Criminaliteitsanalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Criminaliteitsanalist? Lees de functieomschrijving.

De Criminaliteitsanalist heeft een afwisselende baan, maar mag wel een '9 tot 5'-mentaliteit bezitten. Het is noodzakelijk dat de Analist van onbesproken gedrag is, zodat er geen pretentie van belangenverstrengeling gewekt kan worden. De Criminaliteitsanalist werkt doorgaans achter een bureau en afhankelijk van de opdracht kan dit zowel individueel als in groepsverband zijn.

De werkzaamheden van de Criminaliteitsanalist beslaan het verzamelen van informatie bij de opsporingsdiensten, zowel in Nederland als bij landen waarmee wordt samengewerkt, het overleggen van de werkzaamheden en ontdekte informatie, het analyseren van de gevonden informatie en het opstellen van rapporten omtrent de gevonden informatie. De Criminaliteitsanalist zal op basis van de opgestelde rapporten een advies verlenen aan zijn leidinggevende over de beste oplossing van het vastgestelde probleem.

Als medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) werk je aan een betere maatschappij. Het Openbaar Ministerie is belast met het opsporen en vervolgen van strafbare feiten binnen het Ministerie van Justitie. Dit Ministerie beoogt de rechtsstaat in Nederland te garanderen. Als Criminaliteitsanalist werk je mee aan het bepalen van het beleid bij het O.M en de collega-opsporingsdiensten en heb je dus een sleutelfunctie in het realiseren van een eerlijkere en veiligere maatschappij.

De Criminaliteitsanalist zal zich momenteel in het bijzonder richten op de mensenhandel en illegale arbeid. Zo kunnen illegale werknemers in de landbouw, prostitutie en bouwsector aan bod komen.  In de toekomst kan het zo zijn dat er ook naar andere zaken gekeken gaat worden. Hierbij valt te denken aan drugs- of wapenhandel. Ook is het mogelijk dat er een combinatie van verschillende misdaden wordt geagendeerd.

Wil je werken als Criminaliteitsanalist?

Werk je al als Criminaliteitsanalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Criminaliteitsanalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Criminaliteitsanalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Criminaliteitsanalist in één oogopslag

Netwerk:

 • Criminaliteitsanalist
 • Projectleider
 • Criminelen
 • Burgers
 • Ketenpartners Opsporingsdiensten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2396 tot €3852

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Criminaliteitsanalist

Wat verdient een Criminaliteitsanalist?

De Criminaliteitsanalist hoeft in tegenstelling tot veel functies binnen de justitiële tak van de overheid geen interne opleiding te volgen en krijgt bij aantreding gewoon direct betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Criminaliteitsanalist valt in schaal 10. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €2396 en €3852 bruto per maand ligt bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft het Openbaar Ministerie voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Criminaliteitsanalist de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantieuitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van het Ministerie van Justitie, te volgen zijn.

Salarisschaal Criminaliteitsanalist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Criminaliteitsanalist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Criminaliteitsanalist

Hoe goed is de toekomst voor de Criminaliteitsanalist? 

Binnen de organisatie van het Openbaar Ministerie is het voor de Criminaliteitsanalist mogelijk om een vast contract te krijgen na een jaar, indien er plaats is en indien er voldoende arbeidskwaliteit is geleverd. Tevens zou er op den duur een hogere functie binnen het OM bekleed kunnen worden.

Buiten het OM zou de Criminaliteitsanalist werkzaam kunnen worden bij de Opsporings- of Inlichtingendiensten van de Overheid.

Buiten de overheid is het mogelijk dat de Criminaliteitsanalist zijn analytische kwaliteiten binnen de private sector aan zou kunnen grijpen. Hierbij valt te denken aan Multinationals of het MKB, maar ook de Journalistiek.

Baankans Criminaliteitsanalist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Criminaliteitsanalist worden: Opleidingen tot Criminaliteitsanalist

Hoe word je een Criminaliteitsanalist? 

Om in aanmerking te komen voor de functie Criminaliteitsanalist dient men in het bezit te zijn van een HBO diploma. De richting maakt niet uit.

Het is wel noodzakelijk om kennis te hebben van ICT, in projecten te kunnen werken, informatie te kunnen analyseren en in staat zijn om te werken met computers.

Kandidaten met een achtergrond binnen de 'opsporingswereld', bijvoorbeeld de Politie of een Inlichtingendienst (AIVD, MIVD), maken meer kans dan kandidaten zonder enige ervaring met deze sector.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Criminaliteitsanalist

Meer opleidingen Criminaliteitsanalist

Weet je nog niet of je Criminaliteitsanalist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Criminaliteitsanalist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Criminaliteitsanalist

Met wie werkt een Criminaliteitsanalist samen? 

De Criminaliteitsanalist werkt individueel of in groepsverband met andere Criminaliteitsanalisten onder leiding van zijn of haar projectleider bij het analyseren van informatie. Bij het verzamelen van informatie zal er contact zijn met Ketenpartners, aangezien zij de meeste informatie kunnen leveren.

De Criminaliteitsanalist werkt in de regel met informatie die al is verkregen door andere medewerkers van de opsporingsdiensten. Zij hebben bij het vergaren contact gehad met burger en verdachte of crimineel. De contacten kunnen op allerlei manieren hebben plaats gevonden.


 • Criminaliteitsanalist
 • Projectleider
 • Criminelen
 • Burgers
 • Ketenpartners Opsporingsdiensten
Criminaliteitsanalist


Organisaties waar een Criminaliteitsanalist werkzaam is

Waar werkt een Criminaliteitsanalist meestal? 

De Criminaliteitsanalist wordt werkzaam bij het Openbaar Ministerie van het Ministerie van Justitie. De standplaats is afhankelijk van de vacatures en van de woon-werk afstand. De Analist zal werkzaam zijn binnen Nederland.

Het OM houdt zich bezig met het opsporen en vervolgen van personen die zich bezig hebben gehouden met strafbare zaken om de rechtsorde in Nederland te kunnen garanderen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Criminaliteitsanalist

Waar kun je het beste werken als Criminaliteitsanalist? Hieronder vindt je de best door de Criminaliteitsanalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Criminaliteitsanalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Criminaliteitsanalist:

Welke competenties heeft een een Criminaliteitsanalist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Criminaliteitsanalist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Criminaliteitsanalist nodig? 

De Criminaliteitsanalist heeft een analytische, objectieve, scherpzinnige, gedreven, praktische, energieke, prestatiegerichte, verantwoordelijke en gedisciplineerde persoonlijkheid (Waarnemer).

Door de combinatie van deze kenmerken kan de Criminaliteitsanalist gegevens adequaat analyseren, weet hij/zij mogelijke problemen praktisch op te lossen en beoogt hij/zij kwalitatieve en kwantitatieve informatie te vergaren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Criminaliteitsanalist


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Criminaliteitsanalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Criminaliteitsanalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Criminaliteitsanalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Criminaliteitsanalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Criminaliteitsanalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Criminaliteitsanalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Criminaliteitsanalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Criminaliteitsanalist iets voor je?

Zou je graag Criminaliteitsanalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Criminaliteitsanalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Criminaliteitsanalist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar