Leerplichtambtenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leerplichtambtenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leerplichtambtenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leerplichtambtenaar wordt.

 

Wat is een Leerplichtambtenaar?

Een Leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente en bestrijdt schoolverzuim en het voortijdig schoolverlaten van jongeren. De algemene taak van een Leerplichtambtenaar is ervoor zorgen dat jongeren binnen hun mogelijkheden hun school afmaken, met voldoende bagage de arbeidsmarkt betreden en een maatschappelijk carrière op kunnen bouwen. Hij is verantwoordelijk voor het schoolbezoek door jongeren. Door middel van controles gaat de Leerplichtambtenaar of de leerplicht wel wordt nageleefd. Ook onderzoekt hij de reden van schoolverzuim en biedt hij hulp aan leerlingen, ouders en scholen die zoeken naar oplossingen om voortijdig schoolverlaten en schoolverzuim te voorkomen. Hij behandelt aanvragen voor een vrijstelling van de leerplicht of voor verlof. Indien nodig kan de Leerplichtambtenaar een zorgmelding doen bij Bureau Jeugdzorg en in het uiterste geval kan hij een proces-verbaal opmaken tegen de ouders en/of de jongere.

De Leerplichtambtenaar is niet alleen bezig met het toepassen van de leerplichtwet, maar is ook betrokken bij beleidsontwikkeling en –uitvoering voor het hele terrein van vroegtijdig schoolverlaten. Een Leerplichtambtenaar helpt ook mee bij het opstellen van managementrapportages en jaarverslagen. Hij is de deskundige op leerplichtgebied en kan zowel zorgend als handhavend optreden. De Leerplichtambtenaar is een gesprekspartner voor de verschillende betrokken partijen en kan fungeren als bemiddelaar of regisseur. De Leerplichtambtenaar heeft uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving rondom de leerplicht. De gemeentelijke wethouder van Onderwijs is politiek verantwoordelijk voor het doen en laten van de Leerplichtambtenaar. De Leerplichtambtenaar voert zijn werkzaamheden echter veelal zelfstandig uit en hij heeft een doorslaggevende positie. Hiervoor is het belangrijk dat de Leerplichtambtenaar kan reflecteren op de eigen rol en beslissingen.  

Wil je werken als Leerplichtambtenaar?

Werk je al als Leerplichtambtenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leerplichtambtenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leerplichtambtenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leerplichtambtenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Jeugdzorg
 • Politie
 • Justitie
 • GGD
 • Hulpverlener

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leerplichtambtenaar

Wat verdient een Leerplichtambtenaar?

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Leerplichtambtenaar worden bepaald door leeftijd, opleiding en ervaring. Voor een Leerplichtambtenaar gelden de secundaire arbeidsvoorwaarden van de gemeente waar hij werkzaam is, volgens de CAO Gemeenten. Hier vallen onder andere flexibele werktijden onder, bijscholingen, het kunnen (ver)kopen van verlof en een fietsplan.

Salarisschaal Leerplichtambtenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leerplichtambtenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Leerplichtambtenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leerplichtambtenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leerplichtambtenaar vacatures

Leerplichtambtenaar
Maandag Den Haag
Als leerplichtambtenaar is het belangrijk onderzoek te doen naar de achtergronden van schoolverzuim. Je behandelt meldingen van schoolverzuim. Je neemt deel mee aan o.a. zorg overleggen en waar nodig initieer …
Leerplichtambtenaar
Langhenkel-Talenter
Jij, als leerplichtambtenaar, bent de persoon die de leerlingen weer de schoolbanken in krijgt. Jij motiveert, ondersteunt en begeleidt spijbelaars en schoolverlaters. Jij weet hen zo te begeleiden dat zij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leerplichtambtenaar

Wat is de toekomst van Leerplichtambtenaar?

Er zijn veel vacatures voor Leerplichtambtenaar, het arbeidsmarktperspectief is dus goed.

Door middel van cursussen en bijscholingen kan een Leerplichtambtenaar doorgroeien. Bijvoorbeeld door de zogeheten BOA bevoegdheid te krijgen, wordt de Leerplichtambtenaar ook bijzonder opsporingsambtenaar en is hij bevoegd om een proces-verbaal te schrijven. Een Leerplichtambtenaar kan ook doorgroeien tot Hoofd Leerplicht bij de gemeente.

Baankans Leerplichtambtenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leerplichtambtenaar worden: Opleidingen tot Leerplichtambtenaar

Wil je leerplichtambtenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leerplichtambtenaar? 

Er bestaat een speciale vakopleiding Leerplichtambtenaar. Mensen met een opleiding en/of ervaring in het onderwijs, als maatschappelijk werker of als sociaal juridische dienstverlener kunnen Leerplichtambtenaar worden.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leerplichtambtenaar

Leerplicht basisopleiding
Voor wieBent u beginnende leerplichtambtenaar en wilt u snel op de hoogte zijn van de belangrijkste aspecten en werkzaamheden binnen het vakgebied leerplicht? Dan is de basisopleiding Leerplicht voor …
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een functionaris met opsporingsbevoegdheid. Deze functionarissen zijn bijvoorbeeld werkzaam als jachtopziener of boswachter, als parkeerwachter of medewerker van de arbeidsinspectie, of als sociaal rechercheur of leerplichtambtenaar. …
Meer opleidingen Leerplichtambtenaar

Weet je nog niet of je Leerplichtambtenaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leerplichtambtenaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Leerplichtambtenaar

Met wie werkt een Leerplichtambtenaar samen? 

Een Leerplichtambtenaar werkt intensief samen met verschillende samenwerkingspartners. Er wordt overleg gepleegd met jeugdzorg, politie en justitie wanneer er gezocht wordt naar een oplossing of een passende sanctie bij overtreding van de leerplichtwet. In eerste instantie probeer de Leerplichtambtenaar door middel van coachen en motiveren samen te werken met de jongere zelf en zijn/haar ouder(s).


 • Jeugdzorg
 • Politie
 • Justitie
 • GGD
 • Hulpverlener
Leerplichtambtenaar


Organisaties waar een Leerplichtambtenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leerplichtambtenaar meestal werkt.

Waar werkt een Leerplichtambtenaar?

Een Leerplichtambtenaar is in dienst van de gemeentelijke overheid.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Leerplichtambtenaar

Waar kun je het beste werken als Leerplichtambtenaar? Hieronder vind je de best door de Leerplichtambtenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leerplichtambtenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leerplichtambtenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leerplichtambtenaar.

Welke competenties heeft een Leerplichtambtenaar nodig?

Een Leerplichtambtenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leerplichtambtenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leerplichtambtenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leerplichtambtenaar nodig? 

Een Leerplichtambtenaar is sensitief, communicatief vaardig en kan geduldig met mensen omgaan (Bemiddelaar). Een Leerplichtambtenaar kan accuraat en objectief een oordeel vellen en een besluit nemen (Waarnemer). Hij toont intiatief en staat stevig in zijn schoenen. Een Leerplichtambtenaar moet mensen kunnen coachen en motiveren.

Bekijk de persoonstypen voor Leerplichtambtenaar


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leerplichtambtenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leerplichtambtenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leerplichtambtenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leerplichtambtenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leerplichtambtenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leerplichtambtenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leerplichtambtenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leerplichtambtenaar iets voor je?

Zou je graag Leerplichtambtenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leerplichtambtenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leerplichtambtenaar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar