Beeldredacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Beeldredacteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep beeldredacteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je beeldredacteur wordt.

Wat is een Beeldredacteur?

Een beeldredacteur houdt zich bezig met de selectie, ontwikkeling, samenstelling en afstemming van alles wat met beeld te maken heeft (foto's, video's, animaties, etcetera). Hij is dikwijlls tevens verantwoordelijk voor het zelf produceren van foto's, compilaties, illustraties, informatieve grafieken en ander beeldmateriaal en moet de kwaliteit hiervan kunnen waarborgen. Dit kan zowel betrekking hebben op drukwerk als multimedia. Denk hierbij aan het ontwerp van een website, folder, brochure, flyer, tijdschrift, vakblad, krant, boek, ansichtkaarten of cd-roms.

De beeldredacteur draagt zorg voor het beeldarchief, hij beheert de stock (voorraad). Dit houdt in dat hij onder meer rechten op beeldmateriaal moet verwerven en deze nauwkeurig in de gaten moet houden - het kan zijn dat gekocht beeldmateriaal slechts tot een bepaalde datum te gebruiken is. Daarnaast is de beeldredacteur het aanspreekpunt voor de fotograaf en andere betrokken partijen en coördineert hij het proces rondom het beeldmateriaal, teneinde beeld geschikt voor gebruik te maken (voor de opdrachtgever). Dit betekent onder meer dat hij fotoshoots coördineert en de projectplanning in de gaten houdt.

De beeldredacteur is werkzaam in een design- of communicatieomgeving en verricht een hoop taken die 'breder' van aard zijn. Vaak denkt de beeldredacteur bijvoorbeeld mee over het algemenere beeldbeleid en de uitvoering hiervan. De beeldredacteur kan zich daarnaast ook bezighouden met social media, nieuwsbrieven opmaken, input leveren voor redactionele stukken en een stukje promotie. Denk maar eens aan de verspreiding van publiciteitsmaterialen of het verrichten organisatorische en ondersteunende werkzaamheden voor PR & communicatie. De beeldredacteur fungeert als spin in het web: hij is aanspreekpunt en contactpersoon voor fotografen, stylisten, visagisten en andere betrokkenen (zoals de Nationale Beeldbank en andere pers- en fotobureaus) en opdrachtgevers. De beeldredacteur heeft bovendien vaak een grote mate van zelfstandigheid: hij bewaakt het budget en deadlines, onderhandelt en maakt prijsafspraken en onderhoudt een eigen netwerk.

Wil je werken als Beeldredacteur?

Werk je al als Beeldredacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Beeldredacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Beeldredacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Beeldredacteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • (hoofd)redacteur, opdrachtgever, fotograaf, grafisch ontwerper, beeldbanken

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Beeldredacteur

Wat verdient een Beeldredacteur?

Het salaris van een beeldredacteur is meestal marktconform. Hij kan op uitzend- of freelancebasis werkzaam zijn, zelfstandig opereren of in vaste dienst zijn van een (groter) bedrijf.

Salarisschaal Beeldredacteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Beeldredacteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Beeldredacteur

Wat is de toekomst van Beeldredacteur?

Binnen de communicatie- en designbranche zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. De beeldredacteur kan zich volledig op fotografie of grafisch ontwerp storten, of juist meer op PR, promotie of een (eind)redactionele vorm. Door de veelzijdigheid van de competenties van de beeldredacteur en de voortdurende opmars van internet, sociale media en in specifiekere zin het belang van beeld, is het arbeidsmarktperspectief voor een beeldredacteur vrij gunstig.

Baankans Beeldredacteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Beeldredacteur worden: Opleidingen tot Beeldredacteur

Wil je beeldredacteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Beeldredacteur? 

Het minimale opleidingsniveau voor een beeldredacteur is MBO, maar de gevraagde vooropleiding verschilt per bedrijf. Op MBO-vlak is een opleiding fotonica, foto(journalistiek), audiovisuele productie en alle studies die met fotografie en het grafisch lyceum te maken hebben denkbaar. Een fotovakschool, fotoacademie of de kunstacademie volstaat ook. HBO/WO-studenten kunnen de volgende studierichtingen hebben: fotografie, grafisch ontwerp, interaction design, culturele studies, media en cultuur, film- en televisiewetenschappen, nieuwe media, communicatie, marketing of PR.

Verder is het belangrijk dat de beeldredacteur kennis heeft van contentmanagementsystemen, grafische en opmaaksoftware als InDesign en Photoshop en affiniteit heeft met fotografie en ontwerpen. Ook dient hij kennis te hebben van (sociale) media en goed om te kunnen gaan met de computer en het internet (met name fotowebsites). Vaak is door de grote mate van zelfstandigheid veel eigen initiatief en organisatorische en administratieve ervaring vereist.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Beeldredacteur

Meer opleidingen Beeldredacteur

Weet je nog niet of je Beeldredacteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Beeldredacteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Beeldredacteur

Met wie werkt een Beeldredacteur samen? 

Het netwerk van de beeldredacteur is zeer belangrijk. Hij is de schakel tussen de opdrachtgever, fotograaf, grafisch ontwerper en illustrator of auteur. Zo bepaalt hij of er een fotograaf of illustrator ingeschakeld moet worden bij een bepaald (beeld)project. Dit vereist kennis van grafisch ontwerp, beeld en (eind)productie. De beeldredacteur moet het geheel kunnen overzien en op het resultaat gericht blijven. Door zijn veelal coördinerende taken, heeft de beeldredacteur een uitgebreid netwerk. Het onderhouden van een netwerk buiten de organisatie zelf wordt ook van de beeldredacteur verwacht. Afhankelijk van waar hij werkzaam is, kan het netwerk van de beeldredacteur bestaan uit fotografen, overheid, uitgevers, reclamebureaus, tv-programma's, beeldbanken en/of verschillende actoren uit de journalistieke branche.


  • (hoofd)redacteur, opdrachtgever, fotograaf, grafisch ontwerper, beeldbanken
Beeldredacteur


Organisaties waar een Beeldredacteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Beeldredacteur meestal werkt.

Waar werkt een Beeldredacteur?

Een beeldredacteur kan zowel voor profit- als nonprofitorganisaties werkzaam zijn. Zo hebben niet alleen bedrijven beeldredacteuren nodig, ook de overheid kan behoefte hebben aan een beeldredacteur voor bijvoorbeeld de vormgeving van het intranet of de homepagina van een Ministerie. De beeldredacteur kan werkzaam zijn voor media, reclamebureaus of communicatiebureaus of is werkzaam op de afdeling PR/communicatie en/of Design van een willekeurig bedrijf of overheidsinstantie.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Beeldredacteur

Waar kun je het beste werken als Beeldredacteur? Hieronder vind je de best door de Beeldredacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Beeldredacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Beeldredacteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Beeldredacteur.

Welke competenties heeft een Beeldredacteur nodig?

Een Beeldredacteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Beeldredacteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Beeldredacteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Beeldredacteur nodig? 

De beeldredacteur heeft oog voor detail en afwisseling, is creatief en heeft goede sociale en communicatieve vaardigheden. Vaak moet hij meerdere zaken tegelijk regelen en alles tot in de puntjes organiseren. Hij moet van alle markten thuis zijn: de beeldredacteur denkt vaak mee vanaf het ontwerpproces tot het eind. Bepaald moet worden welke beeldtaal het beste past bij het te maken product, waar hij voldoende inzicht voor moet hebben. Daarom is de beeldredacteur zowel een echte perfectionist als een waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Beeldredacteur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Beeldredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Beeldredacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Beeldredacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Beeldredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Beeldredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Beeldredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Beeldredacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Beeldredacteur iets voor je?

Zou je graag Beeldredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Beeldredacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Beeldredacteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar