Kunstcriticus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kunstcriticus? Lees de functieomschrijving.

Een Kunstcriticus interpreteert en beoordeelt kunst. Dit kan bijvoorbeeld beeldende kunst, theater, muziek of film zijn. Hij verzamelt achtergrondinformatie over de kunstuiting, de maker en de context. Vervolgens vormt een Kunstcriticus onafhankelijk zijn mening en oordeel en publiceert deze, bijvoorbeeld in een krantartikel. Hierin probeert de Kunstcriticus al analyserend uitspraken te doen over de kwaliteit van het kunstwerk. Een Kunstcriticus kan hierbij verschillende beoordelingscriteria hanteren. Voorbeelden hiervan zijn de originaliteit of uniciteit van het werk, de technische beheersing of vakmanschap van de kunstenaar, maatschappelijke relevantie van het werk, of de beïnvloeding van het werk op andere kunstwerken of kunstvormen. De Kunstcriticus kan het kunstwerk vergelijken met andere werken uit de geschiedenis of juist uit de dezelfde periode, met andere werken van dezelfde maker of juist met die van andere kunstenaars, enzovoort.

Het is erg belangrijk dat een Kunstcriticus onafhankelijk opereert en zich niet laat beïnvloeden door kunstenaars, publiek of andere critici. Het is voor een Kunstcriticus daarom ook belangrijk om zijn bronnen te controleren. Een Kunstcriticus bouwt een reputatie op, die erg belangrijk is voor zijn loopbaan. Een Kunstcriticus heeft veel kennis over kunst en kunstgeschiedenis. Hij moet deze kennis constant op peil houden. Een Kunstcriticus moet foutloos goedlopende teksten kunnen schrijven.

Wil je werken als Kunstcriticus?

Werk je al als Kunstcriticus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kunstcriticus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kunstcriticus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kunstcriticus in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Kunsthistoricus
  • Journalist
  • Kunstenaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €50 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kunstcriticus

Wat verdient een Kunstcriticus?

Het is erg moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen als professioneel Kunstcriticus. De meeste critici publiceren op internet en schrijven af en toe een stukje. Hiermee wordt niet veel verdiend. Voor deze Kunstcritici zijn meestal de arbeidsvoorwaarden van zelfstandige of freelancer van toepassing. Het salaris van een gerenommeerde Kunstcriticus in dienst van een landelijke krant kan aardig oplopen. De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Kunstcriticus zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar hij voor werkt en het type dienstverband.

Salarisschaal Kunstcriticus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kunstcriticus

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kunstcriticus

Hoe goed is de toekomst voor de Kunstcriticus? 

Het is heel moeilijk om professioneel Kunstcriticus te worden. Een Kunstcriticus moet een jarenlange, goede reputatie hebben opgebouwd om te mogen schrijven voor een bekend week- of dagblad.

Baankans Kunstcriticus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kunstcriticus worden: Opleidingen tot Kunstcriticus

Hoe word je een Kunstcriticus? 

Er is geen vaststaande opleiding tot Kunstcriticus. Opleidingen die een opstap kunnen zijn, zijn: Kunstacademie, HBO/WO Kunstgeschiedenis of Kunstwetenschappen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kunstcriticus

Meer opleidingen Kunstcriticus

Weet je nog niet of je Kunstcriticus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kunstcriticus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kunstcriticus

Met wie werkt een Kunstcriticus samen? 

Een Kunstcriticus werkt zelfstandig. Het is zelfs belangrijk dat een criticus niet te sterke banden heeft met kunstenaars of andere critici om zijn onafhankelijkheid te waarborgen.


  • Kunsthistoricus
  • Journalist
  • Kunstenaar
Kunstcriticus


Organisaties waar een Kunstcriticus werkzaam is

Waar werkt een Kunstcriticus meestal? 

Een Kunstcriticus kan in dienst zijn van een week- of dagblad, een website of kan als zelfstandige of freelancer werken voor uiteenlopende typen media.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Kunstcriticus

Waar kun je het beste werken als Kunstcriticus? Hieronder vindt je de best door de Kunstcriticus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kunstcriticus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kunstcriticus:

Welke competenties heeft een een Kunstcriticus nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kunstcriticus

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kunstcriticus nodig? 

Een Kunstcriticus denkt na over diepzinnige, filosofische vraagstukken. Ook kan hij goed analyseren en interpreteren, en is hij individualistisch ingesteld (Romanticus). Een Kunstcriticus is kritisch, vormt een gefundeerd oordeel, kan zijn standpunt beargumenteren en is onafhankelijk (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Kunstcriticus


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kunstcriticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kunstcriticus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kunstcriticus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kunstcriticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kunstcriticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kunstcriticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kunstcriticus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kunstcriticus iets voor je?

Zou je graag Kunstcriticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kunstcriticus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kunstcriticus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar