U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Data Protection Officer

Data Protection Officer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een data Protection Officer? Lees de functieomschrijving.

Een Data Protection Officer ziet binnen een organisatie toe op de naleving van de privacywetgeving. Als Data Protection Officer (DPO) ben je daarmee verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. In Nederland wordt ook de benaming Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of privacyfunctionaris gehanteerd.

De DPO ondersteunt een organisatie in haar verantwoordelijkheid om aan de wet- en regelgeving rondom privacy te voldoen. Hierbij heeft een DPO een onafhankelijke positie. Medewerkers die bij gegevensverwerking betrokken zijn, worden door de DPO geïnformeerd en geadviseerd over de verplichtingen en de wetten omtrent de AVG. Daarnaast controleert de Data Protection Officer of de AVG en overige gegevensbeschermingswetten binnen de organisatie goed worden nageleefd. Ook draagt de Data Protection Officer zorg voor de naleving van intern geldende procedures betreft databescherming en intern geldende beleidsmaatregelen. Binnen deze rol van Functionaris voor de Gegevensbescherming wordt er samengewerkt met de toezichthoudende autoriteit (Autoriteit Persoonsgegevens) en fungeert de DPO als aanspreekpunt voor de toezichthoudende autoriteiten. 

Mensen vonden ons op: Job Data Protection Officer, Baan Data Protection Officer, Data Protection Officer Worden, Functie-eisen Data Protection Officer, Verantwoordelijkheden Data Protection Officer, Functieprofiel Data Protection Officer, Wat doet een Data Protection Officer, Werken als Data Protection Officer.

Data Protection Officer worden: Opleiding tot data Protection Officer

Op dit moment bestaat er nog geen gecertificeerde opleiding voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming. Er zijn dan ook vele manieren om Data Protection Officer te worden. Een juridische of bedrijfskundige HBO- of WO-opleiding is één van deze manieren. Vaak zien werkgevers het als een pré als een DPO zich heeft gespecialiseerd in de gebieden IT, privacybescherming en informatiebeveiliging. Omdat het voor DPO’s (nog) niet nodig is om zich te registreren, is het ook mogelijk om een kortdurende cursus te volgen tot DPO. Het is bij wijze van spreken zelfs mogelijk om de wet van A tot Z te leren en daarna te solliciteren voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Data Protection Officer, Data Protection Officer Worden, Opleidingsniveau Data Protection Officer, Scholing Data Protection Officer, Studie Data Protection Officer, Bijscholing Data Protection Officer, Omscholing Data Protection Officer.

Organisaties waar een data Protection Officer doorgaans werkzaam is

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei 2018, zijn organisaties in veel gevallen verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Een Data Protection Officer wordt aangesteld binnen overheidsinstanties, overheidsagentschappen of soortgelijke instellingen. Ook dienen alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken welke controle van de betrokkenen vereisen, een Data Protection Officer aan te stellen. Ten slotte is er een groep organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken of gegevens verwerken die met strafrechtelijke veroordelingen en misdrijven te maken hebben. Ook binnen deze organisaties moet een Data Protection Officer zijn aangesteld. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Data Protection Officer, Data Protection Officer Worden, Opleidingsniveau Data Protection Officer, Scholing Data Protection Officer, Studie Data Protection Officer, Bijscholing Data Protection Officer, Omscholing Data Protection Officer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden data Protection Officer

Een Data Protection Officer kan rekenen op zo’n €3.400,- tot €6.200,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van leeftijd, ervaring en het soort organisatie. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Data Protection Officer werkzaam is. Voorbeelden zijn een vakantietoeslag, een leaseauto en een bonusregeling.

Mensen vonden ons op: Salaris Data Protection Officer, Loon Data Protection Officer, Wat verdien je als Data Protection Officer, Salarisschaal Data Protection Officer, Salarisindicatie Data Protection Officer, Bonus Data Protection Officer, CAO Data Protection Officer, Brutoloon Data Protection Officer, Nettoloon Data Protection Officer, Vakantiedagen Data Protection Officer, Pensioen Data Protection Officer.

Competenties, skills & vaardigheden data protection officer

  • Integriteit
  • Analytisch
  • Kritisch
  • Omgaan met details
  • Accuratesse
  • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Data Protection Officer, Vaardigheden Data Protection Officer, Attitude Data Protection Officer, Kwalificaties Data Protection Officer, Competentieprofiel Data Protection Officer.

Boeken voor het beroep data protection officer

Wil je meer weten over het beroep data protection officer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je data protection officer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken data protection officer te komen.

The Data Protection Officer | Dr. Paul Lambert

Profession, Rules, and Role - Engels | 1e druk | Hardcover | 9781138031937 | 367 pagina's

The EU's General Data Protection Regulation created the position of corporate Data Protection Officer (DPO), who is empowered to ensure the organization is compliant with all aspects of the new data protection regime. Organizations must now appoint and de...

Data Protection Officer | Sofia Edvardsen

Engels | Paperback | 9781780174365 | 130 pagina's

The EU General Data Protection Regulation (GDPR) came into force in May 2018. The designated role of Data Protection Officer (DPO) is a critical position for all organisations to fill, whether small businesses or multinational institutions. This book deta...

The Data Protection Officer | Paul Lambert

Profession, Rules, and Role - Engels | E-book | 9781315396729

The EU's General Data Protection Regulation created the position of corporate Data Protection Officer (DPO), who is empowered to ensure the organization is compliant with all aspects of the new data protection regime. Organizations must now appoint and de...

Mensen vonden ons op: boeken voor Data Protection Officer, Data Protection Officer ebooks, boek Data Protection Officer.

Persoonstypen data Protection Officer

Een Data Protection Officer is analytisch en kan goed omgaan met details. Hij is tot in de puntjes bekend met de wet- en regelgeving en weet deze kennis zeer precies toe te passen binnen de betreffende organisatie. 

Ook kan een Data Protection Officer goed samenwerken. Hij beschikt over het vermogen om goed met collega’s, vertegenwoordigers en autoriteiten samen te werken en weet zich goed uit te drukken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Data Protection Officer, Karakter Data Protection Officer.

Netwerk data Protection Officer

Een Data Protection Officer werkt samen met de toezichthoudende autoriteit: de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnen de organisatie adviseert en informeert een DPO medewerkers die betrokken zijn bij gegevensverwerking. Deze medewerkers kunnen in de meest uiteenlopende afdelingen werkzaam zijn. Ook is een DPO een aanspreekpunt voor eenieder binnen de organisatie die vragen heeft over zaken die gerelateerd zijn aan privacybescherming. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Data Protection Officer, Medewerkers Data Protection Officer.

Is het beroep data Protection Officer iets voor jou?

Zou je graag data Protection Officer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als data Protection Officer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Data Protection Officer, beroepskeuzetest Data Protection Officer, beroep Data Protection Officer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden data Protection Officer

Het arbeidsmarktperspectief voor een Data Protection Officer is zeer goed. Sinds de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht is, zijn veel organisaties verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Dat betekent dat er veel vraag is naar DPO’s. Een goede Functionaris Gegevensbescherming zal in het algemeen dan ook gemakkelijk een baan kunnen vinden.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Data Protection Officer, Promotie mogelijkheden Data Protection Officer, Carriere Data Protection Officer.

Solliciteren op de functie data Protection Officer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als data Protection Officer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor data Protection Officer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als data Protection Officer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Data Protection Officer, CV Data Protection Officer, sollicitatie Data Protection Officer.

Interviews met data Protection Officer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen data Protection Officer

Vacatures data protection officer

Op zoek naar een nieuwe baan als Data Protection Officer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Data Protection Officer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Data Protection Officer ziet binnen een organisatie toe op de naleving van de privacywetgeving. Als Data Protection Officer (DPO) ben je daarmee verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. In Nederland wordt ook de benaming Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of privacyfunctionaris gehanteerd.

Beoordeling Data Protection Officer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Data Protection Officer' hieronder.

  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Data Protection Officer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep