Bureauredacteur Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Bureauredacteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Bureauredacteur, zoals: "Wat doet een Bureauredacteur?", of "Wat verdient een Bureauredacteur? of "Hoe word je een Bureauredacteur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Bureauredacteur nodig heeft.Wat is een Bureauredacteur?

 

Een bureauredacteur is hoofdzakelijk werkzaam achter een bureau. Hij verricht redactionele werkzaamheden, maar trekt er niet op uit. De bureauredacteur heeft veel coördinerende taken: zo ontvangt en bewerkt hij teksten, selecteert wat er wordt gepubliceerd en zet nieuwe schrijfopdrachten uit. Hij onderhoudt het contact met redacteuren, maar schrijft ook zelf teksten. Het kan ook voorkomen dat hij aangeleverde teksten moet vertalen. Daarom strekt bijvoorbeeld kennis van Engels tot de aanbeveling. De bureauredacteur dient affiniteit te hebben met of gespecialiseerd te zijn in een specifiek onderwerp.

Veel voorkomende taken van de bureauredacteur zijn het schrijven en redigeren van stukken, onderzoek doen naar bepaalde thema’s waar de bureauredacteur in gespecialiseerd is en verschillende communicatieve en organisatorische taken die ook komen kijken bij eindredactiewerk. De bureauredacteur werkt namelijk aan een inhoudelijk en tekstueel correcte uitgave van bijvoorbeeld een tijdschrift, verzorgt de productieplanning en onderhoudt contacten met verschillende partijen.

De bureauredacteur is niet alleen verantwoordelijk voor de redactie van teksten, maar kan ook verantwoordelijk zijn voor de selectie van het juiste beeldmateriaal, de lay-out en de juiste manier van het presenteren van het product. Enige creativiteit of grafisch inzicht is dan ook vaak gewenst.

Door de coördinerende functie van de bureauredacteur en de taak als bewaarder van contacten fungeert hij als eerste aanspreekpunt voor redacteuren, lezers, freelancers en andere betrokkenen. Hij verricht bovendien dikwijls ook administratieve taken; van het voorbereiden van vergaderingen tot aan het bewaken van de agenda en de loonadministratie van de werknemers.

Past het beroep Bureauredacteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Bureauredacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Bureauredacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bureauredacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bureauredacteur vacatures

Vacature Bureauredacteur (Duits)
Fresh Publishers
Een bak enthousiasme, een opgewekt humeur en iemand die overal kansen ziet, dat zoeken we in onze nieuwe Commerciële Redacteur. Of beter gezegd: Viel Enthusiasmus, eine fröhliche Stimmung und jemand, …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bureauredacteur

Wat verdient een Bureauredacteur?

 

Het startsalaris in gedrukte media begint ongeveer bij 2000 euro bruto per maand. In andere gevallen, zoals bij de omroep, ligt dit hoger: het startsalaris begint bij 2400 en kan naar gelang ervaring oplopen tot 3800 euro per maand voor senior bureauredacteuren. Gemiddeld is ongeveer 2600 euro.

Salarisschaal Bureauredacteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Bureauredacteur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Bureauredacteur


Bureauredacteur worden: Opleidingen tot Bureauredacteur

Wil je Bureauredacteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bureauredacteur.

Hoe word je een Bureauredacteur? 

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot bureauredacteur. Wel wordt meestal een opleiding op het gebied van Journalistiek of Communicatie gevraagd. Een academische opleiding Nederlands vormt tevens een goede basis. Een cursus of bijscholing, aangevuld met de juiste competenties, kan ook volstaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bureauredacteur

Er zijn geen opleidingen Bureauredacteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bureauredacteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Bureauredacteur worden: Omscholen tot Bureauredacteur

Als je je wilt omscholen tot Bureauredacteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bureauredacteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bureauredacteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bureauredacteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bureauredacteur

Als je Bureauredacteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bureauredacteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bureauredacteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bureauredacteur?


Competenties en Vaardigheden Bureauredacteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bureauredacteur.

Welke competenties heeft een Bureauredacteur nodig?

Een Bureauredacteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Bureauredacteur

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven

Persoonlijkheid en Eigenschappen Bureauredacteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bureauredacteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bureauredacteur nodig? 

 

De bureauredacteur moet stipt en nauwkeurig te werk gaan en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor foutloze, goed gepresenteerde teksten. Daarom dient hij oog voor detail te hebben en een echte perfectionist te zijn die geen steekje laat vallen (Perfectionist).

De bureauredacteur moet veel coördineren, overleggen en redacteuren aansturen. Daarbij is het belangrijk dat hij deadlines haalt en is hij in grote mate verantwoordelijk voor het succesvol brengen van het eindproduct (Succesvolle werker, baas).

Bekijk de persoonstypen voor Bureauredacteur


Eigenschappen Bureauredacteur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Bureauredacteur

Wat zijn de baankansen voor een Bureauredacteur?

 

Als bureauredacteur kun je je, afhankelijk van voorkeur, verder specialiseren in bepaalde vakkennis. Ook bestaan er doorgroeimogelijkheden naar hoofd- of eindredacteur.

De actuele kans op werk voor een Bureauredacteur

Het beroep Bureauredacteur is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Bureauredacteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Bureauredacteur

Je kunt als Bureauredacteur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Bureauredacteur is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Bureauredacteur


Organisaties waar een Bureauredacteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bureauredacteur meestal werkt.

Waar werkt een Bureauredacteur?

 

Een bureauredacteur is vaak werkzaam in de profitsector, maar ook in de non-profit. Het vaakst is een bureauredacteur werkzaam in de (gedrukte en digitale) media. Zo kan hij voor een tijdschrift werkzaam zijn, maar bijvoorbeeld ook voor een krant, tv-station, uitgeverij of voor een website van een organisatie (niet te verwarren met webredacteur). Een bureauredacteur kan echter ook voor de overheid werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Netwerk Bureauredacteur

Met wie werkt een Bureauredacteur samen? 

 

De bureauredacteur is vaak werkzaam in een team van redacteuren, geleid door een hoofd- of eindredacteur. Dikwijls, als het grotere klussen betreft, werkt de bureauredacteur samen met de hoofd- of eindredacteur. In het geval van een vakblad kan de bureauredacteur rapporteren aan de (afdelings)manager of uitgever.


 • Hoofd- of eindredacteur, redacteuren, afdelingsmanager, uitgever
Bureauredacteur

Interview met een Bureauredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Bureauredacteur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Bureauredacteur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Bureauredacteur?

De beroepen die verwant zijn aan Bureauredacteur zijn:
Redacteur
Salaris: €1700 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Journalist
Salaris: €1700 tot €6200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Eindredacteur
Salaris: €3060 tot €4953
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Hoofdredacteur
Salaris: €3200 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Correspondent
Salaris: €1800 tot €4500
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Bureauredacteur in één oogopslag

Netwerk:

 • Hoofd- of eindredacteur, redacteuren, afdelingsmanager, uitgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar