Bioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bioloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bioloog wordt.

 

Wat is een Bioloog?

De Bioloog houdt zich bezig met onze natuurlijk omgeving. De Bioloog onderzoekt het functioneren van mensen, dieren, planten en micro-organismen. De Bioloog onderzoekt deze op een heel klein (molecuul) niveau maar ook op een groot (populaties, ecosystemen) niveau. De Bioloog heeft een zeer breed onderzoeksgebied en een groot scala aan mogelijke onderwerpen. Onderwerpen waar de Bioloog zich mee bezig kan houden zijn gedragsleer, evolutie en het indelen van organismen. Ook binnen de verschillende onderzoeksrichtingen zijn weer allerlei specialismen.

Het werk van de ene Bioloog kan sterk verschillen van dat van een andere Bioloog. Zo kan de Bioloog aan de slag als onderzoeker, als leraar of in het bedrijfsleven. Naast het brede vakgebied van de Bioloog zijn dus ook de mogelijkheden in het werk eindeloos. De Bioloog kan in het veld onderzoek doen naar de populatie van vogels of de groei van planten, in het laboratorium onderzoek doen naar cellen of beleidsmedewerker bij de overheid zijn. Afhankelijk van de kennis en specialisatie van de Bioloog, kan de Bioloog in uiteenlopende functies werken.

De Bioloog werkt vaak in een laboratorium of is bezig met veldonderzoek. Ook werkt de Bioloog vaak samen met andere wetenschappelijke disciplines. Denk hierbij aan de geneeskunde of de milieukunde. De onderzoeksresultaten van de Bioloog kunnen vaak goed gebruikt worden door de andere wetenschappelijke disciplines en samenwerking is daarom ook belangrijk.

Wil je werken als Bioloog?

Werk je al als Bioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bioloog in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bioloog

Wat verdient een Bioloog?

Het salaris van de Bioloog is afhankelijk van de sector waarin de Bioloog werkzaam is. Een beginnend onderzoeker verdient vaak minder dan een Bioloog die in het bedrijfsleven werkzaam is. Gemiddeld verdient de Bioloog tussen de €2000,- en €3600,-.

Salarisschaal Bioloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Bioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bioloog vacatures

Vergunningverlener Wet Natuurbescherming
REEF
Zelfstandig ontheffingen en vergunningen opstellen omtrent de Wet Natuurbescherming is voor jou gesneden koek.Ter aanvulling van ons REEF VTH-team zijn wij op zoek naar een vergunningverlener Wet Natuurbescherming (Wnb). Heb …
Microbioloog
Pro Industry
Wil jij bijdragen aan de productie van de medicijnen van de toekomst? Bij deze prachtige werkgever worden middels nanotechnologie anti-kankermedicijnen geproduceerd die zich richten op de kankercellen en dus weinig …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bioloog

Wat is de toekomst van Bioloog?

Het arbeidsmarktperspectief voor de Bioloog is gunstig. De Bioloog kan in verschillende sectoren en functies terechtkomen en kan daardoor eigenlijk vrijwel altijd aan werk komen. Doorgroeimogelijkheden zijn ook zeker aanwezig. Afhankelijk van de organisatie waar de Bioloog voor werkt zijn er altijd wel mogelijkheden voor functies met meer verantwoordelijkheden en grotere uitdagingen.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bioloog worden: Opleidingen tot Bioloog

Wil je bioloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Bioloog? 

Om als Bioloog aan de slag te gaan is een opleiding Biologie het meest voor de hand liggend. Deze opleiding kan op HBO en WO niveau gevolgd worden. Op WO niveau wordt de Bioloog het meest opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Op HBO niveau doet de Bioloog meer vakkennis op en kan bijvoorbeeld leraar Biologie worden. Biomedische wetenschappen of Moleculaire wetenschappen hebben ook veel raakvlakken met de biologie en zijn daarom ook studies die de Bioloog kan volgen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bioloog

Leer de regels van het 'breinleren' toepassen in jouw praktijk
Wat ga ik leren? John Medina, moleculair bioloog, heeft in 2008 het boek Brain rules geschreven. Breinregels zijn de regels die aantoonbaar zijn vastgesteld door wetenschappers, die uitleggen hoe de hersenen …
Meer opleidingen Bioloog

Weet je nog niet of je Bioloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bioloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Bioloog

Met wie werkt een Bioloog samen? 

De Bioloog doet veel onderzoek en werkt daarom vaak zelfstandig. Daarnaast heeft de Bioloog vaak wel te maken met een leidinggevende en andere onderzoekers of collega’s.


Bioloog


Organisaties waar een Bioloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bioloog meestal werkt.

Waar werkt een Bioloog?

De Bioloog werkt vaak als onderzoeker en werkt daarom vaak voor een onderzoeksinstituut. De Bioloog werkt vaak bij een universiteit, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kan de Bioloog aan de slag als adviseur of beleidsmaker. Daarnaast kan de Bioloog ook leraar Biologie worden en bij een onderwijsinstelling gaan werken. De Bioloog kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Bioloog

Waar kun je het beste werken als Bioloog? Hieronder vind je de best door de Bioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bioloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bioloog.

Welke competenties heeft een Bioloog nodig?

Een Bioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bioloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bioloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bioloog nodig? 

De Bioloog beschikt over goede onderzoeksvaardigheden, is analytisch ingesteld en kan nauwkeurig en detailgericht werken (Waarnemer). De Bioloog moet gedreven zijn en resultaten willen behalen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Bioloog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bioloog iets voor je?

Zou je graag Bioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bioloog

Een realist

De meeste biologen zijn geen realisten. Ze begrijpen de evolutie niet. Meestsl pinnen ze zichzelf vast op een onderwerp wst in het nieuws is. Een voorbeeld is momenteel “de wolf”. Wil je meedoen (vinden ze) moet je zeggen dat de wolf past in Nederland. Vanuit hun (kind) veilige huisjes in bv de randstad, Nijmegen, Zeeland en stad Groningen menen ze te moeten zeggen dat een paar roedels in bv Drente goed zou zijn. Tja, zo begon het ook met de Oostvaardsplassen.

Bas Thijssen

Ik krijg veel te weinig betaald!

John

Ik denk dat je niet zo goed functioneert.Gr.

ElJo

Mijn broertjes willen ook graag bioloog worden!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar