Bioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bioloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bioloog wordt.

 

Wat is een Bioloog?

De Bioloog houdt zich bezig met onze natuurlijk omgeving. De Bioloog onderzoekt het functioneren van mensen, dieren, planten en micro-organismen. De Bioloog onderzoekt deze op een heel klein (molecuul) niveau maar ook op een groot (populaties, ecosystemen) niveau. De Bioloog heeft een zeer breed onderzoeksgebied en een groot scala aan mogelijke onderwerpen. Onderwerpen waar de Bioloog zich mee bezig kan houden zijn gedragsleer, evolutie en het indelen van organismen. Ook binnen de verschillende onderzoeksrichtingen zijn weer allerlei specialismen.

Het werk van de ene Bioloog kan sterk verschillen van dat van een andere Bioloog. Zo kan de Bioloog aan de slag als onderzoeker, als leraar of in het bedrijfsleven. Naast het brede vakgebied van de Bioloog zijn dus ook de mogelijkheden in het werk eindeloos. De Bioloog kan in het veld onderzoek doen naar de populatie van vogels of de groei van planten, in het laboratorium onderzoek doen naar cellen of beleidsmedewerker bij de overheid zijn. Afhankelijk van de kennis en specialisatie van de Bioloog, kan de Bioloog in uiteenlopende functies werken.

De Bioloog werkt vaak in een laboratorium of is bezig met veldonderzoek. Ook werkt de Bioloog vaak samen met andere wetenschappelijke disciplines. Denk hierbij aan de geneeskunde of de milieukunde. De onderzoeksresultaten van de Bioloog kunnen vaak goed gebruikt worden door de andere wetenschappelijke disciplines en samenwerking is daarom ook belangrijk.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Bioloog?

Werk je al als Bioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bioloog in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

242


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bioloog

Wat verdient een Bioloog?

Het salaris van de Bioloog is afhankelijk van de sector waarin de Bioloog werkzaam is. Een beginnend onderzoeker verdient vaak minder dan een Bioloog die in het bedrijfsleven werkzaam is. Gemiddeld verdient de Bioloog tussen de €2000,- en €3600,-.

Salarisschaal Bioloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Bioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bioloog vacatures

Vacature Docent biologie (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Ben je 1e graads bevoegd voor jouw favoriete vak biologie? Wil jij graag aan de slag als docent biologie in het voortgezet onderwijs? Lees dan verder! Het gaat om …
Vacature Microbiologisch Laborant
Oxford Global Resources
Heb jij ervaring met klassiek microbiologische testen en of gewerkt in een microbiologisch laboratorium en sta jij klaar voor dé een nieuwe uitdaging waar jij je kan ontplooien in een …
Vacature (Jr)Technician Molecular Biology (PCR, DNA/ RNA isolation)
Oxford Global Resources
We are looking for an technician with a pro-active attitude, an accurate working method and (internship) experience in molecular techniques such as PCR, DNA and RNA isolation. Job description Our …
Vacature Laborant moleculaire- en microbiologie
Oxford Global Resources
We zijn opzoek naar een technician met een pro-actieve houding, een nauwkeurige werkwijze en ruime ervaring moleculair biologische technieken. Functieomschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in de veredeling, productie en verkoop …
Vacature QC / Microbiologisch analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een klant van ons zijn we per direct op zoek naar een QC Analist / Microbiologisch analist. Een leuke combi functie. Je werkt samen met een ervaren collega …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bioloog

Wat zijn de baankansen voor een Bioloog?

Het arbeidsmarktperspectief voor de Bioloog is gunstig. De Bioloog kan in verschillende sectoren en functies terechtkomen en kan daardoor eigenlijk vrijwel altijd aan werk komen. Doorgroeimogelijkheden zijn ook zeker aanwezig. Afhankelijk van de organisatie waar de Bioloog voor werkt zijn er altijd wel mogelijkheden voor functies met meer verantwoordelijkheden en grotere uitdagingen.

De actuele kans op werk voor een Bioloog

Het beroep Bioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

242

Baankans Bioloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bioloog worden: Opleidingen tot Bioloog

Wil je Bioloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bioloog.

Hoe word je een Bioloog? 

Om als Bioloog aan de slag te gaan is een opleiding Biologie het meest voor de hand liggend. Deze opleiding kan op HBO en WO niveau gevolgd worden. Op WO niveau wordt de Bioloog het meest opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Op HBO niveau doet de Bioloog meer vakkennis op en kan bijvoorbeeld leraar Biologie worden. Biomedische wetenschappen of Moleculaire wetenschappen hebben ook veel raakvlakken met de biologie en zijn daarom ook studies die de Bioloog kan volgen.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Bioloog

Leer de regels van het 'breinleren' toepassen in jouw praktijk
Wat ga ik leren? John Medina, moleculair bioloog, heeft in 2008 het boek Brain rules geschreven. Breinregels zijn de regels die aantoonbaar zijn vastgesteld door wetenschappers, die uitleggen hoe de hersenen …
Leer de regels van het 'breinleren' toepassen in jouw praktijk

Omscholen tot Bioloog

Als je je wilt omscholen tot Bioloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bioloog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bioloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bioloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bioloog

Als je Bioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bioloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bioloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bioloog?

Competenties en Vaardigheden Bioloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bioloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bioloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bioloog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Bioloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bioloog. Als Bioloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bioloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Bioloog

Vakkennis voor een Bioloog

Het is voor een Bioloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bioloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bioloog


Werkervaring Bioloog

Het is voor een startend Bioloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bioloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Bioloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bioloog

Met wie werkt een Bioloog samen? 

De Bioloog doet veel onderzoek en werkt daarom vaak zelfstandig. Daarnaast heeft de Bioloog vaak wel te maken met een leidinggevende en andere onderzoekers of collega’s.


Bioloog


Organisaties waar een Bioloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bioloog meestal werkt.

Waar werkt een Bioloog?

De Bioloog werkt vaak als onderzoeker en werkt daarom vaak voor een onderzoeksinstituut. De Bioloog werkt vaak bij een universiteit, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kan de Bioloog aan de slag als adviseur of beleidsmaker. Daarnaast kan de Bioloog ook leraar Biologie worden en bij een onderwijsinstelling gaan werken. De Bioloog kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Bioloog

Waar kun je het beste werken als Bioloog? Hieronder vind je de best door de Bioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bioloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bioloog.

Welke competenties heeft een Bioloog nodig?

Een Bioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bioloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bioloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bioloog nodig? 

De Bioloog beschikt over goede onderzoeksvaardigheden, is analytisch ingesteld en kan nauwkeurig en detailgericht werken (Waarnemer). De Bioloog moet gedreven zijn en resultaten willen behalen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Bioloog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bioloog iets voor je?

Zou je graag Bioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Bioloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Bioloog

Vacature Support Analyst Microbiology
Oxford Global Resources
Gezocht: Gezellige en hardwerkende collega voor op het microbiologisch kwaliteitslab! Functie omschrijving In de functie van Support Analyst Microbiology kom je te werken bij een internationaal bedrijf. Je bent onderdeel …
Vacature Celbioloog (HLO)
Balans
Functieomschrijving Als Celbioloog geef jij leiding aan een klein team van 3 analisten en samen zorgen jullie ervoor dat de wensen van de klanten omgezet worden naar werkbare protocollen. Tot …
Vacature Microbiologisch analist; meewerkend voorman
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij aan de slag bij een duurzame organisatie waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat? Kom dan dit leuke team versterken! Voor deze opdrachtgever zijn wij op zoek …
Vacature Microbiologisch analist
Tempo-Team
Functieomschrijving Aan de slag bij een duurzame organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat! Voor onze opdrachtgever in Barneveld zijn wij op zoek naar een microbiologisch analist. Een functie …
Vacature Microbiologisch laborant
Randstad
Functieomschrijving Voor het centrale laboratorium van FrieslandCampina (LQS) zijn wij op zoek naar een microbiologisch laborant ter ondersteuning van de afdeling.wat bieden wij jou Een startend uurloon volgens Zuivel …

Actuele blogposts


reacties op Bioloog

Een realist

De meeste biologen zijn geen realisten. Ze begrijpen de evolutie niet. Meestsl pinnen ze zichzelf vast op een onderwerp wst in het nieuws is. Een voorbeeld is momenteel “de wolf”. Wil je meedoen (vinden ze) moet je zeggen dat de wolf past in Nederland. Vanuit hun (kind) veilige huisjes in bv de randstad, Nijmegen, Zeeland en stad Groningen menen ze te moeten zeggen dat een paar roedels in bv Drente goed zou zijn. Tja, zo begon het ook met de Oostvaardsplassen.

Bas Thijssen

Ik krijg veel te weinig betaald!

John

Ik denk dat je niet zo goed functioneert.Gr.

ElJo

Mijn broertjes willen ook graag bioloog worden!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar