Data Protection Officer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Data Protection Officer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep data protection officer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je data protection officer wordt.

 

Wat is een Data Protection Officer?

Een Data Protection Officer ziet binnen een organisatie toe op de naleving van de privacywetgeving. Als Data Protection Officer (DPO) ben je daarmee verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. In Nederland wordt ook de benaming Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of privacyfunctionaris gehanteerd.

De DPO ondersteunt een organisatie in haar verantwoordelijkheid om aan de wet- en regelgeving rondom privacy te voldoen. Hierbij heeft een DPO een onafhankelijke positie. Medewerkers die bij gegevensverwerking betrokken zijn, worden door de DPO geïnformeerd en geadviseerd over de verplichtingen en de wetten omtrent de AVG. Daarnaast controleert de Data Protection Officer of de AVG en overige gegevensbeschermingswetten binnen de organisatie goed worden nageleefd. Ook draagt de Data Protection Officer zorg voor de naleving van intern geldende procedures betreft databescherming en intern geldende beleidsmaatregelen. Binnen deze rol van Functionaris voor de Gegevensbescherming wordt er samengewerkt met de toezichthoudende autoriteit (Autoriteit Persoonsgegevens) en fungeert de DPO als aanspreekpunt voor de toezichthoudende autoriteiten. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Data Protection Officer?

Werk je al als Data Protection Officer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Data Protection Officer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Data Protection Officer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Data Protection Officer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega's
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • Vertegenwoordigers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3400 tot €6200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Data Protection Officer

Wat verdient een Data Protection Officer?

Een Data Protection Officer kan rekenen op zo’n €3.400,- tot €6.200,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van leeftijd, ervaring en het soort organisatie. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Data Protection Officer werkzaam is. Voorbeelden zijn een vakantietoeslag, een leaseauto en een bonusregeling.

Salarisschaal Data Protection Officer

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool Baansuggestie



Vacatures Data Protection Officer

Op zoek naar een nieuwe baan als Data Protection Officer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Data Protection Officer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Data Protection Officer vacatures

Vacature data protection officer
Smals
Als Data Protection Officer vervul je meerdere rollen: Als Information Security Officer implementeer je een beleid voor informatieveiligheid om een duidelijke methode en aanpak inzake informatie- en informaticaveiligheid ter beschikking …
Vacature DATA PROTECTION OFFICER & TEAMLEADER DATAMINING
A&S Careers
A&S Solutions maakt deel uit van Cipal Schaubroeck. Samen staan wij met meer dan 500 gedreven specialisten klaar voor onze klanten binnen de publieke sector. Onze unieke expertise in de …
Vacature Privacyfunctionaris AVG
Tempo-Team
Wij hebben een hele unieke vacature beschikbaar voor de juiste persoon! Wij zijn op zoek naar een Privacymedewerker AVG. Je kan het ook zien als een communicatiemedewerker op het gebied …
Vacature protection team leader, data team leader, data protection officer
A&S Careers
A&S Solutions maakt deel uit van Cipal Schaubroeck. Samen staan wij met meer dan 500 gedreven specialisten klaar voor onze klanten binnen de publieke sector. Onze unieke expertise in de …
Vacature data protection officer, consultant
CIRB - CIBG
Het CIBG is het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest. Als koploper van de informatisering binnen het gewest loodsen we Brussel langs de uitdagingen van het digitale tijdperk. Via …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Data Protection Officer

Wat zijn de baankansen voor een Data Protection Officer?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Data Protection Officer is zeer goed. Sinds de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht is, zijn veel organisaties verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Dat betekent dat er veel vraag is naar DPO’s. Een goede Functionaris Gegevensbescherming zal in het algemeen dan ook gemakkelijk een baan kunnen vinden.

De actuele kans op werk voor een Data Protection Officer

De kans op werk voor het beroep Data Protection Officer is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

8

Baankans Data Protection Officer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Data Protection Officer worden: Opleidingen tot Data Protection Officer

Wil je Data Protection Officer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Data Protection Officer.

Hoe word je een Data Protection Officer? 

Op dit moment bestaat er nog geen gecertificeerde opleiding voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming. Er zijn dan ook vele manieren om Data Protection Officer te worden. Een juridische of bedrijfskundige HBO- of WO-opleiding is één van deze manieren. Vaak zien werkgevers het als een pré als een DPO zich heeft gespecialiseerd in de gebieden IT, privacybescherming en informatiebeveiliging. Omdat het voor DPO’s (nog) niet nodig is om zich te registreren, is het ook mogelijk om een kortdurende cursus te volgen tot DPO. Het is bij wijze van spreken zelfs mogelijk om de wet van A tot Z te leren en daarna te solliciteren voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Data Protection Officer

Post-hbo privacy management - CPION diploma - privacywetgeving | Data Protection Officer (DPO) | Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Om organisaties te dwingen persoonsgegevens goed te beveiligen is in mei 2018 de Europese privacy wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. De AVG geldt voor alle bedrijven en …
Post-hbo privacy management - CPION diploma -  privacywetgeving | Data Protection Officer (DPO) | Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Opleiding Data Protection Officer (DPO) I Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) (Privacy)
PROGRAMMA VOOR DE OPLEIDING Data Protection Officer (DPO) / Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) INTRO Aan het eind van de 6-daagse opleiding bent u in staat om als zelfstandig Data …
Opleiding Data Protection Officer (DPO) I Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) (Privacy)
Opleiding Data Protection Officer
De taak en rol van de Data Protection Officer De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), verplicht alle overheidsinstellingen en bedrijven die zich toeleggen op extra privacygevoelige activiteiten, om een Data Protection …
Opleiding Data Protection Officer
Certified Data Protection Officer®
Deze opleiding is speciaal voor de gevorderde Data Protection Officer ontwikkeld. Met de titel CDPO laat u zien dat u een deskundig en professioneel Data Protection Officer bent. Deze opleiding …
Certified Data Protection Officer®
Data Protection Officer (AVG) Thuisstudie
Wil jij aan de slag als Functionaris Gegevensbescherming? Volg de opleiding Data Protection OfficerAls Data Protection Officer (DPO) ook wel Functionaris Gegevensbescherming (FG) genoemd,zie jij toe op de naleving van …
Data Protection Officer (AVG) Thuisstudie

Omscholen tot Data Protection Officer

Als je je wilt omscholen tot Data Protection Officer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Data Protection Officer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Data Protection Officer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Data Protection Officer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Data Protection Officer

Als je Data Protection Officer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Data Protection Officer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Data Protection Officer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Data Protection Officer?

Competenties en Vaardigheden Data Protection Officer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Data Protection Officer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Data Protection Officer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Data Protection Officer

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Data Protection Officer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Data Protection Officer. Als Data Protection Officer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Data Protection Officer:


zie volledige beschrijving persoonstype Data Protection Officer

Vakkennis voor een Data Protection Officer

Het is voor een Data Protection Officer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Data Protection Officer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Data Protection Officer

E-learning Data Protection Officer (DPO)
Geef je carrière een nieuwe wending en word Data Protection Officer! Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbeschreming (AVG) van kracht en dit vraagt organisaties om …
E-learning Data Protection Officer (DPO)
Digital Learning - Data Protection Officer (DPO) in België
Data Protection Officer (DPO) verplicht! Vanaf 25 mei 2018 is er veel voor u veranderd op het gebied van privacy en data bescherming met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese General …
Digital Learning - Data Protection Officer (DPO) in België
Zelfstudie EU Gecertificeerd FG (CFG) / Certified Data Protection Officer (CDPO)
In eigen tempo voorbereiden op de volgende carrière stap Geef uw carrière een ongekende boost, vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt, vergroot de kans om intern door te groeien en …
Zelfstudie EU Gecertificeerd FG (CFG) / Certified Data Protection Officer (CDPO)
Data Protection Officer (DPO) incl. stageopdracht - MKB of Zorg en Welzijn
Wilt u zich specialiseren tot DPO in mkb of zorg en welzijn met praktijkervaring? Met de training ‘Data Protection Officer (incl. stageopdracht mkb of zorg en welzijn)’ doet u gespecialiseerde …
Data Protection Officer (DPO) incl. stageopdracht - MKB of Zorg en Welzijn
Data Protection Officer (DPO) - versnelde route - MKB of Zorg en Welzijn
Wilt u zich specialiseren tot (aankomend) DPO? De training 'Data Protection Officer (DPO) (versnelde route mkb of zorg en welzijn)' is erop gericht om de DPO de basiskennis en vaardigheden …
Data Protection Officer (DPO) - versnelde route - MKB of Zorg en Welzijn

Werkervaring Data Protection Officer

Het is voor een startend Data Protection Officer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Data Protection Officer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Beleidsmedewerker Informatiebeveiliging, Privacy Expert .

Iets anders leren?

Is Data Protection Officer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.




Netwerk Data Protection Officer

Met wie werkt een Data Protection Officer samen? 

Een Data Protection Officer werkt samen met de toezichthoudende autoriteit: de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnen de organisatie adviseert en informeert een DPO medewerkers die betrokken zijn bij gegevensverwerking. Deze medewerkers kunnen in de meest uiteenlopende afdelingen werkzaam zijn. Ook is een DPO een aanspreekpunt voor eenieder binnen de organisatie die vragen heeft over zaken die gerelateerd zijn aan privacybescherming. 


  • Collega's
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • Vertegenwoordigers
Data Protection Officer


Organisaties waar een Data Protection Officer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Data Protection Officer meestal werkt.

Waar werkt een Data Protection Officer?

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei 2018, zijn organisaties in veel gevallen verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Een Data Protection Officer wordt aangesteld binnen overheidsinstanties, overheidsagentschappen of soortgelijke instellingen. Ook dienen alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken welke controle van de betrokkenen vereisen, een Data Protection Officer aan te stellen. Ten slotte is er een groep organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken of gegevens verwerken die met strafrechtelijke veroordelingen en misdrijven te maken hebben. Ook binnen deze organisaties moet een Data Protection Officer zijn aangesteld. 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Data Protection Officer

Waar kun je het beste werken als Data Protection Officer? Hieronder vind je de best door de Data Protection Officer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Data Protection Officer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Data Protection Officer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Data Protection Officer.

Welke competenties heeft een Data Protection Officer nodig?

Een Data Protection Officer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Data Protection Officer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Data Protection Officer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Data Protection Officer nodig? 

Een Data Protection Officer is analytisch en kan goed omgaan met details. Hij is tot in de puntjes bekend met de wet- en regelgeving en weet deze kennis zeer precies toe te passen binnen de betreffende organisatie. 

Ook kan een Data Protection Officer goed samenwerken. Hij beschikt over het vermogen om goed met collega’s, vertegenwoordigers en autoriteiten samen te werken en weet zich goed uit te drukken.

Bekijk de persoonstypen voor Data Protection Officer


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Data Protection Officer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Data Protection Officer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Data Protection Officer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Data Protection Officer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Data Protection Officer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Data Protection Officer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Data Protection Officer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Data Protection Officer iets voor je?

Zou je graag Data Protection Officer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Data Protection Officer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Data Protection Officer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar