Business Controller Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Business Controller? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep business controller. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je business controller wordt.

 

Wat is een Business Controller?

Een Business Controller helpt de directie van een bedrijf bij het beheersen van de financiële huishouding. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de planning en controlcyclus binnen een bedrijf, die bestaat uit financiële rapportages, investeringsanalyses, kostenverrekeningen, balansen, winst- en verliesrekeningen, begrotingen, de jaarrekening en meerjarenplanning. Een andere belangrijke taak is het verbeteren van operationele processen en controles. Vaak is een Business Controller werkzaam in het bankwezen, maar ook wel eens daarbuiten.

Een Business Controller houdt zich ook bezig met het optimaliseren van management. Hij onderzoekt mogelijkheden om het management in een bedrijf naar een hoger niveau te tillen en stelt hiervoor plannen op. Ook operating planning behoort tot de taken van de Business Controller. Het vaststellen van de huidige positie van een bedrijf, de gewenste positie van een bedrijf, hoe daar te komen en hoe progressie hierin gemeten kan worden zijn vragen waarmee de Business Controller zich bezighoudt. Essentieel is het bepalen van een duidelijk doel en de mogelijkheid de mate van vooruitgang te kunnen meten.Wil je werken als Business Controller?

Werk je al als Business Controller en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Business Controller worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Business Controller, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Business Controller in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Directeur
  • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3200 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

149


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Business Controller

Wat verdient een Business Controller?

De arbeidsvoorwaarden voor een functie als Business Controller zijn goed. Startsalarissen zijn aardig, ongeveer €3200 per maand, en kunnen behoorlijk oplopen tot €10.000 naarmate de Business Controller werkervaring opdoet . Leaseauto's, telefoon en laptop van de zaak zijn niet ongebruikelijk. Bonussen evenmin. Deze kunnen oplopen tot 35% van bruto jaarloon. Een dertiende maand en vakantietoeslag worden ook regelmatig uitgekeerd.

Salarisschaal Business Controller

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Business Controller

Op zoek naar een nieuwe baan als Business Controller? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Business Controller. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Business Controller vacatures

Vacature Junior Business Controller
Page Personnel
Voor een dynamische organisatie in Rotterdam zijn wij op zoek naar een Business Controller. Deze organisatie biedt diverse mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. In deze functie als Business Controller …
Vacature Junior Business Controller
Page Personnel
Junior Business ControllerUitdagende functie met doorgroei mogelijkheden Bedrijfsomschrijving Voor een internationale klant in Rotterdam ben ik opzoek naar een Junior Business Controller die het Finance team kan komen versterken. Heb …
Vacature Business Controller op HBO+/ WO niveau
Duynborgh
Voor één van onze opdrachtgevers in de provincie van Noord Holland zijn wij op zoek naar een enthousiaste, gedreven en deskundige Business Controller die de afdeling Finance komt versterken. De …
Vacature BI / Business Controller
Robert Walters
Ben jij een echte sparringpartner voor de business en geef je graag gevraagd en ongevraagd advies? Heb jij ervaring in een rol als Business Controller en ben je handig met …
Vacature Group Business Controller
YER Recruitment Solutions B.V.
Bedrijfsomschrijving ERIKS is an international industrial service provider, a multi-product specialist offering a wide range of high-quality mechanical engineering components and associated technical and logistics services. ERIKS currently has branches …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Business Controller

Wat is de toekomst van Business Controller?

Als volwaardig Business Controller heeft iemand een lange weg afgelegd, met opleiding en het opdoen van werkervaring. Als je eenmaal aan de eisen voldoet zijn er genoeg aanbiedingen. De functie van  Business Controller wordt binnen vele bedrijven uitgevoerd en het aantal mensen dat aan alle voorwaarden voldoet is klein. Er is meer vraag dan aanbod.

De doorgroeimogelijkheden zijn redelijk beperkt, maar zijn er nog wel. Een Business Controller kan een bestuursfunctie vervullen, hij kan CFO worden of misschien zelfs CEO. Daarnaast kan hij als hij goed functioneert overstappen naar een groter bedrijf dat hem meer betaalt en meer verantwoordelijkheden geeft.

Baankans Business Controller

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

149


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Business Controller worden: Opleidingen tot Business Controller

Wil je Business Controller worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Business Controller.

Hoe word je een Business Controller? 

Voor sommige vacatures is een HBO diploma in Bedrijfseconomie of Accountancy genoeg, maar voor de meeste vacatures is een WO Master Bedrijfseconomie of Accountancy noodzakelijk. Daarbij wordt vaak nog de opleiding tot Registercontroller of Registeraccountant geëist, die drie jaar duurt. Ook een ervaring van drie tot tien jaar op het gebied van controlling is vaak noodzakelijk, evenals het goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Engelse taal. Daarbij verwacht men goede kennis van Word en Excel en van boekhoudkundige programma's.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Business Controller

De Controller als Business Partner
Bent u al enkele jaren werkzaam als controller en vindt u het tijd om door te groeien? Volg dan de 2-daagse opleiding De Controller als Business Partner en ontpop uzelf …
De Controller als Business Partner
HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC)
HOFAM, de opleiding tot Qualified Controller (QC). Modules Financial Control, Business Control, Business Management, Technologie, Persoonlijke Ontwikkeling, Professionele Vaardigheden. Hbo+ niveau. Je wilt ook in de toekomst het verschil kunnen …
HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC)
Sustainability Controller for Enterprise Excellence (SCEE) 42 PE-punten
Een 6-daagse opleiding tot Biomimicry Expert in sustainability control, 42 PE-punten. Hoe gaat u om met de klimaatverandering en kunt u sturen en adviseren in de transformatie naar een duurzame …
Sustainability Controller for Enterprise Excellence (SCEE) 42 PE-punten
Business Controller
Ontwikkel jezelf in 8 maanden tot volwaardig business partner.  Ben je (financial) controller en merk je dat steeds meer strategische en bedrijfskundige vraagstukken bij jou worden neergelegd? Dat kan kloppen, …
Business Controller
Business controller
De opleiding business controller biedt je alle kennis die je nodig hebt om op strategisch niveau advies en ondersteuning te bieden.  In deze opleiding op HBO-niveau leer je welke stappen …
Business controller

Omscholen of doorgroeien tot Business Controller

Als je Business Controller wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Business Controller zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Business Controller

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Business Controller?

Competenties en Vaardigheden Business Controller

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Business Controller nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Business Controller nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Business Controller

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Business Controller

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Business Controller. Als Business Controller wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Business Controller:


zie volledige beschrijving persoonstype Business Controller

Vakkennis voor een Business Controller

Het is voor een Business Controller ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Business Controller zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Business Controller

IBM Cognos Controller: Develop Application (v10.2/v10.3) - SPVC [J1221G]
OVERVIEW This course teaches application developers how to set up a Controller application and effectively use Controller in their organization’s consolidation process. Students will also design and generate financial reports …
IBM Cognos Controller: Develop Application (v10.2/v10.3) - SPVC [J1221G]
Business Control (Introductiecursus)
UBS biedt de introductiecursus Business Control & Accounting kosteloos aan en is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op dit vakgebied. UBS biedt de introductiecursus Business Control & …
Business Control (Introductiecursus)
E-learning Business Control & Accounting (Cursus)
De E-Learning ‘Business Control & Accounting' (Cursus) omvat 5 online colleges van 3 uur. U volgt de cursus flexibel in uw eigen tijd met ondersteuning van kerndocent en community. De …
E-learning Business Control & Accounting (Cursus)
E-learning Business Control & Management Accounting (Post HBO)
De E-Learning ‘Business Control & Management Accounting’ (Post HBO) omvat 10 online colleges van 3 uur. U volgt de cursus flexibel in uw eigen tijd met ondersteuning van kerndocent en …
E-learning Business Control & Management Accounting (Post HBO)
HP LoadRunner 12.x Software (exam HPO-M103)
In deze online cursus leert u met HPE LoadRunner 12.x Software load en performance testen te automatiseren. In de HP LoadRunner omgeving worden Vuser scripts gebruikt om werkelijke business processen …
HP LoadRunner 12.x Software (exam HPO-M103)

Werkervaring Business Controller

Het is voor een startend Business Controller die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Business Controller is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Controller, Financial Controller .

Iets anders leren?

Is Business Controller het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Business Controller

Met wie werkt een Business Controller samen? 

Als Business Controller ben je continu in contact met je bestuur. Je hebt een van de hoogste niet-bestuurlijke functies in het bedrijf. Het bestuur moet geïnformeerd worden over de operationele processen en hoe het management verbeterd is. Ook moet het bestuur geïnformeerd worden over de planning en control cyclus en andere financiële resultaten van het bedrijf.

Een Business Controller komt ook veel in contact met het management waarmee hij zijn plannen bedenkt en waarlangs deze plannen in het bedrijf geïmplementeerd worden. Ook geven de managers hem de informatie op basis waarvan de Business Controller zijn taken uitvoert.


  • Directeur
  • Manager
Business Controller


Organisaties waar een Business Controller werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Business Controller meestal werkt.

Waar werkt een Business Controller?

Een Business Controller werkt  voornamelijk voor financiële instellingen, zoals banken of investeringsmaatschappijen. Hij zal dus werken bij profit instellingen. Overigens zien we ook Business Controllers bij andere bedrijven, in de IT bijvoorbeeld. Een taak van een Business Controller is om de winst te verhogen, dus het is vrij logischdat hij werkt in de profit sector.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Business Controller

Waar kun je het beste werken als Business Controller? Hieronder vind je de best door de Business Controller beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Business Controller.

Competenties, Skills en Vaardigheden Business Controller:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Business Controller.

Welke competenties heeft een Business Controller nodig?

Een Business Controller heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Business Controller

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Business Controller passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Business Controller nodig? 

Een Business Controller is gedreven en efficiënt, waardoor hij resultaten boekt. Hij is echter wel kalm en zal objectief en kritisch de zaken analyseren en van alle kanten bekijken. Hij is beheersd en gecontroleerd, wat helpt bij het bereiken van goede financiële resultaten (Waarnemer). Hij stelt doelen waar hij met grote vastberadenheid naartoe werkt. Een Business Controller is niet bang om belangrijke besluiten te nemen. Hij is zelfverzekerd en gedisciplineerd (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Business Controller


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Business Controller

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Business Controller

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Business Controller

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Business Controller

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Business Controller dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Business Controller belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Business Controller. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Business Controller iets voor je?

Zou je graag Business Controller willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Business Controller bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Business Controller?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Business Controller

Vacature Business Controller
Van Til Recruitment
Business Controller Als business controller vervul jij de rol van het bedrijfseconomisch geweten van onze organisatie. Jij bewaakt het budget, de planning, verzorgt de rapportages en bent de sparringpartner van …
Vacature Business Controller
Havatec BV
Business ControllerHavatec BV, Nieuw-Vennep Vanaf de start in 2000 is Havatec BV succesvol en toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en de productie van high-tech machines voor de …
Vacature Business Controller Duitsland
Coolblue
Als Controller Duitsland ben je het financiële verlengstuk en sparringpartner van de Baas van Coolblue Duitsland! Wat doe je als Business Controller Duitsland bij Coolblue? Je hebt een grote liefde …
Vacature Business Controller, Rotterdam
Engie Nederland
Business Controller, Rotterdam Zie jij haarfijn wat er in de markt en in onze bedrijfsvoering speelt? Zie jij waar wij onze winst kunnen maximaliseren en waar wij verliezen kunnen voorkomen? …
Vacature Business Controller
Yacht
Bedrijfsomschrijving Onze opdrachtgever is expert op het gebied van nachtdistributie. Functieomschrijving Het ondersteunen en adviseren van de CFO over het financieel beheer en de controle van het bedrijf om de …

Actuele blogposts


reacties op Business Controller

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar