Literatuurcriticus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Literatuurcriticus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep literatuurcriticus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je literatuurcriticus wordt.

 

Wat is een Literatuurcriticus?

Een literatuurcriticus, ook wel literatuurrecensent, schrijft recensies over boeken voor bijvoorbeeld een krant, tijdschrift of website. Literatuurcritici zijn vaak op een of andere manier al betrokken bij de wereld van de literatuur, bijvoorbeeld als uitgever, journalist of schrijver.

De literatuurcriticus krijgt een boek meestal enige tijd voor publicatie, leest dit vervolgens een of meerdere keren, zoveel als nodig is om tot een goed oordeel te komen. Vervolgens schrijft de recensent zijn gefundeerde mening uit volgens de richtlijnen die het medium voorschrijft (aantal woorden, invalshoek, enzovoorts). De literatuurcriticus let op elementen in het verhaal zoals de diepgang van karakters, de opbouw van het verhaal, originaliteit, schrijfstijl en andere elementen die van belang zijn bij het beoordelen van een boek. Voor het kunnen geven van een enigszins correct oordeel moet de recensent een brede literatuurkennis hebben, in ieder geval in het genre dat hij bespreekt. Interviews behoren mogelijk ook tot de taken van de literatuurcriticus.Wil je werken als Literatuurcriticus?

Werk je al als Literatuurcriticus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Literatuurcriticus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Literatuurcriticus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Literatuurcriticus in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Journalist
 • Redacteur
 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Schrijver

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Literatuurcriticus

Wat verdient een Literatuurcriticus?

Recensenten zijn vaak freelancer of doen naast recensiewerk ook nog ander redactiewerk. Al met al is een schatting van een fulltime maandloon tussen de 1500 en de 3000 euro per maand op zijn plaats. Voor de freelancer geldt dit wanneer hij een maand volop werkt, voor de deeltijd-recensent is dit een schatting van het salaris relatief aan het aantal uren dat hij recensiewerk doet. Natuurlijk moet wel bedacht worden dat een  recensent mogelijk langer met een boek bezig is dan waar hij voor betaald krijgt. Hij moet het dus ook minstens een beetje leuk vinden om in zijn vrije tijd te lezen.

Salarisschaal Literatuurcriticus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Literatuurcriticus

Er zijn geen vacatures Literatuurcriticus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Literatuurcriticus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Literatuurcriticus in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Literatuurcriticus

Wat is de toekomst van Literatuurcriticus?

Het arbeidsmarktperspectief voor de literatuurcriticus is wat karig. Vrijwillig kan deze wel aan de slag, maar een fulltime aanstelling is (veel) lastiger te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet zozeer in de journalistieke of de literaire wereld, wel is het beroep van recensent een goede manier om het wereldje te leren kennen en mogelijk contacten te leggen die de andere bezigheden van de recensent, schrijven of uitgeven bijvoorbeeld, ten goede kunnen komen.

Baankans Literatuurcriticus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Literatuurcriticus worden: Opleidingen tot Literatuurcriticus

Wil je Literatuurcriticus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Literatuurcriticus.

Hoe word je een Literatuurcriticus? 

Voor dit beroep is geen opleiding vereist. Wel liggen een aantal opleidingen voor de hand, namelijk journalistiek (hbo en tegenwoordig ook op mbo) en vrijwel alle opleidingen en studies die met literatuur te maken hebben (taal en cultuurstudies, literatuurwetenschap, Nederlandse taal en cultuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Literatuurcriticus

Er zijn geen opleidingen Literatuurcriticus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Literatuurcriticus in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Literatuurcriticus

Als je Literatuurcriticus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Literatuurcriticus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Literatuurcriticus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Literatuurcriticus?

Competenties en Vaardigheden Literatuurcriticus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Literatuurcriticus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Literatuurcriticus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Literatuurcriticus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Literatuurcriticus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Literatuurcriticus. Als Literatuurcriticus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Literatuurcriticus:


zie volledige beschrijving persoonstype Literatuurcriticus

Vakkennis voor een Literatuurcriticus

Het is voor een Literatuurcriticus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Literatuurcriticus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Literatuurcriticus


Werkervaring Literatuurcriticus

Het is voor een startend Literatuurcriticus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Literatuurcriticus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Journalist, Literatuuronderzoeker .

Iets anders leren?

Is Literatuurcriticus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Literatuurcriticus

Met wie werkt een Literatuurcriticus samen? 

Het netwerk van een literatuurcriticus zal vooral bestaan uit journalisten (journalist, redacteur, hoofdredacteur, eindredacteur), gezien deze bij een journalistiek medium werkt. Verder kent de literatuurcriticus waarschijnlijk schrijvers, uitgevers en mogelijk ook illustrators.


 • Journalist
 • Redacteur
 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Schrijver
Literatuurcriticus


Organisaties waar een Literatuurcriticus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Literatuurcriticus meestal werkt.

Waar werkt een Literatuurcriticus?

De literatuurcriticus werkt voor een journalistiek medium: een krant, een tijdschrift of een website, in de meeste gevallen.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Literatuurcriticus

Waar kun je het beste werken als Literatuurcriticus? Hieronder vind je de best door de Literatuurcriticus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Literatuurcriticus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Literatuurcriticus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Literatuurcriticus.

Welke competenties heeft een Literatuurcriticus nodig?

Een Literatuurcriticus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Literatuurcriticus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Literatuurcriticus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Literatuurcriticus nodig? 

De literatuurcriticus is iemand die geduld heeft, eerder introvert dan extravert is en onderzoekend genoeg is ingesteld om alle details van een boek door te pluizen, kortom een Waanemer. Ook is de recensent gevoelig (om de emotionele waarde van een boek te kunnen bepalen) en scherpzinnig (om een goed gefundeerde en doordachte mening te kunnen beargumenteren), oftewel een Romanticus.

Bekijk de persoonstypen voor Literatuurcriticus


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Literatuurcriticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Literatuurcriticus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Literatuurcriticus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Literatuurcriticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Literatuurcriticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Literatuurcriticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Literatuurcriticus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Literatuurcriticus iets voor je?

Zou je graag Literatuurcriticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Literatuurcriticus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Literatuurcriticus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar