Divisie Controller: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Divisie Controller: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Divisie Controller. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Divisie Controller nodig heeft.Wat doet een Divisie Controller? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Divisie Controller?

Een Divisie Controller (Division Controller/Group Controller) doet grotendeels hetzelfde werk als een gewone controller, alleen dan binnen een bepaalde divisie. Hij houdt toezicht op de financiële processen binnen die afdeling en zal meehelpen om financiële kansen te creëren. Het analyseren businesskansen is een van de belangrijkste taken van een Divisie Controller. Hij werkt nauw samen met de manager van de divisie, met name in geval van teamaangelegenheden en teamoverstijgende rapportages. Daarnaast adviseert hij de manager over de financiële markten en eventuele ontwikkelingen en veranderingen hierin.

Een Divisie Controller draagt bij aan de rapportages voor het halfjaarrapport en het jaarverslag. Hij moet bijvoorbeeld controleren of alle analyseerbare variabelen, als klantkredietlimiet of productielijn, in het verslag zijn opgenomen. Het ontwikkelen en verbeteren van rapportagetools en -processen is een van zijn hoofdtaken. Soms wordt de Divisie Controller betrokken bij eventuele overnames en draait hij mee in projecten met betrekking tot deelnemingen of procesverbeteringen. Een Division Controller heeft een afwisselende baan, waarbij dagelijks andere dingen aan bod komen. Zijn bevoegdheden binnen zijn divisie zijn groot en deze kunnen met de jaren groeien.

Past het beroep Divisie Controller bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Divisie Controller

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Division Controller, Group Controller


Vacatures Divisie Controller

Op zoek naar een nieuwe baan als Divisie Controller? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Divisie Controller. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Divisie Controller per ervaringsniveau

junior Divisie Controller vacatures startend Divisie Controller vacatures senior Divisie Controller vacatures beginnend Divisie Controller vacatures trainee Divisie Controller vacatures leidinggevend Divisie Controller vacatures medior Divisie Controller vacatures aankomend Divisie Controller vacatures ervaren Divisie Controller vacatures leerling Divisie Controller vacatures vacatures omscholen tot Divisie Controller vacatures opleiding tot Divisie Controller

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Divisie Controller

Wat verdient een Divisie Controller?

Salarissen van Divisie Controller lopen sterk uiteen. Bij een kleiner bedrijf kan een starter beginnen bij ongeveer €3000 in de maand, terwijl een salaris bij een groot bedrijf kan oplopen tot €13000. De grootte van het bedrijf en de ervaring van een Divisie Controller bepalen het salaris.

In de arbeidsvoorwaarden komen bonussen regelmatig voor, die tot 50% van het bruto salaris kunnen oplopen. Daarbij worden er goede pensioenen aangeboden, zijn er vaak kortingen voor de Divisie Controller en is het leasen van een auto, telefoon of laptop niet ongebruikelijk. Soms wordt zelfs een verhuizing volledig vergoed.

Salarisschaal Divisie Controller

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Divisie Controller

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Divisie Controller


Bekijk het salaris Divisie Controller per ervaringsniveau

Salaris junior Divisie Controller Wat verdient een startend Divisie Controller? Wat is het loon senior Divisie Controller? beginnend Divisie Controller salaris Maximaal salaris trainee Divisie Controller Hoeveel verdient een leidinggevend Divisie Controller? Wat is het salaris van een medior Divisie Controller? Salaris aankomend Divisie Controller Wat verdient een ervaren Divisie Controller? Welk salaris krijgt een leerling Divisie Controller?


Divisie Controller worden: Opleidingen tot Divisie Controller

Wil je Divisie Controller worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Divisie Controller.

Hoe word je een Divisie Controller? 

Van een Divisie Controller wordt een Universtitair denkniveau verwacht. Relevante WO Masters zijn Bedrijfseconomie of Accountancy. Daarbij verwacht men dat je ofwel geregistreerd staat als registeraccountant ofwel als registercontroller. Drie tot tien jaar ervaring in financiële functies is noodzakelijk, leidinggevende functies of ervaring bij een internationaal georiënteerd bedrijf gelden als een voordeel. Hiernaast moet men het spreken en schrijven en luisteren naar de Engelse taal uitstekend onder de knie hebben. Ook verwacht men dat een Divisie Controller uitstekend kan werken met Officeprogramma's en met enkele boekhoudkundige programma's, zoals Enterprise Resource Planning (ERP) of Manufacturing Resource Planning (MRP).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Divisie Controller

Er zijn geen opleidingen Divisie Controller aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Divisie Controller in werkt

Bekijk alle opleidingen Finance


Divisie Controller worden: Omscholen tot Divisie Controller

Als je je wilt omscholen tot Divisie Controller is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Divisie Controller zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Divisie Controller dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Divisie Controller

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Divisie Controller

Als je Divisie Controller wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Divisie Controller zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Divisie Controller

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Divisie Controller?


Competenties en Vaardigheden Divisie Controller:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Divisie Controller.

Welke competenties heeft een Divisie Controller nodig?

Een Divisie Controller heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Divisie Controller

 • Analytisch vermogen
 • Vasthoudendheid
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Beoordelen
 • Aandacht voor details
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Divisie Controller

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Divisie Controller passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Divisie Controller nodig? 

Een Divisie Controller is analytisch en en scherpzinnig, waardoor hij duidelijke en correcte conclusies kan trekken. Feiten zijn belangrijk voor hem in het analyseren van resultaten. Een Divisie Controller geldt als een specialist omdat hij zo gefixeerd is op zijn analyses. Hij blijft kalm en kan zaken goed beschouwen (Waarnemer).
Een Divisie Controller kan verder door zijn ordelijkheid zijn vele verschillende taken goed scheiden en steeds goed uitvoeren. Hij is gedisciplineerd en geldt als betrouwbaar, wat in zijn functie zeer belangrijk is. Soms wordt een Divisie Controller zelfs als te kritisch beschouwd, maar dat is in zijn beroep een voordeel (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Divisie Controller


Eigenschappen Divisie Controller

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Divisie Controller

Wat zijn de baankansen voor een Divisie Controller?

Hoewel er voor specifiek het beroep van Divisie Controller niet bijzonder veel vacatures zijn, zijn de arbeidsmarktperspectieven toch redelijk. Een Divisie Controller kan met zijn ervaring en opleidingsachtergrond meestal ook aan het werk als gewoon controller, financial controller etc., bijvoorbeeld bij kleinere bedrijven. Doorgroeimogelijkheden zijn ook aanwezig. Een Divisie Controller kan naderhand doorgroeien tot een gewone controller die op bedrijfsniveau actief is of eventueel tot CFO.

Ook bestuursfuncties zijn niet uitgesloten.

De actuele kans op werk voor een Divisie Controller

Het beroep Divisie Controller is onderdeel van de beroepsfamilie Controllers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Controllers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

13

Baankans Divisie Controller

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Divisie Controller

Je kunt als Divisie Controller een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Divisie Controller is onderdeel van de beroepsfamilie Controllers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Divisie Controller


Organisaties waar een Divisie Controller werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Divisie Controller meestal werkt.

Waar werkt een Divisie Controller?

Een Divisie Controller heeft ondere als taak het resultaat te verbeteren, oftewel de winst te verhogen. Daarom zien we alleen Divisie Controllers bij instellingen in de profit sector. Bedrijven die meerdere divisies hebben zijn sowieso meestal commercieel, aangezien non-profit instellingen zelden zo groot worden. De bedrijven waar Divisie Controllers voornamelijk werken zijn meestal de echt grote bedrijven die internationaal aanzien hebben en grote omzetten halen. Vaak zitten Divisie Controllers bij financiële instellingen, die meestal meerdere divisies (zoals verzekeringen, kredieten en investeringen) hebben. Hierdoor zalmen ook bij conglomeraten vaker een Division Controller zien.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Netwerk Divisie Controller

Met wie werkt een Divisie Controller samen? 

Een Divisie Controller werkt grotendeels samen met de manager van de divisie. Samen leiden ze de divisie en de Controller adviseert de manager over veranderingen in financiële markten. Behalve met de manager komt de Divisie Controller ook veel in contact met de andere werknemers van de divisie, bijvoorbeeld wanneer gegevens moeten worden verwerkt of als er een verandering optreedt in strategie of bedrijfsprocessen. Buiten zijn divisie komt hij voornamelijk in contact met het bestuur, waaraan hij rapporteert en met eventuele andere Divisie Controllers, als ze aan het jaarverslag of halfjaarrapport werken.


 • Bestuur
 • Manager
Divisie Controller

Interview met een Divisie Controller

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Divisie Controller:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Divisie Controller verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Divisie Controller?

De beroepen die verwant zijn aan Divisie Controller zijn:
Controller
Salaris: €2500 tot €7083
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Concerncontroller
Salaris: €6100 tot €12380
Opleiding: WO MBA
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Divisie Controller in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bestuur
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €13000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

13Ga direct naar