaris, Bijscholing Gemeentesecretaris, Omscholing Gemeentesecretaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gemeentesecretaris

Het salaris van de gemeentesecretaris ligt pakweg tussen de 5000 en de 8000 euro per maand. Gemeentesecretaris is vaak “een beroep voor mannen met grijze haren”, en gezien leeftijd en ervaring deels het salaris bepalen krijgen veel gemeentesecretarissen al een flink bedrag als startsalaris.

Mensen vonden ons op: Salaris Gemeentesecretaris, Loon Gemeentesecretaris, Wat verdien je als Gemeentesecretaris, Salarisschaal Gemeentesecretaris, Salarisindicatie Gemeentesecretaris, Bonus Gemeentesecretaris, CAO Gemeentesecretaris, Brutoloon Gemeentesecretaris, Nettoloon Gemeentesecretaris, Vakantiedagen Gemeentesecretaris, Pensioen Gemeentesecretaris.

Competenties, skills & vaardigheden gemeentesecretaris

 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Aanpassingsvermogen
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gemeentesecretaris, Vaardigheden Gemeentesecretaris, Attitude Gemeentesecretaris, Kwalificaties Gemeentesecretaris, Competentieprofiel Gemeentesecretaris.

Boeken voor het beroep gemeentesecretaris

Wil je meer weten over het beroep gemeentesecretaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gemeentesecretaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gemeentesecretaris te komen.

En bracht de schare tot kalmte | Sdu Uitgevers

bespiegelingen over de gemeentesecretaris door de eeuwen heen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789012084864 | 302 pagina's

Nooit eerder werd een zo compleet en tegelijk aanstekelijk boek geschreven over een zo 'gewoon ' onderwerp als de gemeentesecretaris. Iedereen kent het woord. Maar wie kent de man of de vrouw erachter? Deze fuctie is een van de oudste, bekendste en meest ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gemeentesecretaris, Gemeentesecretaris ebooks, boek Gemeentesecretaris.

Persoonstypen gemeentesecretaris

Het functieprofiel van de gemeentesecretaris komt overeen met het persoonstype Baas. De gemeentesecretaris heeft leidinggevende eigenschappen als onafhankelijkheid, zelfverzekerdheid, autoriteit en kritisch vermogen en zet deze succesvol in bij het verbeteren van de gemeente. Verder heeft de gemeentesecretaris eigenschappen van de Loyalist (hij of zij is verantwoordelijk en betrouwbaar) en van de Bemiddelaar (hij of zij is geduldig, en kan goed conflicten oplossen).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gemeentesecretaris, Karakter Gemeentesecretaris.

Netwerk gemeentesecretaris

De gemeentesecretaris heeft een netwerk binnen het bestuur van de gemeente. Hij of zij is adviseur van het college van burgemeester en wethouders, en heeft verder veel contact met de lagere managementfuncties in de gemeente en waarschijnlijk ook de raadsleden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gemeentesecretaris, Medewerkers Gemeentesecretaris.

Is het beroep gemeentesecretaris iets voor jou?

Zou je graag gemeentesecretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gemeentesecretaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gemeentesecretaris, beroepskeuzetest Gemeentesecretaris, beroep Gemeentesecretaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gemeentesecretaris

Per gemeente is er één gemeentesecretaris. Een heel luxe arbeidsmarktperspectief is er dus niet. Gemeentesecretaris wordt daarnaast wel beschouwd als de hoogste ambtenarenfunctie in de lokale politiek, wat betekent dat er in de ambtenarij weinig doorgroeimogelijkheden zijn. Natuurlijk heeft de gemeentesecretaris wel een grote hoeveelheid managementervaring, en kan hij of zij zo het bedrijfsleven instromen.

Arbeidsmarktperspectief score gemeentesecretaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gemeentesecretaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gemeentesecretaris, Promotie mogelijkheden Gemeentesecretaris, Carriere Gemeentesecretaris.

Solliciteren op de functie gemeentesecretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gemeentesecretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gemeentesecretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gemeentesecretaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gemeentesecretaris, CV Gemeentesecretaris, sollicitatie Gemeentesecretaris.

Interviews met gemeentesecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gemeentesecretaris

Vacatures gemeentesecretaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Gemeentesecretaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gemeentesecretaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Gemeentesecretaris wordt beschouwd als de hoogste functie in de lokale ambtenarij. De gemeentesecretaris is als het ware de algemeen directeur van de gemeente. Volgens het algemeen functieprofiel van gemeentesecretaris.

Beoordeling Gemeentesecretaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gemeentesecretaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gemeentesecretaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

 Voor dat salaris wil je echt toch niet al die shit over je heen krijgen van onder en van boven een echte K.. baan

Door: Mathijs Doomen

Een prachtige baan en veel inbreng.Gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep