U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gidsenschrijver

Gidsenschrijver worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gidsenschrijver? Lees de functieomschrijving.

Een gidsenschrijver schrijft reisgidsen. Hij of zij verzamelt informatie over een streek, selecteert wat er relevant is voor de lezer en stelt met de vergaarde informatie de tekst voor de reisgids samen. De gidsenschrijver vindt het dus geen probleem veel aan de telefoon te zijn of onderzoek te doen, of om andere talen te spreken. De gidsenschrijver moet daarnaast goed kunnen samenwerken met anderen, omdat hij of zij nooit alleen aan een gids werkt, en vaak met anderen moet overleggen wat het eindproduct ten goede komt en wat niet.

Mensen vonden ons op: Job Gidsenschrijver, Baan Gidsenschrijver, Gidsenschrijver Worden, Functie-eisen Gidsenschrijver, Verantwoordelijkheden Gidsenschrijver, Functieprofiel Gidsenschrijver, Wat doet een Gidsenschrijver, Werken als Gidsenschrijver.

Gidsenschrijver worden: Opleiding tot gidsenschrijver

Voor het beroep van gidsenschrijver ligt een opleiding journalistiek voor de hand (hbo). Ook zou iemand met een diploma van een toeristische opleiding (mbo, hbo) in aanmerking kunnen komen, mits hij of zij natuurlijk aantoont goed te kunnen schrijven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gidsenschrijver, Gidsenschrijver Worden, Opleidingsniveau Gidsenschrijver, Scholing Gidsenschrijver, Studie Gidsenschrijver, Bijscholing Gidsenschrijver, Omscholing Gidsenschrijver.

Organisaties waar een gidsenschrijver doorgaans werkzaam is

De gidsenschrijver werkt waarschijnlijk voor een reisorganisatie of een vergelijkbaar bedrijf. De ANWB is een mogelijkheid, maar ook reisbureaus of uitgevers van series reisgidsen, zoals Capitool.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gidsenschrijver, Gidsenschrijver Worden, Opleidingsniveau Gidsenschrijver, Scholing Gidsenschrijver, Studie Gidsenschrijver, Bijscholing Gidsenschrijver, Omscholing Gidsenschrijver.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gidsenschrijver

Over het inkomen van gidsenschrijvers is weinig bekend. Wanneer men naar de CAO dagbladjournalisten zou kijken, zou men een inkomen tussen de 1700 en de 5400 euro per maand verwachten, maar de hogere inkomens in die sector zijn vooral weggelegd voor hoofdredacteuren en dergelijke. Een gidsenschrijver zou als redacteur beschreven kunnen worden, en heeft als zodanig een inkomen met een maximum dat waarschijnlijk tussen de 3000 en de 3500 euro per maand ligt.

Mensen vonden ons op: Salaris Gidsenschrijver, Loon Gidsenschrijver, Wat verdien je als Gidsenschrijver, Salarisschaal Gidsenschrijver, Salarisindicatie Gidsenschrijver, Bonus Gidsenschrijver, CAO Gidsenschrijver, Brutoloon Gidsenschrijver, Nettoloon Gidsenschrijver, Vakantiedagen Gidsenschrijver, Pensioen Gidsenschrijver.

Competenties, skills & vaardigheden gidsenschrijver

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Sociabiliteit
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Gidsenschrijver, Vaardigheden Gidsenschrijver, Attitude Gidsenschrijver, Kwalificaties Gidsenschrijver, Competentieprofiel Gidsenschrijver.

Boeken voor het beroep gidsenschrijver

Wil je meer weten over het beroep gidsenschrijver? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gidsenschrijver bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gidsenschrijver te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Gidsenschrijver, Gidsenschrijver ebooks, boek Gidsenschrijver.

Persoonstypen gidsenschrijver

De gidsenschrijver is onderzoekend, kritisch en op zoek naar feiten en is daarmee een Waarnemer. Ook is hij of zij een Levensgenieter, de gidsenschrijver is bezig met reisinformatie en moet optimistisch, gedreven en betrokken bij het onderwerp van de te schrijven teksten zijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gidsenschrijver, Karakter Gidsenschrijver.

Netwerk gidsenschrijver

De gidsenschrijver heeft veel contact met wie hij of zij dan ook voor informatie nodig heeft. Medewerkers van ambassades zullen daar toe behoren, maar ook contactpersonen bij toeristische organisaties, reisbureaus en dergelijke. Ook zullen er bij het maken van de reisgids andere beroepen komen kijken, zoals een fotograaf, andere redacteuren, een vormgever, een eindredacteur en natuurlijk een uitgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gidsenschrijver, Medewerkers Gidsenschrijver.

Is het beroep gidsenschrijver iets voor jou?

Zou je graag gidsenschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gidsenschrijver bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gidsenschrijver, beroepskeuzetest Gidsenschrijver, beroep Gidsenschrijver kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gidsenschrijver

Het arbeidsmarktperspectief voor de gidsenschrijver is niet fantastisch. Het kan zijn dat de functie niet op alle plekken hetzelfde heet en dat het daardoor veel moeilijker zoeken is naar vacatures. In Nederland is verder natuurlijk wel een markt voor reisgidsen, maar niet zo’n grote dat heel veel mensen het tegelijk kunnen zijn. Doorgroeimogelijkheden zijn er vervolgens in de toeristische sector als wel in de journalistieke sector. Het is maar net welke vaardigheden de schrijver het beste ontwikkelt, en natuurlijk waar de interesses van de redacteur liggen.

Arbeidsmarktperspectief score gidsenschrijver

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gidsenschrijver. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gidsenschrijver, Promotie mogelijkheden Gidsenschrijver, Carriere Gidsenschrijver.

Solliciteren op de functie gidsenschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gidsenschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gidsenschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gidsenschrijver. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gidsenschrijver, CV Gidsenschrijver, sollicitatie Gidsenschrijver.

Interviews met gidsenschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gidsenschrijver

Vacatures gidsenschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Gidsenschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gidsenschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een gidsenschrijver schrijft reisgidsen. Hij of zij verzamelt informatie over een streek, selecteert wat er relevant is voor de lezer en stelt met de vergaarde informatie de tekst voor de reisgids samen. De gidsenschrijver vindt het dus geen probleem veel aan de telefoon te zijn of onderzoek te doen, of om andere talen te spreken.

Beoordeling Gidsenschrijver

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gidsenschrijver' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gidsenschrijver

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep