Vogelaar Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Vogelaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vogelaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vogelaar wordt.Wat is een Vogelaar?

Een Vogelaar houdt zich bezig met de vogelkunde. Een Vogelaar wordt ook wel een amateurornitholoog genoemd. Een Ornitholoog ontvangt een salaris, een Vogelaar niet. Werkzaamheden van de Vogelaar zijn bijvoorbeeld:

-          het observeren, benoemen, tellen en inventariseren van vogels in bepaalde gebieden
-          het onderzoeken van bijvoorbeeld (trek)gedrag
-          het bekijken van de zang en vliegwijze van vogels
-          het zoeken van verklaringen voor de veranderingen van verspreiding van vogels

Een Vogelaar gaat met een verrekijker en een vogelgids op pad en observeert op een rustige plek de vogels. Hij kan onderzoeken welke vogels in het gebied voorkomen, maar hij kan ook gericht op zoek gaan naar bepaalde soorten.

Een fanatieke Vogelaar kan de overheid of milieuorganisaties adviseren over het milieu- en natuurbeschermingsbeleid. Ook kan een Vogelaar zijn kennis over vogels aan anderen overbrengen door bijvoorbeeld natuurreizen te organiseren.

Past het beroep Vogelaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Vogelaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Vogelaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vogelaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vogelaar vacatures

Vacature Onderwijsassistent OBS de Vogelaar, Genemuiden in Genemuiden
OBS De Vogelaar
Wat bieden wij: • Een werkplek in groep 3-4 op een gecertificeerde Daltonschool, waar we ook werken met kanjertraining en veel aandacht voor het individuele kind; • Een intensieve samenwerking …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vogelaar

Wat verdient een Vogelaar?

Een Vogelaar is iemand die vogels onderzoekt als hobby (in tegenstelling tot een Ornitholoog). Hij ontvangt hiervoor dus geen salaris

Salarisschaal Vogelaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Vogelaar

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Vogelaar


Vogelaar worden: Opleidingen tot Vogelaar

Wil je Vogelaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vogelaar.

Hoe word je een Vogelaar? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Vogelaar. Een studie Biologie met de richting Ecologie, Milieukunde of een andere soortgelijke richting is geschikt, maar zeker niet noodzakelijk. Een Vogelaar bekijkt vogels als hobby en hoeft hier dus geen specifieke opleiding voor te hebben. Vaak schoolt hij zichzelf door zich te verdiepen in allerlei vogelsoorten en ecologische theorieën.

Opleidingen Vogelaar

Online training Dynamiek van Enthousiasme
Mijn naam is Rijn Vogelaar, auteur van ondermeer “De Superpromoter” en “De Enthousiasme Trilogie; Flame, Flow, Flood” en ik doe promotie onderzoek naar enthousiasme aan de universiteit Leiden. Op dinsdagmiddag …
Online training Dynamiek van Enthousiasme
Superpromoter Academy (training klant- en medewerker enthousiasme)
De Superpromoter Academy is in het leven geroepen om kennis over dynamiek van enthousiasme te verspreiden. Enthousiasme is een woord dat zowel privé als professioneel veelvuldig wordt gebruikt. Toch wordt …
Superpromoter Academy (training klant- en medewerker enthousiasme)Vogelaar worden: Omscholen tot Vogelaar

Als je je wilt omscholen tot Vogelaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Vogelaar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Vogelaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vogelaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vogelaar

Als je Vogelaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vogelaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vogelaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vogelaar?


Competenties en Vaardigheden Vogelaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vogelaar.

Welke competenties heeft een Vogelaar nodig?

Een Vogelaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Vaardigheden Vogelaar

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken

Persoonlijkheid en Eigenschappen Vogelaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vogelaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vogelaar nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Vogelaar zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Vogelaar moet rustig zijn en geduld hebben. Hij moet ze heel zorgvuldig waarnemen. De Vogelaar kan verbanden leggen tussen verschijnselen en er een conclusie uit trekken (Waarnemer).

Bovendien gaat een Vogelaar nauwkeurig te werk. Hij bekijkt de vogels heel precies, zodat hij weet welke soort het is en hoe ze zich gedragen. Als hij advies wil geven aan milieuorganisaties is het natuurlijk ook van belang dat de Vogelaar juiste conclusies trekt (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Vogelaar


Eigenschappen Vogelaar

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Vogelaar

Wat zijn de baankansen voor een Vogelaar?

Als een Vogelaar geld wil verdienen met zijn hobby, kan hij solliciteren op de functie Ornitholoog. Hij  heeft een specifiek vakgebied, maar kan redelijk goed aan het werk komen bij de overheid. Wel moet een Vogelaar dan heel goed zijn in zijn vak. Soms kan hij zijn arbeidsmarktperspectief vergroten door zich naast vogelonderzoek ook te richten op andere ecologische vraagstukken.

Er zijn niet erg veel doorgroeimogelijkheden voor een Vogelaar. Hij kan bij goed functioneren onderzoeken gaan leiden. Ook kan hij meehelpen bij steeds belangrijke projecten of een eigen adviesbureau opzetten. 

De actuele kans op werk voor een Vogelaar

De kans op werk voor het beroep Vogelaar is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Vogelaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Vogelaar

Je kunt als Vogelaar een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Vogelaar is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Vogelaar


Organisaties waar een Vogelaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vogelaar meestal werkt.

Waar werkt een Vogelaar?

In principe heeft de Vogelaar geen werkgever. Werkt hij als betaald Ornitholoog, dan werkt hij bij de overheid. Hij werkt dan bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Fauna en Flora van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook kan hij werkzaam zijn bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte of een natuurbeschermingsorganisatie. 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Vogelaar

Met wie werkt een Vogelaar samen? 

Hoe het netwerk van een Vogelaar er uitziet, hangt af van hoe serieus hij de hobby neemt. Hoe meer hij zich ermee bezig houdt, hoe groter zijn netwerk zal zijn. Zo kan hij contact hebben met andere Vogelaars, Ecologen en milieuorganisaties.


 • Vogelaars
 • Ecologen
 • Overheid
Vogelaar

Interview met een Vogelaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Vogelaar:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Vogelaar verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Vogelaar?

De beroepen die verwant zijn aan Vogelaar zijn:
Bioloog
Salaris: €2000 tot €3600
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bioloog wordt.
Ecoloog
Salaris: €2200 tot €3800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ecoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ecoloog wordt.
Ornitholoog
Salaris: €2200 tot €3800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ornitholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ornitholoog wordt.

Alles over het beroep Vogelaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Vogelaars
 • Ecologen
 • Overheid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar