Correspondent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Correspondent? Lees de functieomschrijving.

Een correspondent is een contactpersoon die om meerdere mogelijke redenen op een andere locatie (meestal in het buitenland) dan de locatie van de personen waarmee hij of zij contact heeft verblijft. Bekende voorkomens van het beroep zijn de nieuwscorrespondent (iemand die namens een omroep verslag doet vanuit een ander land) en de correspondent op een ambassade (die in een ander land is om daar persoonlijk contact met contactpersonen aldaar te kunnen hebben). Deze correspondenten zijn meestal in het buitenland voor een lange periode (drie maanden, een half jaar, of zijn er woonachtig), waarin zij verschillen van iemand die een reis maakt met een bepaald zakelijk doel (voor bijvoorbeeld een aantal dagen).

Het woord ‘correspondent’ wordt soms ook gewoon gebruikt voor bepaalde communicatiemedewerkers bij bedrijven. Sommige bedrijven hebben “correspondenten” voor communicatie tussen verschillende vestigingen in een regio of stad. Iemand die vanuit het veld informatie doorgeeft naar een vaste locatie kan ook ‘correspondent’ heten.

Wil je werken als Correspondent?

Werk je al als Correspondent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Correspondent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Correspondent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Correspondent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Journalist
 • Redacteur
 • Ambassadeur
 • Woordvoerder
 • Correspondent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Correspondent

Wat verdient een Correspondent?

Van een nieuwscorrespondent is het bekend dat deze een startsalaris van rond de 2000 per maand heeft, gemiddeld zo’n 2300 per maand. Nieuwscorrespondenten groeien vervolgens door naar pakweg 3500 per maand, uitzonderingen richting de 4500 per maand zijn ook goed denkbaar. Van andersoortige correspondenten is minder bekend, dit is ook sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheid van de functie, de locatie, de duur van het verblijf in het buitenland, het risico (in oorlogsgebieden bijvoorbeeld), enzovoorts.

Salarisschaal Correspondent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Correspondent

Op zoek naar een nieuwe baan als Correspondent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Correspondent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Correspondent vacatures

Medewerker Claims
Life Recruitment
Voor een logistieke organisatie in Rotterdam zijn wij op zoek naar een Medewerker Claims. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het afhandelen van claims en het onderhouden van contact …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Correspondent

Hoe goed is de toekomst voor de Correspondent? 

Het arbeidsmarktperspectief voor nieuwscorrespondenten is matig. De banen zijn veel gewild en gering in aantal. Het perspectief voor andersoortige correspondenten is eveneens niet gunstig. Bij het zoeken naar vacatures komen vooral veel vacatures voor functies als relatiemanager naar boven (een beroep waar wel veel vraag naar is). Vacatures voor functies waarin correspondentie een belangrijke taak is zijn er voldoende, vacatures voor het specifieke beroep "correspondent" niet.

Baankans Correspondent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Correspondent worden: Opleidingen tot Correspondent

Hoe word je een Correspondent? 

De opleiding die voor het beroep correspondent vereist is hangt van de soort correspondent af. Nieuwscorrespondenten zullen een opleiding journalistiek (hbo, wo) gedaan moeten hebben (of elders veel ervaring moeten hebben opgedaan), voor politiek correspondenten (op een ambassade, bijvoorbeeld) is geen specifieke opleiding te noemen. Een correspondent moet in ieder geval de Nederlandse en vaak Engelse taal goed beheersen, moet met gevoelige informatie kunnen omgaan en moet communicatief vaardig zijn.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Correspondent

International Cash Management
Het keuzevak International Cash Management biedt een uitgebreid en gedetailleerd overzicht van het vakgebied met het accent op de praktische aspecten. De verschillende onderwerpen zijn in enkele onderdelen geclusterd. Het …
Meer opleidingen Correspondent

Weet je nog niet of je Correspondent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Correspondent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Correspondent

Met wie werkt een Correspondent samen? 

Het netwerk van de nieuwscorrespondent zal voornamelijk bestaan uit andere journalisten. Deze zal ook veel contact hebben met plaatselijke bewoners, woordvoerders en autoriteiten (hangt ervan af van welk nieuws hij of zij verslag uitbrengt). Andersoortige correspondenten kunnen een heel uiteenlopend netwerk hebben, hoewel een correspondent in principe meestal in contact staat met een andere correspondent (de aard van het beroep is immers de correspondentie).


 • Journalist
 • Redacteur
 • Ambassadeur
 • Woordvoerder
 • Correspondent
Correspondent


Organisaties waar een Correspondent werkzaam is

Waar werkt een Correspondent meestal? 

Een nieuwscorrespondent werkt voor een nieuwsmedium, bijvoorbeeld een krant of televisiezender. Sommige commerciele bedrijven zullen ook correspondenten in dienst hebben, en ook de overheid heeft veel correspondenten (met name op ambassades dus).

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Correspondent

Waar kun je het beste werken als Correspondent? Hieronder vindt je de best door de Correspondent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Correspondent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Correspondent:

Welke competenties heeft een een Correspondent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Correspondent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Correspondent nodig? 

De correspondent heeft niet alle eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar, maar staat wel constant met anderen in contact en moet dus wel beschikken over eigenschappen als goed kunnen luisteren en het hebben van een neutrale houding. De verantwoordelijkheid die vaak met de te corresponderen informatie meekomt vraagt daarnaast om een verantwoordelijk en betrouwbaar persoon: de Loyalist.

Bekijk de persoonstypen voor Correspondent


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Correspondent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Correspondent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Correspondent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Correspondent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Correspondent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Correspondent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Correspondent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Correspondent iets voor je?

Zou je graag Correspondent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Correspondent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Correspondent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar