Leerplichtambtenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leerplichtambtenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leerplichtambtenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leerplichtambtenaar wordt.

 

Wat is een Leerplichtambtenaar?

Een Leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente en bestrijdt schoolverzuim en het voortijdig schoolverlaten van jongeren. De algemene taak van een Leerplichtambtenaar is ervoor zorgen dat jongeren binnen hun mogelijkheden hun school afmaken, met voldoende bagage de arbeidsmarkt betreden en een maatschappelijk carrière op kunnen bouwen. Hij is verantwoordelijk voor het schoolbezoek door jongeren. Door middel van controles gaat de Leerplichtambtenaar of de leerplicht wel wordt nageleefd. Ook onderzoekt hij de reden van schoolverzuim en biedt hij hulp aan leerlingen, ouders en scholen die zoeken naar oplossingen om voortijdig schoolverlaten en schoolverzuim te voorkomen. Hij behandelt aanvragen voor een vrijstelling van de leerplicht of voor verlof. Indien nodig kan de Leerplichtambtenaar een zorgmelding doen bij Bureau Jeugdzorg en in het uiterste geval kan hij een proces-verbaal opmaken tegen de ouders en/of de jongere.

De Leerplichtambtenaar is niet alleen bezig met het toepassen van de leerplichtwet, maar is ook betrokken bij beleidsontwikkeling en –uitvoering voor het hele terrein van vroegtijdig schoolverlaten. Een Leerplichtambtenaar helpt ook mee bij het opstellen van managementrapportages en jaarverslagen. Hij is de deskundige op leerplichtgebied en kan zowel zorgend als handhavend optreden. De Leerplichtambtenaar is een gesprekspartner voor de verschillende betrokken partijen en kan fungeren als bemiddelaar of regisseur. De Leerplichtambtenaar heeft uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving rondom de leerplicht. De gemeentelijke wethouder van Onderwijs is politiek verantwoordelijk voor het doen en laten van de Leerplichtambtenaar. De Leerplichtambtenaar voert zijn werkzaamheden echter veelal zelfstandig uit en hij heeft een doorslaggevende positie. Hiervoor is het belangrijk dat de Leerplichtambtenaar kan reflecteren op de eigen rol en beslissingen.  



Wil je werken als Leerplichtambtenaar?

Werk je al als Leerplichtambtenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leerplichtambtenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leerplichtambtenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leerplichtambtenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Jeugdzorg
 • Politie
 • Justitie
 • GGD
 • Hulpverlener

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leerplichtambtenaar

Wat verdient een Leerplichtambtenaar?

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Leerplichtambtenaar worden bepaald door leeftijd, opleiding en ervaring. Voor een Leerplichtambtenaar gelden de secundaire arbeidsvoorwaarden van de gemeente waar hij werkzaam is, volgens de CAO Gemeenten. Hier vallen onder andere flexibele werktijden onder, bijscholingen, het kunnen (ver)kopen van verlof en een fietsplan.

Salarisschaal Leerplichtambtenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.



Vacatures Leerplichtambtenaar

Er zijn geen vacatures Leerplichtambtenaar aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leerplichtambtenaar in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leerplichtambtenaar in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leerplichtambtenaar

Wat is de toekomst van Leerplichtambtenaar?

Er zijn veel vacatures voor Leerplichtambtenaar, het arbeidsmarktperspectief is dus goed.

Door middel van cursussen en bijscholingen kan een Leerplichtambtenaar doorgroeien. Bijvoorbeeld door de zogeheten BOA bevoegdheid te krijgen, wordt de Leerplichtambtenaar ook bijzonder opsporingsambtenaar en is hij bevoegd om een proces-verbaal te schrijven. Een Leerplichtambtenaar kan ook doorgroeien tot Hoofd Leerplicht bij de gemeente.

Baankans Leerplichtambtenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leerplichtambtenaar worden: Opleidingen tot Leerplichtambtenaar

Wil je Leerplichtambtenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leerplichtambtenaar.

Hoe word je een Leerplichtambtenaar? 

Er bestaat een speciale vakopleiding Leerplichtambtenaar. Mensen met een opleiding en/of ervaring in het onderwijs, als maatschappelijk werker of als sociaal juridische dienstverlener kunnen Leerplichtambtenaar worden.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Leerplichtambtenaar

Leerplichtambtenaar - Dag
Je bent een startende leerplichtambtenaar. Ook als je werkt bij een dienst of instelling die aan het vakgebied leerplicht gerelateerd is, is deze training zeer waardevol. Een leerplichtambtenaar heeft verschillende …
Leerplichtambtenaar - Dag
Leerplichtambtenaar - Virtual Classroom
Je bent een startende leerplichtambtenaar. Ook als je werkt bij een dienst of instelling die aan het vakgebied leerplicht gerelateerd is, is deze training zeer waardevol. In de Virtual Classroom …
Leerplichtambtenaar - Virtual Classroom
Post HBO Leerplichtambtenaar - Dag
Je bent een beginnende of een ervaren leerplichtambtenaar. Je wilt extra kennis en vaardigheden ontwikkelen om je functie met meer succes te vervullen. Als medewerker leerplicht en RMC heb je …
Post HBO Leerplichtambtenaar - Dag
Post HBO Leerplichtambtenaar - Virtual Classroom
Je bent een beginnende of een ervaren leerplichtambtenaar. Je wilt extra kennis en vaardigheden ontwikkelen om je functie met meer succes te vervullen. In de Virtual Classroom wordt de klasruimte …
Post HBO Leerplichtambtenaar - Virtual Classroom
Juridische Omgeving van de Leerplichtambtenaar - Dag
Je bent werkzaam als leerplichtambtenaar en je wilt je juridische kennis verder ontwikkelen. Het handhaven van schoolverzuim, het voorkomen van uitval, het beoordelen van vrijstellingen en het stimuleren van leerlingen …
Juridische Omgeving van de Leerplichtambtenaar - Dag

Omscholen of doorgroeien tot Leerplichtambtenaar

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Leerplichtambtenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leerplichtambtenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leerplichtambtenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leerplichtambtenaar?

Competenties en Vaardigheden Leerplichtambtenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leerplichtambtenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leerplichtambtenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leerplichtambtenaar

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Leerplichtambtenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leerplichtambtenaar. Als Leerplichtambtenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leerplichtambtenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Leerplichtambtenaar

Vakkennis voor een Leerplichtambtenaar

Het is voor een Leerplichtambtenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leerplichtambtenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leerplichtambtenaar


Werkervaring Leerplichtambtenaar

Het is voor een startend Leerplichtambtenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leerplichtambtenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Maatschappelijk werker, Jeugdhulpverlener .

Iets anders leren?

Is Leerplichtambtenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.




Netwerk Leerplichtambtenaar

Met wie werkt een Leerplichtambtenaar samen? 

Een Leerplichtambtenaar werkt intensief samen met verschillende samenwerkingspartners. Er wordt overleg gepleegd met jeugdzorg, politie en justitie wanneer er gezocht wordt naar een oplossing of een passende sanctie bij overtreding van de leerplichtwet. In eerste instantie probeer de Leerplichtambtenaar door middel van coachen en motiveren samen te werken met de jongere zelf en zijn/haar ouder(s).


 • Jeugdzorg
 • Politie
 • Justitie
 • GGD
 • Hulpverlener
Leerplichtambtenaar


Organisaties waar een Leerplichtambtenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leerplichtambtenaar meestal werkt.

Waar werkt een Leerplichtambtenaar?

Een Leerplichtambtenaar is in dienst van de gemeentelijke overheid.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Leerplichtambtenaar

Waar kun je het beste werken als Leerplichtambtenaar? Hieronder vind je de best door de Leerplichtambtenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leerplichtambtenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leerplichtambtenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leerplichtambtenaar.

Welke competenties heeft een Leerplichtambtenaar nodig?

Een Leerplichtambtenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leerplichtambtenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leerplichtambtenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leerplichtambtenaar nodig? 

Een Leerplichtambtenaar is sensitief, communicatief vaardig en kan geduldig met mensen omgaan (Bemiddelaar). Een Leerplichtambtenaar kan accuraat en objectief een oordeel vellen en een besluit nemen (Waarnemer). Hij toont intiatief en staat stevig in zijn schoenen. Een Leerplichtambtenaar moet mensen kunnen coachen en motiveren.

Bekijk de persoonstypen voor Leerplichtambtenaar


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leerplichtambtenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leerplichtambtenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leerplichtambtenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leerplichtambtenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leerplichtambtenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leerplichtambtenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leerplichtambtenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leerplichtambtenaar iets voor je?

Zou je graag Leerplichtambtenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leerplichtambtenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leerplichtambtenaar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar