Verslaggever: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Verslaggever: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Verslaggever? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Verslaggever wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Verslaggever, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Verslaggever


Vacatures Verslaggever

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Verslaggever?

Een verslaggever is iemand die op televisie of radio vaak ter plaatse verslag doet over verschillende onderwerpen.

Een verslaggever is een redacteur en een journalist die naast het redactionele en journalistieke werk en het vooronderzoek ook op televisie of radio verslag doet van de verschillende (vaak actuele) onderwerpen van de dag. Een verslaggever kan voor verschillende televisieprogramma's (bijvoorbeeld het NOS journaal, het Jeugdjournaal, Studio Sport of PowNews) of voor radioprogramma's verslag geven.

De verslaggever voor televisie werkt samen met een camera en geluidsman. De verslaggever gaat samen met hen op pad naar een locatie om vanuit daar verslag te doen van het onderwerp waarvan ze verslag willen geven. De verslaggever doet in de camera verslag en probeert door middel van het stellen van vragen aan omstanders of mensen die met het onderwerp te maken hebben zoveel mogelijk informatie in te winnen en aan de kijker te vertellen. De onderwerpen van het verslag kunnen verschillen; het kan gaan om actuele, politieke of maatschappelijke kwesties maar ook om verslagen over sporten als voetbal of tennis. Als de beelden zijn geschoten bepaalt de verslaggever vaak samen met de editor welke beelden worden gebruikt.

De verslaggever werkt op locatie maar kan ook in een studio werkzaam zijn.


Past het beroep Verslaggever bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Verslaggever per stad

Vacatures Verslaggever Alkmaar

Vacatures Verslaggever Almelo

Vacatures Verslaggever Almere

Vacatures Verslaggever Alphen aan den Rijn

Vacatures Verslaggever Amersfoort

Vacatures Verslaggever Amstelveen

Vacatures Verslaggever Amsterdam

Vacatures Verslaggever Apeldoorn

Vacatures Verslaggever Arnhem

Vacatures Verslaggever Assen

Vacatures Verslaggever Bergen op Zoom

Vacatures Verslaggever Breda

Vacatures Verslaggever Capelle aan den IJssel

Vacatures Verslaggever Delft

Vacatures Verslaggever Den Bosch

Vacatures Verslaggever Den Haag

Vacatures Verslaggever Den Helder

Vacatures Verslaggever Deventer

Vacatures Verslaggever Doetinchem

Vacatures Verslaggever Dordrecht

Vacatures Verslaggever Ede

Vacatures Verslaggever Eindhoven

Vacatures Verslaggever Emmen

Vacatures Verslaggever Enschede

Vacatures Verslaggever Gouda

Vacatures Verslaggever Groningen

Vacatures Verslaggever Haarlem

Vacatures Verslaggever Haarlemmermeer

Vacatures Verslaggever Heerlen

Vacatures Verslaggever Helmond

Vacatures Verslaggever Hengelo

Vacatures Verslaggever Hilversum

Vacatures Verslaggever Hoogeveen

Vacatures Verslaggever Hoorn

Vacatures Verslaggever Katwijk

Vacatures Verslaggever Leeuwarden

Vacatures Verslaggever Leiden

Vacatures Verslaggever Lelystad

Vacatures Verslaggever Maastricht

Vacatures Verslaggever Middelburg

Vacatures Verslaggever Nieuwegein

Vacatures Verslaggever Nijmegen

Vacatures Verslaggever Oss

Vacatures Verslaggever Purmerend

Vacatures Verslaggever Roermond

Vacatures Verslaggever Roosendaal

Vacatures Verslaggever Rotterdam

Vacatures Verslaggever Schiedam

Vacatures Verslaggever Spijkenisse

Vacatures Verslaggever Terneuzen

Vacatures Verslaggever Tilburg

Vacatures Verslaggever Utrecht

Vacatures Verslaggever Veenendaal

Vacatures Verslaggever Venlo

Vacatures Verslaggever Vlaardingen

Vacatures Verslaggever Westland

Vacatures Verslaggever Zaanstad

Vacatures Verslaggever Zeist

Vacatures Verslaggever Zoetermeer

Vacatures Verslaggever Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Verslaggever

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Verslaggever?

Een verslaggever verdient, afhankelijk van het bedrijf en het type media waarvoor hij werkzaam is, tussen de €2200,- en €3900,- bruto per maand.


Meer weten over het salaris Verslaggever

Salaris aankomend Verslaggever Salaris junior Verslaggever Wat is het salaris van een medior Verslaggever? Welk salaris krijgt een senior Verslaggever?


Hoe word je een Verslaggever? 

Er zijn verschillende opleidingen tot verslaggever. Deze opleidingen vallen onder de opleiding journalistiek en zijn op zowel mbo als hbo niveau te volgen. De opleidingen zijn over het algemeen vierjarig.

Opleidingen Verslaggever

Journalistiek
Wil jij ook elke dag bovenop het nieuws zitten? Dan is deze cursus jou op het lijf geschreven. Zit je graag bovenop het nieuws? Kies de cursus Journalistiek Droom je
Journalistiek
Hoe je moeiteloos klanten aantrekt met Storytelling
WORKSHOP 'Hoe je moeiteloos klanten aantrekt met Storytelling' HELDER taalgebruik is essentieel om succesvol te kunnen communiceren. Zeker in een tijd dat veel instituties & bedrijven gewantrouwd worden. Je kunt …
Hoe je moeiteloos klanten aantrekt met Storytelling
Authentieke Storytelling
'In een wereld vol robots wordt authenticiteit cruciaal om je te onderscheiden' WORKSHOP 'Meer impact met Authentieke Storytelling' (1 dagdeel) Wil je authentieker communiceren zonder 'sleazy' marketingtrucs? Zodat je expertstatus …
Authentieke Storytelling



Omscholen tot Verslaggever

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Verslaggever. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Verslaggever

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Verslaggever

Als je Verslaggever wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verslaggever zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verslaggever

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Verslaggever?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Verslaggever

Een Verslaggever heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Verslaggever

  • Doorzettingsvermogen
  • Inlevingsvermogen
  • Motivatie
  • Doelmatig werken
  • Analytisch vermogen
  • Logisch redeneren
  • Doelgericht werken
  • Ambitie
  • Helder communiceren
  • Taalkennis
  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verslaggever nodig? 

Een verslaggever moet op de locatie waar hij verslag geeft goed kunnen samenwerken met de cameraman en geluidsman. Hij moet goed op de mensen en de omgeving letten om van zoveel mogelijk details gebruik te maken in zijn verslag (waarnemer).

Daarnaast is de verslaggever degene die voor het programma waarvoor hij werkzaam is de mensen die kijken of luisteren van onderwerpen informeert. Dit moet op zowel een informatieve als (soms leuke) of interessante manier worden gedaan. Hiervoor moet de verslaggever succesvol kunnen werken om zowel de kijker en luisteraar geboeid te houden als juiste informatie te geven (succesvolle werker).


Eigenschappen Verslaggever

  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Verslaggever?

Het arbeidsmarktperspectief voor een verslaggever is gemiddeld. Een verslaggever moet zichzelf goed kunnen presenteren, een vlotte babbel hebben en weten wat er speelt om verslag te kunnen geven op de radio of televisie. Niet iedereen is geschikt voor het beroep van verslaggever en daarom worden er door televisie en radioprogramma's vaak vrij hoge eisen gesteld. Hierdoor is het arbeidsmarktperspectief afhankelijk van de verslaggever in kwestie en verschilt dit per persoon.

De verslaggever kan naast zijn werkzaamheden als verslaggever ook werkzaam zijn als redacteur of journalist.

De actuele kans op werk voor een Verslaggever

Het beroep Verslaggever is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Verslaggever

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Verslaggever

Het beroep Verslaggever is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs.


Waar werkt een Verslaggever?

De verslaggever werkt voor een televisie of radioprogramma (en dus televisie of radioproducent).


Met wie werkt een Verslaggever samen? 

Het netwerk van de verslaggever bestaat uit de mensen die hij op locatie interviewt en aan wie hij vragen stelt, zijn (voor de televisieverslaggever) camera en geluidsman en de editor met wie hij de beelden bekijkt en met wie hij bepaalt welke beelden worden gebruikt en uitgezonden.


  • Mensen op locatie
  • Camera en geluidsman
  • Editor
Verslaggever

Verwante beroepen Verslaggever:

Redacteur
Salaris: €2200 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Journalist
Salaris: €1700 tot €6200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Nieuwslezer
Salaris: €2000 tot €3500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Verslaggever in één oogopslag

Netwerk:

  • Mensen op locatie
  • Camera en geluidsman
  • Editor

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2200 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar