U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paleontoloog

Paleontoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paleontoloog? Lees de functieomschrijving.

Een paleontoloog is een wetenschapper die het leven en de ontwikkeling van het leven in vroegere tijden bestudeert.

Een paleontoloog verzamelt fossielen (restanten van levende wezens die vroeger op aarde of in de zee voorkwamen) en bestudeert deze, bestudeert waar deze fossielen vanaf stammen en wat dit betekent en bestudeert daarnaast de overeenkomsten die de fossielen met levende wezens van nu hebben en wat dat betekent. Daarnaast kan een paleontoloog ook stenen dateren (dit wordt ook wel biostratigrafie genoemd).

De fossielen die de paleontoloog bestudeert kunnen verschillen. Zo kunnen de paleontologen botten van oude dieren bestuderen (waaronder bijvoorbeeld het fossiel van een dinosaurus), oude stenen of schelpen of versteende stukken van vroegere planten. Daarnaast worden ook de organismen door de paleontoloog bestudeert.

Het belangrijkste doel van het werk van de paleontoloog is het bestuderen en het begrijpen hoe het leven en de ontwikkeling van het leven en de wereld is verandert doorheen de tijd. Zo kunnen zij bestuderen hoe andere, huidige, dier of planten soorten uit vroegere dier of plantsoorten zijn ontstaan, of zij overeenkomsten hebben met het fossiel en de uitgestorven dieren of planten die hij bestudeert, wat dit in de evolutie en de levensontwikkeling van deze soort heeft betekent en wat het belang daarvan was.

Een paleontoloog kan werkzaam zijn in een museum of kan op onderzoek gaan in verschillende landen om hier meer over de afkomst en het ontstaan van verschillende dier, plant en andere levenssoorten en vormen te weten te komen.

Mensen vonden ons op: Job Paleontoloog, Baan Paleontoloog, Paleontoloog Worden, Functie-eisen Paleontoloog, Verantwoordelijkheden Paleontoloog, Functieprofiel Paleontoloog, Wat doet een Paleontoloog, Werken als Paleontoloog.

Paleontoloog worden: Opleiding tot paleontoloog

Een paleontoloog heeft geografie of biologie gestudeert. Dit kan zowel op HBO als Universitair niveau. Daarnaast zijn er ook opleidingen waarin de student tot paleontoloog wordt opgeleidt; deze studies zijn universitaire studies en vierjarig.

Daarnaast zijn er ook cursussen en lezingen over paleontologie die door ervaren paleontologen worden gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paleontoloog, Paleontoloog Worden, Opleidingsniveau Paleontoloog, Scholing Paleontoloog, Studie Paleontoloog, Bijscholing Paleontoloog, Omscholing Paleontoloog.

Organisaties waar een paleontoloog doorgaans werkzaam is

Een paleontoloog is werkzaam voor een instelling, een hogeschool of een museum. Daarnaast kan een paleontoloog ook zelfstandig en onafhankelijk werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paleontoloog, Paleontoloog Worden, Opleidingsniveau Paleontoloog, Scholing Paleontoloog, Studie Paleontoloog, Bijscholing Paleontoloog, Omscholing Paleontoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paleontoloog

Het salaris van een paleontoloog verschilt per bedrijf, museum of instelling waarvoor hij werkzaam is. Hier valt dus geen precieze indicatie voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Paleontoloog, Loon Paleontoloog, Wat verdien je als Paleontoloog, Salarisschaal Paleontoloog, Salarisindicatie Paleontoloog, Bonus Paleontoloog, CAO Paleontoloog, Brutoloon Paleontoloog, Nettoloon Paleontoloog, Vakantiedagen Paleontoloog, Pensioen Paleontoloog.

Competenties, skills & vaardigheden paleontoloog

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Visie
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfkennis
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Paleontoloog, Vaardigheden Paleontoloog, Attitude Paleontoloog, Kwalificaties Paleontoloog, Competentieprofiel Paleontoloog.

Boeken voor het beroep paleontoloog

Wil je meer weten over het beroep paleontoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paleontoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paleontoloog te komen.

Traite Elementaire de Paleontologie Ou, Histoire Naturelle Des Animaux Fossiles Tome 2 | Francois J Pictet

Engels | Paperback | 9785519192880 | 462 pagina's

Traite elementaire de paleontologie ou, Histoire naturelle des animaux fossiles. This book, "Traite elementaire de paleontologie ou, Histoire naturelle des animaux fossiles Tome 2," by Francois J. Pictet, is a replication of a book originally published be...

Les Origines Indo-Europeennes, Ou, Les Aryas Primitifs | Adolphe Pictet

Essai de Paleontologie Linguistique, Volume 1... - Franstalig | Paperback | 9781249636595 | 566 pagina's

This is a reproduction of a book published before 1923. This book may have occasional imperfections such as missing or blurred pages, poor pictures, errant marks, etc. that were either part of the original artifact, or were introduced by the scanning proc...

Paléontologie | Encyclopaedia Universalis

Les Grands Articles d'Universalis - Franstalig | E-book | 9782341007122

Partez à la découverte de la paléontologie avec ce Grand Article Universalis ! La paléontologie, terme créé en 1834 par le zoologiste français Henri Marie Ducrotay de Blainville, a pour objet l'étude des êtres (ontologie) qui ont vécu à la surface du glob...

Mensen vonden ons op: boeken voor Paleontoloog, Paleontoloog ebooks, boek Paleontoloog.

Persoonstypen paleontoloog

Een paleontoloog moet accuraat, analytisch, en detailgericht te werk gaan om zo zoveel mogelijk over het fossiel (of onderwerp) dat hij bestudeert te weten te komen (waarnemer). Hij zoekt alles tot op de bodem uit, bekijkt de kleinste details en komt zo tot een verslag, een ontdekking of een conclusie (succesvolle werker). De paleontoloog leert graag bij en wil zoveel mogelijk over de ontwikkeling van het leven en de verschillende plant en diersoorten te weten komen (perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paleontoloog, Karakter Paleontoloog.

Netwerk paleontoloog

Een paleontoloog is werkzaam op een hoge school, bij een instelling of bij een museum. Daarnaast werkt hij veel samen met andere paleontologen en mensen met kennis van evolutie en ontwikkeling.

Mensen vonden ons op: Collega’s Paleontoloog, Medewerkers Paleontoloog.

Is het beroep paleontoloog iets voor jou?

Zou je graag paleontoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paleontoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paleontoloog, beroepskeuzetest Paleontoloog, beroep Paleontoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paleontoloog

Het arbeidsmarktperspectief voor een paleontoloog hangt af van het aantal musea en instellingen die op zoek zijn naar paleontologen die bij hen willen gaan werken (en daarmee dus van de werkgelegenheid). Dit kan per periode verschillen.

Omdat paleontoloog een vrij precies beroep is, waarin de paleontoloog echt kennis heeft van één onderwerp en zich hierop richt, en de paleontoloog hierin al aan de top van de kennis zit, zijn er in het vak zelf weinig doorgroeimogelijkheden. Wel kan de paleontoloog ook andere verantwoordelijkheden en taken op zich nemen door bijvoorbeeld les te gaan geven op hogescholen en universiteiten.

Arbeidsmarktperspectief score paleontoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paleontoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paleontoloog, Promotie mogelijkheden Paleontoloog, Carriere Paleontoloog.

Solliciteren op de functie paleontoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paleontoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paleontoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paleontoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paleontoloog, CV Paleontoloog, sollicitatie Paleontoloog.

Interviews met paleontoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen paleontoloog

Vacatures paleontoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Paleontoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paleontoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een paleontoloog is een wetenschapper die het leven en de ontwikkeling van het leven in vroegere tijden bestudeert. Een paleontoloog verzamelt fossielen (restanten van levende wezens die vroeger op aarde of in de zee voorkwamen) en bestudeert deze, bestudeert waar deze fossielen vanaf stammen en wat dit betekent en bestudeert daarnaast de overeenkomsten die de fossielen met levende wezens van nu hebben en wat dat betekent. Daarnaast kan een paleontoloog ook stenen dateren (dit wordt ook wel biostratigrafie genoemd).

Beoordeling Paleontoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paleontoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paleontoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een paleontoloog heeft geografie of biologie gestudeert./gestudeerd Dit kan zowel op HBO als Universitair niveau. Daarnaast zijn er ook opleidingen waarin de student tot paleontoloog wordt opgeleidt; /opgeleid deze studies zijn universitaire studies en vierjarig. 

Een tip om  deze spelfouten even te herstellen, het staat niet zo netjes zo.

Door: I.

Ik wil paleontholoog gaan studeren en ik kijk er heel erg naar uit. Ik vind paleontoloog een heel erg leuk beroep en ik ga er ook mijn best voor doen om paleontoloog te worden.

Door: Amber Schippers

Het is een boeiend beroep.Flink studeren.Sucses e t

Door: de W

hoeveel kost een opleiding als paleontooog?

Door: jongemetsnor

Heel veel energie. e

Door: paleontoloog

Ik wil dit beroep ook wel doen hoor

Door: jenna feruci

Jenna,je weet wat je te doen staat de komende jaren,studeren,studeren en nog eens studeren.Gr.

Door: William

Heel handig dit, want ik wil al op joings af aan pleontoloog worden. maar eending als je op een universiteit biologie/geologie heb gestuurd komt er dan een optie om door te stromen naar paleontologie? en welk universiteit in NL is het best of moet je naar het buiterland

Door: Thomas

In Nederland kan je op de Universiteit van Utrecht terecht en in Belgie kan je in Leuven dit mooie beroep als studie kiezen.Gr.

Door: John

Reageer op dit beroep