Fotoredacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fotoredacteur? Lees de functieomschrijving.

De fotoredacteur is, kort gezegd, degene die bij een krant, tijdschrift of vergelijkbaar nieuws- of entertainment medium “over de foto’s gaat”. De fotoredacteur bepaalt bijvoorbeeld welke fotograaf op welk nieuwsitem gezet wordt, en bepaalt welke van de vele binnenkomende foto’s uiteindelijk gepubliceerd wordt, en hoe. Foto’s bepalen voor een groot deel het uiterlijk en het imago van een medium, en het werk van de fotoredacteur kan dus een sterke invloed hebben op het succes van het medium.

Het werk klinkt als een weinig bijzondere taak binnen het maken van bijvoorbeeld een krant, maar het is vooral bij de wat grotere redacties belangrijk dat er een speciaal aangestelde persoon in de gaten houdt dat bepaalde belangrijke foto’s geplaatst worden maar dat anderzijds de lay-out niet te vol raakt met foto’s, alsmede dat de juiste fotografen de juiste opdrachten krijgen. Het kan nogal wat uitmaken wie waar een foto van maakt, en hoe dit past bij de boodschap die het medium wil overbrengen (objectief, of juist vanuit een bepaald perspectief?). In de lay-out van een pagina kan het vervolgens nogal uitmaken wat voor foto het beste is (de meeste fotografen maken tientallen, soms honderden foto’s per item), en de schrijver van het bijbehorende stuk kan dit vaak zelf minder goed inschatten. Het werk is dus erg communicatief van aard, en heeft vooral zijn nut doordat het voor de “normale” redacteuren, de hoofdredacteur(en) en de vormgevers moeilijk is constant heen en weer te communiceren. Bij kleinere redacties is er dan ook vaak geen behoefte aan een fotoredacteur.

Wil je werken als Fotoredacteur?

Werk je al als Fotoredacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fotoredacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Fotoredacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Fotoredacteur in één oogopslag

Netwerk:

 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Fotograaf
 • Vormgever
 • Journalist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fotoredacteur

Wat verdient een Fotoredacteur?

Doordat fotoredacteuren meestal journalisten zijn die eerder op een andere functie hebben gewerkt, en dus meestal al wat ervaring hebben ligt het startsalaris met een gemiddelde van 2300 relatief hoog. Een doorgroei naar uiteindelijk pakweg 3500 is vervolgens logisch, maar om verschillende mogelijke redenen zou dit hoger uit kunnen vallen. Dit zijn dan echter eerder de uitzonderingsgevallen.

Salarisschaal Fotoredacteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Fotoredacteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fotoredacteur

Hoe goed is de toekomst voor de Fotoredacteur? 

Fotoredacteuren zijn vooral van nut bij grote redacties, waar in ieder geval meerdere fotografen in dienst zijn. Dit beperkt de werkgelegenheid dus al direct, en ook de vraag is naar alle waarschijnlijkheid kleiner dan het aanbod. Doorgroeimogelijkheden zijn er voor de fotoredacteur wel, want de fotoredacteur doet veel aan bemiddelen, communiceren en analyseren, en deze vaardigheden zijn voor veel functies in bijvoorbeeld een hoofdredactie van groot nut.

Baankans Fotoredacteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fotoredacteur worden: Opleidingen tot Fotoredacteur

Hoe word je een Fotoredacteur? 

Een fotoredacteur heeft wel veel verstand van hoe fotografen te werk gaan, maar is zelf geen fotograaf. Voor de fotoredacteur geldt qua opleiding pakweg hetzelfde als voor de journalist: voor het beroep is geen opleiding nodig, maar een opleiding journalistiek op hbo- of wo-niveau beslaat wel een groot deel van de kennis en ervaring die nodig is om het beroep te kunnen uitoefenen, en is dus zeker aanbevolen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Fotoredacteur

Meer opleidingen Fotoredacteur

Weet je nog niet of je Fotoredacteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Fotoredacteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Fotoredacteur

Met wie werkt een Fotoredacteur samen? 

De fotoredacteur heeft een netwerk op de redactie van zijn of haar medium. Dit zijn dus vrijwel allemaal journalisten, redacteuren en andere werknemers die komen kijken bij de maken van het betreffende blad.


 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Fotograaf
 • Vormgever
 • Journalist
Fotoredacteur


Organisaties waar een Fotoredacteur werkzaam is

Waar werkt een Fotoredacteur meestal? 

Fotoredacteuren werken voor nieuws- of entertainmentmedia. De fotoredacteur is echter enkel van nut bij een organisatie die meerdere fotografen in dienst heeft en ook dagelijks veel foto’s binnen krijgt. Dit beperkt de keus dus tot de middelgrote en grote bladen van het Nederlands taalgebied.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Fotoredacteur

Waar kun je het beste werken als Fotoredacteur? Hieronder vindt je de best door de Fotoredacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fotoredacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fotoredacteur:

Welke competenties heeft een een Fotoredacteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Fotoredacteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Fotoredacteur nodig? 

Vanwege de communicatieve aard van het beroep is het belangrijk dat de fotoredacteur een Bemiddelaar is. Hierbij horen de eigenschappen flexibel, geduldig en bemiddelend. De fotoredacteur is echter nog wel een journalist, en heeft een duidelijk doel voor ogen bij het selecteren van de foto’s en het erop uit sturen van fotografen. Eigenschappen van de Perfectionist (integriteit, discipline, veeleisendheid) en de Waarnemer (leergierigheid, onderzoekendheid, objectiviteit) zijn dan ook onlosmakelijk met een goede fotoredacteur verbonden.

Bekijk de persoonstypen voor Fotoredacteur


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Fotoredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Fotoredacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fotoredacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fotoredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fotoredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fotoredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fotoredacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fotoredacteur iets voor je?

Zou je graag Fotoredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fotoredacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fotoredacteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar