Data Protection Officer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Data Protection Officer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep data protection officer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je data protection officer wordt.

Wat is een Data Protection Officer?

Een Data Protection Officer ziet binnen een organisatie toe op de naleving van de privacywetgeving. Als Data Protection Officer (DPO) ben je daarmee verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. In Nederland wordt ook de benaming Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of privacyfunctionaris gehanteerd.

De DPO ondersteunt een organisatie in haar verantwoordelijkheid om aan de wet- en regelgeving rondom privacy te voldoen. Hierbij heeft een DPO een onafhankelijke positie. Medewerkers die bij gegevensverwerking betrokken zijn, worden door de DPO geïnformeerd en geadviseerd over de verplichtingen en de wetten omtrent de AVG. Daarnaast controleert de Data Protection Officer of de AVG en overige gegevensbeschermingswetten binnen de organisatie goed worden nageleefd. Ook draagt de Data Protection Officer zorg voor de naleving van intern geldende procedures betreft databescherming en intern geldende beleidsmaatregelen. Binnen deze rol van Functionaris voor de Gegevensbescherming wordt er samengewerkt met de toezichthoudende autoriteit (Autoriteit Persoonsgegevens) en fungeert de DPO als aanspreekpunt voor de toezichthoudende autoriteiten. 

Wil je werken als Data Protection Officer?

Werk je al als Data Protection Officer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Data Protection Officer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Data Protection Officer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Data Protection Officer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega's
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • Vertegenwoordigers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3400 tot €6200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Data Protection Officer

Wat verdient een Data Protection Officer?

Een Data Protection Officer kan rekenen op zo’n €3.400,- tot €6.200,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van leeftijd, ervaring en het soort organisatie. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Data Protection Officer werkzaam is. Voorbeelden zijn een vakantietoeslag, een leaseauto en een bonusregeling.

Salarisschaal Data Protection Officer

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Data Protection Officer

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Data Protection Officer

Wat is de toekomst van Data Protection Officer?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Data Protection Officer is zeer goed. Sinds de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht is, zijn veel organisaties verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Dat betekent dat er veel vraag is naar DPO’s. Een goede Functionaris Gegevensbescherming zal in het algemeen dan ook gemakkelijk een baan kunnen vinden.

Baankans Data Protection Officer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Data Protection Officer worden: Opleidingen tot Data Protection Officer

Wil je data protection officer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Data Protection Officer? 

Op dit moment bestaat er nog geen gecertificeerde opleiding voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming. Er zijn dan ook vele manieren om Data Protection Officer te worden. Een juridische of bedrijfskundige HBO- of WO-opleiding is één van deze manieren. Vaak zien werkgevers het als een pré als een DPO zich heeft gespecialiseerd in de gebieden IT, privacybescherming en informatiebeveiliging. Omdat het voor DPO’s (nog) niet nodig is om zich te registreren, is het ook mogelijk om een kortdurende cursus te volgen tot DPO. Het is bij wijze van spreken zelfs mogelijk om de wet van A tot Z te leren en daarna te solliciteren voor de functie van Functionaris voor de Gegevensbescherming.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Data Protection Officer

Opleiding Data Protection Officer (DPO) I Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) (Privacy)
PROGRAMMA VOOR DE OPLEIDING Data Protection Officer (DPO) / Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) INTRO Aan het eind van de 6-daagse opleiding bent u in staat om als zelfstandig Data …
PECB Certified Data Protection Officer Incl. Examen
De CDPO training van PECB stelt je in staat een compliance framework in jouw organisatie te implementeren en managen met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie …
Data Protection Officer (DPO) - Essentials
Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Unieke kenmerken van de opleiding: #Een uitgebalanceerde verhouding tussen theorie en praktijk. #Een praktijkgerichte opleiding, gekenmerkt door een hoge mate van interactiviteit, onder meer door …
Certified Data Protection Officer (CDPO)
Deze opleiding is speciaal voor de gevorderde Data Protection Officer ontwikkeld. Met de titel CDPO laat u zien dat u een deskundig en professioneel Data Protection Officer bent. Inclusief diepgaande …
Opleiding Data Protection Officer (DPO) | Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG)
De unieke 2-daagse Opleiding Functionaris voor Gegevensbescherming (FG/DPO) wordt verzorgd door een van Nederlandse topspecialisten op dit terrein. Deze opleiding is een toonaangevende FG opleiding dat is gebaseerd op het …
Meer opleidingen Data Protection Officer

Weet je nog niet of je Data Protection Officer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Data Protection Officer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Data Protection Officer

Met wie werkt een Data Protection Officer samen? 

Een Data Protection Officer werkt samen met de toezichthoudende autoriteit: de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnen de organisatie adviseert en informeert een DPO medewerkers die betrokken zijn bij gegevensverwerking. Deze medewerkers kunnen in de meest uiteenlopende afdelingen werkzaam zijn. Ook is een DPO een aanspreekpunt voor eenieder binnen de organisatie die vragen heeft over zaken die gerelateerd zijn aan privacybescherming. 


  • Collega's
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • Vertegenwoordigers
Data Protection Officer


Organisaties waar een Data Protection Officer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Data Protection Officer meestal werkt.

Waar werkt een Data Protection Officer?

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei 2018, zijn organisaties in veel gevallen verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen. Een Data Protection Officer wordt aangesteld binnen overheidsinstanties, overheidsagentschappen of soortgelijke instellingen. Ook dienen alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken welke controle van de betrokkenen vereisen, een Data Protection Officer aan te stellen. Ten slotte is er een groep organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken of gegevens verwerken die met strafrechtelijke veroordelingen en misdrijven te maken hebben. Ook binnen deze organisaties moet een Data Protection Officer zijn aangesteld. 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Data Protection Officer

Waar kun je het beste werken als Data Protection Officer? Hieronder vind je de best door de Data Protection Officer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Data Protection Officer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Data Protection Officer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Data Protection Officer.

Welke competenties heeft een Data Protection Officer nodig?

Een Data Protection Officer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Data Protection Officer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Data Protection Officer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Data Protection Officer nodig? 

Een Data Protection Officer is analytisch en kan goed omgaan met details. Hij is tot in de puntjes bekend met de wet- en regelgeving en weet deze kennis zeer precies toe te passen binnen de betreffende organisatie. 

Ook kan een Data Protection Officer goed samenwerken. Hij beschikt over het vermogen om goed met collega’s, vertegenwoordigers en autoriteiten samen te werken en weet zich goed uit te drukken.

Bekijk de persoonstypen voor Data Protection Officer


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Data Protection Officer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Data Protection Officer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Data Protection Officer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Data Protection Officer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Data Protection Officer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Data Protection Officer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Data Protection Officer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Data Protection Officer iets voor je?

Zou je graag Data Protection Officer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Data Protection Officer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Data Protection Officer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar