Arts verstandelijk gehandicapten Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Arts verstandelijk gehandicapten? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep arts verstandelijk gehandicapten. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je arts verstandelijk gehandicapten wordt.

 

Wat is een Arts verstandelijk gehandicapten?

De Arts verstandelijk gehandicapten, afgekort AVG, werkt op een breed terrein van de geneeskunde. Van oogheelkunde tot interne geneeskunde, net als de Huisarts heeft de AVG een brede medische kennis. Het vak van AVG is dus ook vergelijkbaar met die van de Huisarts. Het verschil is dat de AVG zich verder heeft gespecialiseerd in bijvoorbeeld psychiatrie, zintuigstoornissen en epilepsie. Dit is nodig om de verstandelijk gehandicapte een optimale specifieke zorg te geven. De Arts verstandelijk gehandicapten werkt dus zoals de titel al doet vermoeden uitsluitend met verstandelijk gehandicapten. Hij verleent zorg en streeft ernaar hen optimaal gezond te krijgen en te houden. 

De AVG houdt dagelijks spreekuur, schrijft medicatie voor, verwijst cliënten door en geeft eerste hulp bij ongevallen. Daarnaast verricht de AVG preventieve medische onderzoeken, wat vooral neerkomt op het vaccineren van de verstandelijk gehandicapten. De werkzaamheden van de AVG blijven vooral beperkt binnen de zorginstelling. Hij geeft ook advies over de juiste toepassing van de wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. De AVG neemt deel aan verschillende overleggen en heeft een belangrijke rol in het multidisciplinair overleg over behandelplannen van cliënten.

Het vakgebied van medische zorg voor mensen met een verstandelijk handicap werd in 2000 officieel erkend als zelfstandig specialisme. Sinds dat jaar is er ook een opleiding voor AVG's. Anno 2011 zijn er 135 geregistreerde Artsen verstandelijk gehandicapten. 

De AVG verleent dus zorg aan gehandicapten en heeft naast een brede medische kennis dus ook specifieke knowhow gericht op verstandelijk gehandicapten. De AVG heeft onder meer verstand van de oorzaken, preventie, opsporing, behandeling en begeleiding van de verstandelijke handicap.Hij heeft kennis van syndromen, meervoudige complexe stoornissen, motorische en neurlogische stoornissen en specifieke verouderingsproblematiek. Hij kan preventieve geneeskunde toepassen en geeft adviezen over medicamenten, vaccinatie en hygiëne. Daar bovenop heeft de AVG ook verstand van specifieke arbeidsgeneeskunde, eetproblemen, slaapstoornissen en niet aangeboren hersenletsel. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Arts verstandelijk gehandicapten?

Werk je al als Arts verstandelijk gehandicapten en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Arts verstandelijk gehandicapten worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Arts verstandelijk gehandicapten, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Arts verstandelijk gehandicapten in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Huisarts
  • Neuroloog
  • Kinderarts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4154 tot €5732

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

24


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Arts verstandelijk gehandicapten

Wat verdient een Arts verstandelijk gehandicapten?

De AVG is ingedeeld in de CAO ziekenhuizen in de functiewaarderingsgroep 70. Zijn startsalaris ligt bruto per maand op €4154. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €5732 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. 

De eindejaarsuitkering bedraagt voor de AVG die op 31 december 2011 een vol jaar in dienst is geweest, 7,33 procent van het jaarsalaris. De eindejaarsuitkering bedraagt in 2012 7,83 procent  en in 2013 8,33 procent. De AVG heeft ook recht op vakantiebijslag. Dat percentage ligt op 8 procent. Verder heeft de AVG recht op 3 weken aaneengesloten vakantie. Opgebouwde uren kunnen worden omgezet in vrije dagen. De AVG heeft in ieder geval recht op 144 uur vakantie. 

 

Salarisschaal Arts verstandelijk gehandicapten

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Arts verstandelijk gehandicapten

Op zoek naar een nieuwe baan als Arts verstandelijk gehandicapten? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Arts verstandelijk gehandicapten. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Arts verstandelijk gehandicapten vacatures

Vacature AVG regio Utrecht
TMI
Voor een zorginstelling in de regio van Utrecht zijn wij opzoek naar een arts verstandelijke gehandicapten (AVG) voor minimaal 16 uur per week. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging, …
Vacature AVG regio Zaandam
TMI
Ben jij arts verstandelijke gehandicapten (AVG) en wil jij aan de slag bij een uitdagende organisatie? Het betreft een functie op basis van detachering, maar je kunt ook aan de …
Vacature Arts verstandelijk gehandicaptenzorg Roosendaal, Roosendaal
BKV
Spreekt dit jou aan? Zet de volgende stap in de ontwikkeling van dit medisch team Jouw visie en inbreng wordt hier erg gewaardeerd. Jouw nieuwe baan Als arts verstandelijk gehandicaptenzorg …
Vacature Arts verstandelijk gehandicaptenzorg Ermelo, Ermelo
BKV
Spreekt dit jou aan? Carrièrekansen en doorgroeimogelijkheden. Denk vooral mee over de professionalisering van de zorg want dat waardeert deze instelling enorm Start als AVG binnen het medisch team. Jouw …
Vacature AVG regio Utrecht
TMI
Voor een zorginstelling in de regio van Utrecht zijn wij opzoek naar een arts verstandelijke gehandicapten (AVG) voor minimaal 16 uur per week. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Arts verstandelijk gehandicapten

Wat zijn de baankansen voor een Arts verstandelijk gehandicapten?

Tot nu toe is er een tekort aan AVG's. Dat vergroot de kans als startend AVG aanzienlijk. Aangezien de medische discipline vrij jong is, is het minder bekend. Na een lang opleidingstraject is de AVG klaar om direct aan de slag te gaan. Hij heeft al veel ervaring opgedaan tijdens stages en door het tekort aan Artsen verstandelijk gehandicapten komt hij gemakkelijk aan een baan. 

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt. Hij kan uiteraard binnen zijn functiegroep opschuiven naar hogere salarisschalen middels het opdoen van ervaring en kennis. Eventueel kan hij switchen van het type zorgorganisatie. Eventueel met curssussen kan hij ook opschuiven naar een huisartsenfunctie of een andere aanverwant beroep

De actuele kans op werk voor een Arts verstandelijk gehandicapten

Het beroep Arts verstandelijk gehandicapten is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

24

Baankans Arts verstandelijk gehandicapten

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Arts verstandelijk gehandicapten worden: Opleidingen tot Arts verstandelijk gehandicapten

Wil je Arts verstandelijk gehandicapten worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Arts verstandelijk gehandicapten.

Hoe word je een Arts verstandelijk gehandicapten? 

De opleiding tot dit nieuwe medische specialisme is gestart eind 2000 en is ondergebracht bij de huisartsopleiding van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De opleiding tot AVG komt overeen met die tot huisarts. Na de universitaire opleiding geneeskunde (WO) kan men kiezen om zich te specialiseren tot AVG. Evenals de opleiding tot Huisarts duurt dit 3 jaar. De opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken. Het eerste en derde jaar van de opleiding werkt de student AVG in dienst van een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Het tweede jaar bestaat uit stages in voor de AVG belangrijke aanverwante medische vakgebieden. Dan moet je denken aan stages in de klinische genetica, revalidatie, psychiatrie, zintuigstoornissen en epilepsie. 

Elke jaar worden er 10 tot 12 Artsen verstandelijk gehandicapten opgeleid. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Arts verstandelijk gehandicapten

Er zijn geen opleidingen Arts verstandelijk gehandicapten aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Arts verstandelijk gehandicapten in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Arts verstandelijk gehandicapten

Als je je wilt omscholen tot Arts verstandelijk gehandicapten is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Arts verstandelijk gehandicapten zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Arts verstandelijk gehandicapten dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Arts verstandelijk gehandicapten

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Arts verstandelijk gehandicapten

Als je Arts verstandelijk gehandicapten wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Arts verstandelijk gehandicapten zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Arts verstandelijk gehandicapten

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Arts verstandelijk gehandicapten?

Competenties en Vaardigheden Arts verstandelijk gehandicapten

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Arts verstandelijk gehandicapten nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Arts verstandelijk gehandicapten nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Arts verstandelijk gehandicapten

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren

Persoonlijkheid van een Arts verstandelijk gehandicapten

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Arts verstandelijk gehandicapten. Als Arts verstandelijk gehandicapten wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Arts verstandelijk gehandicapten:


zie volledige beschrijving persoonstype Arts verstandelijk gehandicapten

Vakkennis voor een Arts verstandelijk gehandicapten

Het is voor een Arts verstandelijk gehandicapten ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Arts verstandelijk gehandicapten zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Arts verstandelijk gehandicapten


Werkervaring Arts verstandelijk gehandicapten

Het is voor een startend Arts verstandelijk gehandicapten die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Arts verstandelijk gehandicapten is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Huisarts, Wijkverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde .

Iets anders leren?

Is Arts verstandelijk gehandicapten het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Arts verstandelijk gehandicapten

Met wie werkt een Arts verstandelijk gehandicapten samen? 

De Arts verstandelijk gehandicapten maakt deel uit van een multidisciplinair team en onderhoudt een netwerk van overige (medische paramedische) disciplines, zowel binnen de zorgorganisaties als daarbuiten. De AVG is een integraal werkend arts, net als een Huisarts werkt hij op een breed terrein van de geneeskunde. Met de specifieke deskundigheid waar de AVG over bezit geeft hij adviezen aan cliënten, cliëntvertegenwoordigers, professionele begeleiders en aan andere artsen. In een polikliniek werkt de AVG vaak samen met de Neuroloog en Kinderarts

 


  • Huisarts
  • Neuroloog
  • Kinderarts
Arts verstandelijk gehandicapten


Organisaties waar een Arts verstandelijk gehandicapten werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Arts verstandelijk gehandicapten meestal werkt.

Waar werkt een Arts verstandelijk gehandicapten?

De AVG werkt als zorgmedewerker in de non-profit sector. Hij streeft naar het verlenen van optimale zorg, niet naar winstbejag. De AVG werkt in de regel bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Veel instellingen in Nederland zetten op dit moment expertisecentra op van waaruit gespecialiseerde zorg zal worden geboden aan de cliënten in de regio. Ook zijn er poliklinieken met een AVG die dan vaak samenwerkt met een Neuroloog en Kinderarts. Organisaties die ondersteuning geven aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met beperking bieden cliënten vaak thuisbegeleiding of thuiszorg. Ook komen cliënten voor activiteiten overdag naar een dagvoorziening. Cliënten die meer zorg en ondersteuning nodig hebben verblijven in de instelling zelf of in woonvoorzieningen in de wijk.  Voorbeelden van cliënten die je als AVG behandelt zijn LVG (licht verstandelijk gehandicapten), multi-complex-gehandicapten, mensen met autisme, dementie en psychiatrische of gedragsproblematische vraagstukken.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Arts verstandelijk gehandicapten

Waar kun je het beste werken als Arts verstandelijk gehandicapten? Hieronder vind je de best door de Arts verstandelijk gehandicapten beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Arts verstandelijk gehandicapten.

Competenties, Skills en Vaardigheden Arts verstandelijk gehandicapten:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Arts verstandelijk gehandicapten.

Welke competenties heeft een Arts verstandelijk gehandicapten nodig?

Een Arts verstandelijk gehandicapten heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Arts verstandelijk gehandicapten

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Arts verstandelijk gehandicapten passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Arts verstandelijk gehandicapten nodig? 

De AVG heeft zijn volledige inzet gericht op het optimaal verlenen van zorg aan de verstandelijk gehandicapten. Hij streeft naar kwalitatieve zorg en wil het beste werk leveren voor zijn cliënten. Hij is daarvoor zeer gedisciplineerd. Een daaraan gepaarde competentie is zijn accuratesse. De AVG beredeneerd alles zeer nauwkeurig en is erg weloverwogen in zijn beslissingen. Daarbij is hij als vertrouwenspersoon ook zeer integer in zijn werk. Deze kwaliteit staat hoog in het vaandel van een AVG. (Perfectionist

De AVG is werkzaam in de zorg en daarbij staat dus het helpen van mensen (patienten, cliënten) voorop. De Arts verstandelijk gehandicapten is dus ook een erg behulpzaam persoon. Een van de vaardigheden van de AVG wat belangrijk is in zijn werkzaamheden zijn de communicatieve en sociale vaardigheden. De AVG heeft een sterke drang om de behoeften van zijn cliënten waar te maken. Hij kan zich erg goed inleven in de gevoelens van anderen. In zijn werk is de AVG ondersteunend en kunnen zijn cliënten altijd bij hem terecht. Door zijn sociale vaardigheden en praktische instelling kan hij mensen zeer goed helpen. (Gever

Bekijk de persoonstypen voor Arts verstandelijk gehandicapten


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Arts verstandelijk gehandicapten

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Arts verstandelijk gehandicapten

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Arts verstandelijk gehandicapten

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Arts verstandelijk gehandicapten

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Arts verstandelijk gehandicapten dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Arts verstandelijk gehandicapten belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Arts verstandelijk gehandicapten. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Arts verstandelijk gehandicapten iets voor je?

Zou je graag Arts verstandelijk gehandicapten willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Arts verstandelijk gehandicapten bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Arts verstandelijk gehandicapten

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar